Gyerektartás

monalisa1 # 2007.10.08. 10:50

der Alter,
bár csak így látatlanba, valamint a körülmények ismerete nélkül., a másodfokon eljáró bíróságok nagy százalékos arányban változtatás nélkül helyben hagyják az elsőfokú bíróság által hozott itéletet.

A bíró vélt elfogultságával utóbb már ne foglalkozz, valamint ezt NAGYON kellene tudni bizonyítani.

Mérlegelt, középarányosított, hozhatott volna kedvezőtlenebb döntést is...

Ha a harmadik gyermekedet esetleg nem vette figyelembe a bíróság - ez az itéletből kiolvasható -, akkor azért feltétlen érdemes fellebbezni.

A kötelezett mindenkori jövedelmények 50%-ig állapíthatják meg a t.díj összegét, aztán ahány gyerek annyival a százalékos arányú osztás. A gyerekenként minimális fizetendő összeget is meghatározza a bíróság.

Ha a későbbiekben a körülményeidben esetleges lényeges változás következne be, ebben az esetben feltétlen kérni kell a bíróságot a t.díj összegének újbóli megállapítására.

Ha az első két gyerek majdan felsőfokon NAPPALI tagonzaton továbbtanul, lehet kérni a t.díj némi mérséklését, mivelhogy egy 18+ életévét betöltött már akár el is tarhatja magát... (Ebben az esetben már un. felnőttartást kell fizetni és közvetlenül őneki.)

És végezetül: a t.díjhoz a gondoskodó szülőnek a sajátjából is arányosan hozzá kell járulnia, lévén csak közös az a gyerek...

Debobe # 2007.10.08. 10:29

Sziasztok!

Mi van akkor, ha a kötelezett nem tud fizetni, mert megszűnt a munkahelye? Mi van, ha csak annyit fizet, amennyit tud?
A bíróság milyen ndokból nem veszi figyelembe, hogy nincs jövedelem? Nem ez lenne a kötelessége? Hiszen veszélyhelyzetről van szó, a mi családunk megélhetéséről, ahol két gyermek van. (Anyuka gyesen van)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.08. 08:05

A dolog ott kezdődik, hogy válni mire jó. És aki arra képes, attól miért várnál el racionalitást más dolgokban.

És felelnek a zülők:
Kedves Paidagágász Néni!
Hun házasodunk hun meg elválunk
különb féle jerekekkel kísérletezünk.

der Alte # 2007.10.08. 08:00

Sziasztok!

Higgadt tanácsot szeretnék kérni tartásdíj ügyben. Elég kemény és szerintem elfogult, megalapozatlan ítéletet kaptam a PKKB-n, gyerekenként 60-60e Ft, plusz a bónuszom 10%-a. Szerintem ez a gyerekek méltányos szükségleteivel aligha indokolható. Én 40-40-et tartottam volna fairnek, a exem pedig min. 80-80-at kért, a "bölcs" bíró meg felezett. A kérdéseim:

1. Mire érdemes hivatkozni a fellebbezéskor. Számít-e egyáltalán magas jövedelem esetén, hogy mi a gyerek szükséglete, van erre útmutató?
  2. mit lehet tenni a szemmel láthatóan elfogult bíróval szemben?
  3. Miért nem vette a bíró figyelembe az új páromtól most születendő gyermekemet, akivel együtt már nem 2, hanem 3 eltartott gyermekem van. Számít ez fellebbezéskor?
  4. Mi történik, ha munkahelyet váltok, ahol történetesen kevesebb pénzt keresek, vagy munkanélküli leszek. Akkor hogyan vonják a fizetésemből? És ha "vállalkozó" leszek? Ha megszűnik a "zsíros" állásom, akkor várhatóan meddig kell még ennyit fizetnem?
  5. Mennyi eséllyel lehet megszívni a fellebbezést és sózhatnak rám mégnagyobb tartásdíjat?
mano80 # 2007.10.08. 07:47

KBS:)

Ez attól függ hogy ki mennyire "paraszt". Én sosem értettem hogy miért kell mindig keresni a baj forrást? Én pl nem zaklatom a volt férjeme, tudomásul vettem hogy elment, éli az életét. És baromira nem tudom mire jó hogy azt hiszi hogy még mindig ugrok neki, meg hogy a barinője fáraszt levelekkel.. Ha én nyugit hagyok nekik akkor ők miért nem.
Ugyanez fordítva, nem értem azokat az elvált asszonyokat akik szivatják a volt férjüket.. jó ha jogos akkor rendben, de ha nincs oka rá akkor mire jó?!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.08. 07:39

amugy az uj asszonyok baromi sokat tudnak ártani

Annál többet már csak a régiek képesek...

mano80 # 2007.10.08. 07:05

Gina 76!

