Házasságkötés után szerzett különvagyon

monalisa1 # 2008.01.16. 21:37

A kérdező azt írta, hogy a lakás vásárlásakor a férjének egy fillére sem volt... Azt kell tudnia bizonyítani, hogy bár már házastársak voltak, de eredendően a saját különvagyonából stb.

(Azt nem szeretem, hogy bár a kérdező előtt a dolgok nagyjából tiszta, a hozzászóló meg próbálja a lényeget kibogarászni. Lehet hogy egy jogásznak ez könnyebb...)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.16. 21:18

Pardon?

monalisa1 # 2008.01.16. 21:17

De lehet, hogy a 1 millió forinthoz a 4 millió forint úgy aránylik, hogy 20 + 2 x 40%.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.16. 21:15

(Jelen érték-(különvagyonú lakásod eladási ára+1 millió*))/2

• Ez is csak akkor, ha tényleg különvagyon. Az, hogy "az én számlámon volt" nem elég.
monalisa1 # 2008.01.16. 21:13

A szerzésből kell kiindulni, a százalékos megosztás csak a kölcsön felvétele okán. Példaként: 100%-ban te várásoltad, később mint házaspár hitelt vettetek fel rá, tehát ma 75% a tiéd, 25% a férjedé. Szerintem ezt kell behelyezni a lakás vagyoni értékébe.

Egész biztos, hogy kizárt, hogy neked kelljen távozni a lakásból, egyrészt a nagyobb tulajdoni arányodra tekintettel, másrészt a bíróság valószínűleg a te gondozásodra bizza a gyerekeket, tehát a férjednek fog kelleni távozni. És akkor még a saját külön lakása...

Az eddig közösen fizetett hitelből az őt megillető részt kifizeted neki, a kölcsönt a továbbiakban egymagad törleszted. (Ha esetleg nem fogod tudni, eladjátok a lakást - veszel magadnak és a gyerekeknek kisebbet -, a vételárból adod meg a férjedet megillető részt.

Limonade # 2008.01.16. 20:57

Ez olyan igazságtalanság, hiszen a férjemnek egy fillére sem volt a lakásvásárláskor. Mégis, mennyi része illeti meg a lakásnak, ill. az árának?

amatőr # 2008.01.16. 20:47

A valós tulajdoni viszonyok olyanok, ahogy kbs írta.

A lakáshasználat joga viszont elsősorban téged illet a gyerekekkel.

Limonade # 2008.01.16. 20:27

Az adásvételi szerződésben és a Földhivatalban is csak az én nevem szerepel. A jelzálog is az én lakásomon van.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.16. 20:18

Tényleg közös tulajdon, de nem 1/2-1/2 arányban.

amatőr # 2008.01.16. 20:10

Az ingatlan-nyilvántartásba kinek a nevére került bejegyzésre a tulajdonjog?

Limonade # 2008.01.16. 20:00

Házasságkötésünk után, de együttélésünk előtt eladtam a lakásomat és férjem kérésére egy nagyobbat kerestünk. Az új lakást bizonyíthatóan az előző saját lakásom árából, 1 millió forint saját számlámon lévő pénzből vettem. Illetve még felvettünk 4 millió forint kölcsönt. A férjem lett az adóstárs.
Most válunk és a férjem szerint a lakás közös vagyon, tehát költözzek ki belőle a gyerekekkel ( A férjnek van saját lakása), adjam el és az eladási ár fele őt illeti.
Ez valóban így van? Földönfutóvá tehet minket a gyerekekkel? A közösen törlesztett pénz felét hajlandó vagyok megfizetni a részére.

Előre is köszönöm a választ! Limonade