Bocsánat, máshová írtam, de ide szerettem volna. Köszönöm szépen eddigi segítségét! Akkor most jár neki a gyerektartás vagy nem?
gyerektartás fizetésének megszünése
Amíg anyuka a saját háztartásában eltartja, addig anyukának kell adni.
Az miért kapcsolattartás, ha az apját csak a gyerektartás odaadásáig látogatja? Telefonon se hívja, csak akkor, hogy megkérdezze hányra jöjjön a gyerektartásért? És az Anyuka azt mondja 11-es, a lány pedig hogy 12-es, és érettségiznie kellett volna, de mivel angolból megbukott, ezért neki osztályt kell ismételnie. Anyuka szerint csak 2 év múlva... De azt mindketten mondták, hogy osztályt kell ismételnie, nem pótvizsgázni. 20 éves múlt, akkor 8+5= 13. osztályosnak kellene lennie.Nem? És nem tudja az osztályfőnöke nevét? Azt mondta valami néni...De köszi, akkor ezt a törvényt viszi az apja az iskolába, és akkor remélem megmondják.Az nem baj-e, hogy a lánynak adjuk a gyerektartást, aláíratva minden hónapban, és nem az anyukának? És ha 13-os, mert megbukott többször, akkor is jár neki a gyerektartás?
„Ptk.
4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága]
(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.
(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.
(3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha
- a gyermek a tartásra érdemtelen;
- a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy
- ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.
(4) A nagykorú gyermek érdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.
(5) A szülő a huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermekének tartására rendkívül indokolt esetben kötelezhető.
...
4:222. § [Tájékoztatási kötelezettség a tanulmányok folytatásáról]
A továbbtanuló gyermek képzését, tanulmányait biztosító intézmény a tartásdíj fizetésére kötelezett szülőt - kérelmére - köteles tájékoztatni a tanulmányok végzésének fennállásáról vagy megszűnéséről.”
Kapcsolatot tart végül is, tehát nem érdemtelen, ezért 25 éves koráig fizetni kell, ha addig tanul. Az iskolának pedig tájékoztatni kellett volna a szülőt, legalábbis a tanulmányok fennállásáról. Mutassa meg az igazgatónak a fenti passzust, és kérjen írásos igazolást.
Ja, és még azt is szeretném elmondani, hogy párom bent volt az iskolában, személyivel bizonyította, hogy ő az édesapa, az iskola semmilyen tájékoztatást nem adott ki a lányáról. De a lányának elmondták, hogy az apja érdeklődött utána...
Köszi a választ. Azóta a gyerek anyja állítása szerint 11-es a lánya, és csak ha 12-es lesz, akkor kell érettségiznie. 20 éves múlt a lány, akkor hogy lehet 11-es? Amikor előtte a lány azt mondta, hogy megbukott angolból, osztályt kell ismételnie, de most már azt mondta, hogy érettségizett a többi tárgyból. De amikor rákérdeztem, hogy mi volt a magyar írásbeli, nem tudta megmondani, mert állítólag elfelejtette. Nem tudja melyik osztályba jár, hányadikba, hogy hívják az osztályfőnökét, de azt se, hogy mi a naplójának az e-kódja. De megnyugtatott minket, hogy 10-én, amikor jönni fog a gyerektartásért, akkor már tudni fogja. Ha párom kérné a gyerektartás megszüntetését, akkor ezekre lehetne hivatkozni? Meg arra, hogy csak 1 hónapban egyszer látja az apját, amikor a gyerektartásért jön kb. 10 percre.Apját még telefonon sem hívja sose, még ünnepekkor sem. Előre köszi a választ.
Köszönöm a válaszokat, sokat segítettek!
ObudaFan! Végigolvastam tegnap este az első és a másodfokú ítéletet is. Egyikben sincs százalékokról szó, csak annyit ír a tartásdíjról, amit lentebb beidéztem (tehát a meghatározott összeg).
Szép napot kedves Fórumozok!
Ez alapján havi 25ezret fizetnie kell. Pont. Nem számít, hogyan, mi alapján, és milyen formában, hány hónapra kapta a végkielégítését.
Hogy a végkielégítésből fizetni kell, az csak a százalékos mértékű tartásdíj esetén merül fel. De azért Csjt-s ítéletnél érdemes még egyszer megnézni, hogy nincs-e benne százalékos marasztalás.
Kedves Kovács Béla Sándor!
Köszönöm a válaszait, biztos az én laikusságom az oka, de azt még mindig nem tudom, hogy 6 hónapon át kell fizetnie vagy csak egy havit még mert egy összegben kapta? A neten mindenhol azt olvasom, hogy a végkielégítésből kell fizetni, de ez nem az volt, hanem "térítés". Vagy az most mindegy?
Ez így fix összeg, azt kell fizetni. (Megjegyzem, szerintem a határozat szakszerűtlen, szabálytalan; kölcsönösen tartásdíj fizetésére kellett volna kötelezni a feleket, azzal, hogy beszámításnak helye van.)
Igen! Így van az ítéletben. Gondolom azért mert a kislány az anyjához került elhelyezésre, a kisfiú pedig az apjához, tehát az öcsémhez. Valahogy úgy zajlott, hogy kiszámolta a bíró, hogy az anyukának mennyit kéne az öcsém felé fizetnie tartásdíjként és kiszámolta ugyanezt az öcsém kapcsán és a kettőt kivonták egymásból és ez lett a kiegészítés gondolom.
