Parkolas, per

skorpiófarm # 2010.01.18. 14:00

Kérnék egy kis segítséget. A XIV.ker. Gvadányi utcában parkoltam az Apeh épülete előtt. Itt egy füves részen parkolnak azok akik már kiszorultak, az úgy is kicsi parkolóból. Az Apehbe mentem és sok anyagot voltam kénytelen cipelni. Mikor a kocsihoz értem egy értesítés volt rajta, hogy feljelentenek tilos helyen parkolás címén. Ez még tavaly szeptemberben volt. Most kaptam egy értesítést a zuglói önkormányzattól, hogy ismeretlen személy szabálysértési ügyében nyomoznak. Ehhez töltsem ki az adatlapot, hogy én vezettem a kocsit. Dühös vagyok, mert az Apeh már régen intézkedhetett volna, hogy ne kelljen az autósoknak parkolásra alkalmas területet keresgélni, mikor a területükön üresek a parkolók. Bár igy nem tudják az autósokat büntetni az önkormányzati szakemberek.

viktor007 # 2009.12.28. 09:02

Senki többet,a kérdésemre? (-:
Vagy mindenkit bejglimérgezéssel kezelnek? (-:

viktor007 # 2009.12.17. 20:49

Sziasztok!

Valaki hozzáértő, esetleg egy rendőr segítségét kérném.
Pontosan, hogy kell kinéznie a forgalom elől elzárt területnek, úgy értem az útburkolati jelének? Gondolom ez valahol részletesen le van írva.
A KRESZ.-be csak egy ábra van, fehér folyamatos csíkkal körbehatárolt terület, aminek az egész felülete 45-fokban be van "csíkozva".
Azért kérdezem, mert kaptam 5000Ft bónuszt a közterület felügyelőktől forgalom elől elzárt területen parkolásért. Csakhogy a KRESZ.-be ismert klasszikus ábra nem volt felfestve.
A választ előre is köszönöm.

kklári # 2009.12.03. 14:51

Azt esetleg meg tudja valaki mondani, hogy ezeknek a parkolási cégeknek hány napon belül kell válaszolniuk, ha írásban fölveszem velük a kapcsolatot?

Köszönöm!

websas # 2009.12.03. 07:55

Kedves kklári!

Nem tudom meddíg emelkedhet még a pótdíj, és nem szándékom más zsebére tanácsot adni. Ha nincs jól látható módon jelölve, táblázva, hogy a terület más "rablóé" akkor honnan kellene tudni,hogy a kerületre érvényes matricád speciel erre az útra nem érvényes? Jól tedd el a matricát, a számláját azután irány (levélben tértisen) a kerületi / budapesti jegyző, Fogyasztóvédelem, mindenhol megemlítve, hogy bíróságig viszed. Mert nincs jelezve. Nekem már sikerült különféle arrogáns "sóhivatalt" jobb belátásra bírnom.(kb.:5-alkalommal)

websas

kklári # 2009.12.02. 22:22

Kedves Fórumozók!

2009. augusztus 18-án kaptam egy levelet a BÖP Kft-től, mely szerint július 28-án este 19:20-kor megbüntettek a Teréz körúton, de mivel nem fizettem öt napon belül, így fizessek 13 835 forintot. Aznap este 19-tól valóban ott parkoltam, de mikuláscsomagot nem kaptam (vagy legalábbis nem volt a kocsin. Ezen kívül Terézváros területére érvényes parkolási matricám van, amire az önkormányzatnál azt a tájékoztatást kaptam, hogy egész Terézváros területén érvényes (Teréz körút fővárosi terület, ezt nem tudtam). Még aznap írtam nekik egy méltányossági kérelmet a fönt említett dolgokra hivatkozva, és kértem, hogy a 13 835 forint helyett csak az eredeti öt napon befizetendő összeget kelljen befizetnem. Nem érkezett válasz, így októberben küldtem nekik még egy levelet (ez nincs már meg). Ma, december 2-án kaptam egy e-mailt tőlük, amiben elutasítják a kérésemet, sőt, az eredeti 13 835 forint helyett most már 21 335 forintot követelnek.

Jogos ez, hogy miközben ők nem válaszoltak, a díj közel a duplájára nőtt? Mit lehet tenni ebben a helyzetben? Jelenleg nem tudok ennyit befizetni, és nem érzem jogosnak sem.

Köszönöm!

