álláshirdetések


Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.08. 07:19

Nyíltan én sem. De ahogyan más rovatban említettem, az egy kicsit gyanús nekem, amikor egy közjegyző hat helyettest foglalkoztat egy időben.

Egyjogász # 2007.08.03. 09:01

Megértem, nem is gondolnám, hogy a Fórum meg tudná oldani a jelenlegi "jogászpiac" munkaerő túlkínálatból adódó anomáliáit.

Az általam jelzettek inkább kicsit viccesek, az már kevésbé, amikor az ügyvédjelölti hiredetésekben a "Fizetés: csak tapasztalat" jellegű nyíltan törvénysértő kitétel szerepel.
(De hallottam már olyanról is, amikor a jelöltnek kell fizetnie azért, hogy dolgozhasson.)

Ismerem az ezzel kapcsoltos ellenérveket is, azonban én még az ügyvédjelölti hirdetéseken kívül más, egyetemi végzettséget igénylő poszt betöltésére irányuló álláshirdetésben nem tálálkoztam olyannal (ha valaki látott ilyet, kérem írja meg), ahol a hirdető nyiltan felvállalja, hogy még a jogszabályi minimálbért sem kívánja megfizetni alkalmazottjának, hanem ingyenmunkát vár el.

Szilágyi Károly # 2007.08.03. 08:09

Kedves Egyjogász,

A hirdetők teljesen eltérő igényei miatt nem tűnik megoldhatónak az elvárások egységesebbé tétele.

Egyjogász # 2007.08.02. 11:06

Böngészgetem itt a Fórumon és más álláshirdetési portálokon a jogi álláshirdetéseket, hát nem tudom - leginkább a jelentkezők érdekeire figyelemmel -, nem kellene-e kötezően kitöltendő rovatok rendszeresítésével egy kicsit mederbe terelni az elvárások meghatározását.

Az egyik véglet, hogy valaki egy ügyvédjelölti posztra olyan mennyiségű és jellegű elvárást támaszt, hogy szerintem még egy alkotmánybíró vagy "sztárügyvéd" sem tesz ezeknek teljes körűen eleget, de végül is az ügyvéd joga, ha egy zsenit akar (mint a hirdetés szövegéből kikövetkeztethető) sorba állni küldeni a földhivatalba.

A másik véglet, ha valakinek összesen annyi elvárása van egy ügyvédjelölttel szemben, hogy "csapatjátékos", ha nem nézem meg a hirdetett pozíciót, azt hittem volna, hogy egy BLASZ II-es focicsapat keres jobbszélsőt.

A legjobb az alapvető elvárásként támasztott "jó humorérzék", ami kérségkívül fontos, és jó, ha van valakinek, de néhány egyetemi professzorom biztos nem lenne alkalmas erre a meghirdetett állásra...:)

chutzpah # 2006.07.21. 13:49

Alapvetően azt kell eldönteni, akarsz-e ügyvéd lenni, vagy csak a gyakorlati idődet töltöd, és esetleg minimális pénzt is keresni...

Szerintem mindenképpen érdemes ebbe beleszagolni, az ember megtanulja jobb esetben a szakma alapjait, nagyfokú alkalmazkódképesség/tűrőképesség-teszten esik át.

Sok mindent lehet mondani az ügyvédekre, de a döntés a Te kezedben van, ha akarod a pályát, tűrsz, de akkor egy hang nélkül, ha nem, akkor bezony hivatásrendet kell váltani, nem szégyen az

Vadalma # 2006.07.21. 13:34

ki tudja? még az is lehet ;)

ico2 # 2006.07.21. 13:33

Egyebknet kedvem lenne jelentkezni a lent emlitett allashirdetesre, es ha behivnak interjura, akkor az orra ele tenni az Alkotmanyt es a Munka Torvenykonyvet, kiemelve a vonatkozo reszt, hogy olvasd el seggfej :-))
Persze gondolom, nem engem valasztananak az allasra... :-)

ico2 # 2006.07.20. 15:54

Koszi Vadalma az egyetertest. :-)
Egy kerdes amit nem ertek....
Miert nincs penz az ilyen ugyekben?
(bocsanat az ekezetmentes irasmodert)

Vadalma # 2006.07.19. 12:13

ennek nagyon örülök :)

minden jót :)

Vadalma

gygy (törölt felhasználó) # 2006.07.19. 11:06

Köszönöm a segítségedet.

Sok jó ötletet adtál.

Vadalma # 2006.07.19. 10:10

gygy:

azért ügyvédjelöltnek lenni jó, okos és rendes ügyvéd mellett nagyon jó.

tapasztalataid és képzettséged pedig mindenhol értéket jelentenek.

nem egyszerű megtalálni azt az irodát, ahol megtalálja az ember a számítását, de mindenképpen érdemes próbálkozni.

"betársulni" nem fogsz tudni ügyvédi irodába, de alkalmazásba keveredni esetleg igen.

mindenesetre mielőtt ilyen nagyot váltanál, azt tanácsolnám, hogy menj el a régi helyedről egy hónap fizetés nélküli szabira, hivatkozz arra, hogy fáj a hajad, eü, okok, valami, és próbáld ki a kiválasztott helyet pár hétre. a közig erre toleránsabb.

