Parkolás társasház udvarán

matthiasi # 2008.02.08. 14:39

A jegyzőtól lehet kérni birtokháborítási eljárást, de pl. felénk már az is eleve pénzbe kerül.
Egyszerű - a nem megfelelő helyen parkolót fel kell szólítani, hogy álljon arréb, ha nem hajlandó - jöhet a drasztikusabb dolog : enyhe majd, nyomatékosabb 'un. rongálás' a kocsin. Erre minden renitens jobb belátásra kényszerül.
M.

kvinto2 # 2008.02.08. 09:11

Kriszta11!

Idegenek eddig sem sokszor okozatak problémát, baj a házban lakó garázzsal nem rendelkező tulajdonosokkal és bérlőkkel van. Az SZMSZ pontosan rendelkezik, mert a parkolóhelyen kívüli parkolást tiltja, tehát ez alapján akár bírságolni is lehetne. A szabálysértés szerintem nyilvánvaló. A kérdés ki, és milyen módszerrel kényszerítheti a szándékosan szabálytalankodókat a szabályok betartására?
A közös képviselő (hivatásos, nem lakó) nem hajlandó foglalkozni az üggyel pedig szerintem ez is a ház közös ügye, amit neki kellene képviselni. Persze az ő elsődleges motivációja az, hogy minél kevesebbet kelljen dolgoznia, ami érthető csak nem elfogadható. :)

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.08. 07:19

Kitaláltam a megoldást!:) Nem hiába, a nők viszik előbbre a világot!
Először is módosítani kell az SZMSZ-t, hogy csak a garázstulajdonosok és a bérlők vehetik igénybe az udvart gépkocsijukkal.
Aztán a kapufelhajtón fel kell szerelni egy fém "m" betűt, az olyan kulccsal zárható "gátló". Szóval ha zárva van, azon gépkocsi nem tud áthajtani, ha meg nyitva, akkor lehajlik és azon keresztül lehet hajtani.
Csak azoknál legyen kulcs, akik használhatják + a közös képviselőnél.

Jegyző, jegyző! Igen van az önkormányzatnak szabálysértési osztálya, ahonnan kijönnek és bírságolnak, de sajnos a ti SZMSZ-etekre nem tud bírságolni, ugyanis meg van engedve az, amit a gyakorlatban követnek.

Sz.Gabor # 2008.02.07. 13:13

Ha már egyszer van egy alapító okirat, SZMSZ és házirend, akkor csak a többség akaratával lehet fizetőssé (bérelhetővé) tenni a parkolókat, ami nehezen képzelhető el, ha 2 helyetek van és 10 lakás, de meg kell próbálni. Ettől a többiek méginkább a garázsok elé fognak állni.

Jegyzőt meg lehet kérni bármire, legalább lesz egy vidám napja. :-)

Ismétlem a lényeget: magánterületről van szó. Még a közforgalom számára megnyitott magánterületek esetében (ahol a jog szerint tudtommal pl. a KRESZ szabályai automatikusan érvényesek) is nagy gond ez (pl. bevásárlóközpontok parkolói). A tietek ráadásul nincs is megnyitva közforgalom előtt, ha jól sejtem.

Ha mégis lenne megoldás, én is kiváncsian várom...

kvinto2 # 2008.02.07. 10:40

A parkolók bérbe adása nekünk is eszünkbe jutott és meg is fogjuk csinálni. Csak kérdés az, hogy ez mennyiben befolyásolja az eddig is szabálytalankodókat. Mi fogja visszatartani őket attól, hogy más parkolóhelyére, vagy éppen oda álljanak ahová akarnak. Sajnos a normális emberek között szokásos tiszteletköröket már megfutottuk, eredménytelenül. A rendőrségről annyit, hogy amikor a kapubejáratot (közterület) félnapra eltorlaszoló idegen - nem a házhoz tartózó - autó ellen kértünk intézkedést megkérdezték a rendszámot, megmondták a tulajdonos nevét és azt javasolták keressük meg és intézzük el magunk.
Rexor írta, hogy adjunk be kérvényt a jegyzőnek. Mit várhatunk ilyen esetben tőle?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.07. 09:45

:)Hamar rájöttél a naívságomra.
Jogkövető állampolgár vagyok, ezért sem az etikai, sem egyéb értékrendem nem tudja elfogadni az effajta megoldásokat.
Valószínűleg a kérdező is nő, mert ezt kérte:
talán valahol találtak rá kultúrált és jogszerű megoldást.

