Neked az a feladatod, hogy az ellenérdekű fél idézhető címét produkáld. A többi (a bírságolás) a bíróság dolga.
apasági nyilatkozat belső összefüggései
Szép napot mindenkinek.
Szeretnék segítséget kérni.
Nekem az a nagy problémám,hogy 1.5 évvel ezelőtt született egy fiam,de az apukája nem akarja őt elismerni, se a nevére venni a gyerektartásról meg ne is beszéljük.....
A bíróságon megjelent a fiam apja is aki ott elismerte,hogy velem kapcsolatba volt és ,hogy ő az apa......
Akkor egyszer jelent meg a bíróságon és azóta sem!
Nincs bejelentett lakcíme, de tudom ,hogy hol lakik és Én ezt a bíróságon meg is mondtam.
Küldik neki az értesítést a tárgyalásokról,de mivel nem veszi át a papírt és a kedves neje sem....ezért mindig csak egyedül Én vagyok az aki elmegy a tárgyalásra.
Jelenleg a fiam az Én vezetéknevemet kapta,de szeretném ha végre már az apja nevére kerülne és gyerektartást is fizetne!
Mi nem éltünk együtt a fiam apjával és sajnos csak a szeretője voltam, mert ahogy írtam is Ő mai napig is nős ember.
Mit javasolnak mit tudok tenni,hogy végre a gyerekem megkapja az apja nevét és ,hogy ne egyedül kelljen a bíróságon ácsorognom hanem ő is megjelenjen?
Vagy egyáltalán így is a nevére fog kerülni a fiam?
Én pont akkor váltam el az ex férjemtől amikor fogant a baba ezért az exem nevére került anno automatikusan.
Ő azonnal beadott egy papírt a hivatalba,hogy kerüljön le a nevéről a fiam ,mivel,hogy nem az övé!
Nekünk van egy közös fiúnk is,de a felügyeleti jogot az exem kapta.
Nagyon köszönöm a válaszokat!
Kaphatják a babák a te családi nevedet - ha ehhez a férjed hozzájárul. Ha nem tudtok megegyezni, a gyámhatóság dönt.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Tegnap mondták ki a házasságunk felbontását, most várom a végzést, amint megjött intézem a leánykori nevem visszaállítását és a továbbiakat..
(ezzel kapcsolatban: ha én visszakapom a nevem a babák kaphatják az én családi nevem is, attól függetlenül, hogy az exemet fogják apának tekinteni??)
A pert kellene minél hamarabb megindítani, amíg ott nincs jogerős határozat, teljesen felesleges a teljes hatályú apasági nyilatkozattal foglalkozni. Viszont ha már most a gyámhivatalon kéred az eseti gondnok kirendelését, aki elindítja a pert, akkor jóval előrébb leszel.
Apasági perben keresetindításnak a gyermek születése előtt is helye van, ítélet azonban csak a gyermek születése után hozható. (Pp. 295. § /4/)
Hááát meg lehet próbálni...de pont azért, mert a párod külföldi állampolgár és a központba küldik a papíokat és az apaságit ellenőrzésre és engedélyezésre, így sajnos kiderülhet a dolog.De végülis mit veszíthetsz? Próbáljátok meg hátha bejön, ha meg nem, és kiszúrják max azt mondod, hogy te ezt nem is tudtad...
Áááááááááááááááááááááá!
Megőrülök... Három napja idegbeteg vagyok e miatt, nem tudom felfogni, hogy miért kell ennyire vaskalaposan követni minden szabályt, miért nincs egy kis emberség a hivatalokban...??? Pont ez hiányzik nekem 6 hónapos veszélyeztetett terhesen... Nade nem itt tombolom ki magam... elnézést... Mégegy dolog jutott az eszembe...
Tudom ezt nem szabadna, de ha nem hagynak más lehetőséget........ Ha bemegyünk apasági nyilatkozatot írni, és elfelejtünk szólni az előző házasságomról, (a papírjaimon ez nem látszik ugye visszakapva a leánykori nevem) van esély rá, hogy ez ott egyébként nincs benne a rendszerben, nem látszik és elfogadják az elismerőt az apától?