Neked már van mit vesztened.

ügyvédjelöltködni már sokkal jobb. a gyakornokságot javaslom, hagyd ki.

sok sikert.

Vadalma

gygy (törölt felhasználó) # 2006.07.19. 08:01

Nagyon sok jogász nem igazán veszi komolyan a jogot. Ez személyes tapasztalatom.

Még mindig kevés olyan munkavállaló van aki fel meri venni a kesztyűt és bepereli a munkáltatóját.

Ha lenne ebben pénz, biztosan lennének olyan ügyvédi irodák, akik "rendet tennének".

Vadalma # 2006.07.19. 07:02

ico2:

szerintem teljesen igazad van.

az olyan magát joggal foglalkozó egyednek álcázó munkáltató esetén, aki beleírja az álláshírdetésébe névvel-címmel, hogy alkotmány- és Mt.- stb. ellenesen rendszeresen napi 10-12 órát foglalkoztat, továbbá nemi alapon diszkriminál, magára vessen az a jogi végzettségű egyén, aki küld álláspályázatot.

Vadalma

gygy (törölt felhasználó) # 2006.07.19. 07:02

Szép jövő.

Itt nem tudom, hogy fogom elvégezni az egyetemet (merthogy -nagyon- nemigen támogatják) amott meg a megélhetés nem biztosított. A sorbanállásokkal sincs igazán gondom.

Mediátor vagyok, igazságügyi szakértő, tapasztalt pályázatíró, pénzügyes. Azért ez valahol talán érték.

Gondolkoztam saját irodában, de akkor a szakmát soha nem tanulom meg. Vagy legalábbis nagyon lassan és a saját káromon.

Tudtam, hogy ügyvédjelöltnek lenni sem egy leányálom, de ezek szerint a gyakornoki lét még nehezebb.

Azért köszönöm a segítségedet. Valamerre másfelé kell gondolkodjak.

Vadalma # 2006.07.19. 06:42

NEM, nagyon nagyon nem.

gyakornokként legtöbbször csak "tapasztalatot" kapsz fizetésként.

max. havi be nem jelentett fekete 10-30.000 forintot azért (de akkor már a lehető legjobb helyre kerültél), hogy a postán és a cégbíróságon meg a sarki közértben és a tisztítóban állsz sorba napi 8-10 órát. ha szerencsés vagy, helyettesítheted a titkárnőt, amíg szabin van.

tehát ebből egyedül megélni nem lehet, ha ez lett volna a terved.

az az igazság, hogy gyakornokként mindenhez külön meghatalmazás kell, még egy sima iratbetekintéshez is, úgyhogy nem nagyon tud mire használni az iroda, csak lótifutinak. minden "érdemibb" feladatra a jelöltek mennek. tehát nem az ügyvédtársadalom gonosz, hanem a világ ilyen ;)

ráadásul, ha azért próbálkoznál errefelé, hogy majd jól ott maradsz gyakornokság után jelöltként ugyanabban az irodában, hidd el, utána mindenki ugyanúgy lótifutira használna, mert az emberek ilyenek, megszokják, hogy az a Te feladataköröd.

ó- és akkora nagy előnyt nem jelent majd, ha más ügyvédjelölti állást keresel, mert mindneki tudja, hogy mire szokták bevetni a gyakornokokat, csodát senki nem várna.

ha pont most van egy köztiszviselői állásod, örülj neki.

gyere inkább diplomaszerzés után a mi szektorunkba, ha elkötelezettnek érzed Magad a pálya iránt, akkor magas lesz az ázsiód, mint közigazgatási- és munkatapasztalattal rendelkező kezdő ügyvédjelöltnek.

Vadalma

gygy (törölt felhasználó) # 2006.07.19. 06:30

Szerintetek érdemes egy "rossz" köztisztviselői állásból egy jogi gyakornoki pályára nyomulni? Mit fizethetnek gyakornokként a joghallgatónak?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.13. 10:31

Kicsit meglepődnének, ha egy pályázó azzal bizonyítaná az alkalmasságát, hogy pert indít és nyer ellenük diszkrimináció miatt.

ico2 # 2006.07.13. 09:36

Sziasztok!

Nekem nagyon furcsa, hogy ügyvédek milyen álláshirdetéseket képesek feladni.
Például, a nők, illetve férfiak előnyben kitétel alapból alkotmányellenes, hiszen elég nehezen található objektív ok, amely alátámasztana egy ilyen kikötést.
Vagy a másik "kedvenc":
"mindenáron való győzni akarás, ami napi 10-12 órai elfoglaltságot, a magánélet szinte teljes feladását és az Ügy iránti teljes elkötelezettséget jelent."
Hogy lehet ilyen hirdetést feladni?
Sose jelentkeznék egy ilyen irodába, nem azért, mert nem birnék 10-12 órát dolgozni, hanem egy olyan főnök, aki ilyet ír egy álláshirdetésbe már nagyon unszimpatikus.