Ez elég gyakori story hogy éhenhalni készül a full pénzes apuka. Szerintem valami modja van annak hogy bizonyítani lehessen hogy a fizetési papíron szereplő összeg nem egyezik az életszinvonalával. Vállalkozó amugy? Mert azok tényleg gyakran csinálják ezt. De amikor arról volt szo hogy a férjem vállalkozo lesz és én is bepánikoltam hogy akkor tuti minimál béren jelenti be magát hogy ne kelljen fizetni (mert ugye az új barátnőre kell a pénz- amugy az uj asszonyok baromi sokat tudnak ártani) akkor megnyugtattak hogy létezik megoldás arra hogy ezt ne tehesse meg. Köztudott hogy a vállalkozok nagy része nem minimálbéren él.. jó vannak kivételek, de nem ez a megszokott, ugyhogy van reményed nyugi!

mano80 # 2007.10.08. 07:02

Debobe!

Van valami határozat hogy a férjednek mennyit kell fizetni?
Mert ha a 30 ezer az, vagyis írásban van, akkor azt mindenképp kell, a gyereket az elhagyó szülő a saját megélhetése rovására is köteles fizetni.
De szerintem a butor dolog az olyan hogy érvelhettek azzal hogy a férjed fizeti a gyerektartást, más költségek nem igazán érintik, ez az anya dolga hogy mit hogy vesz, gazdálkodja ki a apától kapott tartásdíjból. Ez hülyeség hogy kérheti a butor felét....

Debobe # 2007.10.07. 20:11

Elnézést, de még valami kimaradt. Az előző másodfokú tárgyalás végzése 2006 januárban volt.Tehát még nem telt el 2 év. A volt feleség azért kérte a felemelést, merthogy az 5 milliós lakását eladta, vett fel 6 millió kölcsönt és vett egy belváros lakást. És hát ez miatt több lett a kiadása.
Férjem pedig viszontkeresetet nyújtott be a leszállításra, hivatkozva a munkahely elvesztésére.

Debobe # 2007.10.07. 20:08

Ráadásul úgy tűnt a tárgyalás alapján, hogy a bíró elfogult, de nagyon.A volt feleség ügyvédje túlságosan jó kapcsolatban van a helyi bírókkal, ezt nagyon jól tudjuk.(vannak bizonyítékok is erre.)

Debobe # 2007.10.07. 20:04

Sziasztok,

Gyors segítséget szeretnék kérni. Férjem eddig 30 ezret fizetett a volt feleségének 1 közös gyermekük után.Nekünk 2 gyermekünk van, én csak 4 órában tudok dolgozni a saját kicsi vállalkozásunkban, (amiben a férjem a beltag) mert egyszerűen nem megy. A férjem most elvesztette a munkahelyét. Közben a volt feleség pert indított, hogy a 30-at emeljék fel 35-re, és a gyerek új bútorának felét fizessük ki, ami állítólag ránk nézve 200 ezer forint. Volt nemrég egy tárgyalás, de hiába kérte férjem a bírót, hogy szállítsák le 10 ezerre, mert jelenleg nincs jövedelme (nem kaphat munkanélkülit se), a bíró nem tette. Kitűzte a tárgyalást 3 hónap múlva.Nincs miből fizetni a gyerektartást, mert mi sem tudjuk, hogy hogy vészeljük át amíg nem talál új munkahelyet.
Mit lehet tenni? Sűrgős segítség kellene.Ügyvédre sem telik most.

Gina76 # 2007.10.07. 19:36

Sziasztok!
Szeretném a tanácsotokat kérni,az 1 évvel ezelőtt egyezség alapján megállapított tartásdíj csökkentését kéri a volt férjem 2 kicsi gyermekünk után.
Volt férjem luxus körülmények között él a szó szoros értelmében,míg mi albérletben lakunk 3. éve.A gyermektartás amit fizet számunkra sok pénz,míg őneki semmiség.
A problémám,hogy minimálbére van bejelentve,mint ügyvezető igazgató a saját vállalkozásába.
Nem értem,hogy mi készteti arra,hogy teljesen ellehetetlenítse hármunk életét,de minden eszközt megragad céljai elérésében.Jelenleg 98 000,-Ft-ot keresek,amit 3-unknak a mai világban igencsak be kell osztanom.A gyerekek kiemelkedően jól tanulnak és gondolnom kell rá,hogy úgymond ki kell még őket tanítatnom.
Segítségeteket előre is megköszönve.

