Vagyonmegosztás


HTHT # 2003.09.10. 14:29

Értem, köszönöm!
A lakáshasználattal kapcsolatban mit lehet elképzelni? Ha használhatja, köteles az általa használt, de az én tulajdonomban lévő rész után használati díjat fizetni?
Üdv

the big cat # 2003.09.05. 15:49

Irreleváns, hogy kinek és miylen vagyonnövekményéből szereztétek a lakást a vagyonközösség fennállása alatt, az mindenképpen fele-fele vagyon lesz. Irreleváns az is, hogy miylen tulajdoni arány van az ingatlannyilvántartásban, hacsak az nem egy házassági vagyonjogi megállpodás alapján van bejegyezve.

Bármely vagyon, amelyet a házassági vagyonközösség fennállása alatt bármiylen címen szereztetek azonnal közös vagyonná vált, tehát már a fizetésed is fele-fele arányban volt a vagyonotok, amikor abból törlesztettetek, vagy az összeget amit a szüleitektől kaptatok is fele-fele arányban kaptátok, innenetől a lakás is egyértelműen fele-fele.

A bíróság a tulajdont 50-50%-ban fogja megosztani.

HTHT # 2003.09.05. 10:09

Megköszönném, ha valaki tudna segíteni, mert ügyvédhez már csak némi előzetes elképzelés birtokában szeretnék menni.
Vagyonmegosztás ügyben feleségemmel a közös tulajdonban lévő lakás sorsáról nem tudunk megegyezni. A lakás fele-fele arányban van a nevünkön, azonban a vételárból az önrészt a szüleim által átadott pénzből fizettük ki (erről van dokumentum), a hitelt pedig közösen vettük fel. Úgy gondolom, hogy a feleségem részére megállapítható vagyonrész nem az egész lakás fele, hanem esetleg a \"\"hitelből vett\"\" rész fele lehet. Nem hiszem, hogy befolyásolja a megosztást, de másfél éve vettük a lakást, és a törlesztéseket végig az én jövedelmemből fizettük, mivel a feleségemnek három hónapja van csak munkahelye.
Felteszem, hogy a lakáshasználatból nem zárják ki, tekintettel e gyerekre, aki nála marad, így az nem működőképes lehetőség, hogy én fizetem ki őt...
Más, értékes vagyontárgyunk nincsen.
Bíróság a tapasztalatok szerint hasonló helyzetben mit ítélhet?
Köszönöm