Ingatlanszerzés

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.09. 08:33

Igen.

bigdady # 2007.05.09. 08:41

Kedves kbs!

Te mit szólsz ehhez az életjáradékos dologhoz?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.09. 11:04

Nincs különbség a jogkövetkezmények szempontjából. (Az eltartási szerződés és az életjáradéki szerződés csak a szolgáltatás formájában különbözik. Az előbbit természetben nyújtják, az utóbbit pedig pénzben.)

bigdady # 2007.05.09. 11:16

Válás esetén ugyanaz a helyzet akkor, mint a másiknál? Ugyanúgy közös vagyon, mi?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.09. 11:19

Igen.

bigdady # 2007.05.09. 11:19

Jut eszembe: ha ajándékozás van, és utána pedig eltartási szerződést kötök immáron ingatlan nélkül csak simán akkor már különvagyonnak számítana?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.09. 11:45

Igen. De ez esetben a két szerződésnek semmi köze egymáshoz. És nem árt tudni, hogy az eltartott számára egy ingyenes tartási szerződés kevesebb garanciát nyújt.

bigdady # 2007.05.09. 12:03

Akkor ez lesz a legjobb megoldás, a kölünvagyonra szerintem. Csak így drágább lesz.
Jól tudom, hogy lakóház esetén ez 10% (kb 8 M Ft-os ingatlan)?
És mennyi idő alatt zajlódik le egy ilyen ajándékozás és hogyan? Mi a pontos menete?
Ügyvédi papír, földhivatal, illeték, esetleg közokirat ilyesmi?

Előre is köszönöm

bigdady # 2007.05.09. 12:06

Illetve ha szeretném ha a lány is megnyugodna, hogy nem az én házamra költ esetlegesen pénzt? Akkor azt még hogy lehetne kivitelezni? Vagy amit ő rákölt az én különvagyonomra akkor azt követelheti automatikusan? Pl ő nevére menjen a teő számla?

Előre is köszönöm a felvilágosítást ebben a kérdésben és a lentiben is.

ObudaFan # 2007.05.09. 16:46

Ha már a házastársi együttélés alatt költ bárki bármit a házra, az közös vagyonból megy, hacsak nem pl. a lány a szülei által kapott ajándékból, vagy valamilyen örökölt pénzből költ a házra. Ha tehát a közös vagyonból megy, akkor esetleges váláskor még ennek is csak a felét követelheti, ekkor viszont nem kell igazolnia, hogy ő, vagy te költötted konkrétan el azt a pénzt, annak a ráfordításnak akkor is a fele jár, ha pl. a te fizetésedből, és akkor is, ha az övéből költöttetek. Ha viszont külön vagyonából (öröklött, ajándékba kapott, vagy már a házasság előtt fennálló) vagyonából költött, akkor nem elég egy, az ő nevére kitöltött számla. HA be akarja biztosítani magát, akkor minden ilyen esetben arról kell írni egy iratot, hogy az ő ilyen vagyonából történt a ráfordítás.

május # 2007.05.09. 17:39

Ingatlanügyben szeretnék némi segítséget kérni!
1995-ben a nagymamámmal tartási-gondozási szerződést kötöttem egy ingatlan felére. A másik fele apámé és a hugáé volt öröklés útján, amelyet a házasságom alatt a férjemmel együtt kifizettünk. Azt szeretném tudni, hogy a nagymamám halála esetén lesz-e hagyatéki eljárás? Ha igen, milyen költégekkel fog járni? Lehet-e bármilyen követelése velem szemben a 1/2 tulajdonból kifizetetteknek? Értem ez alatt, apám és a nagynéném követelhet-e tőlem valamit?
Köszönöm szíves válaszukat!

ObudaFan # 2007.05.09. 17:47

Erer az ingatlanra, ha az a tulajdoni lap szerint már a tiéd, akkor nem lesz hagyatéki eljárás. Vagyis ha valóban tartási szerződés volt, és a földhivatalhoz is be lett nyújtva, akkor nem lesz erre nézve.

május # 2007.05.09. 17:55

Igen, a földhivatalnál már bejgyzett tulajdonos vagyok.
Köszönöm szépen a választ!

bigdady # 2007.05.09. 18:12

obudafan: milyen iratra gondolsz amit irni kéne mindig?

