Iskola jogai

Lyonee # 2008.01.28. 19:10

Olvasd el Obudafan hozzászólását, az 1.8-ban is kb erről van szó.

ildiko1 # 2008.01.28. 06:05

Lyonee!

Nagyon szépen köszönöm, ezt fogom tenni!

Lyonee # 2008.01.27. 22:28

1.6. A jelentkezési lapot, ha a jelentkező iskolába jár - és e rendelet másképp nem rendelkezik - az iskola, ha nem jár iskolába, vagy tanulmányait külföldön végzi, a jelentkező (a továbbiakban: egyéni jelentkező) küldi meg a felvételt hirdető középfokú iskolának.

1.7. A nagykorú, cselekvőképes személy jelentkezési lapját a jelentkező írja alá. A kiskorú személy jelentkezési lapját mind a két szülő, ha a kiskorú gyámság alatt áll, a gyám, továbbá - ha a jelentkező a tizennegyedik életévét betöltötte és nem cselekvőképtelen - a jelentkező írja alá. Nem kell a szülő aláírása, ha a szülői felügyeletet a bíróság megszüntette, korlátozta, szüneteltette, vagy ha a szülői felügyelet azért szünetel, mert a szülő cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes, illetve ismeretlen helyen tartózkodik, vagy jogai gyakorlásában ténylegesen akadályozott. Azt, hogy a másik szülő aláírására nincs szükség, a szülői felügyeletet gyakorló szülőnek kell igazolnia.

1.8. Az iskola a tanuló jelentkezési lapját akkor is továbbítja, ha azt a külön élő szülő nem írta alá, abban az esetben, ha a gyermek továbbtanulásra való jelentkezéséről a bíróság döntött, vagy a szülők a bírósági eljárást nem indították meg. Ez utóbbi esetben az iskola értesíti mind a két szülőt, hogy a köztük lévő vita eldöntése a gyámhatóság, illetve a bíróság hatáskörébe tartozik.

18 év a nagykorúság.

sinus69 # 2008.01.27. 21:21

Lyonee:
Olvasgattam a hozzászólásodat, és egy kicsit elbizonytalanodtam. A lányom most fejezi be az általánost. Megkaptuk az ofőtől a jelentkezési lapokat, ki is töltöttük, de az apuka tőlünk 110 km-re lakik, postázzam el neki aláírásra a gyerek jel.lapjait? Vagy a nevelőapja is aláírhatja, vagy ilyenkor elég ha én írom alá? Mellékszál: a gyerek nagykorúsága jelen esetben hányadik életévére értendő? 18 és nem 16, ugye? Csak mert elbizonytalanítottak ebben egy kicsit...

Lyonee # 2008.01.27. 20:44

A közoktatási tv és a végrehajtásáról szóló 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet mindenhol szülőt, ill. gondviselőt említ, a kivétel a 8. sz melléklet. Itt van szó mindkét szűlőről.
"A középfokú iskolákba történő jelentkezés rendje és a felvételi eljárás szabályai"
"1.7. A nagykorú, cselekvőképes személy jelentkezési lapját a jelentkező írja alá. A kiskorú személy jelentkezési lapját mind a két szülő, .."
Írasd be, majd a suli lerendezi a továbbiakat.

Lyonee # 2008.01.27. 20:17

Beszélj az új iskola igazgatójával.
Egy működő eljárás:
Írasd be a gyerekedet, és az iskola majd értesíti a régi sulit a beiratkozásról, egyúttal kéri küldjék meg a szükséges dokumentumokat.
A férjedet pedig tértivevényes levélben tájékozasd az átiratkozásról.
A középiskolába jelentkezéskor, pályaválasztásnál kell mindkét szülőnek aláírnia a felvételi kérelmet.

ildiko1 # 2008.01.27. 18:25

Szeretnék segítséget kérni abban a kérdésben, hogy az iskolának van-e joga megakadályozni azt, hogy a gyereket másik városban, másik iskolába írassam be?
A helyzet az, hogy elváltam, a gyereket nálam helyezte el a bíróság. Most lehetőségem van egy másik városban olyan munkát kapnom, ahol sokkal jobb anyagi feltételekkel dolgozhatok.
Ehhez oda kell költözzünk, iskolát kell váltanunk.
Megtaláltam a fogadó iskolát is, szívesen átvennék a gyereket.
A kapcsolattartás úgy van meghatározva, hogy a külön élő szülő minden második pénteken az iskolából viheti el a gyereket. Ez működik is, pedig most is 100 km van a két szülő lakhelye között és ennyi is maradna, csak másik városba kellenen érte jönni.
A jelenlegi iskola kér tőlem egy olyan papírt, hogy a nem nevelő szülő nyilatkozzan arról, hogy tud az iskola váltásról.
Én kértem exem, hogy írja alá ezt a papírt, de nem hajlandó!!
Pedig hónapok óta tud róla, hogy el szeretnénk költözni. Megadtam a fogadó iskola adatait is.
Tehát a kérdésem, valóban megtagadhatja-e az iskola azt a papírt, amivel a másik iskola fogadhatja a gyereket???? Elegendő indok-e a megtagadásra, hogy ex nem hajlandó ilyen papírt írni, mert ott tesz keresztbe nekünk, ahol tud??