Juha # 2009.11.14. 15:01

Köszömöm a tanácsot, megpróbáljuk. Mellesleg tényleg megtehetik, hogy akárhol készítenek egy fotót, és az alapján később küldik a büntetést? Nem kötelező valami tájékoztató cédulát hagyni legalább, hogy "most megszívtad!", vagy hasonló? Honnan tudjam például, hogy azt a fotót valóban egy közterületes készítette? Tudtommal bárki fotózhat közterületen, de ha fel akarja használni, akkor az illetékestől arra engedélyt kell kérni, aki itt mondjuk az autó tulajdonosa. Mivel nem hagytak büntetőcédulát, ezért elvileg nem tudhatjuk, hogy valójában mikor és hol történt az eset, ennyi erővel bárki készíthet egy fotót, amit beküld a hatóságoknak, és azok kitöltik nekem a csekket. Ok, a fényképező biztos hitelesítve van, vagy valami, de azt én kérhetem is, hogy megmutassák nekem?

Lehet oltári hülyeség amit leírtam, de kíváncsi lennék egy hozzáértő válaszára, hogy elég e egy fénykép a büntetéshez. Mert akkor én is ezt a munkát akarom végezni, fotózgatni egész nap a városban, és még azzal sem kell találkoznom, akit megszívatok (Jó, rendben, vannak pofátlan autósok is, azokat büntessék nyugodtan, de általában nem a több tízmilliós kocsikon látom a csomagot, hanem mellette a kis Tico-n pl).

Köszönettel:

Juhász András

websas # 2009.11.12. 16:23

A Barátod írasson a bolttal egy szállítólevelet,a másolatát küldje be.

websas

Juha # 2009.11.12. 15:13

Tisztelt Fórumozók!

Egy barátom rakodási területen állt meg autójával, mégpedig épp rakodás céljából. A boltban ülő hölgy észrevette, hogy megáll egy autó az utcában, gyorsan lefotózzák a kocsit és elhajtanak. Mivel semmilyen cédulát, csomagot nem hagytak a kocsinál, ezért nem foglalkozott a témával, azonban tegnap megjött a büntetés. Fényképet nem küldtek, azonban a hely és az időpont arra utal, hogy akkor történt az eset. Kérdem én, hogy jogosan jártak-e el, hiszen egy pillanatnyi állapotról készítettek fotót, és még csak büntetőcédulát sem hagytak?

Üdvözlettel:

Juhász András

Rolcsiboy # 2009.11.09. 14:01

jozandeni: józan, "paraszti" ésszel, hogy gondolhatta bárki az ismerőseid közül, hogy felszólítás után elévül a dolog? Ha már van írásos nyoma, hogy megbűntettek, az biztos, hogy be is fogják hajtani. Úgy gondolom, be kellett volna fizetni az első csekket (9e Ft), akkor le lenne a gond.
most - véleményem szerint - csak kérelmet lehetne írni a törlesztő-fizetésre.
Ha bíróságra kerül a dolog - én 100%-nak gondolom - akkor biztos, hogy joguk van hatóságilag megterhelni a jövedelmet (az autó üzembentartójáét).
De majd nálam okosabb emberek is írják le, mi a jogszabály erre vonatkozó része és milyen következményekkel kell számolni.

jozandeni # 2009.11.07. 17:45

Sziasztok! egy nagyon fontos és érdekes ügyben szeretnék segítséget kérni töletek!2007 jan.02.-án bp-en parkoltam édesanyám kocsjával egy kollégium elött! reggel fél 9 kor mentem le a kocsihoz és láttam hogy rajtavan a büntetés az auton.Rájöttem hogy fennthagytam vmit a szobában és visszamentem érte majd mire lementem rajtavolt mégegy!pont ott volt az ör és odamentem hozzá megkérdezni hogy miért van kettö,erre azt válaszolta hogy egy bizonyos idö elteltével rá kell tennie mégegyet, de hozzátette hogy adjam vissza neki mind a két csekket és kitörli a gépböl és adjak neki egy 1000 est! éna adtam neki és elmentem! MAjd 3 honap mulva jött a csekk dombóvárra(ott lakok) hogy 9000 ft ot fizessek be mert elmulasztottam befizetni! több ismerösöm azt tanácsolta hogy ne fzessem be mert elévül majd ! most tegnap jött kb a 7. levél hogy biroséági per lesz belöle ha nem fizetem be és hogy anyámnak levonják a fizetéséböl meg ilyenek! most 24000 ft ot kéne befizetni de nem tudjuk befizetni! segitségeteket szeretném kérni hogy mit tegyek! hagyjam és majd egy idö után már nem küldenek vagy komolyan kell vanni???? köszönöm elöre is sziasztok

