Mit tegyek?

kali # 2008.02.28. 14:30

Ha az ügyvéd akit azért fogad fel az ember hogy az érdekeit képviselje, és nem tesz eleget ennek akkor mit lehet tenni?
Azt igérte tesz feljelentést gyermekveszélyeztetés/családon belüli erőszak miatt, de semmi nem történt. A telefonon történt beszélgetés során ma kiderült hogy állítolag még egy leírást se kapott meg, mármint kért részletes esetleírást hogy azzal megy majd a rendőrségre, de állítólag nem kapta meg egyiket se..... hetek óta.
Hamarosan válóperi tárgyalás, és ott tart a dolog hogy semmi se történt eddig.
Ügyvédváltás lenne a megoldás? És ez mivel jár? A mostani ügyvédnek ilyenkor kell fizetni?
Ha ügyvédváltás történik akkor az lehet hogy nem tudja meg hogy ki az uj ügyvéd?
Gyanítható hogy az ügyvéd azért nem lép mert rendőr ellen kéne feljelentést tenni, és amugyis nehezen akarta vállalni az ügyet, de végülis a végén az ő biztatására jutottunk oda hoyg legyen feljelentés.

A másik kérdésem az lenne hogy hallottuk hogy van egy ügyvédnő budapesten aki ilyen ügyekre, tehát családi erőszak/bántalmazás - válás ügyekre szakosodott. Tud valaki segíteni hogy megtaláljuk? Már csak pár nap van a válóperig, és abszolut nem biztató hogy így áll a dolog:(

kali # 2008.02.25. 12:27

Remélem Dr. Attika tud majd neked segíteni:)

Aqua # 2008.02.24. 12:07

Dr. Attika köszönöm a választ és a sok segítséget!
Emil ment, remélem, jó helyre, mert az Outlookkal nem akart.
Nálunk három a gyermek, a legidősebb velem van. Vagyis már az elsőfokú végzéssel elszakították őket.

Aqua # 2008.02.24. 11:46

Kedves kali!
Nem vagyok az a haragudós típus. Azon már túl vagyunk, hogy engem ne kíméljen, kb. fél évig kaptam tőle hideget-meleget (rá sem ismertem.) Most talán csak azért nem, mert alig találkozunk (most másokon tölti ki). Sajnos, hosszú távon a gyermekem issza meg a levét, ha ott maradhat, akkor is, ha neki most ez a jó.

Aqua # 2008.02.24. 11:29

Kedves monalisa1!
Csak azt szeretném tudni, ilyenkor mit tehetek?
Lehet, hogy nem jól olvastad, de most az a helyzet, hogy a másodfokú bíróság megváltoztatta az elsőfokú végzését, mégpedig az én javamra. Nem tartja indokoltnak az ideiglenes elhelyezést.
Én inkább azt mondanám, hogy jogot kellene szolgáltatni, mert ez az én esetemben nem igazán állja meg a helyét. Különben hogy hozhattak olyan döntést, amit egyértelműen nem tehettek volna (gondolom a másodfok nem véletlenül változtatta meg).

kali # 2008.02.24. 11:23

Kedves Aqua!

Remélem nem bántottalak meg az előző hozzászolásommal, mert abszolut nem állt szándékomba.
Én csak azt szerettem volna kifejezni, hogy lehet hogy te látod hogy a gyerek nem jó környezetben van, de egy 14 éves kamaszt sajnos nem könnyű, sőt néha lehetetlen észhet tériteni. Ezért írtam amit írtam. Mert az alapján amiket leírtál, hogy hogy viselkedik, meg a hány embert bántott már meg, az a gyanum hogy nem fog téged se kimélni ha visszamenne hozzád, az ő szemébe te lennél a rossz, és a másik szülő a jó. És miután nem látja be azt amibe most van, és valószínű hogy ez neki kényelmes is, ezért ugyis azt akarná hogy a másik szülőnél maradjon továbbra is.
Hidd el tényleg megértelek, és sajnálom hogy ez van. De a szülő meg is feszülhet és akarhatja a legjobbat a gyerekének, ha a gyerek nem kér belőle, és a másik szülő se látja be hogy baj van a gyerekkel, akkor egyedül maradtál a küzdelmedbe. :(

Aqua # 2008.02.24. 11:14

Kedves kali!
Természetesen tudomásul vettem, hogy a nagykorú gyermekem már nem alanya a pernek.
A 14 évesnél az a helyzet, hogy én sosem szakítottam el a másik szülőtől, sőt mindent megengedtem a láthatásokkal kapcsolatban. Akkor és ott találkoztak, ahol akartak a láthatási időn kívül is, és a korlátlan láthatásba is belementem (sajnos).
Egyáltalán nem a saját érdekeimet nézem, ha ezt tenném, hagynám ott, ahol van, és örülnék, a nyugalmamnak. Azért ragaszkodom hozzá, mert ezalatt az idő alatt (kb.másfél év) teljesen kifordult magából. Többeket megbántott, a viselkedése, beszéde megengedhetetlen. (Nem tőlem vette át, a másik szülőtől.) Attól félek, hogy ez csak rosszabb lesz, és tönkremegy. Nem is értem, miért nem készült pszichológusi szakvélemény.

