köteles rész

adriennh # 2008.01.31. 12:29

Kedves Fórumtagok!

Nekem egy olyan problémám lenne, hogy a szüleim háza, fele édesanyámé, fele édesapámé. Mivel édesapámnak az előző házasságából van 3 gyereke, ezért rám akarták iratni az ő fele részét, hogy a gyerekei ne kapjanak belőle. Az ügyvéd az ajándékozást javasolta, de mint kiderült, ebből is kell köteles részt fizetni. Arra lennék kíváncsi, hogy ez így van-e,és, ha igen, akkor mennyit. Azt is mondta, hogy csak úgy lehetett volna, hogy én papíron megveszem tőle a felét, de mivel én még tanulok, ez feltűnt volna, hogy honnan van annyi pénzem.
Segítséget előre is köszönöm!

monalisa1 # 2008.01.31. 14:02

A kötelesrésszel kapcsolatban javaslom olvasd ObudaFan a témával kapcsolatos egy előbbi beírását: http://www.jogiforum.hu/forum/35/14037

ObudaFan # 2008.01.31. 17:02

Jár a kötelesrész, mégpedig annak a fele, amennyi a törvényes örökrészük lenne. Kivéve, ha az édesapád még több, mint 15 évet él.

Tartási szerződést szoktak kötni, de hát az sem túl életszerű, hogy te tartod őt el, amíg tanulsz.

Mindenesetre, ha ajándékozás, vagy végrendelet sem születik, nemcsak kötelesrész, de a törvényes örökrészük jár majd nekik.

sinus69 # 2008.02.01. 10:41

Üdv mindenkinek!
Szeretnék tanácsot kérni tőletek az alábbiak vonatkozásában:
Tulajdonomban van egy ingatlan 1/1 arányban. Volt rá lakásvásárlási hitelem, ahol a volt férjem volt a kezesem. Azt kiváltottam személyi hitelre, ami az én és a volt férjem nevén "fut". Van 3 közös gyermekünk, valamint nekem is és a volt férjemnek is az előző házasságából 1 és 2 gyermeke. Én azt szeretném, hogy az én esetleges elhalálozásom esetén az én 4 gyermekem örökölne (a kp. induló csak az enyém volt (3 millió Ft)), illetve a volt férjem, mivel ő most nálunk lakik addig, amíg nem tudja megoldani a lakásproblémáját, itt lakhasson, már csak azért is, mert a közös 3 gyerkőc kiskorú. Ezt mivel és hogyan biztosíthatom számukra?
Valamint ha a volt férjemmel történne valami, akkor az első feleség a házammal kapcsolatban igényt tarthat e bármire is? Vagy a bank esetleg variálhat e, mivel a másik adós meghalt? A gyámhivatal mindkét esetben belép az életünkbe? És hogyan?
Az autónk csak a volt férjem nevén van, de válásunkkor az ítélet szerint nekem át kellett adnia, mert abba is én fizettem be 650.000,- Ft-ot (igazolni tudom), de még nem írattam át az autót. Erre igényt tarthat a volt első feleség?
Nem akarunk idő előtt "eltávozni", de a mai világban mindenre gondolni kell...
Válaszokat előre is köszönöm.

monalisa1 # 2008.02.01. 14:38

A volt feleség legfeljebb a saját rokonságából örökölhet valamit, de ez itt nem téma. A házat a gyerekeid fogják örökölni 4x 1/4-ed tulajdoni arányban, azonban ki kell fizetniük a volt férjeddel közösen felvett személyi hitel addig fizetett, őrá eső részét. Az autót is majd a gyerekeid öröklik - ha időközben el nem adod.

Időelötti halálod esetén a gyámhatóság óhatatlanul bekapcsolódna a dologba a gyerekek oldalán: a házat csak a nagykoruságuk után lehetne eladni, illetőleg a hivatal előzetes engedélyével - a vagyoni értéküket továbbra is vigyázva egyenkénti 18 éves korukig.

A volt férjed saját két gyermeke az én olvasatom szerint nem örököl semmit - mivel jelen idő szerint nincs mit.

