Építőközösség PTK szerint

Lili # 2009.07.24. 09:54

Petrusz 123

A polgári jogi társaság nem jogi személy, hanem kötelmi jogi jogviszony. A szerződők egyetemleges felelőssége mellett és a jogok és kötelezettségek rögzítése mellett bármely szerződés számlájára el lehet helyzeni a szükséges összeget, azonban véleménem szerint csak együttes számla feletti rendelkezési joggal (az ördög nem alszik).

A vizközmű társulat viszont cégbírósági bejegyzésre kötelezett társaság. Ezért a rá vonatkozó jogszabályok szerint kell megalapítani és bejegyzetetni. Közhasznú pdig csak akkor lesz, ha a társasági szerződése közhasznú tevékenységek végzését és a közhasznú tevékenységekről szóló jogszabály kötelező rendelkezéseinek megfelelő rendelkezéseket tartalmazza és a beadott iratok alapján a cégbíróság közhasznú szervezetté minősít.

Üdvözlettel:

dr. Lili

Petrusz123 # 2009.07.08. 15:54

Köszönöm gyors válaszodat ObudaFan. De gondolom a társulás megalapítása azért nem volt fölösleges? A tagok meggyőzése már egy nehezebb falat, bár én képviselettel felhatalmazott vagyok.. de én mint pénzügyes szívesebben láttam volna a pénzt egy közös számlán :)

ObudaFan # 2009.07.08. 15:47

Legegyszerűbb, ha valamelyik tag számláján helyezitek el a pénzt, de ehhez legalább egy megbízható tag kell.

Petrusz123 # 2009.07.08. 15:20

Segítségre lenne szükség, hátha valakinek volt már gyakorlata ebben.

Adott ingatlan tulajdonosok közösen elhatároztuk, hogy közművesítünk 6-an 8-ból. Ennek formát is adtunk 'vízi-közmű társulás' A problémáink a következők:

A bank nem tud számlát nyitni, mert nincs se közhasznossági fokunk, de még adószámunk se. 4 megoldás van melyik a legegyszerűbb ( legegyszerűbb lenne, ha az önkormányzat szerény összeggel beszállna és nem kellene a jog útvesztőiben nekünk evickélni)

• közhasznúság, kérdés a közben csatlakozók általi befizetésekből, hogy lehet visszajuttatni azok számára akik az elején megelőlegezték.
  • valaki nyit egy lakossági számlát, vagyoni kérdések + bizalmatlanság
  • ügyvédi letéti számlán futtatni a beruházást
  • hagyományos cégként megalakulni

Minden ötletet szívesen veszek!

Péter