környezettanulmány

csildi # 2007.08.10. 18:49

Encara
Nem biztos, hogy segíteni fog a könyezettanulmány. Biztos forrásból:felhívják az embert, hogy mikor mennénkek, jó-e, ritkán az előszobánál is beljebb mennek. Kérdze-feleleket játszanak, ugyanis nem joguk, hogy az állításokat bizonyíttassák a delikvenssel. Õk csak kérdeznek és leírják a válaszokat. A valódiságát a válaszoknak Te vagy a párod tudja, vagy nem bizonyítani.

ObudaFan # 2007.08.09. 12:29

A gyámhatóság illetékes rá.

Encara # 2007.08.09. 11:16

Tomas64!

Ok, ezt én értem is, és nem is ezt kifogásolom meg. De nem arra voltam kíváncsi, hogy a bíróság mikor rendelheti el a kt készítést, mivel tudom, hogy a bíróságnak sokmindenre van jogköre.

Azt nem értem, hogy a miért a gyámhatóságot kereste meg ezzel, és a gyámhatóság nagykorú esetében egyáltalán illetékes-e, van-e törvényi felhatalmazása arra, hogy kt-t készítsen nagykorú esetében???

Szerintem erre van más hatóság, aki illetékes és hatáskörrel is rendelkezik. Esetleg a szociális irodák, szervek, nemdebár???

tomas64 # 2007.08.09. 11:04

A tartásdíjas perekben mindíg elrendelheti a bíróság a Kt-t, kiskorúnál mindíg el is rendeli, már a gyermekelhelyezési szakban.
A környezettanulmányok elkészítésére a bíróság a gyámhatóságokat rendeli ki, ebben az esetben a gyámhatóság nem élhet azzal a jogával, hogy más szervet, Pl. gyermekjóléti szolgálatot vagy családsegítőt kér fel a kt. elkészítésére.

Encara # 2007.08.09. 10:04

Elfelejtettem odaírni, hogy az én nettó jövedelmem 106.000,- Ft, a kiadásaim pedig kb. 75-80.000,- Ft-ot tesznek ki havonta.

Encara # 2007.08.09. 08:15

Üdvözletem a Fórumozóknak!

Kérem segítsen, aki hozzáértő.

Másodfokon tartásdíjas per van folyamatban az ex-férjemmel. Õ a felperes és első fokon ítéletével a bíróság 47.000,- Ft-ról leszállította 35.000,- Ft-ra a tartásdíjat azzal, hogy a nagykorú (bár az ELTÉ-n továbbtanuló, nappalin) gyermek esetében ennek elegendőnek kell lennie az eltartására. És különben is dolgozzon az a gyerek.

Én 40.000,- Ft-ot szerettem volna határozott összegben, de nem járult hozzá a felperes, ezért a bírónő ezért a felperes által kért és felajánlott 35.000,- Ft-ot ítélte meg.

Megjegyzem: Az ex nyugdíja 240.000,- Ft lett, ami 50.000,- Ft-tal több, mint a nettó fizetése volt. Egyébként ő arra hivatkozással kérte a leszállítást, hogy a megélhetése veszélybe kerülne, ha ennyi pénz kellene kifizetnie tartásdíjként és egyébként sincs érzelmileg motiválva a gyerek iránt, tehát szerinte ennél több nem indokolt.

Fellebbeztem.

November 14-én lesz a II. fokú tárgyalás, de tegnap megkerestek a gyámhatóságtól, hogy Környezettanulmányt kell a bíróság felhívására készíteniük, amivel egyébként egyet is értek, márcsak azért is, mert az I. fokú eljárás során ezt elmulasztotta a bíróság. Akkor ugyanis kiderült volna, hogy az ex-em nagyértékű ingatlant vásárolt tavaly októberben budán az örökségéből.

Kéredésem az, hogy egy 19 éves nagykorú esetében aki szeptembertől az ELTÉ-n kezdi meg a tanulmányait nappalin, a gyámhatóság illetékes-e vagy van más hatóság, aki lefolytathatja a kt-t. Egyáltalán környezettanulmány készítését mikor rendelheti el a bíróság tartásdíjas perekben?

Segítő válaszaitokat megköszönöm.