Dr.Attika # 2008.02.24. 10:07

Aqua!
Ha kapok egy emil címet, akkor elküldöm a 17. sz. irányelvet a gyermek elhelyezéséről. Azt elolvasva mind a jogszabályi-helyeket, mind a bírói gyakorlatot, mind a várható dönrtést megismerheted. Nem rózsás a helyzet. A 17 éves maga dönt, hogy hol akar élni, ehhez a gyámhatóság engedélye kell. Tekintettel arra, hogy a testvéreket nem nagyon szakítják el, így valószínűleg a kisebbet is az apánál helyezik el. Mindenesetre olvasd el és ezek után tervezd meg a lépéseket.

monalisa1 # 2008.02.23. 20:17

Még egyetlen biróság sem...

monalisa1 # 2008.02.23. 20:07

Még egyetlen bíróság itélt el egy apát (vagy anyát) amiért a gyereke egy idő után "rossz" útra tért., mindenkinek saját belátása/tetszése szerint esetlegesen az alkohol-, a kábitószer- vagy netán egynémely szekta...

Nagy általánosságban nem a szülő a hibás hanem a társadalom, de ez teljesen más téma.

kali # 2008.02.23. 19:34

Monalisanak igaza van, a bíróság jogot szolgáltat, az igazság az más. Én hiszem hogy az igazság győz, még akkor is ha ez időbe telik. És a gyerek is egyszer ha már eléri azt a kort, és benő a fejelágya akkor ugyis látni fogja hogy mi is az igazság.

kali # 2008.02.23. 19:33

Aqua!

Miután 14 éves kortól a gyerek nyilatkozhat hogy mit szeretne, és ebbe az is beletartozik hogyha ő azt nyilatkozza hogy a másik szülőnél akar lenni akkor az ugy is lesz. Hisz ő már elég nagy ahhoz hogy meg tudja indokolni hogy miért, meg miegyéb.
A 18 éves gyerköccel szemben meg már semmit se tudsz tenni, hisz nagykoru:(

ÉS BÁR TÖKÉLETESEN MEGÉRTELEK, de abba gondolj bele hogy ezzel magadat teszed tönkre, ugy látszik a gyerekek már döntöttek, és ha akár a bíróság olyan döntést hoz hogy a 14 éves nálad legyen elhelyezve, abba gondolj bele hogy a gyerek hogy fogja magát érezni? mit fog rólad gondolni, azt hogy te elszakítod a másik szülőjétől, és hogy nem szereted mert a saját érdekeidet nézed, nem az ővét. És hidd el ugy is fog veled viselkedni hogy jó szar szülőnek érezd magad. Nem leszel boldog ha a gyerek akarata ellen cselekszel.

monalisa1 # 2008.02.23. 19:26

Kedves Aqua,

amatör megadta a jogi tájakoztatást, ObudaFan legfeljebb hozzátehet még.

A "küzdelmeidről" a fórum jogászai hetekkel ezelőtt úgyszintén megválaszoltak már - mi újat akarsz még hallani?!

Elnézés amiért kéretlen leszek: végül is nem te "nyertél" a férjeddel szemben, és a gyerekeid is elpártoltak tőled. Tudod, van az a béka amit le kell tudni nyelni... - az élet megy tovább.

Laikuskus hozzászólóként írtam: csak a saját idegeidet teszed tönkre a végnélküli pereskedéssel.

U.i.: az igazságot (...) ne a bíróságon keresd, ott elsősorban jogot szolgáltatnak - épp hogy csak nincs kiplakátolva a biróság homlokzatára.

Írtam: csak a saját idegeidet teszed tönkre

Aqua # 2008.02.23. 18:40

Még mindig várom ObudaFan véleményét, segítségét is.

Aqua # 2008.02.23. 18:38

Kedves monalisa1!
Sajnálom, hogy még mindig ezzel untatom a fórumot, de a gyermekeimért és az igazságért!!!

Aqua # 2008.02.23. 18:34

Köszönöm amatőr!
Erkölcsi kár: jogtalanul hagyták helyben az ideiglenes elhelyezési kérelmet, szünetel a szülői felügyeleti jogom, nem állapítottak meg láthatást,...DE a legfontosabb, hogy az egyik gyermekem teljesen kifordult magából, nem lehet ráismerni, elkerülik a régi barátai olyan lett a viselkedése.
A tárgyaláson egy bíró volt, és most is ugyanaz a bíró lesz. Az ex élettársának közeli hozzátartozója önkormányzati képviselő. Egy kisvárosban szerinted mekkora a befolyása?

monalisa1 # 2008.02.23. 15:08

Aqua, miért- és miért még mindig az értelmetlen csatározás?

amatőr # 2008.02.23. 14:22

A 18. életévét betöltött gyermek már nem áll szülői felügyelet alatt: ahhoz a szülőhöz megy, amelyikhez akar. Már ha egyáltalán a szülőjével együtt akar lakni. Vagyis a nagykorú gyermek elhelyezéséről már nem fog dönteni a bíróság, hanem csak a 14 éveséről.

