Ingatlanom elé parkolnak.


guba # 2011.02.07. 17:03

Akkor sem állhatsz valakinek a kapujába, ha tudod, hogy nincs kocsija. Nem kell, hogy akadályozza, elég, hogy akadályozhatja. Vagyis: ha akarok a fodrászüzletembe is beállhatok kocsival, az, hogy nem akarok, az nem rád tartozik. Szerintem. De legyen neked igazad.

nyuszi75 (törölt felhasználó) # 2011.02.07. 15:10

Kedves Guba,
örülnék, ha az utolsó mondatod megoldást adna erre a helyzetre is :-) azonban a házban lakók pont azért kértek meg engem lakásszövetkezeti küldöttnek, hogy az ilyen témákat (esetleges harcokat) felvállaljam.

Amióta bevezették a parkolódíjat, semmivel sem lett kevesebb az itt parkoló. Tehát mégsem kedvez az itt lakóknak semmivel.

Egy okleveles kresz oktató szerint nem sértem meg a kresz egyik pontját sem, ugyanis (idézem az írásos válaszát):
(2) Tilos várakozni [a 40. § (5) bekezdésében említetteken túlmenően]:

  1. a három külön úttesttel rendelkező út középső úttestjén;
  2. lakott területen kívül főútvonal úttestjén;
  3. ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást akadályozhatja; ( Az „útmenti ingatlan” fogalmán a telek, kapualj, udvar, garázs stb. bejáratát kell érteni.)
  4. ahol a jármű szabályosan várakozó másik jármű megközelítését vagy elindulását akadályozhatja;
  5. az úttesten ott, ahol a járdán a megállás megengedett.

Ezek közül a te esetedben a c.) és d.) pont jöhetne szóba, viszont a c.) pont egyértelműen jármű behajtását írja elő, a d.) pont pedig egy másik jármű melleti várakozást tiltja.
Tehát azt kell mondanom, hogy neked van igazad, a KRESZ szerint nem állsz rossz helyen!
(idézet vége)

A gond ráadásul hogy akié a garázs, az egy olyan járművel (Ford Transit) áll meg a garázs előtt, ami fizikailag be sem fér egy panelgarázsba! Tehát nyilván nem garázsnak használja, hanem rakodótérnek.

Tehát továbbra sem látom, hol hibázok. Monalisaval tudok inkább egyet érteni.

guba # 2011.02.01. 15:17

Nem kedvez, mert nem biztosít semmivel sem több jogot nekem, mint egy nem itt lakónak;

Ezek szerint mégsem evidens. Ha nem lenne parkolódíj, akkor még többen mennének oda és még hosszabban parkolnának, tehát, hidd el nekem, hogy rosszabbul járnál.

hogy milyen jgszabályra hivatkozva akar rendőrt hívni”.

KRESZ 41.§(2)c.

Azt meg megint csak nem értem, hogy az ő ingatlanjáról beszélsz – én viszont, mint a házban lakástulajdonos, nem vagyok ingatlantulajdonosa részben az egész épületnek?

Nehéz lehet veled egy házban élni. Kevesebb stressz, több szex.:)

monalisa1 # 2011.02.01. 13:49

Az önkormányzatnak szabályoznia kellene, hogy az utcában található kisboltok stb. zavartalan működéséhez a nap mely szakaszában napidíj mentes számukra az árúszállítás. Tehát mondjuk délelött 8 - 9 között kizárólagosan övék a terület - akár pakol akár nem -, egyéb időpontokban keressen leállást és fizessen, és cipelje a cuccot x méter távolságról...

Ki van ez már találva több városban is, a betartatása/ellenőrzése a közrendvédelem dolga.

Szóval azt nem lehet, hogy van egy bolt stb. és egész napra "kéreti" szabadon hagyni önmaga előtt a területet. (A beszállítókat-, de akár a boltost saját magát is rendre lehet szoktatni.)

Amúgy mint társasházi lakástulajdonos a lakás a tiéd, azonban mind a ház mind az előtte lévő terület közösségi terület.

nyuszi75 (törölt felhasználó) # 2011.02.01. 12:39

Kedves Guba,
Köszönöm a válaszodat. Nem kedvez, mert nem biztosít semmivel sem több jogot nekem, mint egy nem itt lakónak; max olcsóbb - már amennyiben találok parkolóhelyet. Ha nem találok, és 200 méterrel feljebb kell mennem az utcában, akkor már nekem is napijegyet kell vennem.
Megértem a felháborodását a garázstulajdonosnak (persze, ha tényleg garázs lenne, nem állnék oda!), csak azt nem, hogy milyen jgszabályra hivatkozva akar rendőrt hívni. Ezért írásos állásfoglalást kérek mind a rendőrségtől, mind a közterületesektől (akik ugyebár a garázs előtti részt is parkolóövezetnek sorolták be).
Azt meg megint csak nem értem, hogy az ő ingatlanjáról beszélsz - én viszont, mint a házban lakástulajdonos, nem vagyok ingatlantulajdonosa részben az egész épületnek? Akinek a tulajdona előtt ő pa(r)kol, és ezért akadályoz a mozgásban, közlekedésben?

