piroslámpán áthaladás

monalisa1 # 2009.10.05. 16:27

Nemrég az Index-en egy "magas" rendőrtől azt olvastam, hogy mindig sorozatfénykép készül, vagyis meg tudják állapítani, hogy "a" sárga a kereszteződés előtt hol érte az autóst, és ha valóban nem tudott biztonságosan megállni akkor nincs büntetés.

Ha mégis (...) akkor a fényképek alapján végső soron a bíróság dönt majd.

Anno a zöld villantott kettőt-hármat - figyelmeztetőleg, és csak azt követően jött a sárga.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Egyjogász # 2009.10.04. 17:21

Az a durvább, hogy most már büntetik a sárgán való áthajtást is.

A pirossal nincs gondom, mert a sárga funkciója éppen az, hogy figyelmeztessen a pirosra, így aki akar, meg tud állni a piros előtt, illetve még át lehet haladni mielőtt a lámpa pirosra vált.

De ma is pl. kb. 50-nel haladtam, mikor három méterre voltam a kereszteződéstől és a lámpa besárgult. Ilyenkor a közelgő sárgára nem figyelmeztet semmi, fizikailag lehetetlen hogy megállj, ha pedig fotóznak, a képen csak az fog látszani, hogy sárgában mentél át.

Nem tudom, ezt ki találta ki, de én biztos, ha ilyen miatt megbüntetnek a legvégső fórumig el fogok menni.

Royal # 2009.10.04. 06:34

Működnek az ország különböző pontjain ilyenek, jellemzően azokon a helyeken, ahol egy kiegészítő visszaszámláló is jelzi, mennyi idő van még a lámpaváltásig. Nemrégiben keringett egy lánclevél a Budapesten elhelyezett dobozokról, de ez kamunak bizonyult. Mindazonáltal -mivel szép summákat lehet kaszálni ezzel is- szvsz csak idő kérdése a budapesti debütálás is. Tulajdonképpen a piroson való áthajtás lefotózásával nincs bajom, mert balesetveszélyes, és sokkal nagyobb rizikófaktor mint a sebességtúllépés, csak érdekelne hogy egy átlagos budapesti napon, átlagos budapesti dugóban hogyan képes működni?

• Amikor beszorul az ember a kereszteződésbe, és elvált felette a lámpa
  • Amikor mentő elengedése miatt kell áthágni a szabályokat
  • Amikor a kereszteződésen való átjutás másként nem lehetséges csak szabálytalankodással
  • stb

Ezek mindannapos velejárói a fővárosi közlekedésnek, egy automata hogyan képes megítélni a helyzetet?

AlexKirályfi # 2009.09.29. 05:40

Oké, csak tudod az utóbbi időben sikerült elkapnom párat (bevallom töredelmesen, éjjel 2-kor, egy szál senki nem volt a közelben se, hát én nem vártam ki mindenhol az amúgy se forgalmas kereszteződésekben a zöldet, és bizony átmentem. Na de valljuk meg, ezt elég sokan megtennénk, így ebben a formában.
Na csak most innen jött a kérdésem, vajon igaz lehet-e.

kea4 # 2009.09.28. 20:52

T. Fórumtársak!

A gengszterváltás körüli időkben - emlékeim szerint - elkezdtek egyszer nagyon rámenni a piros lámpán való áthaladásra. Előztes kísérletezések után az lett a tuti megoldás, hogy: 1. képen kocsi a csík előtt, lámpa sárga, 2. képen kocsi jobban a csík előtt, lámpa már piros, 3. képen kocsi túl a csíkon, lámpa piros. Ha jobban belegondolunk, egy ilyen képsorozatot elég nehéz kimagyarázni, ennél kevesebb viszont elég könnyen támadható. Azért, ha lehet, ne menjetek bele a pirosba, mert az azt jelenti, hogy jöhetnek keresztben is... ;)

Üdvrivalgással:
KEA.

guba # 2009.09.28. 12:09

Nem legenda, több helyen van ilyen, konkrétan egy van Veszprémben a hotel melletti kereszteződésben.

AlexKirályfi # 2009.09.27. 08:47

Hölgyek, Urak!

