Kérlek, segítsetek,ha tudtok. Válóper 2. évében vagyunk, a közös ingatlanból a férjem elment, bár ez így nem igaz, naponta bejár, kulcsa van, "életvitelszerűen nem tartózkodik otthon, de nem költözött el". A ház rezsije több mint egy éve engem terhel teljes egészében - ami egyébként az ő nevén van bár együtt építettük, a szüleinek pedig holtigtartó haszonélvezete ...- a gázórát nem volt hajlandó átiratni a nevemre, nem tudtam támogatást igénybe venni - 2 gyerekkel, kérdésem, neki nincsenek fizetési kötelezettségei az ingatlan rezsijének tekintetében? Ugyanakkor megteheti, hogy úgy járkál ki-be mint aki ott lakik, felcsavarja a fűtést és indokolatlan rezsiköltséget csinál, égeti a villanyokat, ha nem vagyok otthon, locsolórendszer locsolja a 2000 nm-es kertet, jogai vannak, kötelezettsége nincs? (Hozzátartozik, nekem nem kell ez a ház, csak megfelelő körülmények a gyerekekkel, 3 szoba hármunknak, amire nem hajlandó , arra megy ki az egész, hogy ne bírjam anyagilag és lelkileg az ott létet és menjek el, hagyjak mindent) Köszönöm, ha tudtok tanácsot adni!
rezsi fizetés
HA jól értem nincsen még jogerős bírósági ítélet. Javaslom kérjetek ideiglenes intézkedést a bíróságtól a lakáshasználatra vonatkozóan (mivel a gyerekek nálad vannak). A lakáshasználatért (ha az ő tulajdonában van) ő kérhet bérleti díjat, de a gyerekekkel kapcsolatban pedig tartásdij fizetésére kötelezett.
Köszönöm Rexor, aranyos vagy, ezen már túlvagyok, ideiglenesen nálam vannak a gyerekek elhelyezve, viszont a lakás kérdése vitás, én most próbálom bizonyítani a tulajdoni hányadomat,- ez egy másik per, a megállapítása és a megszüntetése,- gyerektartást fizet 20 ezret, a rezsi a problémám, hogy neki nem kell semmilyen formában részt vállalni az ingatlant terhelő költségekből, amikor egyfolytában azt bizonygatja, hogy az övé, és mint írtam a jelenlétére is bármikor lehet számítani, ez a "vagyok is meg nem "is állapot, ha jogokat gyakorol ő tulajdonos, zárat nem cserélhetek, ha kötelességeket kellene teljesíteni pl.: fizetni a fizetnivalók felét, neki ahhoz semmi köze olyankor ő nem lakik ott. Szóval a "közös" ingatlan fentartása nem közös feladat?
Pl. gázszámla 70 e ft, kértem részletfizetési lehetőséget, mert sok volt egyszerre, kiderült hónapok múlva, még ehhez sincs jogom, mert nem velem szerződtek, a gázóra a férjem nevén van, a számla is az ő nevére érkezik, csak neki lehet bármiféle kérelme...
Az igazi "gáz" ott van, hogy a ház a szülei haszonélvezetével terhelt, ami azt jelenti, hogy ők ha akarják bármikor kirakhatnak téged és a gyerekeket onnan - bármiféle elhelyezési kötelezettség nélkül.
Az exednek abból semmi hátránya nem származna ha hozzájárulna a gázóra nevedre történő átírásához, hiszen amíg ti ott laktok a fogyasztást te fizeted.
Ha kaphatnád a gázárkedvezményt, a megmaradó különöbezeti pénzből a gyerekekkel az életed valamelyest könnyebb lenne - miért bünteti a saját gyerekeit IS?
Jól látod, monalisa, de már ezen is túl vagyok. Igazából nem jött nekik össze, bár a polg.mesteri hiv.-nál birtokháborítás címén eljárást indítottak ellenem, hogy a saját házamban merek élni a gyerekeimmel, elutasították őket, mert az ingatlan tulajdonjogai épp tisztázás alatt állnak bírósági szakaszban, egyébiránt nem csak a haszonélvezetüket rakták rá amikor megromlott a házasságunk, szerződést írtak a férjemmel egymás között, hogy a ház gyakorlatilag az ő pénzükből épült, amit a saját gyereküknek 10% kamatra adtak, és jelzálogot jegyeztek be az ingatlanra. Tették mindezt az én tudtom és beleegyezésem nélkül, közben játszották a szerető családot.....Így most a szerződéseket is támadjuk, mert valójában ezek semmisek.Ilyen szituban, persze, hogy amivel csak tudnak ütnek, az sem számít, ha a gyerekeken csattan.
Attól , hogy a ház tulajdonjoga vitás, kérelemre a bíróság a használat kérdésében ideiglenes intézkedéssel rendelkezhet.
Ha ezt nem teszi, terjeszd ki a keresetedet a rezsi összegének felére az elmúlt hónapokra.
Köszönöm szépen ObudaFan, az ideiglenes intézkedéssel csak a gyermekelhelyezés, kapcsolattartás kérdésében hoztak határozatot, az ingatlannal kapcsolatban nem -mindketten kértük a kizárólagos használatot, ill. én még előbb kértem osszák meg egyenlőre, amíg tart a per.
Köszönöm mégegyszer a segítségeteket!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02