guba # 2011.02.01. 09:09

Ha kevés a parkolóhely, akkor a fizetős övezet kialakítása a bérleteseknek kedvez, gondolom, ez evidens. Azon meg miért csodálkozol, hogy valaki felháborodik azon, ha az ingatlana bejárata elé parkolsz. Megoldásként javaslom: vegyél meg egy szoláriumot, és alakíttasd vissza garázzsá.:)

nyuszi75 (törölt felhasználó) # 2011.01.31. 17:00

Tisztel Fórumozok!
Másik fórumon nem kaptam választ, hátha itt lesz vki...
Panelházban lakom, és alattunk a garázsokat, kevés kivétellel, kisboltokká, szolgáltató helyekké (szoli stb) alakították át. Nagyon kevés a parkolóhely, ezért gyakran kénytelen vagyok (vagy lennék) a boltok előtt parkolni. Jelzem, hogy a házban lakóként is éves parkolási bérletet kell fizetnem, amely számláján feltüntetik, hogy ezen az utcarészen parkolhatok. Tavaly nyár óta a helyi önkormányzat olyan rendelkezést hozott, hogy a mi utcánkban (én egyébként egy, az utca fő "csapásától" befelé nyíló zsákutcában lakom) mindenhol, ahol a parkolás nem tiltott, csak parkolójeggyel vagy bérlettel lehet várakozni. Tehát még a garázstulajdonos/bérlő sem állhat meg fizetés nélkül a saját/bérelt garázsa előtt.
A problémám az, hogy az egyik helyiség (hangsúlyozom: nem garázs, mert át van alakítva, és nemrég még fodrászat működött benne) tulajdonosa rendőrségi feljelentéssel fenyeget, ha még egyszer odaállok a garázs elé, mert állítólag nem tud ki-berakodni reggelente (nyilván valamilyen raktározási célra használja).
Kérdésem: milyen jogszabályra hivatkozhat, amikor rendőrt akar rám hívni? Nem kívánok senkivel összeveszni, csak látom, hogy azoktól az autósoktól nem tudok parkolni, késő délután munka után az autómat lerakni, akik ezekbe a kisboltokba, szolgáltatókhoz jönnek, és arra a 10-15 percre sem vesznek parkolójegyet, míg én éves parkolóbérletet vagyok kénytelen!
Szeretném még azt is megjegyezni, hogy ezt a kérdést már kb. egy évvel ezelőtt feltettem a parkolási ügyekért is felelős helyi hatóságnak (kvázi közteresek), akik szerint nincs joga senkinek sem onnan elküldeni (mivel parkolási övezetnek minősítették), tehát részükről parkolhatok ott, ha kifizettem az éves parkolóbérletet.

Kinek van igaza ebben a kérdésben?

Köszönöm a választ, véleményt!

vadvirág (törölt felhasználó) # 2010.09.12. 19:33

efi99
Sajnos valóban a szomszéd a közterületről épitete ki a kapúbajáróját ,és nem a közútról ahogy szokás.
Ezért nem túdunk mi a házunk elött parkolni. Most már kamerát is felszerét ami az előttünk lévő kapúbajáróját vesszi fel igy aki hozzánk jőn azt mind rögziti a kamera.08,30-án megpróbáltam vázolni,hogy hohy is van a kapúbejárat
vadvírág

drv19 (törölt felhasználó) # 2010.08.31. 13:22

Persze így: "az hivatalok packázása"

drv19 (törölt felhasználó) # 2010.08.31. 13:19

Kedves Egyjogász!

A demokrácia alapja a bátorság. Madárcsontú emberke vagyok, mégis hatásos lett a dolog.
A rendőrség ugyanis soha nem ért rá kijönni.
Valamit tenni kellett. Nehogy már a pofátlanok érvényesüljenek és miattuk kelljen megpróbálni átugrani az árkon, ha egyáltalán sikerül.
Jó lenne törvényes úton érvényt szerezni a szabályoknak, de aki ilyesmibe belekezd törvényes úton, annak kegyetlenül nehéz dolga van. Az érthetetlenségbe, akadékoskodásba és a folyamatos hazudozásokba bele lehet halni, tehát akkor még inkább egy-két pofon, mint "az hivatalos packázása".

gerilege # 2010.08.31. 07:17

Láttam valahol, garanciát nem jelent, de egy próbát nagyvárosban megérhet. A tulaj a normál várakozni tilos tábla alá kitett egy másik táblát, valami olyasmi szöveggel, hogy "az elszállított autók után az alábbi telefonszámon lehet érdeklődni".
Persze ehhez az kell, hogy ki is jöjjön a Közterület Felügyelet néha, és terjedjen a híre.

