Szabálytalan a KRESZ - tábla ?


drbjozsef # 2020.04.27. 08:21

(Egyébként még analógiának is inkább almát az Uránuszhoz mint almát a körtéhez. Az "egy púpú" tábla pont úgy néz ki, mint egy fekvőrendőr, sőt, sokkal inkább úgy néz ki, mint a "két púpú", úgyhogy egy önkormányzatnál, ahol már a szakemberek helyén is közmunkás ül, ezt minden további nélkül el tudom képzelni. De olyan helyen, ahol ez konkrét veszélyhelyzetet teremt, nem. Kizárt. Ennyire hülye senki sem lehet.)

drbjozsef # 2020.04.27. 08:18

gerbera317,

Ugye csak viccelsz?
Ne már, a két tábla nem helyettesíthető. Senki nem nézi merre milyen színű nyilak mutatnak. A kék, téglalap alakúnál mehetek, a kerek pirosszegélyűnél meg nem. Nem hagyta figyelmen kívül, pontosan betartotta azt, ami a KRESZ-ben el van írva a tábla definíciójának. Ott egy szó nincs arról hogy a nyilaknak merre kell mutatni. A kék tájékoztat, hogy mehetsz, a piros tilt, hogy nem.

Még jó hogy itt jogosan hivatkozna a "vétkes" arra, hogy mi a f*sz ez. Én ezt el se tudom képzelni.

gerbera317 # 2020.04.27. 07:21

Tudom, hogy tudod, csak nem érdekel. :-)
Mást mondok: A minap láttam, hogy a KRESZ 12. § (1) c) pontja szerinti (13. ábra) táblát a d) pont szerinti (14. ábra) táblával helyettesítik úgy, hogy utóbbit csak simán tetejére fordítva rakják föl. Szerinted a felelősség megállapításakor a kvázi vétkes hivatkozhat arra, hogy hatálytalan volt az forgalmi jelzés, ezért hagyta azt figyelmen kívül? Itt van (kicsit még lefelé kell görgetni):
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Szomorú örökös # 2020.04.26. 14:57

gerbera317

A "bukkanó" tábla nem előjelezheti a fekvőrendőrt. Azt csakis a kétpúpúval lehet.

Én ezt tudom, de a gyakorlatban mégis követnek el ekkora hülyeséget sajnos.

Zumimaya # 2020.04.26. 14:34
Köszönöm a válaszokat! Naivan hittem, hogy ez ennél egyértelműbb. El fogom olvasni a jogszabályt, mert a "józan paraszti ésszel" írt levelemre már megkaptam a választ a képviselőnktől, hogy ugyan fekvőrendőrnek indult, de csak ez a 3 pár tábla lett belőle és marad. (mivel eléri a céljá
  • nem igaz!)
Ezért érzem, hogy hülyének néznek és nem akarnak vele foglalkozni, szeretnék jogszabályra hivatkozni, nem érzésekre, benyomásokra.

Köszönöm még egyszer!

gerbera317 # 2020.04.26. 08:50

A "bukkanó" tábla nem előjelezheti a fekvőrendőrt. Azt csakis a kétpúpúval lehet. De a megengedett sebesség tábla is kell. Az olyan akadály kihelyezéséért, amin nem lehet az aktuálisan megengedett sebességgel biztonságosan áthajtani, a kihelyezőt büntetőjogi és kárfelelősség terheli.

Szomorú örökös # 2020.04.26. 05:52

A tábláknak konkrét jelentésük van, ennek : „i) „Egyenetlen úttest” (76. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úttest a megelőző útszakaszéhoz képest lényegesen rosszabb állapotban van, vagy az úttesten sebességcsökkentő bordákat (küszöböket) alakítottak ki;”

Ha ez nem fedi a valóságot, akkor ennek a táblának ott semmi keresnivalója nincsen.

Csak halkan megjegyzem, hogy nagyon sok fekvő rendőrnél egy szimpla bukkanó tábla van mindössze kihelyezve vagy nagyon sok helyen még az sem. Úgyhogy látezik a másik véglet is. Ezek szerint ha nincs jelzőtábla előtte, akkor a fekvőrendőrnek sincs semmi keresnivalója ott? :-O

Szerintem egyébként neked is igazad van, meg nekem is, úgy gondolom, hogy korrektül kellene mindent jelzőtáblával jelezni, mert ha kár éri mondjuk ebből kifolyólag az autót - pl. hogy nincs jelzőtábla előtte - akkor súlyos ezrekbe kerülhet a javítás, amit simán az útkezelőre lehet ilyen esetben verni per útján.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.26. 05:32

alfateam

Nem kötekedni akarok, de én ezzel rettenetesen nem értek egyet. Ugyanebbe a kategóriába (veszélyt jelző táblák) tartozik például a "veszélyes útkanyarulat balra" vagy az "egyenrangú utak kereszteződése" táblák.

