Parkolas, per

Richie76 # 2007.02.05. 14:42

sziasztok!

Valami tanácsra lenne szükségem!
Ma kaptam egy csekket egy parkolási társaságtól, hogy még 2002.08.22 én Vácon parkoltam autómmal, és nem fizettem érte stb...ok, lehet már nem emlékszem. Bár nem kaptam róla semmit akkoriban.
Szóval most 2007.02.05 én meg jön a csekk hogy fizessek azért a büntetésért, ami akkor 1300ft volt, mostanra 11800 ft-ot. Igenám, de azt az autómat már 2003-ban eladtam, tehát nem is az én tulajdonomban van.
Mellesleg, ha jól tudom 5 év az elévülés, nem? De most hogy 5 év? Mert ha pontosak akarunk lenni 08.22-én jár le az 5 év. Vagy folyó évet néznek?Mert akkor pont 5 éve volt.
Mi a tanácsa? Fizessem be ezt a tizenezer ft-ot, vagy hagyjam a fenébe? De mivan ha később mégnagyobb összeget vernek a nyakamba?

Komiki (törölt felhasználó) # 2007.02.05. 12:33

Perem története:
Pár évig a Nagykörúton volt üzletem. Előfordult kb 20-25 alkalommal, hogy megbírságoltak, mert nem volt látható helyen a jegyem. Megkérdeztem a jegyellenőrt, mi tegyek, azt mondta faxoljam le a felszólítást, és a jegyet. Ezt minden ilyen alkalommal megtettem.
Soha semmilyen reakció nem volt. Egy éve kaptam felszólítást 188 ezer forintról.
Megírtam, hogy mi a helyzet. Nem fizettem. Perre került a sor. Benyújtottam a jegyeket, és a fax-igazolószelvényeket. Nem fogadták el, mert a fényképeken nem látható a jegy. Lekértem a képeket, volt köztük jó pár, ahol nem volt egyértelmű, hogy kint volt a jegy vagy sem.
A bírónő közölte, hogy sem ideje, sem energiája végignézegetni a fotókat, ha jól látható helyen volt a jegy, akkor látszana. Rám verték az egészet, ami azóta 229ezer lett.
Kérdeztem, hogyha benyújtottam az egyetlen bizonylatot, amivel bizonyíthatom hogy fizettem, miért pótdíjat rónak ki rám, hiszen a díjat megfizettem, maximum nem volt látható helyen a jegy. Azt mondták, hogy a bizonylat nem bizonyítja, hogy én fizettem, bárkitől kaphattam. Kérdeztem, hogy mi a fene a bizonyíték, a valódi, nem hamís bizonylat, vagy a könnyen hamisítható digitális fénykép? A válasz, a BÖP zárt rendszere, lehetetlenné teszi a hamisítást, egyébként is, miért tennének ilyet? Mondtam, hogy a 5-6000 Ft-ért alkalmanként. Ha mindenki rendesen fizetne, az egész rendszer összedőlne, mert még a fizetések sem jönnének össze. Egyértelműen az az érdeke a BÖP-nek, hogy pótdíjazhasson. Arra a kérdésre, hogy miért nem értesítettek, hogy a faxokat nem fogadták el, csak ennyi a válasz: mert nem kell nekik ezt tenni. A jelenlegi szabályok szerint, akkor is az autós fizet, ha valaki viccből leveszi a felszólítást a kocsiról, mert a BÖP-nek nem kötelessége az autóst, más módon értesítenie. Fellebezek, majd megírom mi történt.

alfonsbautz # 2007.02.01. 15:15

Ja és amúgy az 5 év előtt 3héttel felszólítás az minden, csak nem kölcsönös együttműködés. Nekem ez megérne egy pert, hogy hogyan bizonyítják a jóhiszeműségüket ebben az ügyben.

Mond azt, hogy volt parkolójegyed, csak 2 éve költöztél el otthonról (vagy otthon egy másik szobába) és véletlenül 2005-ben kidobáltál egy csomó papírhulladékot (vagy az általános iskolai papírgyűjtőknek adtad - hogy hatásosabb legyen). Véletlenül belekerültek a parkolójegyeid is. Te 2001-től megvolt monden parkolójegyed, de nem gondoltad, hogy 5év múlva fog előkerülni a cég...

Ezt még én is bevenném, nem büntetnélek meg...

alfonsbautz # 2007.02.01. 15:11

Timóka és többiek!

A parkolásüzemeltetéssel megbízott cég perelhet és önkörmányzati rendelettől föggően rögtön a tulajdonost is.

Amennyiben nem szólítottak fel fizetésre, úgy február 20-ig ha nem adják postára, akkor bukják a díjakat.

DE

Nekik postára kell adniuk február 20-ig, tehát február 22-én ha nem kaptad még meg, először csak akkor lélegezhetsz fel, mert a törvény nem a kézbesítéshez szabja a határidőt...

