Jogi gyakorlat szakvizsga előtt

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.02. 18:44

Agnes, jó lesz, de ne a saját nevedben írd. Ugyanis nem nyilatozatot kérnek, hanem tanúsítványt.

Egyjogász # 2010.09.03. 08:02

Te nagyon szerencsés vagy, főnököd a Nagy Varázsló?:))

Agnes_Martins # 2010.09.03. 10:11

Kedves Kovacs Bela Sandor,
nagyon szepen koszonom a segitseget. Persze, tanusitvany formaban dolgozom majd ki a "muvet". Egyebkent nem a maganak a tanusitvanynak a megfogalmazasaval volt gondom, hanem azzal, hogy milyen tartalommal toltsem meg azt, annak elkerulese vegett, hogy a titkarsag esetleg visszadobja az anyagot, hogy "akkor ez igy nem jo". Egyebkent, megengednel egy kerdest: jol olvastam egy masik forumon, hogy most csinalod a vizsgaidat?
Egyjogasz: ;)...just follow the yellow brick road..

Agnes

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.03. 11:31

Hogy csinálom, az nem a legpontosabb kifejezés. Készülök az A-részre.

Agnes_Martins # 2010.09.03. 12:51

Kedves Kovacs Bela Sandor!
Sok sikert kivanok a vizsgakhoz! Megegyszer koszonom a segitseget!

Agnes

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.03. 13:27

Nagyon szívesen; és én is köszönöm.

Agnes_Martins # 2010.09.03. 15:06

Szia Kovacs Bela Sandor,

meg egy kerdes a szakvizsga elott/alatt/kozben: mennyi idot vesz, idealis esetben, igenybe a szakvizsga zokkenomentes lebonyolitasa (irasbelitol az utolso szobeli vizsgaig)? Van errol esetleg informaciod? Koszonom szepen.

Agnes

Rexor # 2010.09.03. 15:38

Szokatlanul udvarias vagy ma KBS. Mi történt veled? :)

hunfrakk # 2010.09.03. 15:41

minimum 6-7 hónap

Agnes_Martins # 2010.09.03. 15:43

Koszonom szepen a valaszt. Jomagam majd eszerint korrigalok.

Agnes

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.03. 17:35

Ahogy hunfrakk mondja: minimum 6-7 hónap, de ez inkább csak elvi lehetőség. Ugyanis a következő vizsgára csak akkor jelentkezhetsz, ha a sorn lévő már megvan, és nem kérhetsz kéthónapnál közelebbi vizsgaidőpontot. Plusz nyáron és télen hosszabb szünet is van.

Rexor, nem értelek. Én mindig olyan vagyok, mint a csurrantott méz.

Agnes_Martins # 2010.09.03. 17:38

Ertem. A leirtak fenyeben ketlem, gatolom, hogy 6-7 honap lesz a "futamidom". No, sebaj. Kedves Kovacs Bela Sandor, neked is nagyon szepen koszonom a valaszt.

Agnes

Agnes_Martins # 2010.09.08. 10:52

Felrobbanok! Azt mondja nekem az ugyintezo holgy, hogy a nagy, "csobe tekert" pecsetes diploma kozjegyzo altal hitelesitett masolatat adjam be a jelentkezessel egyutt. A kozjegyzo meg most azt mondta, hogy ekkora papirt o aztan nem hitelesit!!!! Kicsinyiteni nem tud, nem is akar!
Mit csinaljak? Keressek keszsegesebb kozjegyzot? Vagy adjam be azt a ket A4-es lapot (egyik magyarul, masik latinul), amik a papirusztekercs szoveget tartalmazzak? Koszonom a segitseget.

Agnes

hunfrakk # 2010.09.08. 11:43

érettségi méretű, normál, kinyitva A4-es méretű okleveled nincsen - csak a henger alakú?

elég a magyar nyelvű, nem kell a latin

OM azonosító, diploma azonosító látszódjon

sok közjegyző van - biztos van, aki segít
(jó pénzért persze)

Agnes_Martins # 2010.09.08. 11:49

Szia Hunfrakk!
Csak a cso van, akkor az oriasi pecsetes, oriasi papirusztekercs, es ahhoz csatoltak 2 A4-est, amik azt mondjak,hogy en magamat a jogtudomanyokban kimuveltem, de nagyon. Ezenek kivaloan latszodnak az azonositok.
Beadom ezt, max. felszolitanak hianypotlasra.
Koszonom szepen a segitseget.

