Ingóság megosztás során megkaptam az autót, ami 175 lóerős 1997-es Ford Mondeo..
Kérdésem mivel eléggé járatlan vagyok ez ügyekben, most milyen adó és kb milyen összegben lesz kötelező rám nézve az autóval kapcsolatban?
Luxus, Vagyon, Súly??????? Mindhárom?
súlyadó ill. teljesítményadó mentesség
Gk. tulajdonjogának átíratása 1890 cm3 motorköbcentiig 18 Ft/cm3, azon felül 24 Ft/cm3.
Lehet hogy az adatokat rosszul tudom már, azonba az okmányirodán pontosan megmondják - e-mail érdeklődésre és/vagy akár egy telefonra is.
Öröklés esetén is ekként.
Köszike a segítségeteket,ha valaki még tud ezzelkapcsolatban valamit az légyszíves jelezze.
Mona igen, de ha a tulajdonjogot is átiratom,akkor ha meghal édesapám akkor közel fél millió forintba kerül a kocsi átírása a nevemre hiába a lánya vagyok.
Ha az autó tulajdonosa és az üzembentartó egyugyazon személy akkor jár a súlyadó, egyébiránt már nem.
Hosszú távra gondolkodva esetleg át kellene írni az autót a bácsi nevére - a fentiek okán.
Azonban figyelelembe kell lenni arra, hogy megöröklés esetén a tulajdonjog visszaíratást ígényel.
Jól ki lett egy találva...
"Mona"
laikus hozzászóló
Ha vonatkozik rá adómentesség, akkor üzembentartóként is jár neki.
S.O.S
Segítségetkérek,nagyon fontos!
Abban szeretném kérni a segítséget,hogy édesapám mozgáskorlátozott,megvan neki a 7 pontos orvosi javaslata,rendelkezik érvényes jogosítvánnyal.
Kaphat e súlyadó kedvezményt??? -ha a gépjármű tulajdonosa ugyan én (lánya) vagyok,de a gépjármű üzembentartója viszont Ő. Valamint a forgalmiban is az ő neve szerepel csak egyedül,mint üzembentartó.
Légyszíves segítsetek.
Én úgy gondolom mivel ő az adó alanya így járni kellene neki. De ez csak az én meglátásom.
Segítségeteket előre is köszönöm.
Valaki évek óta elfelejtett eleget tenni a különböző fizetési kötelezettségének - ez pedig nagy gáz. (Előfordulhat hogy egy szerződést úgy írnak meg és írnak alá hogy a bérbevevő fizet mindent... - vedd elő és olvasd át alaposan.)
Az önkormányzatnál is ellenőrizhető a dolog, illetőleg javasolt rákérdezni: miért neked és alapvetően miért csak most a fizetésre felszólítás.
Jobb nem jut eszembe mint pár soros ajánlott-tértivevényes levélben küld tovább az érkezett levelet a lizingcégnek - kérve "szíves intézkedésüket".
Az érkezett levelet is fénymásold le magadnak.
Külön írom: bizonyára nem a mamádnak küldték hanem valószínűleg ő volt (előbb) otthon és átvette a napi postát - nevedben is.
"Mona"
laikus hozzászóló
Sziasztok,
Nos nekem is ugyanez a problémám mint 'bopi'-nak, azzal a változással, h az én papíromon a kivonás ténye szerepel.
A jármű lízingelt és én mint üzembentartó szerepelek.
A papíron mint tulajdonost jelölt meg a jegyző, pedig az a lízingcég és kétlem h bármikor értesítették volna őket arról h bármilyen adó tartozás lenne a tulajdonukat képző járművel kapcsolatban.
Amúgy engem sem értesítettek erről, ezt a levelet az édesanyám kapta az én nevemmel, pedig nem is egy címen élünk.
A levél nem ajánlott.
Na ilyenkor mi a teendő, várom a válaszotokat.
Köszönöm szépen Guba!
Pl. ha muzeális minősítésű autót veszel. Vannak még egyéb mentességek is, de most más nem jut eszembe.
Üdvözlök mindenkit!
