köteles rész

ObudaFan # 2008.02.04. 15:10
  1. Ha meg lehet állapodni, akkor ügyvédi, vagy közjegyzői okiratba kell foglalni, és azt a földhivatalhoz benyújtani. Ha nem, akkor per.
  2. 5 évig.
napsi # 2008.02.03. 17:23

Ja, azt elfelejtettem írni, azért fontos,hogy rendezettek legyenek a tulajdonhányadok bejegyzései, mert most ki tudnám fizetni a kötelesrészre jogosultakat, és nagyon nem mindegy mennyit kell "csengetnem":)

Nagyon köszönöm mindenki válaszát, aki ír, mert sürgős sürgős lenne!!!!!!!!!!!!!!!!!

napsi # 2008.02.03. 17:18

Kedves Fórumozók!

Az alábbiakban kérem segítségeteket:

2004-ben bátyámmal együtt anyámtól örököltem egy (özvegyi joggal terhelt) ingatlant végrendeletileg, 1/2-1/2 tulajdoni arányban . Volt egy húgunk, aki még korábban meghalt, így az ő 2 lánya kötelesrészt kapott volna, pénzben kifizetve kérték, amit persze mi nem tudtunk akkor teljesíteni, (2 ok miatt: holtig tartó haszonélvezete volt a mostohaapámnak, másrészt nem volt egyéb, a kielégítésre alkalmas vagyonunk), ezért a földhivatalnál -kötelesrész jogcímén- bejegyezték a házra a "lányok" tulajdonjogát. A másik bátyánk is kötelesrészt kapott volna, de -szabályszerű idézésre- nem jelent meg a hagyatéki tárgyaláson, hogy visszautasítsa a kötelesrészt, korábban nem mondott le arról, lévén 35 éve nem tartotta anyámmal a kapcsolatot. Bátyám magát nem mentette, azóta sem jelentkezett, így teljes hatályú lett a végzés, de az ő kötelesrészéről nem tartalmaz rendelkezést sem a hagyatéki végzés, sem a bejegyző határozat.

És itt jön a probléma, rögtön kettő is:

1. A tulajdonjogot rosszul vezette be a földhivatal, az arányokat elírta. Kérdés: ha ennek már 2 éve és nekem most jutott tudomásomra, mit tehetek,kihez forduljak és milyen módon?
  2. Van-e még joga a másik bátyámnak valamire is kötelesrész címén? Meddig "várhatom" őt?
sinus69 # 2008.02.03. 16:41

kbs:
Az apjuk gondoskodik is mindegyikről, abban nincs is hiba.
Amit meg én szeretnék elérni, az sztem érthető minden szempontból, ezért is kérdeztem azt, hogy a "legrosszabb" esetben mire számíthatnak a gyerekeim, valamint a volt férjem. Ezért is köszöntem meg monalisa1-nek a tanácsát a hitelfedezeti biztosítással kapcsolatban, ugyanis az eredeti szándékom az esetleges halálom esetén a család tehermentesítése.
Azért meg igazán ne ítélj el, hogy egy élet alatt megszerzett vagyonomat kizárólag a saját gyerekeimre szertném testálni, valamint a volt férjem lakhatását itt biztosítani még velük szemben is.
A tanácsokat mégegyszer köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.03. 15:52

Nem is erről van szó. Hanem arról, hogy te azt is szeretnéd, hogy ha a férjed egyedül fizetné a részleteket, ne kérhesse ennek a megtérítését, lényegében a másik két gyerek rovására ajándékozzon - még a nevelt gyerekének is.
A másik két gyerkőcnek is van anyukájuk, róluk neki kell gondoskodni,
És mindről az apjuknak. Aki közös.

sinus69 # 2008.02.03. 15:15

Kedves kbs!
Ezért a házért eladtam a saját lakásomat, a felújításért meg a saját telkemet. A törlesztőrészleteket is én fizetem a saját bankszámlámról a saját pénzemből. Innentől kezdve nekem a saját gyerekeim a legfontosabbak, róluk szeretnék elsősorban gondoskodni. Sztem mindenki így lenne vele.
A másik két gyerkőcnek is van anyukájuk, róluk neki kell gondoskodni, nem nekem úgy gondolom...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.03. 14:06

OFF
Mindegyikünknek a gyerekek a lényeg.
Csak nem mindegyik gyerek...
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.03. 14:05

Attól még a köteles rész alapjába bele kell majd számíttatni.

sinus69 # 2008.02.03. 10:35

Köszönöm a választ ObudaFan. Akkor semmi gond a közjegyző előtti egyezségkötéssel ezek szerint, mert ilyen eshetőségek mindkét részről kizárt hála Istennek. Mindegyikünknek a gyerekek a lényeg. Köszönöm mégegyszer a tanácsokat, mindenkinek további szép napot kívánok!