Még valamit elfelejtettem...amikor megteszi a párod az apasági nyilatkozatot, nagyon figyeljetek oda, hogy minden adatát (szül.hely, neve, anyja neve stb) jól, helyesen írják az apasági nyilatkozatba, mert aztán az összes dokumentumot elküldik a központba engedélyezésre (márhogy elfogadják-e a párod apasági nyilatkozatát- ilyen csak külföldi apánál van), és ha csak egy betű is eltér az útlevelétől, vagy a születési anyakönyvi kivonatától, nem fogják elfogadni és visszaküldik javításra.Ez újból heteket vesz igénybe míg ők visszaküldik, aztán téged értesítenek, ti bementek, megint visszaküldik stb.Én úgy kaptam meg a születési anyakönyvi kivonatot 2 hónappal(!) az apasági nyilatkozat megtétele után, hogy majdnem ráborítottam az asztalt az ügyintézőre, merthogy újból vissza akarta küldeni a papírokat(másodszor), mert a gyámügy az apa 2. keresztnevében egy betű elírt...
Lynx!
A másik topicban már válaszoltam neked, hogy hogyan tehet külföldi állampolgár apasági nyilatkozatot, de úgy látom több hasonlóság is van közöttünk.....Tehát apaság vélelmének megdöntését a pici megszületése után lehet csak megindítani, és sajnos a baba a volt férjed nevére fog kerülni, ha tetszik, ha nem.Mi mindent végigjártunk és sajnos semmi más lehetőség nincs, a baba a volt férjed nevét fogja kapni.Amint megszületett meg lehet indítani az apaság vélelmének megdöntését (mi januárban indítottuk és június elején kaptuk meg a jogerős határozatot).Ezzel a határozattal és a másik topicban adott válaszomban szereplő dokumentumokkal+ egy tolmáccsal lehet menni az anyakönyvi hivatalba,vagy még inkább a gyámhivatalba, mert ekkor ez már a gyermek családi jogállásának (v vlmi ilyesmi) a rendezése.Az én gyerekem már betöltötte a 6. hónapot mire végre megkapta az igazi apjának a nevét..... és nekünk még azt mondták a gyámhivatalban, h milyen ügyesek vagyunk, hogy ilyen hamar sikerült elintézni...
Ismételten javaslom olvassad el amatör jelzett ídőpontú beírását, annak is a 3. pontját, valamint az azt követő mondatot.
Príváti: nem hiszem, hogy a bíróság a szülésig hátralévő szűk 3 hónapon belül elválasztana már a férjedtől., a "középső" 3 hónapot kellett volna aktívan kihasználni...
Azért próbáld meg: menj be a lakhely szerinti városi/kerületi bíróság heti egy nap un. panasznapjára: hátha "a" babára tekintettel kívételt tesznek a soronkívüli válás elősegítésénél.
Mégegy kérdés..
Az apaság vélelmét megdöntő dolgot el lehet indítani a születésük előtt, hogy minél hamarabb sikerüljön ezt elintézni?
Ez így nagyon bonyolult lesz, főleg, hogy az apa nem is magyar és nem is ért magyarul.. Minden kérvénnyel, fordító irodába rohangálni...
Nem beszélve arról, hogy nem is magyar nevet kapnának a kicsik (ikrekről van szó) ami ugye ha az exemet (magyar állampolgár) tekintik apának akkor nem lehetséges...
Akkor aztán a keresztnevet is változtatnom kell ha túl leszünk egyszer ezen a nyűgös procedúrán....
(??)
No és mindennek a költségeit gondolom nekem kell állnom... (?)
Ettől féltem... :S
Ha bemegyünk apasgi nyilatkozatot írni (már a saját leánykori nevemmel) nekik automatikusan jelez a rendszer, hogy friss válás után vagyok?
Nem lehet ezt valahogy megkerülni???
Lynx
A kérdésedre a pontos választ amatör nich nevű levelezőtársunk 2007.08.16. 15:09-kori beírásában megtalálod.
Én úgy tudom, hogy ameddig a házasságot a bíróság nem bontotta fel + 9 hónap, addig a férj a vélelmezett apa. Azonban ha a biológiai apa teljes körő apasági elismerű nyílatkozatot tesz, akkor az ő nevére anyakönyvezhető a baba.
