köteles rész

sinus69 # 2008.02.03. 16:41

kbs:
Az apjuk gondoskodik is mindegyikről, abban nincs is hiba.
Amit meg én szeretnék elérni, az sztem érthető minden szempontból, ezért is kérdeztem azt, hogy a "legrosszabb" esetben mire számíthatnak a gyerekeim, valamint a volt férjem. Ezért is köszöntem meg monalisa1-nek a tanácsát a hitelfedezeti biztosítással kapcsolatban, ugyanis az eredeti szándékom az esetleges halálom esetén a család tehermentesítése.
Azért meg igazán ne ítélj el, hogy egy élet alatt megszerzett vagyonomat kizárólag a saját gyerekeimre szertném testálni, valamint a volt férjem lakhatását itt biztosítani még velük szemben is.
A tanácsokat mégegyszer köszönöm.

napsi # 2008.02.03. 17:18

Kedves Fórumozók!

Az alábbiakban kérem segítségeteket:

2004-ben bátyámmal együtt anyámtól örököltem egy (özvegyi joggal terhelt) ingatlant végrendeletileg, 1/2-1/2 tulajdoni arányban . Volt egy húgunk, aki még korábban meghalt, így az ő 2 lánya kötelesrészt kapott volna, pénzben kifizetve kérték, amit persze mi nem tudtunk akkor teljesíteni, (2 ok miatt: holtig tartó haszonélvezete volt a mostohaapámnak, másrészt nem volt egyéb, a kielégítésre alkalmas vagyonunk), ezért a földhivatalnál -kötelesrész jogcímén- bejegyezték a házra a "lányok" tulajdonjogát. A másik bátyánk is kötelesrészt kapott volna, de -szabályszerű idézésre- nem jelent meg a hagyatéki tárgyaláson, hogy visszautasítsa a kötelesrészt, korábban nem mondott le arról, lévén 35 éve nem tartotta anyámmal a kapcsolatot. Bátyám magát nem mentette, azóta sem jelentkezett, így teljes hatályú lett a végzés, de az ő kötelesrészéről nem tartalmaz rendelkezést sem a hagyatéki végzés, sem a bejegyző határozat.

És itt jön a probléma, rögtön kettő is:

1. A tulajdonjogot rosszul vezette be a földhivatal, az arányokat elírta. Kérdés: ha ennek már 2 éve és nekem most jutott tudomásomra, mit tehetek,kihez forduljak és milyen módon?
  2. Van-e még joga a másik bátyámnak valamire is kötelesrész címén? Meddig "várhatom" őt?
napsi # 2008.02.03. 17:23

Ja, azt elfelejtettem írni, azért fontos,hogy rendezettek legyenek a tulajdonhányadok bejegyzései, mert most ki tudnám fizetni a kötelesrészre jogosultakat, és nagyon nem mindegy mennyit kell "csengetnem":)

Nagyon köszönöm mindenki válaszát, aki ír, mert sürgős sürgős lenne!!!!!!!!!!!!!!!!!

ObudaFan # 2008.02.04. 15:10
  1. Ha meg lehet állapodni, akkor ügyvédi, vagy közjegyzői okiratba kell foglalni, és azt a földhivatalhoz benyújtani. Ha nem, akkor per.
  2. 5 évig.