ObudaFan # 2008.02.01. 17:36

Ne olyan gyorsan. A válaszhoz tudni kell, hogy a lskást a házastársi együttélés alatt vettétek-e. Ha igen, akkor az 1/2-1/2 arányú közös tulajdon, legfeljebb elszámolási viszony keletkezik köztetek a hitel vonatkozásában. Ebben az esetben mindkettőtök tulajdonrészét a saját gyermekei - függetlenül attól, melyik kapcsolatból származnak - egymás között egyenlő arányban öröklik, míg azt terhelő hagyatéki tartozás maradhat fenn a kölcsönszerződésből.
Az első feleségnek igénye nem lehet. Hogy a bank mit tehet az egyik adós halálakor, azt a kölcsönszerződésnek kellene tartalmaznia.

sinus69 # 2008.02.01. 18:48

Köszi a hozzászólásokat.
A házat válásunk után vettem kb. 2 hónappal, mert előtte albérletben laktunk. A hitelt pedig én törlesztem a bankszámlámról, melyre csak a családi pótlék érkezik.

sinus69 # 2008.02.01. 18:57

Még valami. Ha velem történik valami, mi lesz a hitel sorsával? Az addig rendben van, hogy az én 4 gyerekem örököl, de mivel még kiskorúak (bölcsi, ovi, iskola), ezáltal jövedelmük nincs. A bank csak 1 milliót ír jóvá a tőkéből ebben az esetben. A törlesztőrészleteket a volt férjem fogja tovább fizetni, hogy a közös gyerekeink és ő is itt maradhassanak és ne vesszen el a ház. Ilyenkor örökölhet bármit is az első házasságából származó gyerkőc?

monalisa1 # 2008.02.01. 20:01

A válás után egymagad vásárolt ingatlan különvagyonod, igaz, a rávalót adott esetben kell tudnod bizonyítani.(Nem kérdeztem, csak mint esetlegesség leírtam.)

A bankkölcsön felvételekor egyúttal hitelfedezeti biztosítást kellett volna kötni esetleges időelötti halálod esetére, ebben az esetben a bank elkárolná a törlesztésből még visszalévő részt. (No mindegy, egy esetleges másik/ujabb ingatlanvásárlás/hitelfelvétel dolgánál legyen majd rá gondod.)

A volt férj szívességi lakáshasználó lesz az örökléssel a közös gyerekek tulajdonába kerülő házban - szerintem. Ha a továbbiakban egymaga tudja fizetni a hitelt, az okés, így mindenki maradhat a jelenlegi otthonában, de később a ráfordított pénzt követelheti egyenlő arányban a négyektől - vagy annak arányában tulajdonjogot a házból.

Ha a volt férj is esetlegesen időelőtt elhalálozna, a követelési jog rászáll az ő másik két gyerekére - ezt öröklik őutána.

Aztán hogy a hat gyerek majdan hogyan-miként egyezkezik, azt ma senki meg nem tudja mondani...

monalisa1 # 2008.02.01. 20:05

Halálod esetén (...) a közös gyerekeket az édesapja neveli egymaga tovább, valamint viseli gondját a gyerekek ingatlanának. El nem adhatja (= nem az övé), meg különben is: a gyámhatóság felügyeli a gyerekek ingatlanvagyoni értékét az egyenkénti nagykorúságukig.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.01. 20:09

A volt férj szívességi lakáshasználó lesz az örökléssel a közös gyerekek tulajdonába kerülő házban
Gyám lesz.

de később a ráfordított pénzt követelheti egyenlő arányban a négyektől - vagy annak arányában tulajdonjogot a házból.
Nem követelhet tulajdonjogot.

Ha a volt férj is esetlegesen időelőtt elhalálozna, a követelési jog rászáll az ő másik két gyerekére
Nem száll át. Esetleg a köteles rész alapjába beszámíttathatják.

sinus69 # 2008.02.01. 20:28

Köszi a hozzászólásokat.
Tudom bizonyítani a "rávalót", azzal nincs gond.
Ezt a hitelfedezeti biztosítást megérdeklődöm a banktól, a tippet köszönöm.
A volt férjem lenne a gyámja a gyerekeknek, az jó. De a továbbiakban általa fizetett törlesztőket hogyan követelheti a gyerekeken, amikor az ő örökségükben lakik ingyen és bérmentve. Nem kéne akkor valami egyezséget kötni még ezt megelőzendő az én életemben? Nem szeretném ha bármelyiknek is gondja származna, de a gyerekeimet akarom védeni, soha nem lehet tudni ugyebár...beléphet pár év múlva is egy mostohaanya pl.
Mert ha a volt férjem követelése = lenne a nullával, nem lenne köteles rész sem, vagy? Nem jól gondolom?

monalisa1 # 2008.02.01. 21:01

(sinus69, ne figyelj most ide, én a laikus hozzászóló kérdezem kbs-est a jogászt.)