Rolcsiboy # 2009.10.29. 14:38

Sziasztok,

tanácsot, segítséget szeretnék kérni barátom ügyében. kb. egy éve történt egy balesete az autójával. Lakott területen belül gyorsan hajtott és kisodródott, ennek következtében belerohant egy az út szélén parkoló autóba.
Az autó forgalomtól elzárt területen parkolt.
Barátom megkapta a magas bűntetést a közlekedési vétség miatt, valamint bevonták a jogosítványát 8 hónapra.
A parkoló autó tulajdonosát a rendőrség "is vétkesnek" hozta ki, mivel forgalomtól elzárt, tiltott helyen parkolt. Emiatt a barátom kötelező biztosítója nem fizet a parkoló autó tulajdonosának, aki - érhető módon - ezt nehezményezi és most polgári perrel "fenyeget".
Jól gondolom, vagy sem, hogy nem érheti kár a barátomat? Vagyis a bíróságnak lehet jogi alapja, hogy kártérítésre kötelezze a barátomat?

Köszönöm a válaszokat előre is.

jeromos a jóságos # 2009.10.05. 22:41

Kedves Fórumozók!
Igen nehéz helyzetbe kerültem. A mai napon kaptam egy levelet a CP-től, hogy fizessek be 69.710 Ft-ot. Fényképet nem küldtek a kocsiról.A kocsin soha semmilyen felszólítást nem találtam. Állítólag „mozgáskorlátoz­zottak számára kijelölt hely jogtalan elfoglalása“ címén, amit 90 nap után a várakozási díj 20 x megemelik. Egyébként ez egy egyszeri eset volt, soha nem volt dolgom a CP-vel. Megdöbbentem, mert édesanyámnak és nekem is van „rokkant“ parkolási igazolványa, amit mindig gondosan kihelyezünk. A kocsit csak orvosi kezelések alkalmából vesszük igénybe, egyébként mindig ugyanott áll. A járművet a nyugdíjból éveken át félretett pénzből vettük egyébként 150 EFt-ért. Ahhoz, hogy kitudjam fizetni ezt a társaságot elkell adnom a kocsit, így minket gyakorlatilag halálra ítél a CP.
Ha létezik vmi megoldás erre a helyzetre, kérem írjanak nekem, köszönöm.

hent.or.be.hented # 2009.09.24. 09:37

Mai napon, Kecskeméten, Festő utcában 11 órakkor 2 parkolóőr végigbüntette az egész utcát. Indoklás: mától ez az utca fizetős! Persze mindenki felháborodott, az üzletek tulajdonosai, az ott lakók, hiszen senki sem tudott róla. A parkolóőrök szerint, a parkolási rend változásáról egy az utca elején lévő tábla informál, amelyről később közlik, hogy amúgy nem kresz tábla. Az utca elején lévő táblán kb. egy ÁSZF-re való szöveg van ráírva 6-os betűtipussal, aki nem elég magas el sem tudja olvasni. Ezen a táblán található egy fekete vonal, kb 0.5 cm vastag mely vonal végén nyilak vannak. A nyílhegyen szinték kb 1x0.5 cm méretűek. A vonal maga egy címsor alatt van. Ha az ember ránéz úgy néz ki, mintha a félkövér címsor alá lenne húzva. Ez alatt közvetlenül egy hatalmas kék nyíl jelöl 'valamit'. Namost a pénzbeszedők szerint a parkolási rend változásáról az itt lakókat és a parkolni vágyókat az értesíti, hogy egyik napról a másikra a már addig is ottlevő táblán a már addig is ottlevő fekete vonalra raktak mikroszkópikus nyílhegyeket!!! A legszebb az egészben, hogy az utca felénél van egy újabb "nem kresztábla, de megbüntetünk ha nem nézed meg nagyítóval" tábla, amin a fekete vonal egy sima fekete vonal! Nincs nyílhegy!!! Az a tábla akkor mire vonatkozik? Ha közvetlen a tábla alatt parkolok, akkor fizetnem kell??? Egyértelmű pénzlenyúlás esete, hiszen a második tábla a bizonyíték rá, hogy amit esetleg azóta nyilakra átragasztottak nem volt más, mint egy figyelemfelkeltő jel, egy sima aláhúzás. Mit lehet tenni? Lefényképezem a táblákat dátummal és ha jön, hogy fizessek, akkor elküldöm nekik? Másrészt nincs erre egy törvény, hogy mit és hogyan kell, hogy tartalmazzon egy ilyen tábla? Sokkal kevésbé a büntetés zavar, mint az a borzalmas visszaélés, amit az állam ilyenkor elkövet a polgárai ellen.

