iskola jogai

Beregi # 2008.01.29. 17:43

Nem is kell ám magyarázkodni, akinek van tapasztalata és képzelőereje, az többnyire átérzi a problémát.
Szerintem, főként az háborog, ha valamilyen törvény v. jogszabály az útjába áll, aki az igazáról meg van győződve és sokszor, tényleg igaza van.
Ha minden helyzetre létezne megfelelő, írott szabályozás, az összes kivételek felsorolásával!? Lehetetlen!
Az van, hogy aki segítséget kér – én is – általában, még ha tudat alatt is, de érzelmi támogatást is vár, amit a jogászoktól – érthető módon – nem kaphat.
Szóval, szerencsére, azokkal a szabályokkal, amik vannak, és azokkal a családtagokkal akiket választottunk vagy „kaptunk”, minden nehézség ellenére, elég jól el lehet lavírozgatni az életben.
Üdvözlettel
beregijudit

ildiko1 # 2008.01.29. 17:06

Az előbb írtam egy hosszút de elszállt.

Nincs kedvem itt magyarázkodni senkinek, én tudom, mi az igazság, a lekiismeretem tiszta, soha nem ártanék a gyereknek azzal, hogy "csakazértis" olyan iskolába viszem, ahova ex nem akarja.
Ugyanis fogalma sincs milyen az vagy ez az iskola:))
És kitűnő tanuló, kiváló sportoló a gyerek!
Nekem ez elég.:))
Azonkívúl én örülnék a legjobban ha exszel lehetőségem lenne vitázni, ugyanis nem áll szóba velem egyáltalán.
Tehát itt nincs vita, csak egyszerű, indokolatlan tiltás.:)Ja, nem mondtam még? Indok, az nincs miért ne!!!
A gyámúgy pedig ismeri már exet.És nem miattam.:)

Amúgy KBS-nek tényleg nagyon sokmindenben igaza van.
Csak ő ügyvéd, neki általában minden fehér vagy fekete!:)
De semmi gondom nincs vele!

Beregi # 2008.01.29. 13:13

Kbs nagyon kimerítően válaszolt és (most) nagyon igaza van (és nem azért értek egyet, mert engesztelni akarok :)!

A szülői felügyeleti jog nem marad közös, ha azt a marakodó szülőpárból bármelyik visszautasítja, attól, hogy a felügyeleti jogot az egyik szülőhöz rendeli, még a bíróság sem döntött arról, hogy ki a jobb, arról meg pláne nem, hogy a másik biztosan alkalmatlan a nevelésre.
Van, amikor mindegy, melyik általános iskolába jár a gyerek, de van olyan is, amikor a gondozó szülő kifejezetten a gyerek érdekei ellen való iskolát választana, sznobizmusból, vagy egyéb „felindulástól” vezérelve. Ha mindenki a gyerek helyébe képzelné magát, más lenne a helyzet.

Példa (de biztosan van jobb is): Hugom párjának exe, csakazértis egyházi iskolába iratta a gyereket, mert a volt társ tiltakozott, na, meg az új baráti körben ez a menő, ismerőse „elintézte”.
Egyikük sem vallásos, nem is hívő. Csak élettársak voltak. Az első szülői értekezletre az anya hívta az apukát és megkérte, ne árulja el, hogy nem házasok, majd, a felállós bemutatkozáson gyönyörűen elmesélte, hogy ők kinek a jó szülei, foglalkozás, stb.
Ott voltak, hallgatták a gyerekek is. (A gyerek ezután a papájához, a húgomhoz és az új féltestvéréhez ment hétvégére, anyukánál a sokadik barát, nagynéni egy lánnyal él együtt, stb.)
A végén álljunk fel, imádkozzunk. Ők hárman voltak, akik az első két-három szón kívül, még a Miatyánkot sem tudták folytatni.
A gyerek elsős, egyre feszültebb, az egyházi iskola légköre és az otthoni zagyva életmód nagyon ellentétes, a kötelező, vasárnap reggeli templomot, pedig újabb és újabb kifogással próbálja megúszni szegény. Elkeseredik, amikor a környezete körbeneveti, mert azt hiszi, úgy kell köszönni, "dícsértessék". (Az apa itt sem egy hatóságokhoz futkosó természet, bár, lehet, hogy jobb lenne.)

