Az más dolog, hogy akár meg is szüntetheti azt a bankszámlát., írtam a takarékszövetkezetekről...
JOGOS A GYEREKTARTÁSDÍJ LESZÁLLÍTÁS ???
Annyiban mégsem pont, mert lehet én tudom rosszul (...), vagyis az ismerősöd a bírósági végzéssel menjen be a bankba és kérdezze ama mindenkori 15-i t.díj letiltást?! (Egy t.díj mindenek előtti, még a lakáshitel törlesztést is megelőzi.)
Ez is igaz......... (nem rólam van szó), de nem tudtam volna mást tanácsolni mint ezt a létező bankszámlát, amire minden hónapban tesz pénzt vagy utalnak, mert innen rendezi a havi fizetni valóit.....
Van végzés, ami 15.-éről szól, és a fix összeget tartalmazza.
Gondoltam, ha a banknak küldenek egy papírt, mi szerint utalnia kellene gyt-t, akkor az mindenek előtt utalva lesz onnan................
Na akkor ez nem látszik működni....... (az adott banknál van a lakláshitele is, amit még kb 20 évig fizetni fog, ezért gondoltam nem szünteti meg elbujásként a számláját ott)
pont.
köszönöm a segítséget!
Én értelek, de az ő feje nem a tiéd szerint... Vagy megneveled (...) vagy sajnos marad minden a jelenlegiben.
Tegyük fel, a bíróság kötelezi, hogy minden hónap 10-ig köteles a t.díjat megfizetni. (Az most mindegy, hogy bankszámláról vagy a gyereknek adja oda, a lényeg a határnapi fizetés.) Ez számodra megnyugtató lenne.
Ő meg ennek ellenére is fizet ahogy tud ill. ahogy akar..., mondjuk 15-én, 21-én, vagy 30-án. Végül is fizet t. hónapban, így legfeljebb a filléres késedelmi kamatot követelhetnéd...
"Lecsukni" csak akkor fogják ha EGYÁLTALÁN nem fizet, az 1-2-3 hetes és rendszeres késedelem okán legfeljebb kaphat egy írásbeli figyelmeztetőt - ezzel mit érnél el?
:)
ez is egyfajta nézőpont......
Véleményem szerint épp az aktuális hónapban ugye be kell iskolázni apukának a lurkót.............
Én nem hiszem, hogy egy szülőnek így kellene gondoskodnia, hogy "majd ha összejön, akkor adom, ha tudom, vagy ha nem felejtem el, vagy ha el tudom küldeni....".
Mi lenne, ha a nevelő szülő is így gondolkodna?????????
Amíg egy munkáltatót kötelezni lehet, hogy a t.díjat mindig vonja le a jövedelemből - és azt utalja a jogosultnak, addig egy bankszámla önkéntes: ma még van, holnap esetleg már nincs... (A kisebb bankokon kívül az országban megszámlálhatatlan takarékszövetkezet van, így adott esetben úgy el lehet dugni "a" pénzt, hogy hatóság nemigen találja meg...)
Szerintem egyezetek meg, és akkor biztos és rendszeres lesz az utalás.
De ha nem hajlik a kérésre, szerintem nem tudsz ellene eljárni, mert hiszen fizet - csak nem naptár szerinti pontosággal. (Ez még mindig jobb mint a sehogy se...)
Monalisa!
„neki ez esetleg így lenne jó…”
a probléma épp itt kezdődik, e mondantban az anya hozzáállása............csak más értelemben.
„A „mennyit is keres“ dolga és a t.díj fix összege esetleg változhat, de ezt neked kell kezdeményezni a bíróság felé.”
Erről most nincs szó.......a rendszertelenség, és az önkényes "majd ha arra jár valaki (sokszor hetek telnek el ígérgetésekkel....) elviszi, ha el nem felejti" maga a probléma.
14 éves. De ez lényegtelen.......
Az apa nem hiszem, hogy ezért egy másik bankban (is) nyitna folyószámlát, hogy az anya kevesebb költséggel tudja átutalni...............ez nem életszerű,és nem hiszem hogy megoldást jelentene........
Úgy gondolom, ha át akarta volna, akkor a többi számlájával, hitelével megtehetné.......csakhogy ez neki így jobb, akkor fizet amikor kedve tartja, vagy épp eszébe jut.