Anikoka # 2007.01.31. 21:31

Sziasztok!

segítséget szeretnék kérni. gondolom mint itt sokan...
Szal' tavaly decemberben kaptam a fővárosi parkolási társulattól egy levelelet-tértivevénnyel-, melyben tájékoztattak, h 4-5 db meg nem fizetett parkolásom van. 31000Ft értékben. akkor válaszoltam rá, h 3-t nem ismerek el, mivel az adott helyen a munkahelyemnek fizetett parkolóhelyei vannak és ott parkoltam, míg 3ra bizonyítékok csatolását, közlését kértem. pl. ilyet írtak, h x téren a 3.sz. házzal szemben. :-) (mivan?). erre ma írtak levelet, az 1 hónappal ezelőtt megérkezett levelemre, h zárt bizonyítékok, stb, h 8 napon belül fizessek stb. semmi olyat nem írtak, amiből az következne, h elolvasták a levelemet. és abban a nem várt esetben, ha nem fizetem meg, akkor beperelnek.

ja, a meg nem fizetett parkolások 2001 január, február. a legkorábbi 2002es. az 5 éves elévülési idő elött 3 héttel kaptam meg a levelet...

fényképezés ugye 2004től van? szerintetek tegyek még vmit? vagy várjam a pert. vagy még írjak nekik? kicsit tanácstalan vagyok...

köszi a segítséget.
Aniko

Qvik # 2007.01.31. 18:08

Neem nem. Én nem akarok pert alapozni.
De kiváncsi vagyok, hogy erről mi a véleményetek.

Pjotr # 2007.01.31. 13:20

Azért erre ne alapoz pert....

Qvik # 2007.01.31. 11:18

Sziasztok.

Teljesen ki vagyok kupálódva:). Köszönöm mindenkinek az ötleteket.

Én is kaptam levelet az IJ-től. meg is írtam a válaszlevelet. De aztán nem adtam fel, mert már több helyről is hallottam az elévülés megszakításáról.

Egy szó mint száz. Én egy másik oldalról közelítem meg a helyzetet. Ahol a KRESZ szerint tilos parkolni, ott nem lehet parkolási díjat szedni. Még jól is jöhet a fényképükm, ha elfoglalom a járda felét, és nincs az utca elején (akarom mondani be tudsz úgy hajtani hogy ne lásd) P tábla, akkor máris nem kell fizetni:)
A kérdésem a következő , ki felelős a táblák kihelyezéséért a fővárosban? Szeretnék tőlük kérni egy kimutatást mikor és hova tettek ki P táblákat és P(zóna) táblákat.

Ha a bünti idején be tudtam úgy jönni a városba hogy nem volt sehol ilyen tábla az útvonalon,akkor megnézem az arcukat a vesztes per után.

Üdv

Tarlos Ági # 2007.01.31. 11:00

Bandi 1969 írta: "Az most ajánlott levélnek számít, hogy az IJ legutóbbi levelének jobb felső sarkánál, a címzés felett van egy olyan vonalkód, előtte R betűvel, mint az ajánlott leveleken az ajánlott matrica, de a postás egyszerűen bedobta a postaládába?..."

Ma én is kaptam egy ilyet az IJ-től. Majd a postás elmegy a perre, mert gondolom ő írta alá az ajánlott levelet. 2002. márciusi parkolással kezdtek el szivatni. Érzik az öt éves elévülési határidő végét, gondolom azért húztak bele.

Timóka # 2007.01.30. 21:32

Kedves Traffic és Alfonsbautz !
Köszönöm a segítséget, ezen utóbbi leveleitek számomra is sok mindent világossá tettek.
Még egy kérdésem lenne: Pécsett a Gámán Kft az önkormányzat által megbízott parkolásüzemeltető cég.
Ha jól értettem a törvényt, akkor ők csak abban az esetben követelhetnek az autósokon elmaradt parkolási díjat, ha arról 60 napon belül fizetési felszólítást küldenek?
Válaszotok és segítségetek előre is köszönöm, és ezer köszönet az előttük szóloknak is a segítségekért.
Timóka

Dr.Attika # 2007.01.30. 21:29

Kedves "Fannika"!
Nagy hiba volt. Mostantól, ha szabad javasolnom ne fizessetek!

Traffic # 2007.01.30. 19:42

T. tboy!

A kérdésedre, hogy mely törvény írja elő, hogy egy éven belül elévül a fizetési kötelezettség, Alfonsbautz adta meg a válasz. Beemelem az általa hivatkozott törvényi helyet:

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény
15. §
(5) Amennyiben a (3) bekezdésben meghatározott díjat nem fizették meg, a közút kezelője vagy az általa megállapodás alapján megbízott gazdálkodó szervezet a létesített, illetőleg kijelölt várakozóhely jogosulatlan úthasználatának időpontjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül köteles postára adni a díj- vagy pótdíjfizetési felszólítást. A díj- és a pótdíjfizetési kötelezettség egy év alatt évül el. A díj és a pótdíj után késedelmi kamat nem követelhető.

alfonsbautz # 2007.01.30. 12:10

Akkor csak, hogy egy dologra pontot tegyünk: Az 1988. évi I. törvény 15.§ (5) szerint

A DÍJ ÉS A PÓTDÍJ UTÁN KÉSEDELMI KAMAT NEM KÖVETELHETÕ!!!!!!

