Foglalás gyermektartásdíj tartozás miatt

Big Joe # 2008.02.18. 09:15

Kérlek mondjatok arra érdemlegeset, hogy ha a végrehajtási lapon hivatkoznak egy elsőfokú bírósági végzésre ami 5P-vel kezdő(ez az én konkrét ügyemben),de most vettem észre hogy valami tévedés van 3 évvel ezelőtti mind a két ítélet. Az elsőfokú ítéletet megváltoztatta a Megyei Bíróság, és új ítéletet hozott,ami 1P-vel kezdődik,(és pesze a többi szám is teljesen más a sorszámban).
Akkor most panasszal kell élni?
(a végrehajtás felfüggesztését már kértem,de nem jött vissza határozat még)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.17. 16:31

Felszólítást? Ha az ítéletben foglalt felhívás nem volt elég?

És ha ellent mond? Akkor megint per? Hányszor egymás után?

nandy # 2008.02.17. 11:31

Vajon hogyan kellene a végrehajtást kérőnek azt bizonyítania, hogy az adós nem fizet? Felsorakoztatni két tanút, akik az ítélet óta árnyékként követik őt, és a bankszámláját nézegetik, és tanúsítják, hogy nem jött pénz?

Csak arra gondoltam, hogy a vh. megindítása előtt esetleg fizetési felszólítást küld, és ha annak nem mond ellent az adós, akkor indulna a vh.

Big Joe # 2008.02.17. 10:49

Elküldtem a valóságot privátban.

Big Joe # 2008.02.17. 10:29

Ha a konkrét eset kell, leírom emailben neked és küldöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.17. 10:07

A te esetedben ez történt? Konkrétan ez, szóról szóra?

Big Joe # 2008.02.17. 09:51

Én pont a bírósági út lassúságát ecseteltem.
Mivel 4 hónap eltelt és nem intézkedett a bíróság.

Szeretném, ha belegondolnátok azért az én helyzetembe.Hiszen bármilyen szakmában (még egy ügyvéd esetében is) előfordulhat olyan élethelyzet mint az enyém.Lehet sebész,orvos,taxis,pék....
Tételezzük fel,hogy létezik egy Gipsz Jakab nevű ügyvéd. Volt egy előző házassága,amiből egy gyermek született. A házasság kudarccal zárult, de a volt feleség vérszemet kapott,mert végülis jól kereső férj volt.Jól menő ügyvédként elfogadta Gipsz Jakab, hogy havi 100 ezer Forintot fizet gyermektartást. Azóta újranősült, lett két gyermek. A feleség otthon van a két gyermekkel gyesen.
Történik egy baleset, Gipsz Jakab lebénul, nem tud beszélni.A hivatása egyik napról a másikra veszélybe kerül.Kiesik az eddigi biztos jövedeleme a családnak.
Mivel nyáron felújították a házat,nincs megtakarított pénz sem.Nem számítottak erre az élethelyzetre.
Mi történne akkor,ha abba a helyzetbe jutna Gipsz Jakab úr, hogy kifizet valahonnan 100eFt-ot,de a jelenlegi feleség kezébe csak 30eFt-ot tud adni,mert nem maradt több.Ezt nem teheti.Ehelyett mérlegeli,hogy a jövedelemből mennyit tud adni,hogy még ők is kihúzzák a következő hónapig a kiadások radikális csökkentése mellett.

Mit tesz? Bírósághoz fordul,előadja betegségét és hogy méltányosságból kérelem alapján szállítsák le a gyermektartás összegét, de azonnali ideiglenes intézkedést is kér,mert veszélyben a megélhetés jelen pillanatban.

Kérlek gondoljátok már át amit írtam empatikusan.
A sors kiszámíthatatlan, bárki juthat ilyen helyzetbe.

