tulajdonos - üzembentartó


nonolet # 2018.08.04. 07:10

Jó de minek bonyolítani?

Külön tulajdonossal és üzembentartóval.

wers # 2018.08.04. 07:06

jajj de gonoszok vagytok, nem látjátok? „életem első autója

kerteszberni, amikor megveszed az autót, csak a tulajdonos kell, hiszen ő veszi meg, azaz te.

Továbbá te viszed eredetiség vizsgálatra is. A biztosítást viszont a párod nevére kell kötni. Itt vigyázz, a szerződére írt dátumok közül a birtokba adás dátumától tiétek a felelősség, a biztosítást ettől a naptól kell fizetned. Tehát azonnal meg kell kötni a biztosítást, különben a két időpont közötti napokra fedezetlenségi díjat kell fizetned, ami igen arany áron számolódik. (interneten kb fél óra, kötelező.hu, biztosítás.hu.. stb.)
Amikor átíratod a kormányablaknál akkor kell nyilatkoznod, hogy az üzemeltetési jogot a párodnak átengeded, és ő ezt vállalja. Jobb, ha ezt leírjátok előre minden adattal. Ez nem szerződés.

nonolet # 2018.08.03. 21:18

Aztán miért jó ezt így bonyolítani?!

monalisa1 # 2008.05.25. 13:25

Mivel a gépkocsinak te vagy a tulajdonosa, az ő elhalálozása esetén öröklési illetéket nem kell fizetned., elhunytával az autónak az ő nevére bejegyzett üzembentartói jog okafogyottá válik. Azonban mível minden gépjárműnek kell hogy legyen üzembentartója, ezen jogot vagy magadhoz váltod vagy kezdeményezed valaki javára - majdani döntésed szerint. Az üzembentartói jog változását az okmányirodán lehet intézni, de a kötelező felesősségbiztosításról és a súlyadóról sem elfeledkezve.

guba # 2008.05.22. 19:44

Elnézést Traffic! :-)

guba # 2008.05.22. 19:43

Persze az nyilván igaz, ahogy Trafik is írta, hogy a kettejük megállapodásában foglaltak az irányadók.

guba # 2008.05.22. 19:40

Ha a tulajdonos kivonatja az autót a forgalomból, akkor ezzel gyakorlatilag az üzembentartás alapjául fekvő szerződést is felmondta, mert nyilvánvaló, hogy egy forgalomból kivont autót, már nem lehet a kivonás időtartama alatt üzemeltetni. Ezt a jogot tehát az üzemben tartó gyakorolhatja. Semmi akadálya, hogy az üzemben tartó kivonassa az autót (persze csak a szerződése hatálya alatti időszakra vonatkozóan) a forgalomból. A használat jogában ugyanis bennefoglaltatik a „nemhasználat” joga is.

Mivel az üzembentartás alapjául vagy haszonkölcsön vagy bérleti szerződés szolgál, ezért az üzemben tartó jogállása megfelel a bérlőének.

Traffic # 2008.05.21. 20:15

T. Jennyfere!

Az attól függ, hogy miben állapodtak meg.

Ami biztos:
tulajdonos:

  • eladhatja a járművet
  • kivonathatja (ideiglenesen, végleg) a forgalomból
  • visszavonhatja az üzembentartói jogosultságot

üzembentartó:

  • megállapodás alapján fizeti a jármű fenntartásával kapcsolatosan felmerülő költségeket (hogy mit, az a megállapodástól függ)

Hirtelen ennyi jutott eszembe.

Jennyfere # 2008.05.21. 09:22

Jó napot!

Tisztelettel kérem a segítségüket a következők meghatározásában:

- milyen jogai vannak az autó tulajdonosának (ha az üzemben tartó más)

  • milyen jogai vannak az autó üzembentartójának (ha a tulajdonos más)

Köszönettel

Mónika