Agnes

indasik # 2010.12.28. 21:10

Üdvözlök Mindenkit!

Lenne egy kérdésem. Ha megcsináltam a záróvizsgákat, de a diplomát nyelvvizsga hiányában nem kaptam még meg, de felvennének ügyvédjelöltnek, akkor a felvételtől kezdve beleszámit az idő a 3 évben, vagy csak miután megcsináltam a nyelvvizsgát és megkapom a diplomát onnan indul? Elég jó munkahelyem van (nem jogi) és, ha addig nem számit bele, akkor mindenképpen ott maradok amig a nyelvvizsga meg nem lesz. Válaszotokat előre is köszönöm.

hunfrakk # 2010.12.29. 07:07

diploma nélkül nem lehetsz ügyvédjelölt

és nem is ketyeghet a joggyakorlati időd

Delaw # 2011.01.04. 08:02

Üdvözletem!

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy a jogi szakvizsgáról szóló 5/1991-es IM rendeletben szereplő "főállású munkaidő" alatt mit kell értenem? A napi 6 órás munkavégzés főállásnak számít? Az Mt. teljes munkaidő alatt a 8 órás munkavégzést érti, bár tartalmaz olyan rendelkezést is, miszerint ettől eltérően is megállapodhatnak a felek. Felajánlottak egy 6 órás állást, de nem tudom elfogadjam-e, hiszen még szakvizsga előtt állok. Előre is köszönöm a segítséget.

hajni*** # 2011.01.04. 10:36

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni abban, hogy Ti hogyan értelmezitek az irm.hu oldalán található leírást a jogi szakvizsgáról?

"Első ízben való jelentkezéskor - amennyiben a joggyakorlati idő még nem telt el - a kérelem a kért időpont előtt legfeljebb 4 hónappal terjeszthető elő. Ez esetben ki kell térni a tanúsítványban arra, hogy a foglalkoztató szerv, szervezet a jelöltet legalább a jog-gyakorlati idő elteltéig foglalkoztatni kívánja, s ezzel teljesül a "R"-ben előírt legalább há-rom év."

Ezek szerint ha a héten beadom, de csak négy hónap múlva lesz meg a három év, akkor négy hónappal későbbi vagy akár két hónappal későbbi időpontra is kérhetek vizsgaidőpontot?

Előre is köszi!

Egzoticside # 2011.02.07. 12:15

Sziasztok!

Jogászként dolgozom egy cégnél, van lehetőségem szakvizsgázni? Ha igen, milyen bejelentési kötelezettségem van a kamara felé, hogy teljen az a 3 év és azután szakvizsgázhassak?

Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.07. 12:24

A kamara csak az ügyvédjelöltként teljesített gyakorlati időt igazolja. A jogi előadóként töltöttet a munkáltató igazolja, az igazolásban meg kell nevezni azt a - feltételeknek megfelelő - jogászt, akinek az irányítása alatt a gyakorlatot megszerezted.

Egzoticside # 2011.02.07. 13:41

Köszönöm!

A "feltételeknek" megfelelő jogász kritériumairól hol érdeklődhetek?Jogszabályt/helyet tudnál mondani?

Konkrét esetben: a cég által alkalmazott ügyvéd lehet ilyen?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.07. 13:46

Olyan ügyvéd, aki alkalmazhatna ügyvédjelöltet, lehet.
(Puszta szőrszálhasogatás: ügyvéd állhat céggel szerződésben, de nem lehet a cég által "alkalmazott".)

Dr.Attika # 2011.02.12. 01:22

Nem szőrszálhasogatás, hanem valós a probléma. Nem egy ügyvéd kolléga küldözget fizetési felszólítást a cég levélpapírján, a saját elérhetőségét is a cég székhelyén, telefonszámán és emailcímén adva meg.
Nem tudják amit leírtál, hogy nem lehet ügyvédként alkalmazott. És még cégszerűen alá is farkantják a levelet, mint a bizonyos cég ügyvédje.

Kacsa1111 # 2011.02.12. 09:11

Kedves Dr.Attika,

és ez neked miért fáj?
mi a probléma?:)

Kacsa11