ObudaFan köszi!
Gyerektartás
guugly
Igen.
vidi
Igen.
Tanácsot kérek hozzáértőtől!
Nagyobbik fiam (22) érettségi után az államilag finanszírozott sikertelen főiskolai egy év után visszairatkozott az előző szakközépiskola állami tantervben szereplő szak- és technikusképzésére (2 év), amit főiskolai kitérő nélkül folytathatott volna automatikusan (ex ráhatás). Idén végez, most küldöm a gyt. megszüntetésére vonatkozó keresetemet a bíróságra.
Kérdésem: Kisebbik fiam (18) ugyanabba az iskolába jár jelenleg harmadikos. A benyújtandó keresetet összevonhatom-e úgy, hogy a nagyobbikra megszüntetést kérek, a kisebbikre rokontartásra módosítást a %-os megállapítás csökkentésére vagy meghatározott kisebb összegben való megállapítására nagykorúságra hívatkozással.
Egy városban lakunk, kapcsolatom jó a fiukkal.
köszönettel előre is vidi
Tisztelt Fórumozók
Elvált szülőként gyermektartási díjat állapított meg a
bíróság, két gyermekem után, részemre.
Kérdésem,2010 évi adójóváírásból, amit volt feleségem
egy összegben igényel vissza az APEH-tól,levonható e a
gyermektartás összege?
Köszönöm válaszaikat!
strang
Kérhet. A gyermektartásról ugyanis csak a gyámhatóság, vagy a bíróság hozzájárulásával lehet érvényesen lemondani.
Tisztelt Fórumozók, Ügyvéd Úr!
Tanácsra lenne szükségem! 2009 májusában megszűnt élettársi kapcsolatom, amelyből született 2001-ben egy kislányunk. Mivel nekem köztartozásom volt, a volt élettársam felvett kölcsönt 2009 tavaszán, és csak úgy adta oda, ha én ügyvéd előtt lemondok a gyerektartásról, pedig a házat az együttélésünk idején (2003-ban) vettük, benne volt az Ő és az én szüleim nem kevés pénze. Azért nem lett az én nevemre is íratva, mert ott volt a tartozásom.
A lányom nálam van, akikkel eddig beszéltem azt mondták, nem kérhetek gyerektartást mert aláírtam a papírt ügyvéd előtt, hogy ha Ő kifizeti a tartozásom, akkor én gyermektartás címén, sem más jogi indokkal nem támasztok igényt irányában. De megegyeztünk abban is igaz szóban, hogy fizet és a házat a gyerekre íratja. Hát ezek nem történtek meg. A papírt sajnos alá kellett írnom, mert nem tudtam volna eltartani 50% os levonással a fizetésemből kettőnket, ráadásul még albérletben is lakunk. Úgy gondolom még így is a jobbik rosszat választottam.
Önök szerint kérhetek ezek ellenére gyermektartást, vagy nyugodjak bele, hogy nem?
Ha nem viszed el a gyereket a szakértőhöz, addig bírságol a bíróság, amíg mégis elviszed. Ha úgy érzed, nincs már értelme vitatni a felperes keresetét, akkor vagy köss vele egyezséget, vagy jelezd ezt a bíróságnak, és akkor nem kell, hogy sor kerüljön a szakértői bizonyításra.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném megkérdezni, hogy milvel gyt. csökkentése iránti per van nálunk folyamatban, de az ügy már volt II. fokon, és a II. fok visszatette I fokra, annyit írt elő, hogy a felperes bizonyítsa, hogy a vállalkozása nem önhibájából szünt meg, ha ez bizonyítást nyert,csak akkor kérhetem az emelést a gyerekek betegségére hivatkozva ( allergia, amihez becsatoltam a szakorvosi leletet ).
Kérdésem az lenne, hogy ha a II. fok elfogadta a szakorvosi leletet, akkor az I foknak joga van-e a gyerekeket, igazságügyi orvos szakértőhöz küldeni.
A 2. kérdésem ha nem viszem el őket akkor milyen szankciókra számíthatok.
Indoklásom:
- már ezt a pert elvesztettnek látom, és a volt férjem 5000,-ft/fő gyt ajánlott fel, és tudom,hogy ez lesz megállapítva, mert sehol sem dolgozik és még munkanélkülit sem kap, sem szociális segélyt, semmit.
- Nem szeretném a perköltséget ezzel a szakértői viszgálattal is emelni, mert felesleges.
- születik 3 hónap múlva a 3. kisbaba ( még lehet, hogy ennyit sem fog fizetni)
- Úgysem tudnám bejajtani, mert nincs a nevén semmi, csak a lakása amit, ha megszületik a kisbaba az ő nevére fog iratni.
- Ha véletlenül nem iratná rá, akkor sem lehet behajtani egy olyan lakást árverezni ahol kiskorú lakik? Vagy igen?? Ez lenne a 3. kérdésem.
- Feleslegesen nem akarom vinni a gyerekeket orvoshoz, félnek az orvosoktól, és én nem akarom hogyolyan sokszor megszúrják őket (allergia viszg. ), valamit kimaradnak az iskolából is.
