Lakásból kijelentés

Szatti # 2007.11.28. 11:14

Kedves Kovács Béla Sándor!
Köszönöm a választ.

A kirakás problémája - azáltal, hogy a fiú önként elvonul egy rehabilitációs programra, megoldódott. Mivel gyakorlatilag nem lesz a lakásban. Viszont ezzel egyidejűleg az anya ki is szeretné jelenteni, pont azért, hogy a rehabilitáció után ne legyen jogalapja a gyereknek visszaköltözni, hanem álljon a saját lábára.
Nem vagyok teljesen tisztába a kifejezés jelentésével: "szívességi lakáshasználó"... csak sejtéseim vannak, mit takarhat...
A felszólítás a lakás elhagyására (határidő megjelölésével ) már megtörtént. Az anya által írt levélben pontosan az áll: vagy elhagyja a lakást, és önállóan gondoskodik magáról, vagy önkéntes rehabilitációt vesz igénybe. A gyerek ez utóbbi mellett döntött.
Viszont pont az elmúlt tíz év miatt határozott úgy az anya, hogy a kijelentést is megtenné a jelen helyzetben, csak ennek a menetével és jogi hátterével nincs tisztában.

Mit jelent az, hogy rokontartást követelhet a gyerek?

Köszönöm, Szatti

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.28. 10:07

Nem a kijelentés a gond ezek szerint - hanem a lakásból való kirakás.
Mivel a gyermek lényegében szívességi lakáshasználó, egyszerűen fel lehet szólítani megfelelő határidővel, hogy hagyja el a lakást. Ha engem kérdezel, nyilván nem megfelelő az a határidő, amely alatt a rehabilitáción való résztvétel miatt nem tud új lakást keresni.
Hogy aztán mennyire lesz helye, hogy ő meg rokontartást követeljen, azt nem tudom.

Szatti # 2007.11.28. 09:55

Üdv!

Hozzáértő segítségét szeretném kérni olyan témában, hogy 27 éves gyerek hogyan jelenthető ki az anya lakásából, hogy a továbbiakban ne az adott lakcím szerepeljen állandó lakcímeként?
A rövid történet, ami után szívesen veszek minden hozzászólást:
A fiú 27 éves, kb. 10 éve drogozik. Ebből kifolyólag különböző orvosi és szociális segítségre szorult, bár mindet az anyja intézte, mivel a gyereke tagadta/tagadja végig, hogy kábítószerrel élne. Többször előforult, hogy megfenyegette az anyját (ketten élnek csak).
Jelenleg a gyerek - hivatalos úton történő felszólításra - önkéntes rehabilitációra vonul be, mely ott töltött idő akár 14 hónap is lehet. Tehát a fiú életszerűen valóban nem fog a lakásban lakni.
Mi a módja annak, hogy hivatalos eljárás folytán az anya végleg kijelenthesse őt a lakásból?

Köszönöm a válaszokat, Szatti