Veszéyles - e az ügyvédi pálya?


justizmord # 2008.10.25. 18:03

Az ügyvédi és bírói pálya veszélyeivel kapcsolatosan egy hete találtam egy viccet egy magyar honlapon. Nem akarok senkit megbántani vele, de lehet néhányan majd megsértődnek. Ez csak egy vicc, és kérem aszerint kezelni.

Egy kisvárosban zajló perben az ügyész behívta első tanúját, egy idős nagymamát. Odalépett a tanúhoz és megkérdezte tőle:

  • Takács néni, ismer engem?

Mire a hölgy:

  • Persze hogy ismerlek. Gyerekkorod óta ismerlek, és mondhatom, kiábrándultam belőled. Hazudsz, csalod a feleségedet, befolyásolod az embereket, rágalmazod őket a hátuk mögött. Nagy embernek hiszed magad,

miközben annyi eszed sincs, mint egy utcaseprőnek. Igen, persze hogy ismerlek.

Az ügyésznek tátva maradt a szája, azt sem tudta, köpjön, vagy nyeljen. Némi gondolkodás után a terem másik végébe mutatott és megkérdezte:

  • Takács néni, ismeri a védőügyvédet?
  • Hát persze. A védőügyvédet is gyerekkora óta ismerem. Gyenge jellem, italos természetű, senkivel sem tud normális kapcsolatot teremteni, és mint ügyvéd egyike a legrosszabbaknak az országban. Hogy el ne felejtsem, ő is csalja a feleségét méghozzá három nővel, az egyik a maga felesége, ügyész úr... Igen, ismerem.

A védőügyvéd sokkot kapott. Erre a bíró magához kérte az ügyészt és az ügyvédet, és nagyon halkan így szólt hozzájuk:

  • Ha bármelyikük megkérdezi a hölgytől, hogy ismer-e engem, esküszöm, hogy a börtönben fog megrohadni!!!!

Iniuria non excusat iniuriam

guba # 2008.10.25. 16:30

Aki nem gyakorolja tisztességesen a hivatását, az könnyen zsarolhatóvá válhat. Ha semmilyen piszkos alkut nem köt valaki és figyel arra, hogy mindig minden megbízásról tényvázlatot is vegyen fel, akkor azért jól meg tudja védeni magát. A büntetőeljárásban sem jellemző szerintem a fenyegetés, de nem is lenne logikus, mert a védő és a terhelt egy hajóban eveznek. A terhelt legfőbb támasza, bizalmasa, és esélye: a védő. Egy jó hírű és karizmatikus védőügyvéd a legelvetemültebb bűnözők között is tekintéllyel bír. Bár sok öreg védőtől hallottam már ezt is: "Fiam, a legnagyobb ellenfeled, a saját ügyfeled!" Ez azonban úgy értendő, hogy egyes dörzsölt terheltek olykor bemószerolnak egy-egy hanyag, vagy rutintalan kirendelt védőt, hogy nyerjenek egy kis időt az eljárásban. Jelöltként ennyit tudok mondani. :)

Prosecutor (törölt felhasználó) # 2008.10.22. 21:03

Személyes - anonim - élmények, tapasztalatok?

Egyjogász # 2008.10.20. 15:29

Kérdés mivel akarsz foglalkozni.
Ha büntetővel inkább benne van a pakliban egy jó kis fenyegetés, ha cégalapítással, akkor kevésbé.

Prosecutor (törölt felhasználó) # 2008.10.20. 13:30

Arra várnék választ, elsősosorban ügyvédektől, hogy szerintük az ügyvédi pálya mennyire veszélyes olyan értelemben, hogy milyen gyakran éri komolyan vehető fenyegetés az ügyvédet:

  • az elégedetlen ügyféltől (védett terhelt stb.);
  • az ellenérdekű féltől,
  • más irányból.