Sz.Gabor # 2008.02.07. 08:54

Kriszta11,

kicsit elbeszélsz a téma mellett szerintem. Neked mindenben igazad van, de a gyakorlatban ez csak akkor működik, ha a lakók intelligensek és betartják a megállapodást. A gond az, hogy ha nem tartja be, akkor mi van. Erről szól szerintem itt a kérdés, és én is erre reagáltam.

Hiába van akár leadott lista is a jogosan behajtó járművekről, azok is állhatnak pofátlanul rossz helyre, és fegyveres őr sincs, aki nem engedi be a nem bejelentett autókat. A közös képviselő meg nem kérheti le a nyilvántartásból rendszám szerint a tulajt, és még ha le is kéri, nem fogja tudni bizonyítani, ki parkolt az autóval oda. Még a gyorshajtók is kibújnak a felelősség alól (most vezetik be az üzembentartó objektív felelősségét), de itt egy magánterületen történt incidensről beszélünk, melynél beperelni az autóst szerintem enyhén szólva is naivság.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.07. 07:14

Ennyire nehéz megérteni amit írok.
Csak az állhat be a közös területre, akit a lakók egyöntetően megengednek. Bérbe kell adni, bevétel a háznak. Úgy kell eljárni, mint egy parkolóházban. A közös képviselőnél kell egy listának lennie, ki állhat be és ki nem. Aki a listán nem szerepel, az engedély nélkül parkolt be. Ennyi a bizonyítási eljárás.

Sz.Gabor # 2008.02.07. 06:46

Sziasztok!

Én egy ugyanilyen ügyben már körbeérdeklődtem és körbeolvastam kb. 1 éve. A lényeg az, hogy SZMSZ-ben ill. házirendben szabályozhatjátok a kerti parkolás ügyét. Ennek betartatása a közös képviselő dolga, de SEMMILYEN eszköz sincs valójában a kezében, csupán 3 dolgot tehet: 1. szépen kérhet, 2. nagyon kérhet, 3. könyöröghet. Mivel ez magánterület, rendőr és közterületfelügyelő nem intézkedhet. Annyit lehet tenni, hogy SZMSZ-ben leírjátok, hogy akadályoztatás esetén közös képv. elszállíttathatja a járművet közös költség terhére, aztán azt utána be kell hajtani a tulajon. De ez meg azért nem megoldás, mert egyrészt közös képviselő nem tud(hat)ja hivatalosan, kié is az autó (pláne ha bérlőé), a pénz behajtásának ügye meg biztosan bíróság elé kerülne, ahol a számtalan joghézag és kiskapu miatt (pl. bizonyítási kérdésekstb.) szerintem tuti biztosan veszítene a ház.

Úgyhogy az én konklúzióm az volt, hogy nem lehet tenni semmit. Maximum azt, hogy ilyenkor 2 oldalról 0 cm-re melléparkoltok, hogy felfogja a köcsög, hogy társasházban lakik, nem egyedül. Ezt persze az ő vérmérsékletétől függően meg a Te gumid bánhatja...

(Nálunk például olyan is volt, hogy 50 cm-rel a garázs előtt keresztbeálltak, és mikor ki akartam állni, közölték, hogy bocsesz, a kulcs éppen a vidéken dolgozó férjnél van. Másnap álltak el. Monjuk legalább ők azóta erre figyelnek.)

Üdv, G

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.06. 07:30

kvinto2!
Most legalább kicsit érthetőbb.
Tehát aki megvásárolta a garázsát, az a saját tulajdonában parkol. Így kell a többiekkel szemben is eljárni. Aki hajlandó fizetni a 2 szabadon maradt helyért a háznak, az parkolhat csak be. Bérleti szerződést kell kötnie veletek. Aki nem fizet, az nem állhat be egyáltalán az udvarra. Ugyanis közös terület, ki kell bérelnie a lehetőséget, a ház lakóinak beleegyezésével.
Amennyiben beáll, a közös képviselő dolga intézkedni az elszállíttatásáról.

monalisa1 # 2008.02.05. 21:40

Soha nem lesz vége a vitáknak - akár valaki házbéli tulajdonos látogató vendége akár (al)bérlő parkol "rossz" helyen - amíg az a 2 db parkoló állás stb. gyakorlatilag rendelkezésre áll.

monalisa1 # 2008.02.05. 21:37

Fel kell számolni az udvaron való "szabad" leállás lehetőségét, onnantól kezdve aki illetéktelenül egy garázs előtt áll le - akadályozva annak rendeltetésszerű használatát - szabálysértést követ el, egro rendőr és/vagy közterületfelügyelő bírságolhatja.