A te logikád szerint ezeket is kilehet büntetlenül helyezni bárhová, azt vagy lesz kanyar balra, vagy mégse...

drbjozsef # 2020.04.26. 05:17

A tábla tájékoztató tábla

Nem. A tábla veszélyt jelző tábla, ezért van az 1/1975 Korm. rendelet 16.§-a alatt, mely fejezet címe "Veszélyt jelző táblák", nem pedig a 17.§ alatt, amelynek "Tájékoztatást adó táblák".

A tábláknak konkrét jelentésük van, ennek : „i) „Egyenetlen úttest” (76. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úttest a megelőző útszakaszéhoz képest lényegesen rosszabb állapotban van, vagy az úttesten sebességcsökkentő bordákat (küszöböket) alakítottak ki;

Ha ez nem fedi a valóságot, akkor ennek a táblának ott semmi keresnivalója nincsen.

Ezen kívül a messze lent idézett rendeletben a táblák kihelyezésének előírt szabályai vannak.

Az általad említett példa hibás, mert annak jelentése : „r) „Állatok”; a tábla azt jelzi, hogy az úttesten házi állatok vagy szabadon élő állatok (85-86. ábra) megjelenésével fokozottan számolni kell;

Szó nincs róla, hogy ott mindig állatokkal kell találkozni. Ellenben az "egyenetlen úttest" tábla nem feltételes módban fogalmaz.

alfateam # 2020.04.26. 04:45

Zumimaya!

Fölösleges bárhova is fordulnod. A tábla tájékoztató tábla, nem tilt és nem utasít semmire. Éppen úgy tájékoztat mint az "őrizetlen állatok" magyarán vadveszélyt jelző tábla. Az sem jelenti azt, hogy a tábla után okvetlen találkozni fogsz egy szarvassal.

drbjozsef # 2020.04.25. 18:07

Zumimaya,

Első körben keresd meg az út kezelőjét.
(A kira.gov.hu/kira/ oldalon ingyenes regisztráció után meg tudod nézni)

Ha ez egy helyi közút, akkor a polghiv valszeg.

Érdeklődj ott (vagy a közútkezelőnél) egy hivatalos levélben, hogy mikor épül meg a fekvőrendőr, és ha nem épül meg, akkor mikor bontják el a táblákat. Emlékeztesd őket a táblák kihelyezésének paragrafusaira, meg hogy balesetveszélyes, meg találj ki még ami eszedbe jut.

Aztán ha lesz hivatalos válasz is, akkor lehet gondolkozni merre tovább. Tippre a Kormányhivatal felé mennék tovább, elvileg ők az önkormányzatok felettes szerve.

Zumimaya # 2020.04.25. 17:50

Kedves tamas9999!

Köszönöm, olvastam. Aztán tovább olvastam, hogy a tábla milyenségén kezdtek beszélgetni, ezért bátorkodtam megkérdezni, hogy számít-e ? Ha nincs meg a fizikai akadály, amit jelezNE.

Azt a helyzet leírásában vázoltam, hogy önkorm. rendelkezett, önkorm.kihelyezte,mert aláírásgyűjtéssel volt kezdeményezve... majd nem valósította meg.
Én nézem a táblát, oké. Az "enyémen" kívül van még 5 db.
Eléri a célját? Nem. De hivatkozhatnak e arra, hogy szabályosan ott lehet?

Akárhol keresem, csak olyan eseteket találok, hogy tábla nem jelezte a fekvőrendőrt és jogi ügy, kártérítés jár, ha ebből kifolyólag sérül az autó.
De itt fordítva van.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.24. 16:28

Zumimaya

Ott van drbjozsef# 2020.04.20. 06:45 hozzászólása, tökéletesen választ ad a kérdésedre... Kicsit tekerj le az egérrel... fog az menni...

Vadsuhanc # 2020.04.24. 15:05

Zumimaya biztos vagy Te abban, hogy a problémádat az önkormányzattal kell megvitatnod? Én nem. Főleg akkor, ha az út a Közútkezelő tulajdonában és kezelésében van.Persze ennek Neked kell utánanézni.

Zumimaya # 2020.04.24. 13:19

Köszönöm a válaszokat!

A válaszaik alapján a tábla helyessége elegendő, ahhoz , hogy maradjon?
Az egyenetlen úttest táblák lettek kitéve, de mivel nem egyenetlen az úttest (újra aszfaltozott, hibátlan) és 2-esével vannak , egyértelműen fekvőrendőrt akart jelezni.

