Parkolas, per


gerbera317 # 2015.12.25. 12:56

Ha szabályosan állnak meg, nincs helye feljelentésnek.

dubfire # 2015.12.16. 12:29

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem a következő lenne.
Egy kereszteződésről lenne szó, amely a következőképpen néz ki:
Egy egyenes útba (kétirányú, de két autó csak lehúzódva fér el rajta) torkollik bele egy másik szintén egyenes (kétirányú, de két autó csak lehúzódva fér el rajta) út/utca.
A probléma a következő:
A kereszteződésben előszeretettel állnak meg szülők, az utcában lévő iskola bejárata a kereszteződéshez van a legközelebb. A parkoló mindössze 20m.
Ez azt eredményezi, hogy a betorkolló utcából nem lehet kilátni kikanyarodás közben, valamint ha jönnek szembe, az egyik autónak vissza kell tolatni a nem használt parkolóig.
Hiába szóltam/kértem, nem történik semmi.
Hol lehet bejelentést/feljelentést tenni?

Üdvözlettel

Véleményem # 2015.12.09. 18:30

Rencsi89

Az ingatlanra való ki be hajtást akadályozók kresz szabályszegést követnek el, szabálysértést. Ez köztudott, amivel szemben tehet bejelentést és felelősségre vonható az elkövető. Ez egy jogi út. ( könnyen lehet, hogy ez nem megoldás mindenkire külön rendőrt hívni... )
Az emberek nagy része ezt a dolgot nem fogja fel és akkor is oda fog állni ha ki van táblázva vagy egyéb felirat jelzi a megállás és várakozás tilalmát.
A fizikai akadály lenne a megoldás amit csak az arra jogosult tud "mozgatni irányítani"

Rencsi89 # 2015.12.06. 14:12

Tisztelt hozzáértők!

A következő probléma megoldásában szeretnék segítséget kérni:

Faluhelyen lakunk kertes házban, viszonylag sokat közlekedünk autóval,motorral,naponta 10-szer is akár oda vissza.A probléma az,hogy a szemközti oldalon található a falu egyetlen dohányboltja,ahol az úttest szűkössége miatt a parkolás igen nehéz,így mindenki a mi kapubeállónkban parkol,megnehezítve/keserítve a mindennapi életünket.Ha szólni merek vállat vonnak vagy csak egyszerűen elküldenek melegebb éghajlatra.
Mit tehetnék ez ügyben,hogy szabadon járhassak ki be a saját ingatlanomról??

gerbera317 # 2015.02.24. 12:38

A jogszabály szerint tilos az egymásnak ellentmondó forgalmi jelzések egyidejű alkalmazása. Fellebbezz, és hivatkozz erre. A fellebbezésben fogalmazz érthetőbben, különben el fognak hajtani.

Palapet # 2015.02.23. 20:33

Kedves hozzáértők!
Az újpesti Tesco parkolóban átfestettek az útburkolati jeleket, megváltozott a forgalmi rend. Egyszerre van felfestve a régi parkolo vonalazasa, valamint forgalomtól elzárt terület es kötelező haladási irány jel. 30.000 Ft a bírság. Tábla nem jelez semmit, csak az útburkolati jel kopottan. Jogos a bírság? Vagy hivatkozhatok arra, hogy nem egyértelmű a jelzés, valamint nincs tábla, csak útburkolati jel. Hóesés ben ugye elég érdekes...
Üdv!
Palapet

szemir_a # 2015.02.15. 21:51

Tisztelt Fórumozók!

A mai napon találtam a gépjárművemen egy általam két szempontból is kifogásolható helyszíni bírságot. Szabálytalan parkolás miatt kaptam a Budapest, Albertirsai úton.
A problémám vele a következő:

1.) Az albertirsai út és az Albertirsai köz találkozásánál a vasúti töltésre van egy kőzúzalékos földút. A felhajtást semmilyen tábla, kiírás, vagy egyéb jel nem korlátozza. (lásd, akár térkép-utcakép) Ide felhajtva kb. 100 m megtétele után leparkoltam a földút jobb oldalán, arra merőlegesen, tágas térre. Az itt való megállást semmi nem tiltja. A földút egy nyomvonalú, a rajta való haladást semmilyen módon nem akadályoztam.

2.) A bírságon KRESZ 40. par. 1. bek. szerepel, valamint szabálytalan megállás. A bírságot távollétemben kaptam. A vicces többek között az, hogy a cetlit szabálytalan megállás miatt kaptam és ugye távollétemben, ami szerintem a megállás és a várakozás különböző definíciója miatt lehetetlen. Ha már egyszer távol vagyok, akkor ugye várakozok, tehát megállás miatt engem nem büntethetnek. Az említett paragrafusban (40.)nem találtam arra való utalást, mint a 41.-ben, ami egyértelműen kijelenti, hogy a 40-ben foglaltak (a közlekedési helyzetek, ugyebár) a 41-re is értelmezhetőek, de ez nem jelenti azt, hogy ilyen paradoxon (megállás-távollétében büntetés) esetén büntetést lehet kiállítani.