Nos nézzük mit tesz a bíróság...
Első tárgyalás: szó sem lehet most bármilyen ideiglenes intézkedésről.
Levélváltás: kérelem ideiglenes intézkedésre
Második tárgyalás: még nem tudott dönteni a bíróság az ideiglenes intézkedésről
Újabb levélváltás:kérelem ideiglenes intézkedésre
Eltelik 4 hónap, az elmaradás már 4-szeres.
A bíró aláírja a végrehajtási lapot és kiküldik a csekket, amin már jelentkezik a végrehajtói díj és egyéb költség is.
Gipsz Jakab úr kéri a végrehajtás felfüggesztését,de a bíróság nem reagál rá 1 hónap alatt.

Megjelenik a végrehajtó és lefoglal, sőt a ház tulajdoni lapjára is felvezetik a végrehajtást.

ObudaFan # 2008.02.17. 08:45

Ez komoly?
Tehát elég a bírósági ítélet és az én állításom (a másik fél nem fizet) ahhoz, hogy a végrehajtás meginduljon?

Vajon hogyan kellene a végrehajtást kérőnek azt bizonyítania, hogy az adós nem fizet? Felsorakoztatni két tanút, akik az ítélet óta árnyékként követik őt, és a bankszámláját nézegetik, és tanúsítják, hogy nem jött pénz?

Ha az adós tudja bizonyítani, hogy teljesített, és a végrehajtást kérő ezt tagadja, az drága mulatság lesz a végrehajtást kérőnek, mert fizetheti a megszünettési per költségeit.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.17. 08:41

Sajnos? Mégis hány kört kellene még futni egy jogerős ítélet birtokában, hogy a pénzedhez juthass?

Máskor meg a bírósági út lassúságára panaszkodnak...

Big Joe # 2008.02.17. 08:15

Kedves nandy!

Sajnos elég.Pontosabban pl. az én ügyemben elég egy rugalmatlan, lassú, túlterhelt bírósági rendszer, egy láthatóan elfogult bíró és egy rosszakaratú ügyvéd a másik oldalon - szubjektív véleményem szerint.
De további kérdéseket is feszegetne az ügy, konkrétan hogy a korrupció fogalma felvetődhet-e,és hogy az ügyvédi etika határa hol húzódik meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.17. 07:34

Természetesen.

nandy # 2008.02.16. 22:50

kbs:

Ez komoly?
Tehát elég a bírósági ítélet és az én állításom (a másik fél nem fizet) ahhoz, hogy a végrehajtás meginduljon?

Big Joe # 2008.02.16. 19:23

Kedves monalisa1!

Jeleztem a bíróságnak címzett levélben, hogy a végrehajtót nem tudtam elérni, ezért neki is elküldtem egy-egy példányt a levélből és a mellékletekből.
Neki tértivevényesen.(ezentúl mindenkinek tértivevényest fogok küldeni mindent)
Viszont engem nem az a végrehajtó keresett meg aki a végrehajtási lapon szerepelt, a megadott végrehajtó szabin van.Hiába a tértivevényes,nem olvasta el a címzett.

Big Joe # 2008.02.16. 19:12

Igen, egy érvényben lévő 2005-ös bírósági ítélet az alap sajnos.

Kedves Szakértők!
Arra jó lenne ha valaki tudna szakszerű biztos jogi választ adni, hogy amíg a gyermekét nevelő szülő fél évre visszamenőleg kérheti a gyerektartás felemelését, addig a a tartásdíjra kötelezett mikortól kaphatja meg a leszállítást a bírósági határozattal vagy ítélettel?
Onnantól,amikor először benyújtotta a kérelmet?
Merthogy nálam már 4 hónap eltelt azóta......,és mindenképpen le kell szállítaniuk, akkora a jövedelem különbség.