ObudaFan # 2008.02.03. 10:22

Kényszer, jogellenes fenyegetés, tévedés, megtévesztés esetén pl. megtámadható.

sinus69 # 2008.02.02. 19:35

Monalisa1:
Nem igazán akarom feldobni a "pacskert" :), és szeretném, ha a családban mindenki megérné a 100. évet, de a forgatókönyvet sajnos nem én írom...
Ezért tartom fontosnak, hogy megpróbáljak gondoskodni elsősorban a gyerekeimről, és ami jogi hézagok vannak az elgondolásomban, azokat még úgymond időben elrendezzem... a volt férjem is így gondolkodik.
A közjegyzőnél kötött egyezség ugye megtámadhatatlan? Vagy nem örök érvényű?

monalisa1 # 2008.02.01. 22:52

Tegyük fel az adóstárs már nem él (...), a gyerekei a házon kívül a hitelrész okán tartozást is megörökölnek - a követelő a saját gondozó apjuk.

monalisa1 # 2008.02.01. 22:47

Köszönöm.

De vélem csak nem árverezteti el a saját gyerekei - és egyben saját feje fölül is - a házat ha netán pénzre lenne szüksége..., lévén x évig fizeti/fizette még a megboldogult - szerencsére még élő - volt felesége helyett is a hiteltartozás fele összegét is.

Én csak okvetlenkedek (...), de sinus69-nek vannak bizonyos kételyei a jövőt illetően - biztonságban szeretné tudni a gyerekeit stb.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.01. 22:39

Nem egy eset van amikor megvalósul "a" beszámítás megvalósulása.

Tulajdonjoggal szemben nem lehet beszámítani. Nem sáétálhatsz be az adósod udvarába, hogy ingóságokat foglalj a követeésed fejében.

monalisa1 # 2008.02.01. 21:10

Szerintem jó lenne ha a továbbaikban nem "a hogyan is lenne ha" kezdetű mondatok foglalkoztatnának, kedves sinus69.

monalisa1 # 2008.02.01. 21:08

Ha egy kiskorú meghal - elnézést -, aki egyben tulajdonos is volt, örököl a felmenője, a szülője. Ha a szülő később megházasodik (...), aztán később ő is jobb létre szenderűl, az özvegye részleges haszonélvezetet örököl., tulajdonrészt a megboldogult többi gyereke, ahányan élnek akkor még.

monalisa1 # 2008.02.01. 21:01

(sinus69, ne figyelj most ide, én a laikus hozzászóló kérdezem kbs-est a jogászt.)

Ha a ráfordított pénz ellenében esetlegeséggel nem kérhet magának tulajdonrészt, és mivel még jó ideig kiskorúak a gyerekek akiknek nincs miből az apjukat kifizetni, akkor peres úton akár el is árvezettetheti a gyerekei feje fölül a házat - a jussa végett?...

Nem egy eset van amikor megvalósul "a" beszámítás megvalósulása.

Közjegyző előtt olyan egyezséget köthetsz a volt férjeddel amilyent csak akarsz, elmondjátok neki és ő annak megfelelően megszövegezi majd. (A munkájért dijazás jár, ad róla számlát.) Az okirat eredeti példánya az irattáreában marad (= soha nem vész el), hitelesitett másolatot ad át róla.

sinus69 # 2008.02.01. 20:28

Köszi a hozzászólásokat.
Tudom bizonyítani a "rávalót", azzal nincs gond.
Ezt a hitelfedezeti biztosítást megérdeklődöm a banktól, a tippet köszönöm.
A volt férjem lenne a gyámja a gyerekeknek, az jó. De a továbbiakban általa fizetett törlesztőket hogyan követelheti a gyerekeken, amikor az ő örökségükben lakik ingyen és bérmentve. Nem kéne akkor valami egyezséget kötni még ezt megelőzendő az én életemben? Nem szeretném ha bármelyiknek is gondja származna, de a gyerekeimet akarom védeni, soha nem lehet tudni ugyebár...beléphet pár év múlva is egy mostohaanya pl.
Mert ha a volt férjem követelése = lenne a nullával, nem lenne köteles rész sem, vagy? Nem jól gondolom?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.01. 20:09

A volt férj szívességi lakáshasználó lesz az örökléssel a közös gyerekek tulajdonába kerülő házban
Gyám lesz.

de később a ráfordított pénzt követelheti egyenlő arányban a négyektől - vagy annak arányában tulajdonjogot a házból.
Nem követelhet tulajdonjogot.