Hogy van ez akkor most?

rugics # 2014.02.04. 13:25

Kedves fórumozók!
Kaptam egy levelet a rendőrségtől, hogy 2013.10.12-n elkövettem (illetve az autóm) a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértést. Hogy mit azt nem írták és majd 4 hónap távolból én sem emlékszem. Jól tudom, hogy a "kisebb fokú szabálysértés" már nem tartozik az objektív felelősség alá és nem vagyok köteles magamra nézve terhelő vallomást tenni? Ha megtagadom a vallomást milyen következményei lehetnek?
Köszönettel: rugics

gerbera317 # 2014.02.04. 07:49

Ha ez zónában van, akkor az is parkolóhely, csak a megadott időszakban nem használható parkolásra.

siena # 2014.02.03. 09:33

Tisztelt szakértők !
A kérdésem az, hogy rakodási területen, ha a rakodási területet tábla jelzi, kiegészítő táblán szerepel az, hogy 6-17 között, akkor 17 óra után jogosult-e a parkolási társaság díjat, ill. pótdíjat szedni ?
A táblával egy vonalban burkolati felfestés egyértelműen jelzi, hogy a parkoló helyeknek ott vége, onnantól rakodás céljára szolgál a terület.
Előre is köszönöm.

chebur # 2014.01.14. 19:11

Kedeves Fórumozók, a tanácsukat szeretném kérni.

Sajnos nem vettem észre éjszaka a mozgáskorlátozottak részére fenntartott hely táblát és megálltam. A kocsi 2 napig ott állt ezen a helyen és 2 db 50.000,- Ft-os büntetés várt a szélvédőn.
Az a kérdésem, hogy jogos-e a 2 db büntetés, vagy mivel nem újra követtem el a szabálytalanságot, ezért csak az egyik. Mit lehet tenni ebben az esetben?

Segítségüket előre is köszönöm.

konix # 2014.01.10. 18:39

Tanácsot kérnék: 2013. 07. 22. Közterületi bünti menetirány szerinti baloldal parkolás miatt. Fellebbeztem 25.-én, válasz 29.-én. Nem fizettem. Most 2014. jan. 08.-án kaptam rendőrségtől levelet. Elévülés 60 nap nem?
A Közterületesek autójukkal kapubeállóban megállva, kiszálltak büntetni! Levelet írtam nekik, hogy szabálysértéssel nem lehet eljárniuk- válasz a főnöküktől: szabályosan jártak el. Hát ez van, erőből....

kea4 # 2013.12.19. 11:41

Lehet, hogy megpróbálják. Én kötekednék: ha nincs fénykép a parkoló, lejárt jegyű kocsiról, akkor miről beszélnek? Kiállhatnak az út szélére, és strigulázhatják az összes elhaladó kocsit is, akár.

Üdv:
KEA.

naggabi # 2013.12.13. 13:03

Tisztelt hozzáértők!

A következő kérdésben szeretném érni a véleményüket:

Parkolóövezetben parkoltam, jegyet váltottam az automatánál, de a gépkocsimhoz a parkolójegy lejárta után 7 perccel értem vissza. Mivel egy óránál kevesebb időre váltottam parkolójegyet, ebben az esetben a türelmi idő 5 perc ha jól tudom. Az autómhoz visszaérve ott találtam a parkolóőrt, épp bevitte az adatokat a számítógépébe és a kezembe nyomta a rózsaszín csekket. Én beszálltam az autóba és elhajtottam. A parkolóőr nem készített fényképet az autómról. Fénykép nélkül is be tudják hajtani a bírságot, elég ha a rendszerükben vannak az adatok?

Köszönettel

gábor

imu63 # 2013.12.10. 12:54

Szeretnék tanácsot kérni!

Vásároltunk egy üzlet helyiséget egy társasházban ahol kijelölt parkolók vannak és annak örökös használati joga kizárólag az üzleteké és az oda érkező vásárlóké a vásárlás időtartamára, mind ez a társasház alapító okiratában és az adásvételi szerződésben rögzítve van ennek, sajnos a ház alatt garázsok vannak és a parkolónkat érintve tudnak lejárni a lakók és nem tudjuk kerítéssel, sorompóval lezárni a területet az egész terület szabályos megállni és figyelem felhívó táblákkal el van látva ennek ellenére a lakók és az idegenek beállnak a parkolóinkba pofátlanul hátráltatják az üzleti tevékenységünket próbáltuk már a közterület felügyeletet, rendőrség segítségét kérni de senki nem hajlandó segíteni mondván magánterület és ott ők nem intézkedhetnek,nem szállíthatják el a kocsikat. Drasztikus módszereket nem akarunk alkalmazni mert akkor viszont a hatóság bezzeg tud intézkedni.
Gondoltunk már bírósági feljelentésre, kártérítési igénnyel élni a szabálytalankodókkal szemben, de az is halott dolog.
Egyszerűen nem tudjuk mitévők legyünk ezért is fordulunk a fórumhoz hátha kapnánk valami jó tippet, ötletet.

Kenderice # 2013.11.28. 21:39

Nem objektív... Okosan.

