Szétköltözés

ObudaFan # 2007.11.30. 11:03

Asszonytartást már nem ismer a magyar jog, hanem házastársi tartást ismer. Csak az emberek tudata néhány évtizeddel lassabban változik, mint a jog. :)

monalisa1 # 2007.11.29. 22:54

hapakeszi,

A jog bár ismeri a rokontartást, de mivel nem voltatok házasok, nem vagy jogosult un. asszonytartásra. Valamint azért sem, mert bizonyára ép- egészséges vagy, tehát munkaképes., a törvény nagyon szigorúan határozza meg a házastársi tartás feltételeit.

Javaslom fordulj ügyvédhez, és követeljed az együttélés alatt szerzett közös javak felét - ez még egy élettársnak is kijár.

És jó lenne ha egy kölcsönösen elfogadható kompromisszum árán peren kívül meg tudnátok egyezni - vagyis teljesítene -, mert egy jogvita elhuzódhat, valamint minkettőtöknek költséges mulatság...

(Alant az ügyvéd urak játszadoztak a kifejezésekkel - egy kis lazítás megengedhető.)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.29. 18:15

Fából vaskarikának. :)

ObudaFan # 2007.11.29. 14:35

És a regisztrált élettársat hogy fogják nevezni? :)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.29. 14:22

Az még mindig "férjem", "feleségem"; kisgazdáknak "apjuk", "annyuk", kétkezi dógozóknak "a zasszony". "Az ember" meg az "uram" kerülendő, mert diszkriminatív illetve szexista.
;)

ObudaFan # 2007.11.29. 13:39

És a házastársat hogy hívják pol. korrekten? :)

Élettárs nem követelhet házastársi tartást.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.28. 20:09

A "párom" az élettárs politikailag korrekt megnevezése. :) A "kedvesem" meg a házas szerető.

ObudaFan # 2007.11.28. 19:58

Ez a volt pár házastárs volt, vagy sem?

hakapeszi # 2007.11.28. 19:40

Kedves Fórumozók

Nem gondoltam volna,hogy egyszer felteszem ezt a kérdést,főleg nem így.Szégyenlem is magam e-miatt.

17 éves koromtól voltam együtt a párommal,aki akkor 21 volt,9 évig.
A 2. évtől hozzánk költözött.Az albérletet Édesanyám fizette.A volt párom családja nagyon jómódu,az exem együttélésünk alatt vállalkozást vezetett.Autókat,földeket vásárolt.Én iskolába jártam,ill. a vállalkozásában segítettem,amit papírral igazolni ugyan nem,de tanúkkal tudok.A vállalkozása együttélésünk alatt csak nőtt.Az autó,amit most fizetek, a párom nevén van.Ennek részleteit elköltözése után 1 évig fizette.
Az elköltözése egyik napról a másikra történt,szó nélkül.
Édesanyámmal nem jó anyagi körülmények között élünk,szükségünk lenne hitelre a bérlemény megvásárlására,de hitelt nem kapunk.
Elköltözése óta volt páromtól semmiféle anyagi támogatást nem kaptam és nem is kértem.
Nem szeretnék pereskedni,csak tisztában szereték lenni azzal,hogy egyáltalán lenne-e jogom valamire ezek után.
Ezt még nem is említettem a volt páromnak,hogy egyáltalán megfordult a gondolat a fejemben...

Nagyon köszönöm a segítséget és a gondolatokat

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.18. 07:53

Élhet; elég lehet; nem érdekes; na, azt azért már mégse!

Avalon # 2007.11.17. 23:28

Tisztelt Fórum,

Véleményükre volnék kíváncsi:
2 ember házasság nélküli együttélése járhat-e a házassághoz hasonló jogokkal, kötelezettségekkel, pl. „váláskor”? (úgy tudom, vannak olyan országok / államok, ahol X év együttélés a házassággal azonos kötelezettségekkel / jogokkal ruházza fel az együttélő feleket)

Kérdésem, hogy ha 2 magyar állampolgár kapcsolata 10 év után „szétválik”, élhet-e egyik, vagy másik fél anyagi követeléssel a volt társával szemben?

• Mit kell felmutatni (pl. jegyzői igazolás kell-e az együttélés tényéről, stb) Számít-e, ha nem voltak azonos lakcímre bejelentve? Elég-e, ha pl. a család, vagy a „szomszédok igazolják” az együttélést.
  • Mi van akkor, ha a kapcsolat végéhez hozzájárul az, hogy az egyik fél sokat van külföldön, munkából kifolyólag? Kérhet/kaphat-e az itthonmaradt fél fájdalomdíjat / anyagi kárpótlást? Ha igen, milyen mértékben, és mi ennek a feltétele? Ki (Bíróság?) dönt erről?