Ilyen esetben akkor hogyan alakul a térítésként kapott összegből való tartásdíj fizetés? Kell vagy nem fizetnie még 6 hónapig?
Kiegészítést?
Most felhívtam az öcsém, beolvasta nekem az ítélet ezen részét: kötelezi a bíróság az alperest, hogy x utónevű gyermek után 2012. június 01 napjától kezdődően havonta előre 25 ezer Ft határozott összegű tartásdíj kiegészítést fizessen meg.
Akkor ez alapján havi 25 ezret kell fizetnie 6 hónapon át (mert a munkaszerződésének megszüntetésében az áll, hogy 6 havi távolléti díjnak megfelelő térítésben részesül, tekintettel folyamatban lévő gyógykezelésére) vagy csak egyszer mert egy összegben kapta meg ezt a térítésnek nevezett valamit.
Rosszul értetted. Ha valóban fix összeg szerepel a határozatban, akkor csak azt kell megfizetni. De nem valószínű, hogy a régi Ptk. hatálya alatt fix összegű díjat határoztak meg. (Az "x% de legalább y összeg" dívott.)
Köszönöm a válaszát! Gondolom ez még a régi Ptk., mert lassan 6 éve lesz, hogy megállapították. Akkor ha jól veszem ki a szavaiból, kell fizetnie, annak ellenére is, hogy ez a fix 25 ezer Ftnyi összeg került megállapításra 2012-ben. Jól gondolom? És az, hogy egyébként ténylegesen a gyógykezelésére tekintettel kapta, az számíthat? Amúgy nem járt volna neki semmi, ez a munkáltató "jófejsége" volt. köszönöm!
Attól függ. Ha már az új Ptk. szerint fix összegben van meghatározva a tartásdíj, akkor nem kell.
Üdvözlöm Önöket!
Öcsém munkaviszonya megszűnt (ő kezdeményezte egészségi okok miatt). Kapott egy bizonyos összeget, elvileg épp a gyógykezelésére tekintettel (saját magának kell megfinansziroznia egy nagyobb összegű kezelést sajnos). A szerződésben azt írta a munkáltató, hogy 6 havi távolléti díjnak megfelelő díjazásban részesül. A kérdésem az, hogy ebből kell-e tartásdíjat fizetnie, illetve ha igen mennyit? Havi fix 25 ezret fizetett ezidáig és kiskorú még a gyermek, 10 éves lesz (az egyiket, a 13 évest az öcsém neveli, a másikat az exe). Köszönöm
Jól átvágtak benneteket. Ha angolból megbukott, attól még a többi tantárgyból előrehozott érettségi vizsgát tehet a leányzó. Az angol javítóvizsga után pedig ősszel angolból is pótolhatja az érettségi vizsgáját.
Ha évet kell ismételnie, akkor nem csak egy tantárgyból bukott meg, hanem legalább 3-ból.
A szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő köteles a másik szülőt tájékoztatni a gyermek tanulmányi jogviszonyáról, és kérésre igazolnia is kell.
Párom lánya 2018. május 28-án töltötte be a 20. életévét.Egy gazdasági szakközépiskolába jár az iskolalátogatási papírja szerint 2015. július 1-től.Hogy hová járt 2013-tól (amikor befejezte a 8 általánost, 2015-ig, az nem derült ki).Mivel angolból megbukott most év végén,a lány állítása szerint osztályt kell ismételnie, és nem is tehet érettségit se a többi tantárgyból.Az édesanya és az édesapa külön élnek, ezért a párom, aki egyébként az édesapa, amikor bement az iskolába nem adtak neki felvilágosítást semmiről, hiába igazolta, hogy ő az édesapa. A lány az e-naplójának a kódját nem hajlandó megadni, azt se mondja meg, hogy melyik osztályba jár és ki az osztályfőnöke. Hogyan lehetne megtudnunk, hogy kell-e gyerektartást fizetnie az apának ilyen esetben és meddig? A lányával az édesapa csak akkor találkozott eddig is, amikor 1 hónapban egyszer a gyerektartást odaadta. Ez nem az apukán múlott,hanem a gyereke nem akar vele máskor találkozni. Válaszukat előre is köszönöm!
Köszönöm!
No, ha az anya vagy, akkor haladéktalanul jelentsd be a bíróságon, hogy az apa tartási kötelezettsége megszűnt.
Kedves Kovács Béla Sándor!
Ha az előző hozzászólás nekem érkezett, a válaszom: a gyermek anyja vagyok. 5 hónap múlva tölti a lányom a 18-at. Egy fórumon sem foglalkoznak azzal a lehetőséggel, ha a kiskorú nem tanul, hanem dolgozik, mindenhol csak a nagykorú, még tanuló gyermek kérdés merül fel. 5 hónapért nem szívesen mennék bíróságra, ezért próbálok valami választ találni. Összefoglalva:
- a lányom októberben tölti a 18-at
- nincs tanulói jogviszonya
- teljes munkaidőben dolgozik március közepe óta
Jogosult a gyermektartásra vagy amióta dolgozik, már nem?
Köszönöm szépen a választ!
A Ptk. 4:214. §-ában foglalt vélelem megdönthető.
De a kérdéses megfogalmazása nem szerencsés; egyaránt lehetne rá válaszolni, hogy köteles továbbra is fizetni, és azt is, hogy már nem. És egyik sem lenne teljesen igaz.
Te ki vagy az ügyben?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02