- Szerintem semmi értelme, főleg így hogy a II. fok a szakorvosi leletet elfogadta.
Köszönettel:
Erika
Jogilag nincs difinálva, a gyakorlat nevesíti meg.
Nem itélem el, mármint az alkalmi kapcsolatot, mert mindenkinek az életében lehet egy olyan pillanat, hogy úgy látja, hogy ezt nem szabad kihagyni., nem más mint szex.
A tartós kapcsolat elsősorban érzelmi kötödés., egy több éve tartó kapcsolatban a szexualitás -mint az ujdonság varázsa- idővel háttérbe szorul.
Ennél "okosabb" nem tudok lenni.
Esetleg ez valahol le van irva? Vagy a gyakorlat teszi... :)
köszönöm!
Alkalmi = egyéjszakás.
Tartós = évek óta meglévő.
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy mit neveznek alkalmi kapcsolatnak pontosan?
Ha valaki nem együtt él valakivel, de évekig tart a kapcsolat az alkalmi?
Köszönöm
Figyelembe veszik, de ennyi információ alapján nem lehet megmondani, hogy milyen eredménnyel.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Párommal élek, aki elvált, és van egy kislánya. Váláskor a közös hitelt párom fizette tovább, ezért gyermektartást nem kellett fizetnie egy meghatározott ideig. Amikor anyagilag jó helyzetbe volt, mindig fizetett ennek ellenére. Már egy ideje kellett volna fizetnie a hitel és a fizetésének 25%-a közötti különbözetet, de mire a saját hiteleinket kifizetjük, alig marad a megélhetésre. A volt feleség bírósághoz fordult. Kérédésem az lenne, hogy a bíróságon figyelembe veszik-e a mi fizetnivalónkat, hiteleinket? A jövedelme nem lett kevesebb, ennek ellenére lehet-e kérni a csökkentést? Pont a fizetése 25%-a marad megélhetésünkre. Köszönöm a segítséget!
Nincs mit.
köszönöm! :)
Az apasági perben is lehet érvényesíteni tartásdíjigényt, így ebben az esetben azt kell megnézni, hogy az anyukának az apasági pert módja lett volna-e korábban megindítani.
Tisztelt Obudafan!
"Tartásdíjat 6 hónapnál régebbre csak akkor lehet követelni, ha igazolni tudod, hogy nem terhel mulasztás azért, mert nem követelted időben."
Mondana néhány példát???
Például, ha az apa nem ismeri el a gyermeket és apasági per is folyamatban van, akkor nem lehet igényelni.
Születési anyakönyvi kivonat nélkül nem is lehet elinditani a pert.
Köszönöm
sagit köszönöm szépen. csak ezzel az a helyzet hogy ő lemondott róluk azaz nem látogatja nem jön hozzájuk se szülinapra se karira se semmikor. egyedül iskoláztatom a 4 sulisomat, öltöztetem, táborok, osztálypénz szóval csak Én vagyok nekik. Tudom ott a gyerektartás. Nem is replikáznék de ha csökkenteni fogják akkor már igen. Mert totál egyedül gondoskodok róluk. Ő semmiben sem csak abba hogy utalnak tőle de ha nem utalnának akkor még pénzileg sem. utcán (egy kerületbe lakunk közel egymáshoz)a gyerekeknek sem köszön. Együtt vállaltuk a gyerekeket.
Hát pedig csökkenni fog mivel neki már 6 gyerekről kell gondoskodni így az 50% megy annyifelé ahány gyerek van. Ez az alapeset. Lehet eltérés de TE mindenféleképpen kevesebbet kapsz majd kézhez. Az hogy kivel él együtt a nem játszik mert az 5 gyerek a tied meg az övé és nem az ő feleségéé. Ötükről nektek kell gondoskodni!
közben értekeztem valakivel és ő azt mondja hogy maga az összeg nem csökkenthető mert az a gyerek közös háztartásban van két keresővel míg én egyedül vagyok 5 gyerekkel. Valami természetbeni dolgot mondott arra a féltestvérre de este tudom meg konkrétan hogy is van ez.
ezt értem úgy egy példában hogy most kapok mondjuk 55-ezret akkor ha belevonják a 6-ik gyerekét akkor az én gyerekeim kapnának 48 ezret ha továbbiak születnének mondjuk még kettő akkor az enyémek kapnának 20 ezret?? Hol itt a semelyik gyerek ne csorbuljon dolog? mert így az enyémek csorbulnak azzal hogy én egyedül nevelem őket míg ott két kereső van.
igen ezt értem de az amúgy is iszonyat kevés gyerektartás emiatt még csökkenne nem? mert most kapok kb 10%-ot gyerekenként és akkor fogok kapni ha azt is belevonják 8%-ot? és ha lesz még 3 akkor csak 2%-ot gyerekenként?
Mindenképpen fizet, mert a fizetésének az 50% oszlik el a gyerekek közt.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02