Ki mit tud arról, hogy X és Y kereszteződésben működnek kamerák/fényképezőgépek és lefotózzák a tilosban áthajtót? Igaz ez vagy csak urban legend? Megvallom, az utóbbi időben párszor megesett velem a dolog, papírt nem kaptam még, de azért kérdezném, valakinek volt-e már ilyen tapasztalata vagy tényleg csak legenda, és ha ott helyben nem állít meg ezzel a rendőr, akkor nincs semmi?
Most már nagyon kíváncsi lennék, előre is köszi.

Royal # 2009.06.14. 20:31

de Ők váltig állították, hogy én már úgy mentem rá! Velem is volt egy tanu de ők 3-an voltak!

A rendőri összefogásról van egy idevágó vicces szösszenetem: egyszer megállítottak lakott területen kívül azért, mert állítólag nem használtam a lámpámat. Először finoman említettem, hogy úgyemlékszem be volt kapcsolva, szerintem rosszul látták. Erre a többi fakabát is azonnal odacsődült és kontrázott, hogy ők is tudják tanúsítani, hogy nem égett. Ekkor elővettem az aduászt, és közöltem a tényt: az én autóm skandináv import, nem lehet vele kikapcsolt lámpával közlekedni, gyújtás ráadás után rögtön kapcsol a lámpa is, ezt kész vagyok hatósági szakértő előtt is bemutatni. Erre elbizonytalanodtak, és inkább elkezdték a szokásos idegesítő szörözést (égőkészlet, segélycsomag megmutatása, félórás cébézés a központtal stb.)

A gyakorlati konklúzió tényleg az, hogy örülni kell hogy csak 10 ropira büntettek... Ugyanakkor aggályos, hogy állandóan a kissebb rosszat kell választani, akár igazunk van akár nem, mert a jog nem nyújt erre orvoslatot.

websas # 2009.06.14. 20:16

Ha a fólia szabvány szerinti akkor nincs gond.

websas

monalisa1 # 2009.06.14. 19:29

Nézd, én elhiszem, hogy úgy váltott rád a fényjelző készülék - előfordul ez bárkivel bármikor, de azzal a kis büntivel végül is megkimélted magad egy hosszas eljárástól, melynek eredménye nem tudható...

És még rendesek is voltak a rendőrök, hogy a fóliát szó nélkül hagyták!...

gyula1 # 2009.06.14. 11:07

Tisztelt Fórumozók!

Tegnap este 23 óra körül egy vasúti átjárón haladtam át mikor az első sinpárhoz értem átváltott a lámpa pirosra na hát mondom ott már nem állok meg meg nem tolatok vissza ugye mert mind a kettőt tiltja a kresz! Tehát átmentem! Na hát igen, persze hogy szembe a Rend éber őrei jöttek villogó meg minden megállítottak! De ez már a sorompótol 150m-re állítottak meg tehát mikor én átjöttem a sorompón ők kb 250m-re lehettek! Én mondtam, hogy már akkor váltott át pirosra mikor a sinen voltam, de Ők váltig állították, hogy én már úgy mentem rá! Velem is volt egy tanu de ők 3-an voltak! Szerintem jogtalan volt! De mivel fóliázott a kocsim és nemakartam balhét így belementem egy 10 ezres csekkbe! De gondolkoztam azon hogy feljelentetem magam és majd a szabálysértési előadó elbírálja főleg hogy van tanúm is!
Szerintetek ha feljelentetem magam lett volna esélyem megúszni büntetés nélkül?

Üdv.: Gyula

berczikr # 2008.12.05. 07:51

Kedves Fórumozók,

Tegnap este a Petőfi hídról jöttem le a Pesti oldalon, és a Mester utca utáni lámpán áthaladva -a keresztutcáig még van egy kis útszakasz, ahol parkolni is szoktak- megálltam egy pillanatra, hogy kiszálljon a munkatársam. Időközben persze a hátam mögött pirosra váltott a lámpa, és mikor továbbindultam, a keresztutcából kiforduló rendőr úgy látta, mintha piroson hajtottam volna át.

Megállítottak, felvették az adatokat, és mondták, hogy 30-100 ezer forintos büntetést kapok, majd bent eldöntik, hogy mennyit, plusz 4 büntetőpontot.

Teljes mértékben elismerem, hogy nem figyeltem, és nem adtam meg az elsőbbséget, de védelmemre legyen mondva, hogy valóban nem láthattam már a lámpát...lehet ilyenkor tenni valamit? Ha elküldik a büntetést, lehet esetleg ilyen "mesével" (van egy szemtanú, aki hátul ült) enyhíteni a büntetést? Diák vagyok, egy 20 éves autóm van, ami kevesebbet fogyaszt, mintha bkv bérletet vennék, tényleg nagy teher lenne kifizetni ezt az összeget...