Ez a kérdés előzőekben felvetésre került már ezen topicban, javaslom olvass vissza - jogászok érdemben megválaszolták már.
Monalisa
laikus hozzászóló
Sziasztok..
2007.jan óta nem élek együtt a férjemmel..
Most 6 hónapos kismama vagyok,(tehát 1,5 éve nem éltem együtt a férjemmel, mikor a kicsi fogant a mostani páromtól) és jövőhéten mondják ki a válást..
Ebben az esetben is a férj nevére írják a babát???
Ha egyetértesz, ha nem, ez a bírói gyakorlat. Egyébként véleményem szerint viszont jogosan.
Nem értek egyet ezzel hogy hátrányos helyzetben vannak a gyerekek ha az anyjuk nevét viselik. És egyáltalán? egy gyereket hol érdekel hogy a barátjának miért az a vezetékneve ami...
És igen, házassság előtt lehet nyilatkozni akkor most miért kötelezik rá? Itt nem lehet az a lehetőség hogy nem ismeri el az apa a gyereket? Nekem van olyan ismerösöm aki nem ismerete el az apaságot, most folyik így 3 év távlatából a per, de csak a gyerektartás miatt, csak valahogy ez ugy jött ki hogy akkor az apának a nevére kell venni.
Jelen esetben gondolom az anya kérhet DNS vizsgálatot, szoval nem járna jól az apuka.
Viszont az hogy 100 ezres gyerektartást kér, azzal lehet vitatkozni, miután utban van a másik pici, így már osztozni kell a pénzen. Igy ez a magas összeg szerintem csökkenthető. De miután minden eset más és más, igy csak ezeket tudom javasolni.
Kedves Jupiter!
Ez talán azért van így,mert még mindig hátrányos azoknak a gyerekenek a helyzete,aki az édesanyuk nevét viselik.Általában az a bevett gyakorlat,hogy a házasságban született gyermekek az édesapjuk vezetéknevét,vagy mindkét szülő vezetéknevét kapják.Amelyik gyerek az édesanya nevét kapja azt a társaik valamilyen módon kirekesztik.(lásd:csúfolják)Ezért őket védi a Magyar Jogrendszer.(mármint a gyeerkeket)
Ebben csak az a vicces,hogy pl. házasságkötésnél nyilatkozhat úgy a két fél, hogy az anya vezetéknevét viselik majd a gyerekek. Ilyen esetben meg kötelezően az apáét adják? Azért ez így szerintem nagyon nem ok.
Nem elsősorban a te jogos érdekeidet, hanem a gyermek érdekeit veszi figyelembe a bíróság. Ha a gyermek már nagyobb, akkor nem biztos, hogy egy névváltozás érdekében áll, de ha kisebb, akkor a bírói gyakorlat szerint érdekében áll, hogy ne az anya nevét és ne is képzelt apa nevét kelljen viselnie.
Valóban szégyenlem, és tisztába vagyok vele, hogy a gyerek nem tehet semmiről!
Mind1, megvárom, hogy mi fog kisülni ebből a dologból!
Párom mellettem áll és nekem most ez a legfontosabb!
Nyárra várjuk a picinket és most ez a legfontosabb, hogy Őt akarjuk és ilyen problémánk egymással és a picivel nem lesz.
Köszönöm a válaszokat.
Szia Pocoka!
Ha a bíróság kötelez valamire onnantól kezdve rúgkapálhatsz az ítélet rád is kötelező lesz.Ha az anya kéri a névrevételt, akkor a bíróság mérlegel.Én most vagyok egy apasági per majdnem végén,de azt ne feledd el ,hogy a gyerek nem tehet semmiről,sőt talán évek múlva te is még rászorulhatsz.Ne az anyával foglalkozz,hanem a gyermekeddel!A szavaidból azt lehet kivenni,hogy szégyenled.Javaslom ismerd meg ,szerintem a mostani párod sem lesz ellene.
Ilyen esetbe mit lehet tenni,hogy ne kapja meg a nevem?
Tudom, kicsit ellenszenvesnek hangzik, és elnézést is kérek emiatt, de nagyon nem szeretném ha viselné a nevem!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02