Juditp # 2009.09.16. 11:28

Kedves 3C273,
most olvastam bejegyzésedet, hasonló cipőben járunk, érdeklődnék, mi történt azóta, kaptál esetleg hasznos infomációt? Mire számítasz a perrel kapcsolatban?
Üdv

Solcúr # 2009.09.03. 17:09

A történet vicclapba illő, bár inkább nagyon is szomorú. Feleségem kis polskiját 1995-ben ellopták.
Rendőrségi bejelentés stb, ügy lezárva: nincs kocsi, nincs tettes. Az autó (v. a rendszáma...)2002-ben, azaz hét évvel később, tilosban parkol. A Centrum (állitólag) 2006-ban tértivevényes felszólitást küld, bár ennek átvételét nem tudja igazolni, sem fotót nem képes produkálni az eseményről. A tulajdonos címét a BM-től kapta. Akkor már 6 most meg kilenc éve más címen lakunk. Most 2009-ben kaptunk egy levelet a Hodosi ügyvédi irodától a jelenlegi lakcímünkre (most honnan tudták???), hogy bírósági eljárás stb, ha csak nem fizetünk, viszont, ha nyolc napon belül, akkor a felét elengedik. Felháborodott válasz levelünkre az Intrum Justitia Kedvezmény Központ a rendőrségi igazolás másolatát kéri. Az ügyintézőnek (Fekete Istvánné) mondtam, hogy ahol a címünket megkapták, onnan kérjék ezt is és ne minket foglalkoztassanak 14 éves iratok kibányászásával. Válasz: pedig csak így úsznánk meg a bírósági eljárást. Nos elég szép?
Üdv:
Scholtz András

Ardis # 2009.07.29. 16:16

Tisztelt Fórumozók!

Csatlakozom azokhoz akiket a XIII. kerületben ért atrocitás. A párom mobiltelefonnal vett parkolójegyet ami jelzett neki 14:19-kor, hogy lejárt a parkolás. Ő azonnal ment is az autóhoz és mit ad isten, 14:20-kor már rajta volt a piros csomagocska közel 5.000,- befizetéséről. A párom megkereste a "buckalakót" és becibálta szíjjánál fogva az ügyfélszolgálatra panaszkodni. Az ott ücsörgő hölgyiket felvett egy panaszt és azt mondta, hogy elbíráják az ügyet. Ma kaptunk egy levelet miszerint nem tudják ezt nem megtörténté tenni és igen is jár a bírság.

Kérdezem én, hogy hol a várakozási idő emberek?!
Járt volna 5 perc. Hol a rendelet érvényesítése tisztelt Némethné Futár Erzsébet igazságos rugalmas vezető asszony (BÖP)

Az érdekes az egészben, hogy a legelején már vett több mint egy órát és amikor csipogott a telefon, vett még felet. Ezt követően már a csipogással szinte egy időben már csomag.

Azon kívül, hogy megreklamáljuk mit lehet még tenni?

A válaszokat előre is köszönöm

websas # 2009.04.24. 15:13

Lehet örülni!

Index: http://index.hu/…lasi_birsag/

websas

websas # 2009.04.22. 07:06

Szia Royal!

Abszolut a békés eszközöket részesíteném előnyben a kődobálós károkozós stb.-t kevésbé mert úgyis mi fizetjük a számlát a végén.(pl a sok Rendőr bére a tüntetések alatt)
De kis szervezéssel (autoklub) kihirdethetné mától X napig senki sehol nem fizet a parkolásért!! a fél országot azért nehéz beperelni/büntetni ha mégis, autó az utcára lezárva otthagyni, "oszt jónapot".

Én elektronikával foglalkoztam sokáig ott ha nincs "visszacsatolás" visszajelzés, egyben beavatkozással, akkor instabillá vált a rendszer.Na valahol így van ez a jelenlegi életünkben is.

A fent vázolt módszer ezen tudna segíteni.(reményeim szerint).

websas

Royal # 2009.04.21. 22:46

Szia Websas,

Az én hátamon fát lehetne vágni, de szerintem ennek a kérdésnek (meg a többi hasonlónak) a megoldása, már rég túlmutat a békés eszközökön.....

websas # 2009.04.21. 12:19

"Hát nem romantikus? 10 év lopkovics után mostmá télleg becsületesek leszünk duplagázsiér :)"

Nem akarlak elkeseríteni de ezt is elfogják. N+1x elhangzott már (autóp.díj, súlyadó. parkolási, stb) bevételeket mostmár tényleg arra költik amire szedik.
Nemtúl régen egy BKV-s a TV-ben jelentős park.d. emelést javasolt, hogy abból lehessen támogatni a jegyárakat.

