piroslámpán áthaladás

fotoriporter (törölt felhasználó) # 2008.12.01. 19:17

Mondok egy aranyosat erre:
Taxisok beszéllgettek egymás között rádión, az egyik nagyon sietett mert időre ment valakiért, a másik akivel beszélt az meg messzebbről látta. Olyan jót nevettem, mert szinte rá kiabált hangosan, amikor megállt egy pirosnál de amúgy nem volt forgalom, hogy "nehogy már a lámpa mondja meg neked mikor mehetsz, menjél már, sietni kell" ... .
Hát egész este ezen mosolyogtam, de persze taxisok nyilván tudják hol van kamera és hol nincs.
(volt) Fotoriporter

berczikr # 2008.12.05. 07:51

Kedves Fórumozók,

Tegnap este a Petőfi hídról jöttem le a Pesti oldalon, és a Mester utca utáni lámpán áthaladva -a keresztutcáig még van egy kis útszakasz, ahol parkolni is szoktak- megálltam egy pillanatra, hogy kiszálljon a munkatársam. Időközben persze a hátam mögött pirosra váltott a lámpa, és mikor továbbindultam, a keresztutcából kiforduló rendőr úgy látta, mintha piroson hajtottam volna át.

Megállítottak, felvették az adatokat, és mondták, hogy 30-100 ezer forintos büntetést kapok, majd bent eldöntik, hogy mennyit, plusz 4 büntetőpontot.

Teljes mértékben elismerem, hogy nem figyeltem, és nem adtam meg az elsőbbséget, de védelmemre legyen mondva, hogy valóban nem láthattam már a lámpát...lehet ilyenkor tenni valamit? Ha elküldik a büntetést, lehet esetleg ilyen "mesével" (van egy szemtanú, aki hátul ült) enyhíteni a büntetést? Diák vagyok, egy 20 éves autóm van, ami kevesebbet fogyaszt, mintha bkv bérletet vennék, tényleg nagy teher lenne kifizetni ezt az összeget...

Előre is köszönöm a megjegyzéseket!

gyula1 # 2009.06.14. 11:07

Tisztelt Fórumozók!

Tegnap este 23 óra körül egy vasúti átjárón haladtam át mikor az első sinpárhoz értem átváltott a lámpa pirosra na hát mondom ott már nem állok meg meg nem tolatok vissza ugye mert mind a kettőt tiltja a kresz! Tehát átmentem! Na hát igen, persze hogy szembe a Rend éber őrei jöttek villogó meg minden megállítottak! De ez már a sorompótol 150m-re állítottak meg tehát mikor én átjöttem a sorompón ők kb 250m-re lehettek! Én mondtam, hogy már akkor váltott át pirosra mikor a sinen voltam, de Ők váltig állították, hogy én már úgy mentem rá! Velem is volt egy tanu de ők 3-an voltak! Szerintem jogtalan volt! De mivel fóliázott a kocsim és nemakartam balhét így belementem egy 10 ezres csekkbe! De gondolkoztam azon hogy feljelentetem magam és majd a szabálysértési előadó elbírálja főleg hogy van tanúm is!
Szerintetek ha feljelentetem magam lett volna esélyem megúszni büntetés nélkül?

Üdv.: Gyula

monalisa1 # 2009.06.14. 19:29

Nézd, én elhiszem, hogy úgy váltott rád a fényjelző készülék - előfordul ez bárkivel bármikor, de azzal a kis büntivel végül is megkimélted magad egy hosszas eljárástól, melynek eredménye nem tudható...

És még rendesek is voltak a rendőrök, hogy a fóliát szó nélkül hagyták!...

websas # 2009.06.14. 20:16

Ha a fólia szabvány szerinti akkor nincs gond.

websas

Royal # 2009.06.14. 20:31

de Ők váltig állították, hogy én már úgy mentem rá! Velem is volt egy tanu de ők 3-an voltak!

A rendőri összefogásról van egy idevágó vicces szösszenetem: egyszer megállítottak lakott területen kívül azért, mert állítólag nem használtam a lámpámat. Először finoman említettem, hogy úgyemlékszem be volt kapcsolva, szerintem rosszul látták. Erre a többi fakabát is azonnal odacsődült és kontrázott, hogy ők is tudják tanúsítani, hogy nem égett. Ekkor elővettem az aduászt, és közöltem a tényt: az én autóm skandináv import, nem lehet vele kikapcsolt lámpával közlekedni, gyújtás ráadás után rögtön kapcsol a lámpa is, ezt kész vagyok hatósági szakértő előtt is bemutatni. Erre elbizonytalanodtak, és inkább elkezdték a szokásos idegesítő szörözést (égőkészlet, segélycsomag megmutatása, félórás cébézés a központtal stb.)

