Vagyonmegosztás és születési név visszavétele

ObudaFan # 2007.12.02. 09:58

Természetesen minden többletkiadásodat érvényesítheted vele szemben.

Gabi.Kovacs # 2007.12.02. 09:44

A törlesztés is bonyolult. Ez a nagy problémám:

• FHB hitel törlesztését csak és kizárólag én kezdtem el törleszteni a különélés megkezdése után
  • volt munkáltatói hitelünk 3M Ft, amiből közösen törlesztettünk 2*9650Ft-t, majd a szüleim hitelt vettek fel, s egyben visszafizettük, mert ezt az ő munkáltatója adta, viszont így már én fizettem vissza.

Igazából az érdekelne, hogy ha körömszakadtáig harcolok - ugyanis ő egyezkedni nem akar, mégcsak tárgyalni sem ül le velem - akkor nyerek-e?
Azért lenne ez fontos, mert amit a házba öltem, az a szüleimtől van. 40 évet dolgoztak azért, amit a férjem el akar venni. Abba ők belehalnának. Tudnom kell, mik a kilátásaim!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.30. 19:56

A hiteltörlesztést nem fogja tudni érvényesíteni. Nem keletkezik külön vagyon azzal, hogy valamely kiadást úgymond csak az egyik fél jövedelméből fizettek. Ha úgy értette, hogy az életközösség megszűnése után fizette ő maga, az más.

monalisa1 # 2007.11.30. 19:42

Értem. Tehát a pénze- értéke megvan, akkor most már "csak" az a dolga, hogy azt szerezza vissza a ráfordítási érték arányában.

"A hitelt mindvégig csak én törlesztettem."
Ez sem semmi.

Tulajdonképpen Gabinak van egy "saját" háza...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.30. 17:06

az eladásából befolyt vételár a közös családi ház felépítésre fordítódott, ergo a pénzt bedoptad a közösbe...
Nem, ezt nem lehet így értékelni, a külövagyon herlyébe lépett érték ezen a módon nem válik közszerzeménnyé. Tudniillik nem élték fel, megvan.

monalisa1 # 2007.11.30. 15:51

Különvagyonod volt az a lakás a házasságkötéskor, ellenben a gubanc ott lesz/van, hogy az eladásából befolyt vételár a közös családi ház felépítésre fordítódott, ergo a pénzt bedoptad a közösbe...

Ezen el lehet vitatkozni a válóper ill. az azt követő vagyonmegállapítási és a vagyonmegosztási per(ek) során - elhuzódóak és nagyon költségesek -, de ami tény az sajnos tény.

Ha a házasségkötéskor gondoltál volna a válás esetlegességére (...) akkor egy házasság előtti szerződésben kiköthetted volna: a későbbeikben alakulhat így vagy úgy, de a pénzed %-os vagyoni értéke az továbbra is a tiéd fog maradni.

Illetve a cs.ház pl. 80-20 százalékban került volna a kettőtök közet eleve megosztásra.

Javaslom az ésszerű kompromisszumot, mert tényleg sokáig eltarhat a jogvita, és sokba kerülhet...

Vagy harcolsz/küzdesz körömszakadtáig, hogy az a te lakásárad mai is, illetve a cs.házból annak a mai arányos értéke.

Alant a két jogász már megválaszolt a problémádra, é csak a magam véleményét tettem hozzá.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.30. 13:26

Nem. De bizonyítani kell.

Gabi.Kovacs # 2007.11.30. 12:46

Akkor is 50-50% a vagyon, ha én azzal léptem be a házasságba?
Ha a házasságkötés előtt szerzett lakásom árát fektettük be egy házba az közös lesz?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.30. 11:58

A bontást annak ellenére is ki lehet mondani, hogy vagyonjogi vitát még nem döntik el.

ObudaFan # 2007.11.30. 11:52

Az anyakönyvvezető meg fogja oldani a névváltozást viszonylag gyakran.

A házasság ideje alatt nem ajándékozásból és nem öröklés útján szerzett vagyon házastársi közös vagyon, vagyis 50-50% arányban oszlik meg a felek között. Más kérdés, hogy a bontóperben csak az ingóságokat, az ingatlannak pedig csak a használatát kell megosztani. Az ingatlan tulajdonjogával kapcsolatos vita ellenére a bontást ki lehet mondani.

Gabi.Kovacs # 2007.11.30. 11:36

Tavaly szeptemberben lett beadva a kereset és még férjnél vagyok!
:-(

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.30. 11:33

A bontás kimondása nem fog tovább tartani, mint egy névváltoztatási porcedúra.

Gabi.Kovacs # 2007.11.30. 11:27

Sziasztot!

A következő ügyben kérnék segítséget, illetve tanácsot:

• válok, de valószínüleg évekig, viszont nem akarom tovább a férjem nevét hordani. Meg kell várnom a válás kimondását, vagy kérvényezhetem valahol, valahogy, hogy a lánykori nevemet hamarabb visszakapjam?
  • a másik ügyben csak egy két példára, vagy kilétési lehetőségekre, vagy nem is tudom mire lene szükségem. Azért tart a válás sokáig, mert a férjem (felperes) semmiben sem akar egyezkedni. Építkeztünk, van egy házunk közös néven, lakhatási még nincs. Az építkezéshez az én lakásom eladásából származó összeget és banki hitelt használtunk fel. A hitelt mindvégig csak én törlesztettem.

A férjem mindennek a felét kéri.
A kérdésem az, hogy milyen esélye van arra, hogy a bíróság neki itélje mindennek a felét. Mikor válik az én házasságba bevitt vagyonom közössé, ha közössé válik egyáltalán?
milyen esélyeim vannak, arra, hogy ebbe anyagilag tönkremenjek?

Előre köszönöm a segítséget és a tanácsokat!