Köszönöm!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.15. 18:14

Írásban fel kell szólítani a kiadásra - lehetőleg tételesen felsorolva a dolgokat. Ha nem teljesít, fizetési meghagyást kell kérni.

ObudaFan # 2007.11.15. 18:08

Így ebben a formában leginkább polgári per útján, a jegyző a sommás birtokvédelmi eljárást nem fogja bevállalni erre a tényállásra. És a perben neked kell tudni bizonyítani, hogy azok a dolgok a te tulajdonodban vannak.

Nátloz # 2007.11.15. 18:01

Tisztelt Fórum!

A problémám a következő: az élettársam fia, tavasszal vett egy házat hitelre. Ő a tulajdonos 1/1 arányban. Úgy terveztük, hogy mind a hárman leadjuk a szolgálati, illetve önkormányzati bérlakásainkat (ami meg is történt), ezt a házat felújítjuk és itt fogunk élni hármasban. Júniusban be is költöztünk és elkezdtük a munkálatokat. Sajnos az élettársam viselkedése júliustól megváltozott. Bármit csináltam semmi sem tetszett neki. "Ha volt a fejemen sapka, az volt a baj, ha nem vot akkor az". Egyre gyűlölködőbb lett. Nem engedett közel magához, hisztériázott, egyre gyakrabban és durvábban mondogatta, hogy szedjem össze a holmimat és tűnjek el, takarodjak a házból. Hiába mondtam neki, hogy nincs hova mennem, nincs pénzem sem. Őt nem érdekelte. Mígnem a múlt héten odáig fajult a dolog, hogy az egyik nap , mikor hazaértem a munkából nem engedett be a házba. Bezárta az ajtókat és fel is út le is út, ott álltam egy szál melegítőben. Azóta sem enged be. Kénytelen voltam egy albérletbe költözni egy ismerőshöz. A saját tulajdonomat képező ruhaneműimet, TV, videó, házimozi rndszer, muzik center, bőr sarokülőgarnitúra, Whirpool mosógép, INDESIT kombinált hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, szerszámok és egyéb apróságokat nem hajlandó kiadni. Itt állok egy szál melegítőben. Megfenyegetett azzal is, ha mégis beteszem a lábamat a házba feljelent betörésért. (Ugyanis még nem voltam bejelentkezve, de ők sem) A szomszédoknak azt kellett mondani, hogy mi (mármint az élettársam és én) csak addig leszünk ott, amig a felújítások zajlanak. A minap felhívott telefonon, hogy ha a holmimat még szeretném látni, adjak neki húszezer forintot, mert hónap közepén "mentem" el és restanciám van a víz, gáz és villanyszámlában. Majd utána mégegyszer felhívott, olyan szöveggel, hogy ne könyörögjek, nem tud tovább "kitartani", így is több százezer forintjába kerültem már. Ez szemen szedett hazugság, mert épp fordítva igaz. Én teljesen eladósodtam mellette. Sajnos vettem fel hiteleket, aminek nagy részét arra fordítottuk, hogy az ő adósságait rendezzük. Másfél éve "táppénzen" van. legalább egy éve nem kap fizetést, úgyhogy pont fordítva van, én tartottam el őt. A ház vásárlásakor a hitelfolyósítási díjat, a közjegyzöt én fizettem. Azóta is a házzal kapcsolatos, és egyéb más kiadásokat nagyrészt az én fizetésemből finanszíroztuk. Épp fordítva, nekem van már többszázer, sőt millió forintomba.
Azt kérdezem, hogyan juthatnék hozzá törvényesen a saját tulajdonomat képező, fent említett holmijaimhoz? Melyeknek az értéke is többszázezer forint. Én már nem akarok velük élni, csak vissza szeretném kapni a saját dolgaimat.
Mielöbb várom a megtisztelő válaszukat,
Tisztelettel: Nátloz

nátloz sik

ObudaFan # 2007.11.07. 17:52

Ez kellően laikus megfogalmazás szerintem, itt egy per kimenetelét megjósolni innen nem lehet szerintem.

Brumi # 2007.11.06. 20:19

És mi hajlandóak lennénk neki fizetni, de nem a lakás felét, hanem a harmadát, amit ő nem fogad el.