Ha teszem azt valóban onnantól, amikortól a kereset él, vagyis a kérelem beadásától kezdve - akkor az ügy bírói késleltetése különös, de érhető valamelyest.Ha viszont nem úgy van,ahogy képzelem, akkor a jobbik eset az hogy a bíró elfogult az ügyben szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.16. 15:14

A bírósági ítélet van olyan jó alap a végrehajtásra, mint egy fizetési meghagyás.

nandy # 2008.02.16. 15:03

Úgy tudom, a bírósági végrehajtó csak akkor intézkedhet, ha előtte a bíróság fizetési meghagyást állított ki, és annak nem mondtál ellent.
Vagy rosszul tudom?

monalisa1 # 2008.02.16. 14:48

Az ajánlott célduláddal tudakozódj a postahivatalban: a levél ajánlott-ragszáma alapján nézzenek utána a kikézbesítésnek vagyis az átvételnek... (Valamennyi pénzt kell fizetni majd.)

Legközelebb ne spórolj azon a ca. 150 forint többletkiadáson, amennyibe egy tértivevényes feladás kerül, mert AZ a biztos.

(Szerencsétlen esetben írhatod- adhatod postára ismét a bíróságnak a beadványodat...)

Big Joe # 2008.02.16. 13:58

szimplán ajánlottan.

monalisa1 # 2008.02.16. 13:35

A kérdésedre jogász tudna válaszolni, mármint hogy késlekedik-e a bíróság, és ha igen, akkor vajon mi okból.

Én csak annyit: ajánlott-tértivevényes levélben adtad postára a beadványodat? (Visszajött-e a levél bírósági átvételét igazoló kis cédula?)

Big Joe # 2008.02.16. 06:33

Köszönöm Monalisa.

Ezek a tények már 4 hónapja igazoltan a bírónál vannak.Ideiglenes intézkedésben kérdésében nem határozatban döntött, hanem sehogy. Pedig 15 nap a határidő rá, ha jól tudom.
Hogy lehet elképzelni azt, hogy végrehajtás ügyben pár napon belül tud dönteni, ideiglenes intézkedés ügyben viszont 4 hónap alatt sem.(a 15 napról nem tud?)

Tisztelt KBS!
Igen, saját vállalkozásomban lettem társasági jogviszonyban (munkaviszonyban).

monalisa1 # 2008.02.15. 19:52

A végrehajtótól kérhetsz részletfizetésre lehetőséget, ezt általában megadják.

Közben csak foglalkozik már/majd a bíróság a beadványaiddal. A betegségre, a munkahely elvesztésére, illetőleg a jelenlegi minimálbéres jövedelemre hivatkozva - mint a körülmények időközbeni lényeges változására - kérheted a t.díj csökkentését, valamint a 3 gyerekről való gondoskodás ténye, de addig ameddig a bíróság ebben másként nem dönt 30 ezer Ft/hó a fizetni valód - akármit is csínálsz tehetetlen kínodban.

Sajnálatosan jót nem tudtam írni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.15. 18:28

És? Maga mondta, hogy nincs bérjövedelme?

marcika # 2008.02.15. 18:24

A bírósági végrehajtási eljárásban a fokozatosság és az arányosság elve érvényesül. Ennek értelmében elsősorban az adós pénzeszközeiből kell a végrehajtást megkísérelni. Az adós vagyontárgyait csak akkor lehet végrehajtás alá vonni, ha előre látható, hogy a pénzeszközökből a végrehajtás viszonylag rövidebb idő alatt nem vezethet eredményre. A lefoglalt ingatlant pedig csak akkor lehet értékesíteni, ha a követelés egyéb vagyontárgyakból nem fedezhető.

Nem vagyok jogász továbbra sem, tehát inkább a jogászokat hallgasd meg.

Big Joe # 2008.02.15. 17:59

Nem lehet végrehajtás alá vonni olyan ingóságot, amely a mindennapi életben a napi megélhetéshez szükséges. Nem így van?

A feleségem külön vagyonára mi alapján lehetne?

Valami jogi segítségre vágynék...
Pl. mi van,ha fellebbezem a végrehajtást és részletfizetést kérek?

A törvény szerint tudtommal munkaviszony esetén elsősorban munkabér letiltást lehet alkalmazni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.15. 16:38

Vagy kifizeted a tartozást - gyorsan - vagy elárverezik azt az autót. Annál pedig még azzal is jobban jársz, ha magad adod el.