Egyjogász # 2010.08.30. 16:30

Azért a helyedben én óvatos lennék az ilyen kenegetős játékokkal. (Kivéve, ha te is 120 kilós izomember vagy.)
Az egyik ismerősünk egy BMW-t kent össze hasonló okokból margarinnal, de pechére a tulaj kiszúrta, és először úgy pofánvágta, hogy eleredt az orra vére, majd közölte, hogy ha öt perc alatt nem suvickolja tisztára a kocsit, akkor súlyosabb testi fenyítésre is számíthat (hogy finoman fogalmazzak)....
Nem húzom, az ismerős aznap kocsit mosott...
De nem akarok általánosítani, egy Suzukis is lehet agresszív:)

drv19 (törölt felhasználó) # 2010.08.30. 15:31

Elénk is rendszeresen odaálltak, be sem tudtunk jönni még gyalog sem.
Aztán elfogyott a türelmem, s amikor a kapuban állt egy autó, elfoglalva a bejáratot, kivittem egy kis pizzakrémet és rányomtam az autó tetejére, s a kilincsekre. (Miközben én szégyelltem magamat, hogy ezt vagyok kénytelen tenni).

Ezt mindössze párszor csináltam és elterjedt a híre. Most senki nem mer elénk állni, egyébként szemben is van parkoló és előttünk is lehet parkolni úgy, hogy nem foglalja el a kijáratot. De nekik úgy volt vicces, ha a mély árok és az autó miatt nem tudtunk kimenni.

A pizzakrémet teljesen le lehet mosni, tehát nem rongálás.

vadvirág (törölt felhasználó) # 2010.08.30. 14:12

efi99
Nem elég pontossan irtam le a parkolási tapasztalatomat. Az elöttünk lévő közterület a mögöttünk lévö szomszéd felöl kb 16 m az alattunk lévö szomszédnál kb 6 m.ezt úgy kell elképzelni,hogy a közút a 3 ingatlan elött enyhén kanyarodik ezért a mögöttünk lévö szomszéd ingatlana 16 m-rel hosszabb és ez miatt ér ki a közútig.A kapúbejárot viszont az önkormányzet hozzájárúlásával úgy épitete ki ,hogy a közúttól indulva kb 8-10 m zöld terőletett alakitott ki majd azt követve a házunk teljess szélességében térkövezve van.Ez miatt ha a közütról telkünkkel szemben állunk balról van 4m kapúbejáró és 1m kisajtó ami szabad.Azt követi a házunk ami10m közvetlen a utcafrónti telekhatáron van és ezelött már a térkö van ami a szomszéd kapúbejárojával van összekötve. Az benne az érdekesség,hogy másnak közterület használasztért fizetni kell,de a szomszédnak nem.Mikor megvásároltuk az ingatlant már igy ki volt épitve,de azt nem gondoltuk,hogy 7-8 m széles kapúbajáronál ami a telkünk elött van nem állhatunk meg.Késöbb derölt ki hogy azért lett eladva a ház ,mert mundig vita volt a parkoláson.
vadvirág

vadvirág (törölt felhasználó) # 2010.08.29. 13:49

mmm

efi99 # 2010.08.27. 18:29

Eléggé valószínű, hogy a szomszéd ráépítkezett a közterületre, mert nem szokás a telket a közút szélétől 1 cm-re kezdeni (teszem azt, ha ott járdát akarnak építeni, akkor a nappaliján át fog vezetni?) Szóval, ha legközelebb jön a rendőr, majd erről beszélgessetek inkább.

vadvirág (törölt felhasználó) # 2010.08.27. 17:21

Ez sajnos előfordul forditva is ,hogy az ingatlanunk elé nem parkolhatunk. Következő miatt: A mi házunk a közúttól kb 5 m-rel beljebb van ,de a mögöttünk lakó ingatlan kiér a közútig . Igy a z ingatlanunk elött egy közterület van a szomszéd viszon erröl a közterületről épitete ki a kapúbejáróját,mégpedig úgy hogy közvetlen az ablakunk alatt van megépitvea házunk teljes szélességében ami 10 m.Igy a szomszéd kapúbejárója teljessen elveszi az elöttünk lévő közterülat használatát meny 5,-5,5 m széles és 10 m hosszú.A bejárat szélessége megengedné hogy mi ott parkoljunk mivel 5-6 m széles bejáróra nem igazán van szükség. Ha odaállok és teljessen az ablakunk allá álok és marad mégkb 2,5-3 mszélességű bejáró akkor is rendőrt hív,és hívatkoznak a kresz szabályaira.Sajnos mind ez azért van mert a szomszéd kezze messzire elér,és még a helyi hatóságok sem akarnak vele "újat húzni"
Vadvirág

efi99 # 2010.08.17. 20:17

L.Szilárd
Elég üzemanyagigényes megoldás (ami egyszeri 40 ezer forintos befektetést is igényel+füvesítés vagy gazosítás) ráadásul októbertől bajos lesz kivitelezni.
Akkor már egyszerűbb ha szórsz rájuk 3 marok füvet a 40 fokban, úgy is ráég.

efi99 # 2010.08.17. 20:14

Kedves Sherlock joghallgató!