Geri89 # 2013.11.28. 17:36

Sziasztok. A napokban kaptam a kozteruletesektol egy 15 000es birsagot. Parkoltam, es tul kozel alltam egy kerekparut utba valo betorkolasahoz (nem volt meg az 5 meter). Direkt a "rendes" utkeresztezodest figyeltem, ez meg elkerulte figyelmemet.. a papiron az all, hogy majd postan kuldik ki a csekket. Kerdesem az lenne, amennyiben nem fizetem be, ez az eset az objektiv felelosseg ala tartozik,vagy "meguszhatom" a birsagot? Elore is koszonom!

gerbera317 # 2013.11.07. 10:33

Ha ez övezetben van, akkor az az övezet táblától kezdve az övezet vége tábláig hatályos, tehát nem kell utcánként újra és újra kitáblázni.

Gaborovics # 2013.11.06. 16:28

Tisztelt Hozzáértők!

A következő szituációban kérném a véleményüket:
Budapest VIII-ker, Horváth Mihály tér, templom háta mögötti részen parkoltam. Az önkormányzatban jártam ügyet intézni a párommal. Mivel a gyerek elaludt a hátsó ülésen, a párom előre ment, én pár perc múlva, kivettem a gyereket az ülésből és elindultam utána. Előtte elmentem az utca sarokra, hogy megnézzem, hogy vajon fizető övezetben vagyok-e vagy sem. Az utca sarkon-Horváth Mihály tér-Tavaszmező utca sarkán kint van egy sima P tábla, alatta, hogy a parkolást a járda vonalára merőlegesen kell végezni. Az utca túloldalán is ugyan ez a sima P tábla van. Semmi kiegészítő, semmi jelzés.
Ezek után még megkérdeztem a biztonsági őrt a hivatalban, hogy az ott vajon fizetős rész, de azt felelte, hogy nem.
Mikor visszamentem a kocsihoz, ott várt a mikuláscsomag a szélvédőn, 3500.- Ft 10 napon belül.
Ahogy néztem a Baross utcán a körút felé már fizetős a parkolás, de ott ki is van táblázva.
A ügyintéző a parkolási társaságnál, azt mondta, hogy mivel az egész kerület fizetős és ez a nagyobb útvonalakon ki is van táblázva, ezért bárhol megbüntethetnek, ha nem fizetek. Azt, hogy akkor ez miért nincs ott kitáblázva, nem mondott semmit ill, hogy honnan tudjam, hogy elhagytam a fizetős zónát, arra sem válaszolt.
Lefotóztam az utca sarkot, mindkettőt, sehol nincs kint a tábla, automata sehol a közelben...
Mit tanácsoltok, befizessem vagy sem...?
Köszönöm szépen.
Gábor

Árpi61 # 2013.09.29. 09:07

A hősök terén parkoltam megszokásból, nem vettem észre a közben valamikor elhelyezett buszparkoló táblát 2 hónap múlva a rendőrségtől jött egy levél amiben arra kérnek adjam meg ki parkolt szabálytalanul a gépkocsival ,amire szerintük a felügyelet cédulát rakott ,én semmilyen cédulát nem láttam,találtam a gépkocsi és semmilyen értesítést sem kaptam a fövárosi közterületesektől hogy megbüntettek volna mit tegyek...:::

tt55 # 2013.09.18. 16:55

Köszönöm a válaszokat!
Lógó orral elbattyogok a postára...

luck-666 # 2013.09.18. 11:18

"Na de miért kellene ezért a parkolótársaságnak fizetnem?"

saját magad adtad meg a választ:
Ma Újbudán fizető parkoló övezetben

télen a hó,latyak,sár miatt sem látszik mindig,hogy hol van a felfestett parkoló,de fizetni kell

gerbera317 # 2013.09.18. 10:48

miért kellene ezért a parkolótársaságnak fizetnem?

Talán azért, mert még a parkolási övezet határain belül várakoztál díjfizetés nélkül. Az, hogy szabálytalanul, csak egy dolog.

kaphatok-e helyette a fénykép alapján mondjuk szabálysértési bírságot?

Ha ezt szeretnéd, jelentsd fel magadat nyugodtan. Valószínűleg a pótdíjat is meg kell fizetned, és jól meg is bírságolnak. Te tudod...

Végső soron, a parkolási pótdíjat a majdani fizetési meghagyásnak ellentmondva támadhatod meg.

tt55 # 2013.09.17. 17:16

Szép napot!
Ma Újbudán fizető parkoló övezetben, de szabálytalanul, jelzőlámpa előtt közvetlenül, a felfestett parkolón kívül álltam meg. Mire visszaértem a kocsihoz már várt a kék mikulás csomag. Na de miért kellene ezért a parkolótársaságnak fizetnem?
A kérdésem, ha jelzem nekik a kifogásom Önök szerint kaphatok-e helyette a fénykép alapján mondjuk szabálysértési bírságot?
Köszönettel:
TT

groszfater@gmail.com # 2013.09.07. 11:41

NagyVagy29

Az egy dolog, hogy Te meghúztad az autódat de azok a
kövek nem magánterületen vannak hanem az útpadkán.
Az útpadka a közút része.
Tegyél bejelentést az út kezelőjénél.