Egyébként, ha a szülők nem tudnak megegyezni, akkor a gyámhatóság dönti el a vitát és az ezzel le van zárva. Nem engedély kell tőlük, hanem vita esetén a döntés. Ez világos és tiszta. (akár jó a döntés, akár nem)

Nem az iskola jogairól van itt szó, hanem egy törvényről, amit az iskolának ismernie illik, a szabályokat pedig a szülőknek illene betartaniuk, mert nem lehet válogatni közöttük aszerint, hogy melyik tetszik, melyik nem.

Az iskolákról ennyit: ismerősöm (verekedős) felesége azt hazudta az iskolaváltásnál, hogy a férjét megfosztották a szülői felügyeleti jogától. Ebben az esetben nem kell mindkét hozzájárulás. Azonban az iskola papír nélkül elhitte.

Valószínűleg a középiskola is, ahol most elsős a nagyobbik lány, őt az anyja arra kérte, ne árulja el az apának, hová jelentkezik, mert az biztosan meghiusítaná. Mivel az apa látta a jelentkezési lapot, tudta, hogy a gyerek hazudik, nem „buktatta” le, nem reklamált az új középiskolában sem, miért fogadtak el egyetlen aláírást. Nincs értelme, később majd megbeszélhetik a dolgot indulatok nélkül, a gimi pedig nem rossz.
Viszont az iskola, az ilyen tévedéseket valószínűleg, a „nem cirkuszoló” szülők elnézése miatt is, túl nagyvonalúan kezeli.

ildiko1 # 2008.01.29. 10:14

Tökéletesen egyet is értek Veled. Ha két szülő válás után is csak és kizárólag a gyerek érdekét nézi, akkor ennek semmi akadálya.
Nálunk ez nem egészen így van, exnek - úgy gondolja - csak jogai vannak, és kötelezettségei meg nincs.

Én csak azt mondtam, hogy nincs ilyen kötelezettsége és felelőssége az iskolának (általános).
Még az első osztályos beiratkozáskor is elég a neveló szülő aláírása.
Nem az iskola jogosult a kapcsolattartás meghatározásában és betartatásában.
Ezért van agyámügy.
És azt én maradéktalanul betartom. Már ha ex viszi a gyereket.:)

Tudod, az iskola azt is látja ám, hogy én exet minden iskolai ügyről tájékoztatom, ő meg arra nem veszi a fáradságot, hogy a bizonyítványát aláírja és közölje, ha beteg a gyerek amikor visszahozza.
Na ennyit a problémámról, a többit majd megoldom.
Köszönöm a segítségeteket!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.29. 07:15

Pedig ez is egyszerű. Mint idéztem, az iskola megválasztása a szülők közös döntése kell, hogy legyen. Az iskolának - annak is, amelyből ki akarják íratni a gyereket, és annak is, ahova be - ellenőriznie kellene, hogy a döntés valóban közös-e. Hogyan tehetné ezt meg másképp, mint úgy, hogy kéri mindkét szülő aláírását.

Hogy az iskola - talán a kisebb ellenállás törvénye miatt - behunyja a szemét, és úgy csinál, mintha nem tudná, hogy annak a gyereknek apja is van, más kérdés. Hogy az apa nem tereli jogi útra a kérdést, megint csak.

Tudod, sokan be sem jelentik a rendőrségen, hogy ellopták a biciklijüket. Ebből azt a következtetést vonni le, hogy a biciklilopás legális... Szóval elég nagy tévedés lenne.

ildiko1 # 2008.01.29. 06:34

KBS!

Értem a törvény szövegét, valóban nem bonyolult.
Az eredeti kérdés viszont az volt, hogy az iskola megtagadhatja-e a kiadást.
Na erre mondjál nekem törvényt lécci.
Bár nem tagadja meg, de kíváncsi lennék, erre lenne-e lehetősége.

Az, hogy exszel én hogy rendezem ezt a vitát, az rám tartozik.
De az iskola jóváhagyása miért kellene?

Nem fogja talán perelni az iskolát? Mire fel? És én sem, ha nem engednék el.

Egyébként nem kötekedni akarok, csak nem értem.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.28. 15:31

Olvasd el a törvényszöveget. Szerintem egyértelmű, és még csak bonyolultnak sem mondanám.

ildiko1 # 2008.01.28. 13:09

Ja és a gyerek 10 év alatti.

ildiko1 # 2008.01.28. 13:08

A helyi megyei gyámügy vezetője szerint semmiféle engedély vagy jóváhagyás nem szükséges tőlük sem a lakhely, sem az iskola megváltoztatásában.
Kizárólag tájékoztatási kötelezettségem van (és az nem lehet utólag) a nem nevelő szülő felé.
Sőt, az iskola is teljesen magától (és nem az én rábeszélőkémnek köszönhetően) tájékoztatott reggel erről. Utána néztek, ezt mondták.
A tájékoztatás kb. fél éve megtörtént, csak akkor még nem volt pontos dátum. Amint lett, azonnal értesítettem exet a helyzetről.