Előre is köszönöm a megjegyzéseket!

fotoriporter (törölt felhasználó) # 2008.12.01. 19:17

Mondok egy aranyosat erre:
Taxisok beszéllgettek egymás között rádión, az egyik nagyon sietett mert időre ment valakiért, a másik akivel beszélt az meg messzebbről látta. Olyan jót nevettem, mert szinte rá kiabált hangosan, amikor megállt egy pirosnál de amúgy nem volt forgalom, hogy "nehogy már a lámpa mondja meg neked mikor mehetsz, menjél már, sietni kell" ... .
Hát egész este ezen mosolyogtam, de persze taxisok nyilván tudják hol van kamera és hol nincs.
(volt) Fotoriporter

BenceKékFényes (törölt felhasználó) # 2008.12.01. 05:50

Kis segítséget, infót szeretnék kérni.

Rohamot vezetek a nap 12 órájában és kicsit másképp nézek a pirosra emiatt, azaz sokkal inkább a forgalmat figyelem mint a lámpákat. Ez egy rossz berögződés tudom, de ez van, és megesett velem tegnap, hogy ráadásul idegen magánautóval sikerült fékezés nélkül áthaladnom egy forgalmas kereszteződésen a piroson. Tudom, hogy nincs ez így jól, de kicsit megfeledkeztem magamról egy pillanatra és csak azt láttam nem jön sehonnan semmi, késő este volt, én meg ösztönösen áthúztam és utána esett csak le, hogy nem kéklámpással vagyok azaz gáz van.

Kérdésem:
Vannak külön kamerák felszerelve ill. a térfigyelő kamerák ha ezt felvették akkro az alapján is megbüntethetnek?
Vagy ha hirtelen ott nem állt rendőr és nem vettem észre akkor megúsztam?

Köszi a választ, nagyon kínos, mert nem az enyém volt a kocsi, nehogy nekem 60 nap múlva pl. majd az illető ismerős kapjon egy papírt.

Mi igaz abból az urban legendből, hogy számos pontot kifejezetten emiatt felszereltek a lámpákhoz kamerákat? csak mert én elég soknál nézegettem de ha csak nem sikerült a lámpa belsejébe rejteniük, akkor sehova nem szereltek fel, ahova a pletyka szerint mégis.

Köszönöm a választ, jó lenne minél hamarabb tudni, hogy akkor ezt megúsztam-e vagy sem, most tiszta para van. És ha nem úsztam meg, akkor ez manapság a nagy zero-toleranciában mivel jár?
BKF

BenceKékFényes (törölt felhasználó) # 2008.11.17. 12:55

Logikáról amnyit, hogy nem messze van egy rendes kiépített quad meg motorpálya, na szerintetek milyen tábla van kint? Természetesen a motorkerékpárral behajtani tilos :) Hát tudjátok, ez több mint nevetséges. Persze mindenki megy be, mint ha ott se lenne.
BKF

BenceKékFényes (törölt felhasználó) # 2008.11.17. 12:52

Igen, ez olyan határozott népi kezdeményezés mint Farkas Péter fellebbezése. Azon is olyan jót röhögtem. Azt hiszem ő is elég egyértelműen a bíróság tudtára adta, hogy nem ért egyet az ítélettel :DDDDDDDDDDD
Hát én meg írom az ötödik levelet, de mindig megindokolják, hogy ez a tábla márpedig nagyon kell ide. Én nem adok neki sok időt, el fogják ezt is vinni.
BKF

Royal # 2008.11.17. 08:26

Hiába, van akiben még nagyon rövid úton működik a racionalitás és nem írogat meg kérelmez, hanem elviszi :-) Tudom, hogy bcs, de istenem, mindenki örül neki

Erre eszembe jutott a púrhabman. :) Néhány éve volt egy ?manus? (azóta se derült ki ki volt hálisten) aki megelégelte a parkolótársaságok dolgait, azt telefújkált egy csomó parkolóautomatát purhabbal :) Mondjuk átmeneti kellemetlenséget okozott csak, de népi kezdeményezésnek nem volt rossz :)

