válás - a férj kérdései

ObudaFan # 2008.01.25. 20:21

Dehogynem létezik.

fagyöngy # 2008.01.25. 11:01

Köszi!

Bélyegben? Azt hittem az már nem létezik.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.25. 10:44

Három példányban, ajánlva vagy tértivevénnyel. (Tkp sima levélként is, de akkor, ha elkeveredik, olyan, mintha nem is lett volna. Mondjuk, ajánlva meg tértivevénnyel is.)
Kell a házassági anykönyvi kivonat és a házastársak közös gyermekeinek születési anyakönyvi kivonata is.
Az illetéket nem csekken, hanem a keresetlevélen bélyegben kell leróni.

fagyöngy # 2008.01.25. 10:20

Gyakorlati kérdéseim is lennének: a válás iránti keresetet be lehet nyújtani postai úton is, ha jól tudom. Hány példányban? Ajánlva? Tértivevénnyel? A csekket honnan lehet beszerezni? A feladóvevényt gondolom csatolni kell. Az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot is?

Sajnos, sehol sem találtam ezekre választ.

fagyöngy # 2008.01.24. 20:33

Köszönöm, de ez elég általános válasz a konkrét kérdéseimre, amitől nem lettem okosabb.

ObudaFan # 2008.01.24. 17:33

Vizsgálni kell mindkét fél jövedelmét, vizsgálni kell azt is, hogy nem lehetne-e több valamelyik fél jövedelme, ha úgy járna el, ahogy elvárható, de azt is, hogy a gyermekek szükségletei mit indokolnak.

fagyöngy # 2008.01.24. 16:22

Köszönöm a választ!

Azért kérdeztem, hogy vizsgálja-e a bíróság mindkét fél jövedelmét, mert mi van akkor, ha mindenben megegyeznek, de a feleség munkanélküli. Igényt tarthat-e ebből eredően több gyerektartásra, vagy bármilyen nevű összegre a férjétől? Mert ha ők ketten megállapodtak abban, hogy a feleség marad a közös ingatlanban (ami egy nagy ház) gyerkestül, de nem tudja fenntartani, akkor a bíróság mit mond erre? Hivatkozhat-e arra, hogy a szülei anyagilag támogatják őt? Vagy ha ez közös döntésük, akkor a férje tartsa el? Vagy a bíróság kötelezi őket, hogy megállapodásuk ellenére adják el a házat? Tudom, hogy a munkanélküliség átmeneti állapot, viszont munkalehetőség sem túl sok van.
Elnézést, ha bonyolultan fogalmaztam, de remélem értehő a kérdésem.

fagyöngy

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.21. 11:56

1.Nincs.
2. Aki a visszatérés szándéka nélkül, önként elhagyja a közös lakóhelyül szolgáló ingatlant, az később nem tarthat igényt a lakáshasználat megváltására.
3. Ha egyezség van, akkor nem kizárt, hogy elfogadja a bíróság. A testvérek szétválasztását azért általában nem tartják a gyermekek érdekében álló megoldásnak.
4. Úgy érted, a jövedelmét? Igen, de mindenekelőtt a gyermek szükségleteit.
5. Ahogy bármilyen más tény: a felek egyezően adják elő; egyik fél állítását a másik nem vitatja; okirat, tanú. (Na, jó: szakértő valóban nem nagyon jön szóba. :))

fagyöngy # 2008.01.20. 23:38

Üdvözlet Mindenkinek!

A következő kérdésekre nem találtam megfelelő válaszokat a topicokban:

1. Van-e jelentősége annak, ha a férj a felperes?
  2. Milyen következményekkel járhat, ha a férj a válóper megindítása előtt elköltözik a közös ingatlanból (visszatérés szándékával vagy anélkül)? Hátránya származik-e ebből?
  3. Mennyi esélye van a férjnek, hogy egyik gyermekét ő nevelhesse? Elég-e a feleség beleegyezése?
  4. Mi alapján állapítják meg a gyerektartást? Vizsgálják-e mindkét fél keresetét?
  5. Hogyan állapítható meg, hogy pontosan mikor szűnt meg a gazdasági vagyonközösség?

Hirtelen ennyi, de lehet, hogy lesz még.

Előre is köszönöm a válaszokat!

fagyöngy