Már céloztam rá de itt már csak egy "Taxis"sztrájk szerü tüntetés segítene talán.

websas

Royal # 2009.04.21. 06:19

"Most akkor ez teljesen komoly, hogy nekem bármikor jöhet egy 1987-ből származó parkolási bírság az összes kamatával?"

Ez Magyarország. Halálosan komoly.

Más:
Most hallottam a TVben, hogy egyes külső zónákban 580Ft / órás parkolási díjat terveznek, de a belvárosi parkolás is 30%-kkal drágulna. Az illetékesek megnyugtatásul közölték, a bevételek ezúttal egy bizonyos "alapba", nem önkormányozatokhoz, és magánzsebekbe vándorolnának. Ja és P+R parkolók épülnének belőle.

Hát nem romantikus? 10 év lopkovics után mostmá télleg becsületesek leszünk duplagázsiér :)

M.Adam # 2009.04.20. 09:45

Sziasztok,

most kaptam kézhez két csekket a cégünkhöz.
Az eggyik 26 a másik 48 ezerről szól.
Gyakorlatilag a már régen eladott céges autóinkra 2001-óta kirótt bírságoket + költségeket + ügyvédi díjakat sorolja fel. (Érdekes módon a kapcsolódó költségek és kamatok már magasabbak, mint maga az alap).
Az indoklás szerint az Alkotmánybíróság alktmányellenesnek mondta ki a 2008. évi XXX. törvény §63 (10) módosítását, miszerint egy év az elévülési idő a bírságoknál, ill. hogy egy éven belül le kell zárni az ügyeket.

Most akkor ez teljesen komoly, hogy nekem bármikor jöhet egy 1987-ből származó parkolási bírság az összes kamatával?
És mi van, ha befizettem, de mondjuk a befizetés igazolását (éppen a fenti törvénymódosítás alapján) kidobtam, mert úgy gondoltam, így már nem lesz rá szükségem...

Érdekelne, hogy mi a véleményetek erről.

kea4 # 2009.04.17. 22:39

Kovács Béla* bemegy a kocsmába, és vidáman felkiált:

• Ma este mindenki a vendégem egy körre!
  • Ez igen! - mondja az egyik cimbora. - Úgy látom, jó kedved van ma.
  • Hát hogyne lenne? Megbízott az önkormányzat, hogy hétfőtől én gyűjtsem be a pénzt a parkolóautomatákból.

Eljön a hétfő este, Kovács megint megjelenik a kocsmában. Odaszól a pincérnek vidáman:

• Pincér! Ma este mindenki a vendégem két körre!
  • Látom, tetszik az új állásod, Béla. - mondja a haverja. - Hát még milyen boldog leszel, ha megkapod az első fizetésed...

Kovács meghökken:

• Azt mondod, hogy ezért még fizetni is fognak?
  • - - - -
  • KBS, bocs, de így szerepelt a gumicsizma.hu-n, és nem én küldtem be.

Üdvrivalgással:
KEA.

kukisz # 2009.04.09. 01:05

Kedves Mindenki!

Kérem véleményeteket, hogy próbáljak meg egyezkedni a parkolótársasággal, vagy várjam meg, míg perre viszik:

2008. augusztusban bementem a pécsi parkolócég irodájába és kértem tőlük, hogy nyomtassák ki az összes autóm összes tartozását, mert seretném mostmár lezárni az egyébként folyamatos vitáinkat. Ekkor egy rendszámra mutattak csak ki tartozást, amit ott helyben be is fizettem. Korábban jóval nagyobb összegekről vitáztunk, de ekkor közölték, hogy a 2008-as új jogszabály alapján törölték a régi tartozásaimat. Erre most kapok tőlük egy szép levelet, hogy megint van tartozásom, sőt, jóval több, mint amiről korábban beszéltünk.
Véleményem szerint a 2008-as jogszabály, melyet most az AB hatályon kívül helyezett, nem arról szól, hogy töröljék a régi tartozásaimat, csak arról, hogy nem érvényesítheti peres úton, ha nem adja be egy éven belül. Ha önszántukból törölték a tartozásaimat, akkor azt már ne vegyék elő, hogy bocs, meggondoltuk magunkat. Szerintem mivel tavaly azt mondták, hogy nincs több tartozásom, és nem azt, hogy ennyi van, de ebből ennyit nem tudunk majd behajtani, ha nem fizet, ezért most nem kérhetik újra.
Vagy rosszul gondolom?