BenceKékFényes (törölt felhasználó) # 2008.11.14. 09:56

Én már írásban nyújtottam be kérelmet az utcánkban egy megállni tilos tábla eltávolítására, mivel abszolút indokolatlan, de persze arra jó, hogy mivel egy középület van itt, rengetegen állnak meg naponta a tábla hatálya alatt, merthogy se közel se távol nem lehet megállni sehol! Na szerintem ezt kifejezetten azért tették ki, mert tudták, hogy egy baromi jó bírságolási lehetőség naponta 20x is. Semmi nem indokolja amúgy, se az átmenő forgalom nem túl nagy, tényleg, forgalomnbiztonsági szempontból semmi nem indokolja, ezt ki is fejtettem az indoklásban, de nem hajlandók elvinni. Na majd ez is úgy fog járni szerintem, ahogyan egy közeli utca elején levő behajtani tilos tábla is, mivel nevetséges volt, hiszen amúgy is mindenki bement rajta, ha az X középületben volt dolga, de bírságolásra az is tökéletes volt. Mi történt? Egyik reggel látom hoppá eltűnt a tábla :-) Szerintem egy derék állampolgár megelégelte az idiotizmust, aztán az éj leple alatt elvitte, másra nem tudok gondolni, de mindenesetre sokan örülnek neki, és azóta se tették vissza, pedig ez volt kb egy éve már biztos. Hiába, van akiben még nagyon rövid úton működik a racionalitás és nem írogat meg kérelmez, hanem elviszi :-) Tudom, hogy bcs, de istenem, mindenki örül neki ..., érdekes módon látszik mennyire ésszerű volt a kintléte, mert az eltelt egy év alatt, hogy akkor így már kétirányú lett az utca, egyetlen baleset sem történt, ellenben sokak idejét és energiáját megspórolta ez a húzás. Én hülye meg írogatok kérelmeket, javaslatokat :-)))
BKF

Royal # 2008.11.14. 09:06

És akkor nem lesznek olyan esetek, hogy egyedül autózom, és a négy rendőrrel szemben meg esélyem sincs. Nincs igazam?

Hát igen.
A másik probléma az állandó (be)szabályozás, mindenre van szabály, a törvényalkotók gondoskodnak arról, hogy a szabályszegések mindenhol tettenérhetőek legyenek. (mégtöbb rendőr, közterületfelügyelő, az utakon, egyre modernebb technikákkal), szabályszegésekért egyre vaskosabb büntetést kell fizetni. ....csak azt nem vizsgálja senki, hogy vajon betarthatóak-e a szabályok, vagy a jelenlegi helyzet direkt módon sarkallja az autóvezetőket a szabálytalankodásra. Pl; nálunk a IX kerben gyakorlatilag 150 autó jut 100 parkolóhelyre. 1 óra vadászat, és háztömb körüli pörgés után megunom, azt lecsapom a kocsit oda ahová jólesik, alkalmasint egy megállni tilos alá. Tudom hogy tilos. Tudom hogy szabálytalan. De tudok mást tenni? Senkit nem érdekel, 10 percen belül rajta a bilincs.

BenceKékFényes (törölt felhasználó) # 2008.11.11. 13:38

Detto ugyanez Royal!
Nekem még a szemembe is vágta teljesen nyíltan, amikor be voltam kötve és mégis azért büntett meg, mert állítólag nem voltam bekötve, hogy "na és mit gondol, négy rendőrrel szemben ezt hogyan fogja bizonyítani?"
Tehát ennyire nyíltan szemétkednek ...... Lehet erre mit mondani? Komolyan, már elgondolkodtam, egy diktafonnal fogok járkálni ha egyedül vagyok, aztán abba mondja bele az ilyen szövegeit.
Azért említettem, egyetlen megoldás: csakis akkor lehessen felelősségre vonni bárkit is most éppen a közlekedési szabálysértések kapcsán, ha nem csak tanú van rá, magyarul a szerv hazudik, hanem kötelezővé kellene tenni azt, hogy minden esetben kötelesek legyenek tárgyi bizonyítékkal alátámasztani a feljelentésüket, azaz pl. videofelvétellel. Ha az nincs, akkor szabálysértés sincs. És akkor nem lesznek olyan esetek, hogy egyedül autózom, és a négy rendőrrel szemben meg esélyem sincs. Nincs igazam?
BKF

Royal # 2008.11.11. 08:39

Miért van bennem olyan érzés, hogy ha meglátok kocsival egy rendőrautót, akkor legjobb, ha azonnal fordulok a másik irányba, amíg ki nem találnak valamit.