Pearl # 2007.10.07. 15:19

ha a gyerekem apja külföldre ment, és talán vissza se jön, ezentúl nem kapok gyerektartást? vagy ilyenkor mi van?

mano80 # 2007.10.07. 14:39

Fonti!

Ha jól vettem ki te csepeli vagy? Én igen:) És a tárgyalások is itt voltak, neked ki volt a bíród?
És milyennek tartottad?

Gabi28 # 2007.10.07. 13:13

nyugodt, bocs, csak most is tiszta ideg vagyok

Gabi28 # 2007.10.07. 13:13

Szia monalisa1!
Emlékszel még rám? Beszélgettünk, kb. 1 hónapja! Azóta sem javult a helyzet! Csak rosszabodott! Biztosítjuk a láthatás nyugott körülményeit, de ő cirkuszol és szaladgál a gyámügyre! Augusztus óta nincs egy nyugott napunk.

Fonti # 2007.10.04. 22:28

Tudom, sajnos. Azért köszönöm, h meghallgattál.

monalisa1 # 2007.10.04. 22:09

Tudom-, megértem- jólesett mindezt leírni - talán kicsit meg is könnyebbültél -, de idegen itt már nem tud mit mondani = konfliktus.

Reméljük a kocsija mielőbb szállítóképeslesz ismét.

Te is tudod, hogy válás után rég nem a gyerekről szól a történet (...) hanem a volt házasfelek egymással szembeni további csatározása...

Nagy általánosságban sajnos ez így van.

Fonti # 2007.10.04. 21:57

Beszélni?? ajjjajj. Ezt soha nem lehetett. A gyerek láthatását sem velem beszéli meg, hanem felhívja a gyereket. Eddig azt is eltűrtem, de múlthéten elszakadt a cérna abban is. Eddig legalább eljött érte, de most átrendelte Csepelről Erzsébetre, mert "rossz a kocsija", addig jön be a "dzsumbujba".
Én pedig nem engedtem el a gyereket. Még a zeneiskolába is viszem (külön suli), egyedül sosem járt Erzsébeten, nem az apja kedvéért fogom először elengedni, hanem akkor amikor úgy érzem, hogy elérkezett az ideje. Annak semmi akadálya nem volt, h eljöjjön érte az apja, csak nem rendelheti oda a gyereket. Még az sem volt jó neki, h 2 órával később átvittem volna, a gyereknek azonnal kellett volna indulnia. Azt gondolom elszaladt az agymenése. Jó, hogy nem már velem viteti oda, ha látni akarja. Azér álljon meg a menet. A legszemetebb ebben is az volt, h 2 telefonváltás között, kb 5 perc telt el, míg újrahívtam az exem, már félútról visszafordult és a boltba is elment vásárolni. Szegény fiamat alaposan behülyíti az utóbbi időben. Esze ágában nem volt érte jönni, csak mondta. Persze a fiam rám volt pipa, mert nem engedtem el egyedül.

monalisa1 # 2007.10.04. 21:42

Alapból ott a probléma, hogy nem igazán buzog benne az apai felelősségtudat (...), legalább is ezen gyermeke iránt - nem életek együtt, na.

Azt a "szakadt" kínai polót észre se vedd - és főleg a gyereke előtt ne -, ő lehet hogy örül: az apu vette neki!

Igen, a leírásod alapján sokat és sokáig eltűrtél neki dolgokat, fontosakat.

Próbálj leülni vele átbeszélgetni a téveslátását, ha megfelelő a kapcsolatod az új feleségével akkor őt is vond be a beszélgetésbe.

nyusz66 # 2007.10.04. 21:31

Én a helyedben az ítéletnek konkrétan azt a részét fellebbezném meg (ha jogilag ilyen lehetséges, mert nekem csak személyes tapasztalataim vannak, nem vagyok jogász) amiben a hátralékot a bíróság megállapította.
Leírnám, hogy mire alapozva gondolom azt, hogy az adott hónapokra nem a minimumot kellett volna fizetnie (pl. a kocsi lizingelése, vagy bármilyen info, arról, hogy többet keresett, mint ami alapján ennyi járna.) Megadnám az akkor érvényes munkáltatója nevét, címét, és kérném a bíróságot, hogy kérjen be tőlük hivatalosan az adott hónapokra vonatkozó jövedelemigazolást.
Mert vegyük alapként most azt, hogy a bíróság igazsgágosan, alapos megfontolás után állapította meg a tartásdíjat 15%-ban. Akkor nem vita kérdése, hogy havi 200 ezer nettóból JÁR a gyereknek tartás címén 30 ezer forint. Akkor pedig, ha jól saccolom kb. 100 ezer forint lenne az, amit az ex lenyelhetne, ha hagyod.
Én nem hagynám - már csak olyasmire gondolva, hogy az a nyaralás/üdülés, azok az élmények, amiket enélkül nem élhettek át, nem pótolhatók később soha. Ezeket hagynád, hogy elvegyék a gyerekedtől, ha simán rábólintasz, hogy az ex lenyelje ezt az összeget.

