Az a szabály a sárgára vonatkozik - te meg pirosról beszéltél.
piroslámpán áthaladás
bocsánat 9.4.c
Kedves Sándor!
Letöltöttem a hatályos kreszt az internetről direkt a kedvedért. Kérlek lapozz el a 9.1.c ponthoz. (járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző berendezések)
„a kör alakú, valamint a nyilat vagy kerékpárt mutató folyamatos sárga fény a forgalom irányának megváltozását jelzi: az útkereszteződésnél - a kijelölt gyalogos átkelőhely, illetőleg a megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a fényjelző készülék előtt - meg kell állni;” ha azonban biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni"
Tehát a kategórikus tiltásról itt nem beszélhetünk.
„Tilos a kereszteződésbe behajtani, ha a körülményekből előre látható, hogy nem tudodbiztonságosan elhagyni.”
Ez igaz. De pl; egy átlag budapesti dugóban, minden egyes kereszteződés, már kilóméterekről úgy néz ki, hogy nem lehet biztonsággal elhagyni, sőt létezik olyan forgalmi szituáció, ahol az egymást keresztező autók, egymást kerülgetve haladnak keresztül a forgalmon. Sajnos az elmélet, és a gyakorlat itt megint mást mutat, ha betüről betűre betartanánk a szabályokat, akkor órákon át állhatnánk a zöld lámpánál...
„Egyébként nem a gép értékel – a gép fényképez.”
Ez is igaz. Csakhogy a fényképet kiértékelő személy egy fényképből, nem fogja látni sem a körülményeket, sem a sebességemet, se semmit, csak az áthaladás tényét.
hozzászólás törölve
hozzászólás törölve
„már nem tudok biztonsággal megállni a piros lámpánál, és átmegyek rajta. Úgy tudom ezt nem tiltja a kresz.”
Újra kellene vizsgáznod: ugyanis tiltja. Szigorúan. Kategórikusan.
„Zöldön mentem keresztül, de a dugó miatt beragadok a kereszteződésbe.”
Akkor nem mentél keresztül. Tilos a kereszteződésbe behajtani, ha a körülményekből előre látható, hogy nem tudod biztonságosan elhagyni.
A megkülönböztetett járműnek nem úgy fogsz elsőbbséget adni, hogy a kereszteződés közepén satufékezel. Mondva csinált probléma.
Egyébként nem a gép értékel - a gép fényképez.
OFF
Monalisa, nagyon formában vagy az utóbbi két-három napban...
ON
Az első alpont esetében a szabálysértési bírság jogosságát vita képezheti - mint ahogy a kérdező esetében is, a másik két alpont ez itt egy művi kérdés, mert a fénykép egyértelműen bizonyítja "a" beragadást és/vagy a mentő elengedésé, tehát indok nélkül nem szívatják az embert.
Beragadni meg nem okvetlenül kell (...) mert az adott forgalmi helyzetben csak látni lehet, hogy még átférünk-e vagy sem.
Pár héttel ezelőtt az egyik topikban valaki már felvetette: régen a sárga néhányat pislantott, tehát azt látva fel lehetett mérni: átérünk-e még biztonságosan vagy már csak a mindjárt piroson...
Ezt a néhány másodpercig villogó sárgát ismét be kellene vezetni a közlekedés-biztonság érdekében.
Hümm.
Mi történik akkor ha
- már nem tudok biztonsággal megállni a piros lámpánál, és átmegyek rajta. Úgy tudom ezt nem tiltja a kresz.
- Zöldön mentem keresztül, de a dugó miatt beragadok a kereszteződésbe.
- Zöldön megyek át, de egy mentőnek kell elsőbbséget adnom, miközben a fejem fölött bevált a lámpa
Hogyan döntheti, értékelheti egy gép ezeket a szituációkat?
Nem pislant: folyamatos sárga. A többi urban legend, és szabályszegők önfelmentő meséje.
Bocs, valóban kihagytam a sárgát...
Valamikor még pislantott néhányat mielött pirosra vált.
„sok helyen a zöld közvetlenül pirosra vált”
Amerikában?
Hozzáértő válasza erre a kérdésre sokunk számára is hasznos lesz, mert sok helyen a zöld közvetlenül pirosra vált - és mint a példa: vitatható a kiszabott büntetés jogossága.
Monalisa
laikus hozzászóló
Sziasztok!
Napokban kaptam egy szép határozatot a rendőrségtől alján sárga csekkel. A határozat állítása szerint megszegtem KRESZ 9§(4) d pontját , vagyis a piros lámpán haladtam át. A téyállást képi bizonyítékokra alpozzák. Beszéltem az ügyintézővel és elmondta 5 fénykép készült amin látszik, hogy már piros a lámpa, amikor a megálláshelye festés előtt 2 méterre vagyok. Én vitába szállhatok vele a távolságot illetően? A rendőrség mi alapján bizonyítja a távolságot, fénykép ilyen esetben mennyire megbízható?Mert szerintem az bizony fontos lehet, hogy milyen távolságból kellett volna lefékeznem a biztonságos megálláshoz. Segítségetek előre is köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02