Nekem sincs vaj a fülem mögött, de mégis torkomban dobog a szívem, ha meglátok egy rendőrt. Múltkor volt egy érdekes esetem: 100-a úton megállítottak. Megkérdezték, "ugye tudja miért állítottuk meg?" Mondom nem. "nem égett a lámpája!" Mondom, az nem létezik! Kiszálltam megnézni, gondoltam kiégett vagy valami műszaki gond lehet. Hát világított rendesen. Értetelenkedve mutattam a rendőrnek, dehát világit, csak biztos nem látszott, a verőfényes napsütésben. Odajött másik két rendőr, és egyből kontráztak, hogy ők sem látták, biztos most kapcsoltam be, és fejezzem be az akadékoskodást. (rögtön volt több hatósági tanú is, egy nyilvánvaló hazugságra) Az autóm eredetileg skandináviába exportált modell, a gyár ennek megfelelően kiiktatta a világítás kapcsolóját. A világítás direktre van kötve, a gyújtással együtt automatikusan kapcsol ki és be, ergo ha megy a kocsi, világít a lámpa is. Ahogy ezt elmondtam nekik gondolkodóba estek, és jobbhíján jött a szívózás, égőkészlet, és a többi ilyenkor szokásos kör lefutása, hosszú cébézés a központtal, majd végül elengedtek.

Nekem az a bajom ezzel az egésszel, hogy vannak sokkalta nagyobb problémák ebben az országban, mint izzók figyelése fényes nappal. (milliárdos sikkasztások, autótolvajok, rablók, gyilkosok) de valahogy rendörségünk, mintha kizárólag csak azért létezne, hogy a becsületes átlagprosztó élete mégnehezebb legyen...

BenceKékFényes (törölt felhasználó) # 2008.11.10. 17:26

Jahhhhh, a civil autós méricskélésen én is teljesen ki vagyok akadva, nem is mondok semmit erre....
BKF

BenceKékFényes (törölt felhasználó) # 2008.11.10. 17:24

Hát Royal én se lepődök már meg semmin ebben az országban, de azért ez nagyon idegesít. Érted ezek forognak a záróvonalon, nyomják a buszsávban 90-nel, mobiltelefonálnak és sorolhatnám, de ezt nem csak én írtam, aztán itt játsszák a lesből méregetést meg szórakoznak a stop táblákkal éjjel 2-kor ....
És arról meg ne is beszéljünk mert csak ideges leszek, amit írtál is, hogy mindig nekik van persze igazuk ... volt már, hogy olyanért jelentettek fel, amit nem is csináltam, de lényeg, hogy 4-en tanúsították, hogy márpedig igen. Undorító. Annyiszor gondolkodtam már el azon, hogy mit lehetne az ellen tenni, hogy netán 6 rendőrrel szemben is lehessen igazad, de nem jutok semmire sajnos. Vagyis ha betartanánk azt, hogy mindent felvétellel kell bizonyítaniuk és nem pedig csak mert ők látták, akkor talán működne jobban ez a rendszer, de addig nem.
Miért van bennem olyan érzés, hogy ha meglátok kocsival egy rendőrautót, akkor legjobb, ha azonnal fordulok a másik irányba, amíg ki nem találnak valamit.
BKF

Royal # 2008.11.10. 08:55

...Hát Bence, sajnos profitorientált világunkban már semmi sem szent. Egyébként én sem értem a civil autós méricskélést, meg bokorból mérést. Olyan országban, ahol lassan már bemondásra megy a csekk (lásd parkolóügyek), nincs ilyesmire szükség. Úgysincs se isten se bíróság, aki ne a szervnek adna igazat.

BenceKékFényes (törölt felhasználó) # 2008.11.07. 11:40

És miért kell civil? Nem arról volt szó, hogy igenis kötelező legyen előtte pl 300 m-rel kitenni a "radar control" vagy hasonló figyelmeztetést és nem pedig lesből mérni? Álljanak csak ki szépen normál rendőrautóval és szabályosan mérni, ahogy a KRESZ megengedi vagy ha nem, akkor álljanak fel a járdára, de akkor 2 órán keresztül járassák a kékfényt, ennyi.
BKF