Ha így lenne, akkor az életbe nem mehetnék többet férjhez sem más városba, mert az ex soha nem járulna hozzá.

A gyúmügyön azt is mondták, hogy a szabályozott kapcsolattartást ugyanúgy kell biztosítanom, tehát ebben nem sérülhetnek ex jogai.

Senkit nem lehet ellehetetleníteni úgy, hogy az ex nem járul hozzá valamihez.

Eygébként egyetlen fillér gyt-t nem fizet, nekem meg el kell tartanom a gyerekem, tehát fontos a jobban fizető munka. És ezt ex nagyon jól tudja.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.28. 12:46

Csjt. 72/B. § (1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.
(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása.

Szerintem elég egyértelmű. Ildiko1-nek kivételes meggyőző képessége van, ha le tudta beszélni az iskolát - de ettől még nem lesz igaza.

_Wasp_ # 2008.01.28. 12:31

tehát iskolát csak GYH vagy bírósági jóváhagyással változtathatsz, ha nem tudsz az apával megegyezni.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.01.28. 12:29

szerintem KBS tudja jól, te és az "illetékes" rosszul.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ildiko1 # 2008.01.28. 07:07

KBS!

Köszönöm, de rosszul tudod.
Ugyanis most reggel beszéltem több illetékessel is, és a külön élő szülőnek nem kell a hozzájárulása, ha én megfelelően indoklom, miért is van szükség rá. És ezt csak bíróságon vagyok köteles megtenni, ugyanis még nem telt el 2 év a válás óta.

Tájékoztatási kötelezettségem van az elvált szülő felé, az ex a bíróságon kérheti az indokaim.

Egyébként időben mindenről tájékoztatva lett, tehát az új lakcímről és az új iskoláról is.

A jelenlegi iskola igazgatója is utána nézett és nem kéri az ex jóváhagyását az iskola váltásához. Mivel ex jogai ezáltal nem sérülnek, a kapcsolattartási joga változatlan formában megmarad.

Aqua # 2008.01.27. 21:17

De mivel nem tudnak, a gyámhivatal az illetékes, tőlük kell engedélyt kérni a költözéshez és az iskolaválasztáshoz. (Remélem, jól írtam.)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.27. 19:46

Meg kell tagadnia. Az iskolaválasztás olyan kérdés, amelyben a szülőknek meg kell egyeznie.

ildiko1 # 2008.01.27. 18:30

Bocsi, kicsit soxor ment el!:))

ildiko1 # 2008.01.27. 18:28

Szeretnék segítséget kérni abban a kérdésben, hogy az iskolának van-e joga megakadályozni azt, hogy a gyereket másik városban, másik iskolába írassam be?
A helyzet az, hogy elváltam, a gyereket nálam helyezte el a bíróság. Most lehetőségem van egy másik városban olyan munkát kapnom, ahol sokkal jobb anyagi feltételekkel dolgozhatok.
Ehhez oda kell költözzünk, iskolát kell váltanunk.
Megtaláltam a fogadó iskolát is, szívesen átvennék a gyereket.
A kapcsolattartás úgy van meghatározva, hogy a külön élő szülő minden második pénteken az iskolából viheti el a gyereket. Ez működik is, pedig most is 100 km van a két szülő lakhelye között és ennyi is maradna, csak másik városba kellenen érte jönni.
A jelenlegi iskola kér tőlem egy olyan papírt, hogy a nem nevelő szülő nyilatkozzan arról, hogy tud az iskola váltásról.
Én kértem exem, hogy írja alá ezt a papírt, de nem hajlandó!!
Pedig hónapok óta tud róla, hogy el szeretnénk költözni. Megadtam a fogadó iskola adatait is.
Tehát a kérdésem, valóban megtagadhatja-e az iskola azt a papírt, amivel a másik iskola fogadhatja a gyereket???? Elegendő indok-e a megtagadásra, hogy ex nem hajlandó ilyen papírt írni, mert ott tesz keresztbe nekünk, ahol tud??