családjog


Anta # 2003.07.18. 11:14

Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat. Arra én is gondoltam, hogy ha minden az én nevemre kerül akkor a párom első gyermeke és az én (születendő) gyermekem között nem lenne vita. De nagyon önzőségnek tűnik, hogy a közös munkánk során gyűjtött vagyon csak az én nevemre kerüljön.


Anta

Rexor # 2003.07.18. 07:40

Ha az 'új asszony' nevén van, akkor az ő tulajdona, tehát az előző házasságból született gyerek nem követelhet részt belőle.

benko laszlo # 2003.07.18. 06:22

Szia Nagy Macska !

Mi van azokkal a vagyonokkal (pl. ingatlan(ok)) amit a házaságuk alatt közösen szereznek, de az új asszony nevére került ? A férfi előző házasságából született gyerek követelhet majd ezekből a vagyonokból ?  Szerintem ha teljesen az új asszony nevén van akkor egyáltalán nem.  Vagy tévedek?

Viktor


viktor

the big cat # 2003.07.14. 13:38

A házassági vagyonközösség lényege, hogyamit a házasság alatt szereztek, az a szerző személyére tekintet nélkül közös vagyon. Tehát minden fele-fele, még a fizetések is.

Az öröklésénél a házassági vagyonközösségben meglévő vagyon felét öröklik a törvényes örökösök, tehát a férjed után az összes gyermeke azonos arányban. Még végrendelet esetén is örököl a gyermek kötelest részt, ami a törvényes örökrész fele.
A közös vagyon rád eső feléből csak a te gyermekeid örökölnek.

Házassági vagyonjogi szerződéssel arról rendelkezhettek, hogy mi marad mégis külön vagyon, azaz, soha nem lesz fifty-fifty. Ha ezt az összes szerzésre kimondjátok, még akkor is komoly vitákra adhat okot majd a jövőben.

Anta # 2003.07.14. 12:01

Sziasztok!

Az alap problémám, hogy a barátomnak akivel két éve együtt élek, van egy két éves kisfia. (A tipikus szitu a volt barátnő megtartotta a babát, a fiú tiltakozás ellenére is, pedig már nem éltek együtt.) Most komolyodik a kapcsolatunk, már a házasság is szóba került. Nekem saját lakásom és autóm van (meg önálló életem). A páromnak is van lakása, ott élünk, az enyémet kiadtuk. Nagyon sokat dolgozunk, hogy egyről a kettőre jussunk, szeretnénk előbb utóbb egy kis családi házat, hogy gyerekeket nevelhessünk és közös családunk legyen. Az nem zavar, hogy bár nem akarta a gyereket nagyon-nagy mértékben támogatja a volt barátnőjét (mivel ő nem dolgozik soha nem is dolgozott, most albérletben lakik a kicsivel). De nem tudom, hogy házasságunk esetén, a közös munkánk eredménye illetve az én vagyonom (illetve a szüleimtől örökölt vagyon) milyen mértékben fog megilletni egy nekem teljesen vadidegen személyt. Illetve a születendő gyermekem és az Õ másik gyermeke ugyanolyan mértékben fog a közös munkánk után örökölni? Biztos butaságnak tűnik, hogy ilyen előre gondolkodom, de mióta az eszemet tudom és dolgozom csak előre tudok nézni. Megtudnátok mondani, hogy ilyen estben házassági szerződét ideális kötni vagy valami másfajta szerződést?
Köszönöm


Anta

tunder # 2003.07.14. 09:18

Kedves Béres-Deák  Attila!

Bocsánat a névelírásért!

tunder # 2003.07.14. 08:22

Kedves Deák-Béres  Attila!

A mail címem megírtam, ha lehet szíveskedjen válaszolni! Ugyanezen a téma címen írtam korábban is. Hogyan induljak el, ha semmilyen ügyvéd ismerosöm nincs, ill. olyan sincs, aki ajánlani tudna. Mire számíthatok, mi az amit 'kaphatok' egy válási procedúra alatt ill. végén. Mennyi ido az egész? + mindaz, amit korábban  kérdeztem. Most, hogy belegondolok, mindabba, mi mindent írtam elozo levelemben le, akár itt a fórumon is válaszolhat, ha az úgy könnyebb.Most már egyre nehezebben viselem itthon az egészet.Tünemény, kedves amikor itthon van, de ugyanúgy eljár. Nem tudom milyen viselkedést vár tolem, mert nem beszélunk errol a temáról,de én már nem akarom ezt az egészet így.Veszekedni sem veszekszem vele még most sem, nem is éri meg, de lenyelni sem akarom már.
Köszönöm.
Tunder