Ha a házassági közös vagyon megosztásakor valamely fél nagyobb hányadhoz jut az őt törvényesen megilletőnél, akkor a különbözet után természetesen vagyonszerzési illetéket kell fizetnie.
házastársi közös vagyon megszüntetése
Segítségeteket kérem.
2003 óta élek külön a férjemtől. Saját különvagyonomból és férjem és én keresetemből vettünk egy ingatlant. Így 1/4, 3/4 (én) részben birtokoltuk a lakásunkat.
Válásunkra csak 2005 végén került sor. Addig megosztoztunk. A lakás nálam marad, az autót és ingóságokat ő vitt. A lakás törlesztőrészletét, ami még kb. 500 000 Ft volt akkor, az enyém lett. Így bőségesen kifizettem a lakásból.
Házastársi közös vagyon megszüntetése néven 2005-ben született hivatalosan is egy megállapodás, amit a Földhivatalhoz beküldtünk. Többször megakadt az ügy. A közös ügyvéd lelépett.Erre 2007-ben döbbentünk rá.
Így 2007-ben szembesültünk azzal, hogy a lakás még mindig nincs a nevemen.
Egy másik ügyvéd újra megszerkesztette az iratokat.
A Földhivatalon végre át is ment.
Ügyvédektől azt a tájékoztatást kaptuk, mivel házastársi közös vagyon, nem kell illetéket fizetnünk.
Kaptam egy levelet az "Illetékhivataltól". Felhívtam őket, hogy időpontot egyeztessek.
Ekkor azért megkérdeztem az ügyintézőtől, hogy tulajdonképpen van vagy nincs illeték.
Azt a választ kaptam (nagyon csúnya stílusban), hogy mivel nem fele-fele volt a tiulajdonjog, igazolnom kell hivatalos iratokkal, számlákkal, hogy mivel váltottam meg a volt férjem részét, és miért volt 1/4 - 3/4 illetőség.
Azt is közölte, hogy úgyis magasabbra fogja értékelni, mint az általunk megjelölt összeg (tényleg az alsó értéket adtuk meg, mert 2003-ban vásároltam ki a férjem, így nem akartunk hazudni)
És ha én nem tudok részletes igazolással szolgálni a kérdéseire, akkor valamelyikünk fizetni fog, meg egyébként is.
Ezzel lezárta a beszélgetésünket.
Mióta a férjem elköltözött, újabb házasságot kötöttem, nyílászárókat cseréltünk, s saját erőből egyedi bútorokkal rendeztük be a lakást, felújítottuk. A számlák nemigen vannak meg, mert a felújítás óta 3-5 év telt el.
Van joguk így számonkérni? És pontosan mit is akarnak? Vagy ez csak egy túlkapó ügyintéző?
Milyen iratokkal kötelességem szoláglni?
Köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02