A gyakorlati konklúzió tényleg az, hogy örülni kell hogy csak 10 ropira büntettek... Ugyanakkor aggályos, hogy állandóan a kissebb rosszat kell választani, akár igazunk van akár nem, mert a jog nem nyújt erre orvoslatot.

AlexKirályfi # 2009.09.27. 08:47

Hölgyek, Urak!

Ki mit tud arról, hogy X és Y kereszteződésben működnek kamerák/fényképezőgépek és lefotózzák a tilosban áthajtót? Igaz ez vagy csak urban legend? Megvallom, az utóbbi időben párszor megesett velem a dolog, papírt nem kaptam még, de azért kérdezném, valakinek volt-e már ilyen tapasztalata vagy tényleg csak legenda, és ha ott helyben nem állít meg ezzel a rendőr, akkor nincs semmi?
Most már nagyon kíváncsi lennék, előre is köszi.

guba # 2009.09.28. 12:09

Nem legenda, több helyen van ilyen, konkrétan egy van Veszprémben a hotel melletti kereszteződésben.

kea4 # 2009.09.28. 20:52

T. Fórumtársak!

A gengszterváltás körüli időkben - emlékeim szerint - elkezdtek egyszer nagyon rámenni a piros lámpán való áthaladásra. Előztes kísérletezések után az lett a tuti megoldás, hogy: 1. képen kocsi a csík előtt, lámpa sárga, 2. képen kocsi jobban a csík előtt, lámpa már piros, 3. képen kocsi túl a csíkon, lámpa piros. Ha jobban belegondolunk, egy ilyen képsorozatot elég nehéz kimagyarázni, ennél kevesebb viszont elég könnyen támadható. Azért, ha lehet, ne menjetek bele a pirosba, mert az azt jelenti, hogy jöhetnek keresztben is... ;)

Üdvrivalgással:
KEA.

AlexKirályfi # 2009.09.29. 05:40

Oké, csak tudod az utóbbi időben sikerült elkapnom párat (bevallom töredelmesen, éjjel 2-kor, egy szál senki nem volt a közelben se, hát én nem vártam ki mindenhol az amúgy se forgalmas kereszteződésekben a zöldet, és bizony átmentem. Na de valljuk meg, ezt elég sokan megtennénk, így ebben a formában.
Na csak most innen jött a kérdésem, vajon igaz lehet-e.

Royal # 2009.10.04. 06:34

Működnek az ország különböző pontjain ilyenek, jellemzően azokon a helyeken, ahol egy kiegészítő visszaszámláló is jelzi, mennyi idő van még a lámpaváltásig. Nemrégiben keringett egy lánclevél a Budapesten elhelyezett dobozokról, de ez kamunak bizonyult. Mindazonáltal -mivel szép summákat lehet kaszálni ezzel is- szvsz csak idő kérdése a budapesti debütálás is. Tulajdonképpen a piroson való áthajtás lefotózásával nincs bajom, mert balesetveszélyes, és sokkal nagyobb rizikófaktor mint a sebességtúllépés, csak érdekelne hogy egy átlagos budapesti napon, átlagos budapesti dugóban hogyan képes működni?

• Amikor beszorul az ember a kereszteződésbe, és elvált felette a lámpa
  • Amikor mentő elengedése miatt kell áthágni a szabályokat
  • Amikor a kereszteződésen való átjutás másként nem lehetséges csak szabálytalankodással
  • stb

Ezek mindannapos velejárói a fővárosi közlekedésnek, egy automata hogyan képes megítélni a helyzetet?

Egyjogász # 2009.10.04. 17:21

Az a durvább, hogy most már büntetik a sárgán való áthajtást is.

A pirossal nincs gondom, mert a sárga funkciója éppen az, hogy figyelmeztessen a pirosra, így aki akar, meg tud állni a piros előtt, illetve még át lehet haladni mielőtt a lámpa pirosra vált.

De ma is pl. kb. 50-nel haladtam, mikor három méterre voltam a kereszteződéstől és a lámpa besárgult. Ilyenkor a közelgő sárgára nem figyelmeztet semmi, fizikailag lehetetlen hogy megállj, ha pedig fotóznak, a képen csak az fog látszani, hogy sárgában mentél át.

Nem tudom, ezt ki találta ki, de én biztos, ha ilyen miatt megbüntetnek a legvégső fórumig el fogok menni.

monalisa1 # 2009.10.05. 16:27

Nemrég az Index-en egy "magas" rendőrtől azt olvastam, hogy mindig sorozatfénykép készül, vagyis meg tudják állapítani, hogy "a" sárga a kereszteződés előtt hol érte az autóst, és ha valóban nem tudott biztonságosan megállni akkor nincs büntetés.

Ha mégis (...) akkor a fényképek alapján végső soron a bíróság dönt majd.

Anno a zöld villantott kettőt-hármat - figyelmeztetőleg, és csak azt követően jött a sárga.

"Lisa"
laikus hozzászóló