Súlyadó mentességet csak súlyosan mozgáskorlátozott személy kaphat, a 7 pontos orvosi igazolás alapján, amit a háziorvos állít ki? Van más módja?
Köszönöm előre is a válaszokat!
Zippy
Sziasztok!
Abban szeretném a segitségeteket kérni, hogy ha nem tudom befizetni a súlyadómat, akkor milyen szankciókra számithatok? A szóban forgó autót már 2 éve eladtam, és sajnos maradt rajta egy kis hátralék, amit sajnos nem tudok kifizetni. Mit tehet az önkörmányzat a hátralékkal?
Olyan kérdésem lenne hogy ma kaptam az okmányirodából egy levelet,miszerint kivonják a forgalomból azt a személygépkocsit amelynek üzembentartója vagyok.Súlyadó nem lett fizetve 2008-2009-ben.Közben kiderült hogy rossz címre küldték a csekkeket,és minden felszólítást ami az üggyel kapcsolatos.Természetesen kifizetem ami jogos,de a kamatokat nem szívesen ha nem muszály.Közben a hölgy még a kezembe nyomott egy 30000ezres bírságot amit gyorshajtás miatt kaptam és azt mondta hogy ha ez nem lessz befizetve akkor is kivonatja a forgalomból a gépjárművet.Igazából főleg ez érdekelne hogy ezt megtehetik-e ha én csak üzembentartó vagyok .Másból nem tudják behajtani,se fizetésből,se ingatlanból.Előre is köszönöm
KÉREM SEGÍTSEN AZ, AKI ÉRT HOZZÁ!
Az autónknak én vagyok a tulajdonosa,a férjem volt az üzembentartója.
Sajnos a férjem meghalt, és én szeretném, ha én lennék az üzembentartó is, mert legalább adómentességet kapnék!(II.csop.rokkant vagyok,az autó is azért az enyém, mert gépkocsi szerzési hozzájárulással vettük, még a törzskönyve sincs nálam!)
Most azt hallottam, hogy üzembentartó nem lehet, csak az akinek jogosítványa van, vagyis aki vezeti az autót. Van nekem, azaz csak volt, mert olyan mértékben deformáéódott már a kezem, hogy ezzel nem lehet vállalni a vezetést, ezért mikor lejárt meg sem próbáltam újjítatni.
Ez a helyzet olyan "fából vaskarika "állapotnak látszik.
Tudja valaki, hogy mi az igazság?
Lehetek én úgy tulajdonos és üzembentartó, hogy nincs érvényes jogosítványom?
Mivel a kötelezőt is újat kell kötnöm, köthetek mint tulajdonos, vagy , ha más az üzembentartó, akkor csak ő?
Ha én mégsem lehetek üzembentartó, sajnos a lányomat kell megjelölnöm, mert egyébként ő vezeti a kocsit, de ő fiatal és eszméletlen magas összegek jönnek ki a kalkulátoron.
Előre is köszönöm!Lné
Szóval:Tulajdonos:Mozgáskorlátozott - nem számít
Üzembentartó: Fizetni kell !!!
Plusz a régi szabály figyelmen kívül hagyva (Az fizet aki a tárgy év első napján tulajdonos) !!!
Magyarán szólva hiába a mozgáskorlátozott személy szállítására használatos az autó,csak hát ő meg nem tud vezetni,fizetni kell mint a katonatiszt !!!
Ha a mozgáskorlátozott a gépkocsi tulajdonosa és egyben üzembentartója is, akkor nem kell megfizetni a súlyadót. (Sok családnál sokáig bizonyos okokból a rokkant "csak" mint üzembentartó volt megjelölve, az új rendelkezés ebben a felállásba azonban már nem ad mentességet.)
Az időarányosság dolga egyértelmű, hiszen amelyik hónapban még nem volt meg a kocsi azon időre miért is kellene adót fizetni?...
http://www.mno.hu/portal/409304
"Lisa"
laikus hozzászóló
Üdvözlet
Adva van egy mozgáskorlátozott autótulajdonos,és üzembentartó élettársa,2009.02.04-én vásároltuk az autót
Az önkormányzat erre az évre időarányosan Március 1-től
követeli a teljesítményadót!