Ha a volt férj is esetlegesen időelőtt elhalálozna, a követelési jog rászáll az ő másik két gyerekére
Nem száll át. Esetleg a köteles rész alapjába beszámíttathatják.

monalisa1 # 2008.02.01. 20:05

Halálod esetén (...) a közös gyerekeket az édesapja neveli egymaga tovább, valamint viseli gondját a gyerekek ingatlanának. El nem adhatja (= nem az övé), meg különben is: a gyámhatóság felügyeli a gyerekek ingatlanvagyoni értékét az egyenkénti nagykorúságukig.

monalisa1 # 2008.02.01. 20:01

A válás után egymagad vásárolt ingatlan különvagyonod, igaz, a rávalót adott esetben kell tudnod bizonyítani.(Nem kérdeztem, csak mint esetlegesség leírtam.)

A bankkölcsön felvételekor egyúttal hitelfedezeti biztosítást kellett volna kötni esetleges időelötti halálod esetére, ebben az esetben a bank elkárolná a törlesztésből még visszalévő részt. (No mindegy, egy esetleges másik/ujabb ingatlanvásárlás/hitelfelvétel dolgánál legyen majd rá gondod.)

A volt férj szívességi lakáshasználó lesz az örökléssel a közös gyerekek tulajdonába kerülő házban - szerintem. Ha a továbbiakban egymaga tudja fizetni a hitelt, az okés, így mindenki maradhat a jelenlegi otthonában, de később a ráfordított pénzt követelheti egyenlő arányban a négyektől - vagy annak arányában tulajdonjogot a házból.

Ha a volt férj is esetlegesen időelőtt elhalálozna, a követelési jog rászáll az ő másik két gyerekére - ezt öröklik őutána.

Aztán hogy a hat gyerek majdan hogyan-miként egyezkezik, azt ma senki meg nem tudja mondani...

sinus69 # 2008.02.01. 18:57

Még valami. Ha velem történik valami, mi lesz a hitel sorsával? Az addig rendben van, hogy az én 4 gyerekem örököl, de mivel még kiskorúak (bölcsi, ovi, iskola), ezáltal jövedelmük nincs. A bank csak 1 milliót ír jóvá a tőkéből ebben az esetben. A törlesztőrészleteket a volt férjem fogja tovább fizetni, hogy a közös gyerekeink és ő is itt maradhassanak és ne vesszen el a ház. Ilyenkor örökölhet bármit is az első házasságából származó gyerkőc?

sinus69 # 2008.02.01. 18:48

Köszi a hozzászólásokat.
A házat válásunk után vettem kb. 2 hónappal, mert előtte albérletben laktunk. A hitelt pedig én törlesztem a bankszámlámról, melyre csak a családi pótlék érkezik.

ObudaFan # 2008.02.01. 17:36

Ne olyan gyorsan. A válaszhoz tudni kell, hogy a lskást a házastársi együttélés alatt vettétek-e. Ha igen, akkor az 1/2-1/2 arányú közös tulajdon, legfeljebb elszámolási viszony keletkezik köztetek a hitel vonatkozásában. Ebben az esetben mindkettőtök tulajdonrészét a saját gyermekei - függetlenül attól, melyik kapcsolatból származnak - egymás között egyenlő arányban öröklik, míg azt terhelő hagyatéki tartozás maradhat fenn a kölcsönszerződésből.
Az első feleségnek igénye nem lehet. Hogy a bank mit tehet az egyik adós halálakor, azt a kölcsönszerződésnek kellene tartalmaznia.

monalisa1 # 2008.02.01. 14:38

A volt feleség legfeljebb a saját rokonságából örökölhet valamit, de ez itt nem téma. A házat a gyerekeid fogják örökölni 4x 1/4-ed tulajdoni arányban, azonban ki kell fizetniük a volt férjeddel közösen felvett személyi hitel addig fizetett, őrá eső részét. Az autót is majd a gyerekeid öröklik - ha időközben el nem adod.

Időelötti halálod esetén a gyámhatóság óhatatlanul bekapcsolódna a dologba a gyerekek oldalán: a házat csak a nagykoruságuk után lehetne eladni, illetőleg a hivatal előzetes engedélyével - a vagyoni értéküket továbbra is vigyázva egyenkénti 18 éves korukig.

A volt férjed saját két gyermeke az én olvasatom szerint nem örököl semmit - mivel jelen idő szerint nincs mit.