Nem kérheted, hogy a megyei bíróságon legyen a tárgyalás, mert a gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti per nem megyei, hanem helyi bíróság hatáskörébe tartozó per. Legfeljebb azt kérhetnéd, hogy ugyanazon bíróság másik tanácsa, vagy ugyanazon megye egy másik helyi bírósága tárgyalja az ügyet - az ügyben eljáró bíró ill. a perbíróság összes bírájának elfogultsága miatt, amit természetesen meg kell indokolni. Viszont az általad leírtakból messze nem lehet ilyesmire következtetni.

A városi bíróság hozhat olyan döntést, hogy a 14 éves gyermek az exednél kerül elhelyezésre (vagyis helyt adhat a keresetének). A Csjt. 74. §-a szerint, ha a gyermek a tizennegyedik életévét betöltötte, az elhelyezésére vonatkozó döntés csak egyetértésével hozható, kivéve, ha az általa választott elhelyezés fejlődését veszélyezteti.

Milyen károd keletkezett?

Aqua # 2008.02.23. 13:09

ObudaFan segítségét is szeretném kérni.

Aqua # 2008.02.23. 13:08
Köszönöm Dr. Attika! Az anyagi körülményeink ég és föld. Én állok rosszabbul. Ott megkapnak mindent, és lehet disc
  • zni, csavarogni, tanulni nem muszáj, ami a félévi bizonyítványukon meg is látszik. Ez elég? Hol találok erre jogszabályt?
Dr.Attika # 2008.02.23. 12:12

A 17 éves önmaga dönthet, hogy melyik szülőnél kíván lakni a 14 éves esetében ha az exed ráhatása bizonyítható, akkor az kk. elhelyezésének megváltoztatása bcs-e.

Aqua # 2008.02.23. 12:09

ObudaFan S.O.S.!

Röviden az előzmények:
A 14 és 17 éves két gyermekem (az ex hatására) tavaly november elején elpakolta a holmiját, és a másik szülőhöz költözött. Ugyanakkor az ex beadta a gyermekelhelyezés megváltoztatása iránti kérelmet. November végén volt a tárgyalás, ahol nem egyeztem bele sem az elhelyezésbe, sem az ideiglenes elhelyezésbe. Írásban adott be kérelmet, aminek az elsőfokú városi bíróság decemberben helyt adott az ideiglenes gyermekelhelyezést illetően. A környezettanulmányra is jóval ezt követően került sor, de ennek eredményéről nem kaptam semmilyen papít. Ezt én megfellebbeztem. Ennek ellenére mindent úgy kellett intéznem, hogy a két gyermekem már nem tartozik az én "családomba" (családi pótlék, gáz-ártámogatás, gyermekvédelmi kedvezmény, stb.).

Az iratainkat elküldték a megyére, ahol tárgyaláson kívül végzést hoztak az ideilenes intézkedés ügyében 1 hónappal ezelőtt. Ezt a városira február elején megküldték, de én csak a héten kaptam meg a levelet, és egyben az új tárgyalást is kitűzték márciusra a VÁROSI Bíróságra.

A Megyei Bíróság leveléből tudom, hogy az ex észrevételeket nyújtott be a fellebbezésemre, amiből én semmit sem láttam, nekem ezt sem küldték meg.
A Városi Bíróság az ideiglenes intézkedést (dec-ben) helyben hagyta, de részemre nem állapított meg láthatást, és semmilyen tájékoztatást nem kaptam a teendőimet illetően. Amikor bementem a bíróságra érdeklődni, azt a választ kaptam, hogy a megyén vannak a papírjaink, nem tudnak mondani semmit. Gyermekeimmel november óta csak nagyon ritkán, kb. kéthetente találkoztam, akkor is csak pár percre jöttek el.

A Megyei Bíróság a végzésben megváltoztatja a Városi Bíróság végzését, és elutasítja az ex kérelmét az ideiglenes elhelyezést illetően! Fellebbezésnek helye nincs!

Mit tehetek?

1. Gyermekeim november óta jogtalanul vannak a másik szülőnél.
  2. Időközben egyik gyermekem betöltötte a 18. életévét.
  3. Mi várható a városin, hozhat-e véglegesen olyan döntést, hogy a gyermekeim a másik félnél maradhatnak?
  4. Kérhetem-e, hogy a megyén legyen a tárgyalás, és kell-e indokolni?
  5. Milyen "kártérítés"-sel léphetek fel?

Bocsánat, hogy hosszú lett.
Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2008.01.31. 16:57

Nincs mit.

Kriszti70 # 2008.01.30. 21:37

Kedves ObudaFan!

Köszönöm neked is a gyors válaszodat

Kriszti

ObudaFan # 2008.01.30. 21:20

A két év hiába telik le, a már megindult eljárásban a bíróság hatáskörében marad a döntés. Viszont ha egy ügyet 2 évig nem tűznek ki tárgyalásra, az világrekord, én írnék az OIT-nak.