Brumi # 2007.11.06. 20:04

Az életjáradékot már próbáltuk neki felajánlani, de nem fogadta el. Ragaszkodik a lakás árának a feléhez. Ezt viszont, végiggondolva a rengeteg belefektetett pénzt és a hitel visszafizetését, én sokallom. És nem tudom, hogy ez örökölhető-e, hiszen itt kizárólag arról van szó, hogy ő maga személy szerint jogosult élete végéig az egy szobára és az ellátásra.
Idézem a megállapodás ide vonatkozó részét.
"Nagymama a fenti összeget (a lakásának a vételárát) azzal adta át, hogy részére az Unoka a haláláig köteles a nevezett lakásban egy külön szobát lakhatásra biztosítani, továbbá a közös helyiségek használatát. Felek tudomásul veszik, hogy a lakásban a Nagymama részére annak haláláig külön szoba biztosításával használatot enged, továbbá, hogy a lakást elcserélni csak a Nagymama beleegyezésével lehet, és ez esetben is az új lakásban külön szoba használatát kötelesek biztosítani."
Köszönöm!

ObudaFan # 2007.11.06. 19:44

Elsősorban látni kellene ezt a szerződést, mert az a törvényi szabályoktól esetlegesen eltérhet.

A törvényi szabályok egyszerűek: ha valamelyik fél magatartása vagy körülményei folytán a természetben való tartás lehetetlenné vált, bármelyik fél kérheti a bíróságtól a szerződés végleges vagy az említett körülmények megszűntéig tartó átváltoztatását életjáradéki szerződéssé, ha pedig a szerződés célja ilyen módon sem valósítható meg, a szerződés megszüntetését. A bíróság a szerződést a felek megfelelő kielégítésével szünteti meg.

Brumi # 2007.11.06. 19:24

A mi nevünkön van. A nagymamának nincs se tulajdona, se haszonélvezeti joga a lakáson, csak ez a szerződés, amiben kötelezettséget vállaltunk az eltartására.

amatőr # 2007.11.06. 19:18

Ki a lakás tulajdonosa? (Kinek a nevén van a lakás a földhivatalban?)

Brumi # 2007.11.06. 19:02

10 évvel ezelőtt összeköltöztünk a nagymamámmal, aki a lakásvásárláshoz az ő lakásával - ami nagyjából az akkori lakás árának a felét tette ki - járult hozzá. Az új lakás teljesen le volt lakva, nagyon sokat kellett rá költeni és azóta is több, nagyszabású felújítást - ablakcsere, beltéri és bejárati ajtócsere, minden helyiség tapétázása és padlóburkolása - hajtottunk rajta végre, némelyiket hitelből, amit teljes egészében mi fizettünk. A rezsi fizetése - közel száz ezer forint havonta - szintén a mi terhünkre történt, amihez a nagymama eleinte 15, majd az utóbbi két évben 20 ezer forinttal járult hozzá. Az összeköltözéskor kötöttünk egy szerződést, miszerint élete végéig kötelesek vagyunk róla gondoskodni, egy szobát és a közös helyiségek használatát biztosítani, amit be is tartottunk. A szerződés tartalmazza, hogy ha annyira megromlik a kapcsolatunk, akkor kötelesek vagyunk neki egy szoba-komfortos lakást adni. Most eljutottunk odáig, hogy vádaskodik, mérgezéssel gyanúsít minket, öngyilkossággal fenyegetőzik, azt képzeli, hogy az életére törünk, lehallgatókészüléket szerelünk a telefonjára, becsempészünk szappanokat a szekrényébe, szóval - a körzeti orvos szerint is - elég komoly pszichiátriai tüneteket produkál, orvoshoz viszont nem akar elmenni, s erre nem is kényszeríthetem.
Most úgy döntött, hogy elköltözik a húgához, azzal a feltétellel, hogy fizessük ki neki a lakás mostani árának a felét, amire képtelenek vagyunk, hiszen még most is van jelzáloghitel a lakáson.
Eladathatja-e a lakást ebben az esetben? Illetve jár-e neki ténylegesen a lakás árának a fele? Azt is mondta hogy ha nem fizetjük ki, beperel minket és ha közben meghal, akkor majd az örökösei - akik nem mi leszünk - fogják megkapni az ő pénzét. Viszont a szerződésben szó szerint az szerepel, hogy az ő haláláig kötelességünk ellátni, szobát biztosítani, stb. Ez akkor ugye nem örökölhető?
Nagyon köszönöm a segítségét!