Kérdésem még mindíg áll, és ugyanaz..........
aki tud, segítsen kérem!
„.......rokonai közül elhozza a kapuba ahol a gyermek átveszi azt.”
Hány éves a gyerek?
Ha megvan- ill. megvolna benne a szándék, akkor a bankban intézkezhetne, hogy a számlájóról a továbbiakban minden hó x napján utalás történjék a te bankszámládra - javasolt ugyanazon bankban neked is számlával rendelkezni, mert így az utalás költsége számára kedvezőbb.
Azt is megteheti, hogy ugyanabban a bankban nyít a saját nevére egy újabb számlát és arról a t.díj - ha neki ez esetleg így lenne jó...
A "mennyit is keres" dolga és a t.díj fix összege esetleg változhat, de ezt neked kell kezdeményezni a bíróság felé.
Monalisa
laikus hozzászóló
Üdvözlök mindenkit!
bankszámlával kapcsolatos az én kérdésem is.......
Adott egy gyermekétől külön élő, gytdíj fizetésére kötelezett szülő, aki dolgozik itt-ott, fehéren-feketén, hazánkban, külföldön, egyszóval: mindenhol.
Jó pár éve postai utalványon, kapuban, elküldve rokonnak-baráttal, de utóbbi időben többnyire elfeledve, s csak hetekkel az esedékesség után küldi meg a gyermektartás, akkor is ígérgetve napokig, mire valaki az ismerősei, rokonai közül elhozza a kapuba ahol a gyermek átveszi azt.
Rendelkezik viszont egy bankszámlával, ahová érkezik az itt-ott szerzett jövedelme (töbnyire külföldi munkákból), és erről a bankszámláról utalják a háza törlesztő részletét, és egyenlítik ki a közzemi számláit.
Kérdésem: lehet-e olyat kérni a T.Bíróságtól, hogy ezen bakszámláról kérje a gyermeket nevelő szülő a gyermektartást utaltatni!!!!!!!!
ui: ez egyszerűbb volna mint állandóan az után koslatni hol és mit dolgozik, mennyit keres.........a gyt összege jelneleg fix.
HA a msásik fél kéri a bankszámlaegyenleg igazolását, és a párod nem járul hozzá a banktitok feloldásához, akkor aligha lesz ebből tartásdíj-leszállítás.
Azt hogy a párod mivel indokolja a t.díj összegének leszállítása - az okát ő ismeri. A bíróság majd megvizsgálja a kérelmet és hozhat új határozatot - vagy sem. Azt hogy milyen jövedelmi, vagyoni adatról kér be igazolást/kimutatást a bíróság, az majd a tárgyaláson elhangzik (minden eset más és más).
Egy eltartott gyermek esetében a t.díj a mindenkori havi összjövedelem 15-25%-a között határozható meg, vagy továbbra is egy fix összeget kell majd fizetni. (Úgyszintén meghatározásra kerül egy minimum fizetendő összeg is, amit minden körülmény közt fizetni kell - akár a kötelezett saját kárára is.)
Monalisa
laikus hozzászóló
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne,hogy a párom le szeretné szállítani a gyermektartás díját,mivel megváltoztak az anyagi körülményei.Eddig egy fix összeget fizetett.A kérdésem az volna hogy a fizetése 20%-át vonhatják-e le?A másik hogy be kell-e számolni a bíróságnak pl.a bankszámlán mennyi összeg van.Vagy csak a munkáltatói igazolás és a fizetendő számlákat kell csatolni? Válaszotokat előre is köszönöm!
benko laszlo írta - 2003.07.28 10:43
„Sziasztok !
Unokatestvérem elvált és egy gyermek után fizet 20 %-ot. Vállás után újra megnősült és az új házasságából várja az új felesége már a 2. gyereket. Vagyis az apának 1+2 gyereke lesz összesen. Az új feleség a gyes időszaka alatt (már 4 év összesen) otthon megszerzett egy újabb diplomát + egy német középfokú nyelvvizsgát. Ezek miatt a változások miatt úgy gondolkodnak hogy az új feleség megy el dolgozni és az unokatestvérem marad otthon gyesen. Egyrészt a felesége ki akarja próbálni magát újból a munkaerőpiacon (hisz ezért tanult), másrészt kiszámolták hogy anyagilag jobban jönnek ki. Kérdés hogy mit szól ehhez az unokatestvérem 1. felesége illetve a T.Bíróság. Ugyanis két ok miatt csökkene a gyerektartás mértéke.