Ui: Akkor ez az ajándékozás lesz a legjobb megoldás, a kölünvagyonra szerintem. Csak így drágább lesz.
Jól tudom, hogy lakóház esetén ez 10% (kb 8 M Ft-os ingatlan)?
És mennyi idő alatt zajlódik le egy ilyen ajándékozás és hogyan? Mi a pontos menete?
Ügyvédi papír, földhivatal, illeték, esetleg közokirat ilyesmi?

Előre is köszönöm

ObudaFan # 2007.05.10. 11:22

Ha ti a házastársi együttélés alatt akartok majd bővítgetni, akkor mindenképpen minden bővítgetésnél érdemes lesz lepapíroznotok, hogy az épp milyen pénzből történt, ha a bizalom nincs meg 100%-osan.

Ajándékozás: ügyvéd, földhivatal, illeték. Közokirat nem kell.

bigdady # 2007.05.10. 11:27

Köszönöm. És a 10% helytálló?

bigdady # 2007.05.10. 11:54

És gondolom a széljegytől számytódik a különvagyon nem? Vagy csak a végleges bejegyzéstől netán a szerződés aláírásától? Mikor lép érvénybe?

ObudaFan # 2007.05.10. 19:23

Az örökhagyó gyermeke, házastársa, szülôje, valamint a háztartásában eltartott szülô nélküli unokája terhérea lakástulajdon ajándékozási illetéke 18 millió forintig 2,5% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 6% 35 millió forint feletti rész után 11%.

Tulajdonszerzés az a bejegyzéssel hatályosul, ugyanakkor annak, hogy "mikortól különvagyon" nincs értelme, mert az erre fordított összeg már külön vagyon.

bigdady # 2007.05.11. 06:36

Köszönöm.

Bár én ebből nem veszem ki, hogy ha a nagybátyám ajándékozik nekem akkor mennyi az illeték. Csak a szülei élnek és a testvére (anyám). Gyerekei, felesége nincs. Akkor 8 M Ft-os ház esetén: 2,5%? Létezik?

És ha így van akkor az én adóbevallásomban ez, hogy jelentkezik majd?

Ebben tudnátok még segíteni? Köszönöm

ObudaFan # 2007.05.11. 12:44

Ja, ha a nagybátyád ajándékozik, akkor több. 8M Ft-os lakás esetén 800.000 Ft.

bigdady # 2007.05.11. 13:06

Köszönöm a segítségeket

bigdady # 2007.05.11. 13:08

És ha így van akkor az én adóbevallásomban ez, hogy jelentkezik majd? Hol szerepeltetem? 8 M o-t vagy a 800 e Ft-ot? Mindkettőt?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.11. 16:45

Az adóbevallásodban? Sehol.

bigdady # 2007.05.12. 12:23

Ezt a választ kaptam a különvagyon dologra: ezek szerint ha lagzi elött kötöm az eltartásit akkor az addigi érték a különvagyonom lesz. akkor most mi van?

"Tisztelt Laci!
Ha Ön a házasságkötés előtt bármilyen módon tulajdonjogot szerez, s az ingatlan szerzéskori állapotát rögzítik, az ingatlan a különvagyona lesz, de a közös beruházások már a házastársi közös vagyonba tartoznak. Ha a felesége a saját különvagyonából költ a házra, megállapodással rendezhetik az arányokat.
A tartás-adásvétel költsége ugyanakkora, az ajándékozás kb. 15. millióig olcsóbb "
Tisztelettel
dr.Szűcs Vince ügyvéd
8900 Zalaegerszeg, Mártírok u. 4/B.
+36 92 596979
szucsesd@t-email.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.12. 12:33

Az ügyvéd úr téved. Vagy mi.