Sziasztok! Sajnos 11 év házasság után válás közeli állapotba kerültem és rengeteg kérdés merült fel bennem, amelyek megválaszolásában szeretnék kérni segítséget vagy útmutatást.
Feleségemmel magyar- kanadai kettős állampolgársággal rendelkezünk és jelenleg is kint élünk. Miután úgy érzem, hogy házasságunk végérvényesen megromlott, szeretnék elválni tőle. Van két kiskorú gyermekünk. Kérdéseim:
- miután a legutolsó közös lakhelyünk kint van, ott kell kezdeményeznem a házasság felbontását, vagy elindíthatom Magyarországon is?
- amennyiben elindíthatom Magyarországon, akkor azt csak személyesen tehetem-e meg, vagy írásban is, ill. megbízott közbenjárásával is?
- feltétel feleségem személyes megjelenése?
- másik probléma, hogy feleségem nem szeretne hazaköltözni még, viszont én igen. A családot én tartom el, feleségemnek jelenleg sincs munkaviszonya és nagyon lehetősége sincs az elhelyezkedésre. Ilyen esetekben asszonytartást és gyermektartást is meghatározhat a bíróság? A vagyonmegosztást valószínűleg rendezni tudjuk korrektül egymás közt.
- hazaköltözésem után a jövedelmem is csökkenni fog, a tartásdíjak meghatározásánál ezt hogyan tudják figyelembe venni? Előre is köszönöm a választ!