Amik nem készültek és nem fognak az önkorm. válasza alapján.

Én ezt minden alkalommal megválaszolom az érdeklődőknek, és ezáltal el kell ismernem, hogy az úton gyakori a gyorshajtás. A többit pedig látja, hogy nincs járda mindenhol, az úttesten millió gyalogos stb.
Jogszabályt keresek ahhoz, hogy ez helyes vagy megtévesztő így.

drbjozsef # 2020.04.24. 02:01

Én meg azt nem értem, hogy ha ő tudja, hogy púpostábla, akkor minek kérdez, ha nem olvassa a válaszokat?

gerbera317 # 2020.04.23. 20:53

Az egy +1 akart lenni, csak a fórummotor átirta.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.23. 20:13

Nem valószínű, ugyanis bár (megint) nem írta le, de viszont ismét utalt rá:

"nincs olyan érdeklődő, aki érkezéskor vagy távozáskor ne kérdezné meg... jé...nem is vette észre a "bukkanót", mert nincs... de akkor minek a tábla"

Ha sebességkorlátozó táblát lát valaki, nem hinném, hogy reklamálja a bukkanót...

gerbera317 # 2020.04.23. 20:03
  • 1
tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.23. 20:00

És az a sok-sok tábla milyen volt?
Olyan kerek, benne valami szám, vagy háromszögletű amiben egy púpősteve láb nélkül?

Zumimaya # 2020.04.23. 14:36

Köszönöm a hozzászólásokat,sajnos nem kaptam értesítést a reakciókról (korábban mindig). Elnézést kérek a kései válaszért.

Tehát én azt tartom problémásnak, hogy önmagában kintmaradhat -e egy tábla, ami olyasmire figyelmeztet, ami nem valósult meg. Építeni akartak, de nem tették meg. A táblák kihelyezése volt az első lépés,így maradt.
Ez lehet-e tudatos? Utólag azt mondani, hogy így is jó? !

Nyilván ,az nem veszélyes, ha valaki 50 -ről, 35-re lassít 3-szor az utcánkban "hiába" és aztán bosszankodva továbbhajt, de nem is tartom megoldásnak.

Idegeneket megtéveszt, olyan értelemben, hogy nem , nem lassú a forgalom,nincsenek "jobban" biztonságban sem az idősek, sem a gyerekek az út szélén közlekedve.

Konkrétan nem a kilátásomat zavarja, de az elég kínos, hogy eladó az ingatlanunk és nincs olyan érdeklődő, aki érkezéskor vagy távozáskor ne kérdezné meg... jé...nem is vette észre a "bukkanót", mert nincs... de akkor minek a tábla, lesz?...nem...de kellene? Milyen a forgalom? 3 kisgyerekkel, meg nélkülük sem szoktam hazudozni.

Ez nem nagyváros kertvárosa, pihenő övezete, hanem egy kisváros kritikus útja. És ezzel annak is rögtön elgondolkodtató lesz, aki amúgy az életben nem fog sétálni.
Kérdésem, hogy maradhat-e "üresen" 3 pár jelzőtábla? Vagy ellentétes e valamelyik jogszabállyal?

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.21. 17:28

Hát nem tudom...
Végigolvastam még 1x Zumimaya hozzászólását és számomra mind szövegkörnyezetből, mind logikából az jött le, hogy csak valamilyen púpos tábláról lehet szó....

Meg találtam egy ilyet is: "A kihelyezett fekvőrendőrökre figyelmeztető táblát kell kihelyezni. Ha a táblát nem helyezték ki, és emiatt nem készülhetett fel az autós a fékezésre, akkor az önkormányzat felelős a kárért."
(valami dr. Vizi András írta)

Zumimaya az a kifejezést használta, hogy "megtévesztő". Egy sebesség korlátozó tábla legfeljebb felesleges, értelmetlen lehet, de megtévesztő soha. De sose fogjuk megtudni, Zumimaya disszidált

gerbera317 # 2020.04.21. 10:28

Ki beszél itt púpokról? Lehet, hogy azok a táblák sebesség-korlátozó táblák. Vagy valami. De hát a kérdező csak nem akar megszólalni...

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.21. 07:07

Nem tök mindegy hogy egy nemlétező fekvőrendőrt 1 vagy 2 púpú táblával jeleznek előre?
Ha egy nyílegyenes úton tévedésből "veszélyes útkanyarulat" táblát raknak ki, akkor is azon fogsz rágódni, hogy balra vagy jobbra... Számít?

gerbera317 # 2020.04.21. 06:51

Inkább kerülne elő a kérdező, és köpné el végre, milyen táblákat helyeztek ki, és az miért szúrja a szemét.