Kérdéseim:
A tulajdonos(mozgáskorlátozott) mentes a teljesítményadó alól?
Az üzembentartó (Élettárs,egy a lakcím)vállalta a
mozgáskorlátozott személy szállítását,neki kell fizetni?
Időarányosság ?Nem annak kell fizetni akinek a nevén az autó Január 01-én volt ?
Köszönet a válaszokért!
A súlyadót az fizeti, akinek a tárgyév legelső napján a tulajdonát képezi az adott gépjármű. Ti március elején vettetek autót - így 2007-re nincs súlyadó fizetési kötelezettségetek.
Mi március elején vásároltunk autót, de még nem érkezett az önkormányzattól csekk, hogy befizessük a súlyadót. Ezért mi vagyunk a felelősek, nekünk kell sürgetnünk, hogy küldjék a csekket, mert nem akarjuk, hogy megbüntessen a rendőr, vagy ez az önkormányzat felelőssége?
2006. december 31-ig a közös háztartásban élő családtagot is megillete az adómentesség a tulajdonában/üzemben tartásában lévő gépkocsi után. 2007. január 1-jétől, a jogaszabályváltozás következtében csak a súlyos mozgáskorlátozottnak jár a mentesség, de csak akkor ha ő a gépjármű polgári jogi tulajdonosa , és nincs a forgalmi engedélyben üzembentartó bejegyezve. A jogszabályváltozás miatt ezen adómentességi kör esetében az adó alanyának csak a tulajdonos tekinthető, az üzembentartó nem.
A probléma az, hogy elsősorban az üzembentartó az adóalany, és csak másodsorban - üzembentartó hiányában - a tulajdonos.
A gépjárműadó alanya az a személy, aki a hatósági nyilvántartásban az év első napján üzemben tartóként, ennek hiányában tulajdonosként (a továbbiakban együtt e § alkalmazásában: tulajdonos) szerepel. Amennyiben a hatósági nyilvántartás szerint egy gépjárműnek több tulajdonosa vagy több üzemben tartója van, akkor közülük az adó alanya az, akinek/amelynek a nevére a forgalmi engedélyt kiállították.
Az adóévre járó adót az adóalany köteles megfizetni.
Mentes az adó alól:
a súlyos mozgáskorlátozott személy vagy a súlyos mozgáskorlátozott kiskorú személyt szállító, vele közös háztartásban élő szülője, nevelőszülője, mostoha- vagy örökbefogadó szülője tulajdonában lévő egy darab, 100 kilowatt teljesítményt el nem érő személygépkocsi, ide nem értve a személytaxiként üzemelő személygépkocsit. Ha a mentességre jogosult tulajdonában több személygépkocsi van, akkor a mentesség kizárólag a legkisebb teljesítményű személygépkocsi után jár.
Én úgy tudom:
Akinek az adatai a forgalmiban felvannak tüntetve, azt illeti minden költség és felelősség.Ha a tulaj van benne akkor őt, ha az üzembentartó akkor őt.A forgalmiban szereplő embert illet a biztosítás, a súlyadó, és a közlekedési kihágások felelőssége, neki jönnek a kocsival kapcsolatos hivatalos paírok stb stb.NEmtudom változott e, de nekem 3 éve még így volt.
A kérdésem a következő lenne:
férjem mozgáskorlátozott, és így eddig jogosult volt a súlyadó mentességre. Most nemrég viszont kaptam határozatot az Önkormányzattól amiben a 2007 év első félévi GJ. adó volt kiszabva. Bevittem az Önkormányzathoz és megkérdeztem hogy mi alapján nem jár már a kedvezmény. Azt a választ kaptam hogy ezévtől csak az kapja a GJ adó mentességet aki az autó tulajdonosa és mozgáskorlátozott. A mi esetünkben a férjem a mozg. kor. és az autó tulajdonosa, én pedig az üzembentartó. Tehát most ha én vagyok az üzembentartó és eddig is az én nevemre jött az adó akkor nem jár a mentesség?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02