Szülői felügyeleti jog "gyakorlása"

ObudaFan # 2008.01.28. 15:59

Ha valószínű, hogy nem jó körülmények között, akkor a gyámhatósághoz fordulhatsz.

Ursus Arctos # 2008.01.27. 18:14

Köszönöm a tanácsot. Mennyire van jogom követelni, hogy láthassam, milyen körülmények között élnek a gyerekek? Mit tehetek akkor, ha erre nem ad lehetőséget az anya?

ObudaFan # 2008.01.27. 12:10

A gyermekek lakóhelye szerinti helyi bírósághoz fordulhatsz, hogy nemperes eljárásban jelöljék ki a gyermekek tartózkodási helyét. Mondjuk, ha az anya eladta a korábbi lakást, akkor aligha fogja a bíróság arra kötelezni, hogy ott lakjanak a gyermekek.

Ursus Arctos # 2008.01.27. 07:55

2004-ben váltam el, a jelenleg 12 és 14 éves fiúgyerekek a volt feleségemnél kerültek elhelyezésre, aki a közös ingatlan értékesítése után rá eső részéből otthont épített a gyerekeknek. Utána összeköltözött a barátjával, akinek a nyaralójában laknak most. Az ingatlanját eladta, újat vett, de még nem költözött be, mert felújításra szorul. Elmondása szerint felújítás után azt is el akarja adni, hogy így tegyen szert bevételre. A gyerekek jelenleg a barát nyaralójában vannak elhelyezve egy szobában, közös ágyban. A szobát még nem láttam, mert a volt feleség nem enged be, arra hivatkozik, hogy a ház tulajdonosától kell engedélyt kérnem. Kérdésem, hogy mit tehetek, különös tekintettel arra, hogy a Csjt. 72/B szakasza értelmében a szülői felügyeleti jogom felfüggesztése nem érinti a gyerekek tartózkodási helyének kijelölését.

Aqua # 2008.01.01. 15:16

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!

ObudaFan # 2007.12.31. 11:37

Nincs mit.

kali # 2007.12.30. 13:47

Köszi a segítséget!:)

ObudaFan # 2007.12.30. 13:45

Nincs mit.

Aqua # 2007.12.30. 11:11

Köszönöm.

ObudaFan # 2007.12.30. 10:49

Jelen lehetsz.

kali # 2007.12.29. 17:34

Köszönöm a választ.

Azzal hogy mit csinálhatok és mit nem a láthatáskor arra vonatkozóan van valami?
Most amikor itt van az apuka akkor ők vannak az egyik szobába én a másikba, bár a gyerek mindig kijön hozzám, de igyekszem nem zavarni a köreiket.
De akár ha gondolom akkor lehetnék abba a szobába amibe ők vannak? Végülis az én lakásom.

Meg az is érdekelne hogy mennyire sértő rám nézve az hogy ha teszem azt a nagyszülők is jönnek, akkor külön külön érkeznek, és külön külön távonak? És hogy akkor az apa önállósítja magát és ő engedi be a kapun meg ilyenek.... Meg egyáltalán maga az hogy az egész lakásba ugy járnak kellnek ahogy akarnak, nézelődnek, az egyik az egyik szobába van a gyerekkel a másik a nagyszobába vagy beszélget, vagy járkál.. szóval szana szét vannak....

ObudaFan # 2007.12.29. 16:25

Ptk. 80. § (1) A személyhez fűződő jogok megsértését jelenti a más képmásával vagy hangfelvételével kapcsolatos bármiféle visszaélés.
(2) Képmás vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához - a nyilvános közszereplés kivételével - az érintett személy hozzájárulása szükséges.

kali # 2007.12.29. 16:12

Elnézést a hülye kérdésért, de most le vagyok lassulva:) szoval akkor miután én gyakorlom a felügyeleti jogot, így megkérhetem az apukát hogy amiket a gyerekről feltett képeket az iwiwre, meg hasonló portálokra azokat szedje le?

És amugy erre vonatkozóan hol találok szabályozást? Csak hogy nyomatékosítsam neki hogy nem a levegőbe beszélek?

És milyen következménye lehet ha nem szedi le?

És amugy a képek készítését is megakadályozhatom? Hogy ne fényképezgesse a gyereket?