A közös képviselőnek nem dolga/feladata a "tilosban" álló autók ellen eljárni - mindenki maga hívja a helyszínre a hatósági embert.

kvinto2 # 2008.02.05. 21:07

Köszönöm a hozzászólásokat! A társasházunkban ugyanannyi garázs van mint lakás. Csak nem minden tulajdonos vásárolt garázst a lakásához. Természetesen ezek a tulajdonosok és a bérlőik okozzák a problémát. Sajnos az udvar olyan kicsi, hogy csak két parkolóhely
kiépítésére volt hely. A többi helyet a közlekedési utak foglalják el. Így ha valaki nem a parkolóhelyen áll biztos, hogy akadályozza valamelyik garázs forgalmát. Ezért került be az alapító okiratba, hogy az udvaron csak a parkolóhelyeken lehet megállni. Ezt annak idején minden tulajdonos elfogadta. Csak néhányan azóta elfelejtették :) Általánosítva a problémát a következő kérdések merülnek fel. Milyen jogi lehetőségei vannak a lakóknak azokkal szemben akik sorozatosan megszegik az alapító okiratban leírtakat? Mik a kötelességei a közös képviselőnek (hivatásos, nem lakó) a házirend betartatásával
kapcsolatban? A társasházi törvényben foglaltak alapján a közös tulajdont úgy kell használni, hogy másokat ne korlátozzunk a használatban. A parkolás ilyen használatnak minősül? Hiszen nem csak az udvar használatát korlátozza, hanem a saját tulajdonú
garázsét is. A problémát azért vetettem fel mert reméltem, hogy nem egyedi és talán valahol találtak
rá kultúrált és jogszerű megoldást.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.05. 16:52

Bocs Rexor, bérlőkre gondoltam, nem kapcsoltam, hogy az albérlők egyelő az ágyrajárókkal.

monalisa1 # 2008.02.05. 15:15

Azt a 2 db beállót sorsolják ki minden év elején a 10 lakásra., a lottón is van aki nyer, más meg soha...

monalisa1 # 2008.02.05. 15:13

Egy 10 lakásos társasházhoz manapság 15 autót nyugodtan számítható - és az udvarban van összesen 2 db kocsinak beállási hely. Szerintem nem az a probléma, hogy ki hova áll, hanem hogy a nagy többségnek nincs hova állni mint az utcán...

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.05. 14:47

A kérdezők legtöbbször túloznak, de ha nem "albérlőkről" beszélnénk, hanem lakókról, akiknek szintén joga lenne parkolniuk.

Rexor # 2008.02.05. 12:25

Mert ha valaki nem tud kiállni a garázsból és eljutni az ügyfélhez, az kinek a pénztárcáját terheli?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.05. 09:58

A tisztes megoldás az lenne, ha minden tulajnak biztosítana a ház 1-1 parkolót. A gyakorlatban annyit jelent, hogy a közös költségből hónapról, hónapra, a közös képviselő 8 autónak vásárolna helyet abban a garázsban.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.05. 09:53

Na, na, na, sokba kerül ez.
Ha éppen a miatt esik el egy ügylettől, hogy nem ért oda időben, az is a viccmester pénztárcáját terhelné.

Rexor # 2008.02.05. 09:07

Alternativ megoldás a jog határmezsgyéjéről: először tegyetek ki egy papirt a szélvédőre, hogy ha legközelebb is ott tehénkedik az autóval a gumija ki lesz szúrva. Másodszor már be is lehet váltani ezt...

Rexor # 2008.02.05. 09:06

Irjatok egy kérelmet az illetékes jegyzőnek. Ezt követően lehet birósághoz is fordulni.

Initram5 # 2008.02.05. 07:27

Ez birtokháborításnak is minősül.

kvinto2 # 2008.02.04. 21:36

A 10 lakásos társasházban ahol lakom az udvar osztatlan közös tulajdonban van és két parkolóhely van kiépítve, amelyet a lakók közösen használnak. A lakások fele albérletbe van kiadva, és az albérlők többszöri figyelmeztetés ellenére is ha a parkolóhelyek foglaltak rendszeresen az udvar egyéb részein parkolnak akadályozva a ház alatt lévő garázsok forgalmát. Az alapító okiratban benne van, hogy az udvaron csak a kijelölt parkolóhelyen lehet parkolni. A közös képviselő többszöri kérés ellenére sem hajlandó semmit tenni, azt mondja, hogy ez nem az ő feladata. Mit tehetünk a probléma megoldása érdekében?