1.) Az eddigi 20 % helyett csak 16,6 %-ot kell neki fizetni
2.) A férfi jövedelme helyett egy lényegesen kevesebb ha jól tudom most 84.000,- Ft a gyás, gyed a gyerek kétéves koráig. A gyerek 2.-3. éves koráig gyes ami valami nevetséges összeg kb.24000,- Ft
Vagyis az eddigi kb. 35.000,- Ft (fizetése 20 %) helyett csak 84000,- x 0,1666 = 13.944,- Ft ot fizetne.
Van joga elmenni gyásra illetve gyedre ha ők a párjával ketten úgy döntenek?
Viktor ”
Üdv!Szerintem van joga elmenni gyesre vagy gyedre.Egyébként ha gyesen vagy gyeden van, úgy tudom, ha nem fizet belőle semmit, akkor is 'jól jár', mert ezek nem letiltható jövedelmek.Nem akarok tippeket adni, de gyámhivatalban dolgozom, s gyermektartásdíj állam általi megelőlegezésével is foglalkozok.Ha gyesre vagy gyedre megy (és nem akar vagy csak úgy nem fizet), akkor a gyámhivatalba is hiába jön a volt feleség, mert nem letiltható jövedelemnek számít a gys vagy a gyd.Más kérdés, hogy a végrehajtót kiküldheti, bár a végrehajtó is csak akkor intézkedik, ha lejárt a gyes és a gyed, s az illető újból visszamegy dolgozni, s lesz letiltható jövedelme.Egyébként az a tisztességes, ha fizet, abba pedig nem szólhat bele senki, hogy ő azért fog most kevesebbet fizetni, mert gyesre megy.Nem volt világos, hogy a gyermektartásdíjat megállapító ítélet(vagy egyezséget jóváhagyó végzés) pontosan hogy szólt.Mert általában a köv. szöveg szokott előfordulni: xy apa köteles ...napjától a mindenkori jövedelme xy százalékát, de minimum. havi 5.000 Ft gyermektartásdíjat fizetni xy nevű gyermeke után/tartására.Szóval ha van a bírósági végzés/ítélet szövegében a százalékos megállapítás mellett fix összeg is, azt mindenképpen köteles fizetni, sőt, ha a százalékos és összegszerű is együtt van, akkor is mindig a minimum összeget köteles.És ezt az apák/mamák általában szó szerint is veszik, s nem a százalékosat fizetik.Érdemes lenne pedig utánaszámolniuk.
Sziasztok !
Unokatestvérem elvált és egy gyermek után fizet 20 %-ot. Vállás után újra megnősült és az új házasságából várja az új felesége már a 2. gyereket. Vagyis az apának 1+2 gyereke lesz összesen. Az új feleség a gyes időszaka alatt (már 4 év összesen) otthon megszerzett egy újabb diplomát + egy német középfokú nyelvvizsgát. Ezek miatt a változások miatt úgy gondolkodnak hogy az új feleség megy el dolgozni és az unokatestvérem marad otthon gyesen. Egyrészt a felesége ki akarja próbálni magát újból a munkaerőpiacon (hisz ezért tanult), másrészt kiszámolták hogy anyagilag jobban jönnek ki. Kérdés hogy mit szól ehhez az unokatestvérem 1. felesége illetve a T.Bíróság. Ugyanis két ok miatt csökkene a gyerektartás mértéke.
1.) Az eddigi 20 % helyett csak 16,6 %-ot kell neki fizetni
2.) A férfi jövedelme helyett egy lényegesen kevesebb ha jól tudom most 84.000,- Ft a gyás, gyed a gyerek kétéves koráig. A gyerek 2.-3. éves koráig gyes ami valami nevetséges összeg kb.24000,- Ft
Vagyis az eddigi kb. 35.000,- Ft (fizetése 20 %) helyett csak 84000,- x 0,1666 = 13.944,- Ft ot fizetne.
Van joga elmenni gyásra illetve gyedre ha ők a párjával ketten úgy döntenek?
Viktor
viktor
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02