Ha a ráfordított pénz ellenében esetlegeséggel nem kérhet magának tulajdonrészt, és mivel még jó ideig kiskorúak a gyerekek akiknek nincs miből az apjukat kifizetni, akkor peres úton akár el is árvezettetheti a gyerekei feje fölül a házat - a jussa végett?...

Nem egy eset van amikor megvalósul "a" beszámítás megvalósulása.

Közjegyző előtt olyan egyezséget köthetsz a volt férjeddel amilyent csak akarsz, elmondjátok neki és ő annak megfelelően megszövegezi majd. (A munkájért dijazás jár, ad róla számlát.) Az okirat eredeti példánya az irattáreában marad (= soha nem vész el), hitelesitett másolatot ad át róla.

monalisa1 # 2008.02.01. 21:08

Ha egy kiskorú meghal - elnézést -, aki egyben tulajdonos is volt, örököl a felmenője, a szülője. Ha a szülő később megházasodik (...), aztán később ő is jobb létre szenderűl, az özvegye részleges haszonélvezetet örököl., tulajdonrészt a megboldogult többi gyereke, ahányan élnek akkor még.

monalisa1 # 2008.02.01. 21:10

Szerintem jó lenne ha a továbbaikban nem "a hogyan is lenne ha" kezdetű mondatok foglalkoztatnának, kedves sinus69.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.01. 22:39

Nem egy eset van amikor megvalósul "a" beszámítás megvalósulása.

Tulajdonjoggal szemben nem lehet beszámítani. Nem sáétálhatsz be az adósod udvarába, hogy ingóságokat foglalj a követeésed fejében.

monalisa1 # 2008.02.01. 22:47

Köszönöm.

De vélem csak nem árverezteti el a saját gyerekei - és egyben saját feje fölül is - a házat ha netán pénzre lenne szüksége..., lévén x évig fizeti/fizette még a megboldogult - szerencsére még élő - volt felesége helyett is a hiteltartozás fele összegét is.

Én csak okvetlenkedek (...), de sinus69-nek vannak bizonyos kételyei a jövőt illetően - biztonságban szeretné tudni a gyerekeit stb.

monalisa1 # 2008.02.01. 22:52

Tegyük fel az adóstárs már nem él (...), a gyerekei a házon kívül a hitelrész okán tartozást is megörökölnek - a követelő a saját gondozó apjuk.

sinus69 # 2008.02.02. 19:35

Monalisa1:
Nem igazán akarom feldobni a "pacskert" :), és szeretném, ha a családban mindenki megérné a 100. évet, de a forgatókönyvet sajnos nem én írom...
Ezért tartom fontosnak, hogy megpróbáljak gondoskodni elsősorban a gyerekeimről, és ami jogi hézagok vannak az elgondolásomban, azokat még úgymond időben elrendezzem... a volt férjem is így gondolkodik.
A közjegyzőnél kötött egyezség ugye megtámadhatatlan? Vagy nem örök érvényű?

ObudaFan # 2008.02.03. 10:22

Kényszer, jogellenes fenyegetés, tévedés, megtévesztés esetén pl. megtámadható.

sinus69 # 2008.02.03. 10:35

Köszönöm a választ ObudaFan. Akkor semmi gond a közjegyző előtti egyezségkötéssel ezek szerint, mert ilyen eshetőségek mindkét részről kizárt hála Istennek. Mindegyikünknek a gyerekek a lényeg. Köszönöm mégegyszer a tanácsokat, mindenkinek további szép napot kívánok!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.03. 14:05

Attól még a köteles rész alapjába bele kell majd számíttatni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.03. 14:06

OFF
Mindegyikünknek a gyerekek a lényeg.
Csak nem mindegyik gyerek...
ON

sinus69 # 2008.02.03. 15:15

Kedves kbs!
Ezért a házért eladtam a saját lakásomat, a felújításért meg a saját telkemet. A törlesztőrészleteket is én fizetem a saját bankszámlámról a saját pénzemből. Innentől kezdve nekem a saját gyerekeim a legfontosabbak, róluk szeretnék elsősorban gondoskodni. Sztem mindenki így lenne vele.
A másik két gyerkőcnek is van anyukájuk, róluk neki kell gondoskodni, nem nekem úgy gondolom...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.03. 15:52

Nem is erről van szó. Hanem arról, hogy te azt is szeretnéd, hogy ha a férjed egyedül fizetné a részleteket, ne kérhesse ennek a megtérítését, lényegében a másik két gyerek rovására ajándékozzon - még a nevelt gyerekének is.
A másik két gyerkőcnek is van anyukájuk, róluk neki kell gondoskodni,
És mindről az apjuknak. Aki közös.