Ami meg a szakadt póló-lyukas zokni jelenséget illeti: mi is átéltük, a nevelt lányommal. Egy jó ideig akármikor ment az anyjához, ment a jóban, jött az ócskában. De nagyon hamar megoldottuk: a "még elmegy" és a "holnap kinövi/kikopik" kategóriás ruhák voltak csak elérhetőek "véletlenül" mindig, amikor eljött a kapcsolattartós hétvége, mert a többi "pont akkor mostuk ki". Amikor a lány nagyobb lett, már ő maga is ezeket választotta, mert az iskolába járós kedvenc cuccaitól nem akart volna megválni.
De, ha ez vigasztal: a gyerekek NAGYON GYORSAN felnőnek. Aztán már maguk döntenek mindenről, és maguk alakítják a véleményüket is. Rólunk is, meg a különélő szülőről is...

Fonti # 2007.10.04. 21:20

Egyébként köszönöm mindenkinek a sok segítséget, nemrégiben nyertem meg egy pert egy végrehajtási ügyben. A fórumtagok sokat segítettek, hogy ne csüggedjek, mert nincs minden veszve.

Fonti # 2007.10.04. 21:08

Nem is az a bajom, hogy csak 15%-ot ítélt, meg mert tudom, hogy 15-25 között lehet és természetesen figyelembe veszik az eltartott gyermekeket. Hozzáteszem ebben az esetben még eddig is én voltam a korrekt fél, mert már évekkel ezelőtt kérhettem volna ezt, de figyelembe vettem, hogy mondjuk vesz a gyereknek ruhát, bármit stb, viszont már kb 2 éve az apjánál is az a ruhája van, amit innen elvisz. Elmegy mondjuk egy új pólóba, majd hazajön egy 200 ft-os kínai szakadt pólóba. A hétvégén az apja melós lukas zoknjába jött haza, meg sorolhatnám. Anno pedig beadta a bíróságnak, h munkanélküli, arra mondjuk nem tudom, hogy vett kocsit hitelbe, azért ítéltek meg 7e ft-ot. Azt is eltűrtem évekig, h csak akkor adott gytartást az ítélettel ellentétben, amikor épp elvitte a gyereket. Ha ez 4 hét mulva volt, akkor akkor adta oda.
Mindegy, végül is csak a kérdésemre szerettem volna megerősítért kérni, azt pedig megkaptam.

monalisa1 # 2007.10.04. 20:51

Végül is a volt férjed által vélt "legfeljebb" 15 ezer forinttal szemben annak kétszeresét itélte meg a bíróság - szavad se lehet.

A 39.800 Ft megállapított tartozással kapcsolaban, a bírósági végrehajtó az itélet alapján egyszerűen leemelheti a bankszámlájáról vagy letilthatja a fizetéséből.

Az ex-ed fizet 30 ezer forintot, valamint te is hozzáteszel a sajátodból ugyanennyit = 60 ezer forint egy 12 éves gyerkőc esetében elég kell hogy legyen.

(Lakbér és/vagy lakáshitel, valamint fütés, világítás stb. költségeid akkor is lennének ha csak és kizárólag egymagad laknád a lakást v. a házat, tehát az a 60 ezer forint "nettóként" elkölthető/felhasználható a gyerekre.)

"Egyébként még a jövedelmem sem csökkent" - írod, nos ezt is figyelembe vette a bíróság a t.díj összegének megállapításakor, valamint hogy a volt férjednek azóta van egy másik gyermeke is - őróla is gondoskodnia kell.

Fonti # 2007.10.04. 20:38

Igen ám, csak az a problémám, hogy a bírónő egyszerűen a legkevesebb összeget a 18100 ft-ot megszorozta 8-al, abból természetesen levonta a ténylegesen kifizetett gytartást, majd megállapította azt a sztem nem valós összeget. Én nem tudom mit is kéne tennem. Az rendben van, hogy fellebbezek, de mit írjak le? Hogy nem tud számolni, vagy azt, hogy akkor most mit is ítélt meg?
Nem akarok bunkó lenni, de elöntötte az agyamat a víz. Ráadásul már szeptemberre egyáltalán nem kaptam gytartást, az meg sehol nem szerepel h az "hátralék", szal sztem simán lenyelik.
Azért köszi, majd meglátom mi lesz.