ObudaFan # 2007.12.29. 15:26

Csjt. 74. § A bíróságnak és a gyámhatóságnak a szülői felügyelettel, illetve a gyermek elhelyezésével, valamint az elhelyezés megváltoztatásával kapcsolatos eljárása során - elháríthatatlan akadály esetét kivéve - mindkét szülőt meg kell hallgatnia. Indokolt esetben, így akkor is, ha azt a gyermek maga kéri, közvetlenül vagy szakértő útján meg kell hallgatni a gyermeket is. Ha a gyermek a tizennegyedik életévét betöltötte, az elhelyezésére vonatkozó döntés csak egyetértésével hozható, kivéve, ha az általa választott elhelyezés fejlődését veszélyezteti. A bíróság a gyermeknek az elhelyezésével kapcsolatos álláspontjáról a szülők erre vonatkozó egyező nyilatkozata útján is tájékozódhat.

Amíg a másik szülő nem tiltakozik, addig felesleges.

Aqua # 2007.12.29. 12:49

Ezek szerint nekem is le kell vennem a gyermekeimmel/ről készült képeket az internetes oldalról?

Aqua # 2007.12.29. 12:42

Köszönöm szépen a válaszokat!

Ezt egy másik oldalon találtam, pontosan melyik törvény vonatkozik rá?
"Általános szabály, hogy a 14. életévét betöltött gyermek elhelyezésére vonatkozó döntést a bíróság csak a gyermek beleegyezésével hozhatja meg (BH 2002/439.), kivéve, ha a gyermek által választott elhelyezés a fejlődését veszélyezteti (pl. a gyermek kizárólag azért választja a nevelésére kevésbé alkalmas szülőt, mert az jobb anyagi körülményeket tud biztosítani a számára, vagy kevésbé szigorú hozzá)."

ObudaFan # 2007.12.29. 11:19

A gyermekről a másik szülő sem használhat fel képet annak a szülőnek a hozzájárulása nélkül, aki neveli.

Szünetel a szülői felügyeleti joga - a Cstv-ben meghatározott lényeges kérdések kivételével - a szülőnek, ha a másik szülőnél helyezték el a gyermeket, akkor is, ha az elhelyezés ideiglenes intézkedéssel történt.
Ilyenkor a másik szülő intézi a gyermek ügyeit, az ehhez szükséges iratokat át kell adni. Eltérő megállapodás hiányábana csp-t ő veheti fel. Gázártámogatásnál a nem ott lakó gyermeket nem lehet feltüntetni.

Aqua # 2007.12.29. 10:34

Ha ideiglenes intézkedéssel (jogerőre még nem emelkedett) a gyermek a másik szülőhöz került:

attól a szülői felügyeleti jogom még érvényesíthetem (erről nincs szó a végzésben)?

A másik szülőnek (akinél ideiglenesen van) ilyenkor milyen jogai vannak a gyermek ügyeinek intézésében?

Át kell-e adnom a gyermek iratait (adókártya, útlevél)erre az időre?

Le kell-e mondanom a családi pótlékot és egyéb a gyermek részére folyósított juttatásokat,
át kell-e adnom, ha esetleg továbbra is ide érkezik,
kérvényezhetik-e, hogy oda küldjék?

Támogatások (pl. gázár) igénylésénél be kell-e írnom a gyermeket vagy már nem?

kali # 2007.12.29. 09:02

Érdeklődni szeretnék ebben a témában:

1. amikor az apuka itt van láthatáson, akkor mivel tudom legjobban biztosítani a zavartalan kapcsolattartást? Ha nem is megyek a gyerek közelébe, de egy helyiségbe velük nem tartozkodom az gondolom csak jó, de egyébként a saját lakásomba ha a nyakukon ülnék abba se lehetne belekötni ugye?
  2. az apukának megtilthatom hogy fényképet készítsen a gyerekről? És azt hogy az én tudtom és beleegyezésem nélkül teszi fel internetes honlapokra, meg ki tudja kinek hol mutogatja, ez ellen tudok tenni valamit?

Miután egyedül gyakorlom a szülői felügyeletet, ugy gondolom nekem kell a gyerek érdekeit nézni, és a személyiségével kapcsolatos dolgokat intézni, leszámítva amiben elviekben közösen kell majd döntenünk (pl: pályaválasztás)