Forgalomból kivonás

Katyerina # 2006.02.02. 16:19

Tisztelt Fórum!

A gondom az, hogy a sógórnőmtől vásároltam 2 évvel ezelőtt egy 25 éves Volswagen Jetta tipusú gépkocsit, adás-vételi szerződéssel. A gépkocsira az én nevemre kötöttem utána kötelező biztosítást. Az átíratást nem csináltam meg, ez tudom, hogy hiba, de nem is ez a problémám. A gond az, hogy a sógórnőmnek volt egy tartozása kb 60.000 Ft, amit nem tudott kifizetni. Ezért 2005. szeptemberében végrehajtást kért a kölcsönt adó. Ekkor a végrehajtó lefoglalta és a forgalomból kivonatta az én álltalam használt gépkocsit, mivel még az ő nevén volt, bár Õ jelezte, hogy Õ ezt már eladta.
Mindennek ellenére a végrehajtó láttatlanban felbecsülte az autót, /ami 100-120 ezer Ft körüli piaci értékkel rendelkezik/ 600.000 Ft-ra. Erről a dologról én nem kaptam senkitől hivatalos értesítést, csak az önkormányzattól kapott levélből értesültem, amelyet 2006. február 1- én kaptam meg. Ebben az állt, hogy jelenjek meg az átíratással kapcsolatban. Hiába vittem magammal a 2003-ban készült adás-vételi szerződést ezt nem fogadták el. Így derült ki számomra a fent említett ügy.

A biztosítótól azt a választ kaptam, hogy mindennek ellenére a biztosítást is fizetnem kell.
Tényleg fizetnem kell a biztosítást?
Forgalomba visszhelyezteni csak akkor lehet, ha a sógónőm rendezi a tartozását.
Mit tudok Én ez ellen tenni?

Kérdésem az lenne, hogy mennyire volt jogos a végrehajtó részéről az eljárás?

the big cat # 2006.02.02. 17:26

Ha a gépkocsit a forgalomból kivonták bármi okból, úgy szerintem a biztosítást érdekműlásra hivatkozva fel lehet mondani.

A többiben meg azt kell mondanom, hogy úgy járt. Ki akarta kerülni az átírás költségeit, és ez visszaütött.

_Lala_ # 2006.02.02. 17:48

A dolog még ennél is rosszabb: semmi nem tartja vissza a végrehajtót, hogy az autót elárverezze. Az át nem íratás miatt most már nem lehet azzal jönni, hogy "de a nővér már rég eladta, az már nem is az övé".

the big cat # 2006.02.02. 18:07

Így van. Legközelebb, majd jogkövetőbb lesz, bár ez drága lecke volt.

szalami # 2006.02.02. 22:52

Meglepett, amit írtatok. Tudtommal az autó nem olyan mint az ingatlan, a tulajdonjog átszállásához nem szükséges az átíratás. Az adásvételi szerződéssel megtörténik a tulajdonjog átruházása. Átíratni ugyan kötelező, de ez nem érinti a tulajdonjogot. Ebből következően szerintem a végrehajtónak az adásvételi szerződés ismeretében nem lett volna joga az autót lefoglalni.

Ha tévedek, mutassatok rá.

the big cat # 2006.02.03. 04:45

Szerintem meg a végrehajtó közhiteles nyilvántartás alapján járt el, amibe a bejegyzés kötező. Az, hogy meglobogtatnak neki egy papírt a végrehajtási kísérletkor, nehogy már megakadályozza a végrehajtást, könnyű elképzelni mi lenne ekkor.

A tulajdonos szépen menjen be az okmányirodásba, írassa át az autót a nevére, fizesse be az összes késé miatti díjat, aztán végrehajtási igénypert indíthat, ahol a tuljadonjogát érvényesítheti, és kivonhatja a végrehajtás alól az autót.

szalami # 2006.02.03. 09:09

És mi van, ha az autót két napja adta el a tulaj? Mivel 15 napon belül kell bejelenteni, hiába közhiteles a nyilvántartás, ha egyszer egy korábbi állapotot tükröz. A valós állapotot az adásvételi szerződés mutatja. Egyébként is, az adósnak nem is volt a birtokában fizikailag az autó, hiszen nyilvánvalóan a város egy másik pontján állt, a slusszkulcs sem volt az adósnál. Hogyan lehet lefoglalni olyasmit, ami nem áll az adós birtokában? Már az sem világos, hogyan kutatja fel a végrehajtó az autót. Nem tudom, miért jó a végrehajtónak, ha lefoglal egy autót, amit aztán később visszaperelnek.

the big cat # 2006.02.03. 09:40

Ha két napja adta el, akkro is csak az igényper a kiút, és ennek is jó oka van. Könnyen lehet, hogy a szerződés fedezetelvonásra irányul.

Katyerina # 2006.02.03. 14:18

Az igényper meddig tart, mennyibe kerülhet? Van e értelme végig játszani az egészet 100-120.000 Ft- os autóért? Azt tudom, hogy át kellet volna iratni a kocsit, ezt a hibát elismerem és jogos is a büntetés kiszabása.
De kérdem Én, a végrehajtó, hogy tudja elárverezteni azt az autót, amit nem tudja hol talál?