Ezek után hülye, aki ezt kifizeti!

Továbbá nézzétel meg a 2/2005 és a 2/2006-os polgári jogegységi határozatokat, valamint a 19/2005-ös Fővárosi Közgyűlési rendeletet.

Az Intrum Justitia nem jogosult nem, hogy a késedelmi kamatra, hanem egyáltalán szólni, hogy neked tartozásod van.

Ezek alapján a tulajdonos önkormányzat, az önkormányzati tulajdonú vagy a tulajdonos önkormányzat által megbízott parkolásüzemeltető cég jogosult a követelést behajtani, de ők minden további nélkül perre is vihetik.

Mivel az Intrum nem önkormányzati tulajdonú és nem is parkolásüzemeltető cég, ezért a hatásköre még a levélírásban is kérdéses...

A Főv Kgy rend. szerint viszont a gépjármű üzembentartója (tulajdonosa) köteles fizetni minden esetben. A 2/2006 PJ szerint pedig kimentheti magát. Na persze erre is lehet gombot varrni, ha ügyes vagy.

ÉS

Nincs semmilyen jogszabályban kimondva, hogy "barátom, az Intrum Justitiával nem kell szóbaállnod".

Fannika # 2007.01.21. 13:02

Sziasztok! Légyszi ne haragudjatok, de én nem találom azt a részt, ahol arról van szó, hogy az IJ-vel nem kell szóbaállni. Mi sajnos már sokat fizettünk nekik és még kérnek.

Timóka # 2007.01.21. 10:49

Nem állt szándékomban senkinek beszólni. De több fórum hozzászólást is elolvastam, és nem volt teljesen egyértelmű számomra a válasz. Sajnálom, ha mint laikus nem vagyok elég gyors felfogású. Úgy vagyok vele, ha valami számomra nem egyértelmű ,akkor inkább ismét megkérdezem, biztos ami biztos.

the big cat # 2007.01.21. 06:56

Aztán meg beszólni annak , aki amúgy ingyen segít...

monalisa1 # 2007.01.20. 20:44

Egyszerűbb kérdezni (...), mint holmi visszaolvasással a drága saját időt pazarolni...

the big cat # 2007.01.20. 19:19

Hát igazából, ha valaki egy speciális kérdés miatt regsiztrál, akkor azért feltételezné az ember, hogy a tök azonos témáról szóló topikot (amiben egyébként a kérdést feltette) előzőleg elolvasta, hiszen választ keres a kérdéseire, és azt ugye úgy kapja meg legyorsabban, ha elolvassa ami már készen van.

Timóka # 2007.01.20. 18:29

Kedves Dr. Attika!

Ha az előző hozzászólást nekem címezted, akkor tájékoztatnálak, hogy kb. 1 hete regisztráltam, így még nem volt módom a sok okosságot mind elolvasni.

Dr.Attika # 2007.01.20. 00:07

Én nem értem. Itt írunk okosakat, azok pedig mint a falra hányt borsó visszapattannak. PASSZ!

_Lala_ # 2007.01.18. 22:08

Hát, ha nem akarod kifizetni, akkor visszaírni biztos nem érdemes; az csak arra lenne jó nekik, hogy közvetve elismered, hogy megkaptad a levelüket...

Timóka # 2007.01.18. 21:53

Nem írtam alá semmit. Ezek szerint a tanács, hogy "iktassam" a levelet a kukába?

_Lala_ # 2007.01.18. 11:17

Alá tetszett írni az átvételt bizonyító elismervényt a postásnak? Ha nem, akkor meg sem érkezett az a levél...

Timóka # 2007.01.18. 10:11

Szép napot Mindenkinek !

Egy kis segítségre lenne szükségem. A napokban kaptam sima levélben parkolási pótdíjfizetési felszólítást a Gámán Kft-től. A levél dátuma 2006.december 22., ám én csak 2007.01.11-én kaptam meg.
Ebben 2002, 2004,2005 és 2006 évi nem fizetett ill. késve befizetett parkolási birságokat és késedelmi kamataikat követelik rajtam. 2002 óta eddig sosem kaptam a cégtől, sem mástól fizetési felszólítást. Mit lehet ilyenkor tenni: fizessek szó nélkül, vagy felejtsem el a levelet, esetleg írjak választ., hogy a követeléssel nem értek egyett?
A válaszokat és tanácsokat előre is köszönöm.

Dr.Attika # 2007.01.17. 19:43

IJ eljárásának nincs jogalapja. Ezen a fórumon már többször leírták jogi szakemberek. Még mindíg van aki bedől blöffüknek?