Ebben az esetben a kiterjesztő értelmezés lép életbe. Ennek alapján ott egy virtuális kapu van...

Azért vigyázzunk csak az ilyen megfogalmazásokkal a ki/behajtásokkal, főleg egy olyan rendeletben, ahol van behajtani tilos tábla, de nincs kihajtani tilos tábla.

kisrita # 2010.08.17. 20:02

És azt még el is felejtettem írni, hogy az utca fele ( ahol mi is lakunk) a kereszteződéstől, már lakó -pihenő övezet, tehát oda meg aztán végképp nem parkolhatna.

kisrita # 2010.08.17. 19:49

Városban is van zöldövezet ahol lehet nyírni.......
Náluk vannak erre gyártott házi szerkezetek - azokat teszik ki a kapubejárók elé, vagy a kukát. Annyi fáradságot már nem vesz senki hogy: megáll -kiszáll- odébbtesz - beáll.
Hozzáteszem olyan zöldövezeti kertvárosi rész ahol a kórház van és egy helyért vérre menő harc folyik. És ott bizony nem szent a kocsibejáró.
És érdekes módon időről időre valahogy mindig feltűnnek a közterületfelügyelők, és büntetnek keményen. Ezzel csak annyi a gond hogy mi a saját kocsibejárónk előtt szoktunk állni - ilyenkor mi a "jogos" álláspont. Engem is megbüntet mert a sajátom előtt állok? Mielőtt megkérdezné valaki, azért állunk ott hogy ha esetleg mennénk valahova akkor tudjunk is. -Számtalan eset hogy mire hazaérünk már ott parkol valaki és mi pl 88 szatyorral 2 gyerekkel 3 utcát gyalogolunk hazáig..

L.Szilárd # 2010.08.17. 19:37

Üdv!

Tudom városba nem müködik, de faluhelyen jó megoldás lehet. Legalább is nekem müködik. A telknek valami 80m utca frontja van, egy időbe minden szomszédom oda állt. Most már nem, leszoktattam őket. Mikor valaki oda állt elő a fűnyíró, és adj neki. Szépen beterítettem egyszer kétszer az autókat, azóta nem áll oda senki. Ez főleg nyáron jó amikor a frissen vágott fű rá tud égni az autóra, ami után alig-alig mosható le. 1-2 órás áztatással jön csak le.

Üdv!

Sherlock # 2010.08.17. 17:18

Kedves efi99!

Ami a törvényben nincs megfogalmazva, az a kiterjesztő értelmezésre van bízva.

Egy riposzt, ha megengeded: és mi van akkor, ha nincs kapu? Mondjuk kerítés sincs, de a telket árok veszi körül és csak egy kis földdarabon lehet bejutni. :)

KissAda # 2010.08.17. 14:26

Kedves Dragunov!

Sajnos igazad van és én is/mi is így gondoljuk és ugyan így vélekedünk!

Nálam/nálunk ez egyértelmű,de sajnos az emberek többségére nem vonatkoznak szabályok,előírások,kötelezettségek,mert azt hiszik,hogy a törvényeken felül állnak.

A tábla megvan,csak ki kell tenni.
Amit "efi99" írt,az is jó ötlet és ezen is elgondolkodunk.

Igen és itt jön,hogy erre eddig itt nem volt szükség és nem is fordult meg a fejünkben,hogy valaha ilyet kell kitenni,mert ez egy rendes,csendes környék (volt).

efi99 # 2010.08.17. 08:56

Kedves Sherlock joghallgató!

Kivéve, ha nyitva van a garázskapu és látom, hogy bennt a kocsi. Akkor csak kihajtani tud, be már nem tud semmi, a kihajtást pedig nem tilos akadályozni...:)
Egyébként pedig azért figuráztam ki a dolgot, mert a jogi szövegezés híres arról, hogy agyoncizellál minden egyszerű dolgot 5 bekezdésben,
ezért (kár)örömmel szoktam rámutatni, amikor a nagy precízkedésben mégis - elég gyakran - a felét meg kihagyják a mondanivalónak.
Jelen esetben speciel a megoldás ez lett volna: tilos kapu előtt várakozni.