Foglalás gyermektartásdíj tartozás miatt

ObudaFan # 2008.02.23. 10:07

Csjt. 72/B. § (1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.
(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása.
73. § (1) Ha e törvény másként nem rendelkezik, a szülői felügyelet körébe tartozó olyan kérdésekben, amelyekben a szülői felügyeletet együttesen gyakorló szülők nem tudnak egyetértésre jutni - a lelkiismereti és vallásszabadság körébe tartozó kérdések kivételével -, a gyámhatóság dönt.
(2) Ha a különélő szülők a közösen gyakorolt szülői felügyeleti jog tekintetében nem tudnak megegyezni, a döntés - a tizenhatodik életévét betöltött kiskorú tartózkodási helyének kijelölése [77. § (2) bek.] kivételével - a bíróság hatáskörébe tartozik.

Abacs # 2008.02.23. 06:27

Leülünk beszélgetni róla,...ígérem. Hátha legközelebb beavat az elképzeléseibe még döntés előtt.

Esetleg tudnátok valami irányadást,hogy a Csjt-ben vagy esetleg máshol létezik erről jogszabály?
Egyáltalán a kapcsolattartással melyik törvény foglalkozik?

monalisa1 # 2008.02.22. 19:30

Lehet, hogy nincs kellő ismerete azzal kapcsolatban: mit tehet és/vagy mit nem, így öntörvényüen cselekszik. Alkalmasint ülj le vele elbeszélgetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.22. 19:23

Most miért csodálkozol? Lopni is tilos - mégis lopnak.

Abacs # 2008.02.22. 18:37

Az én exem a tudtom és hozzájárulásom nélkül íratta be a 6 osztályos gimnáziumba a közös gyermekünket, 2007 őszén pedig lakást cseréltek. Erről is utólag értesültem.

A törvény szerint hozzájárulásomat kellett volna kérnie a volt feleségemnek?
Érdekes...
Hogy lehet,hogy mégis a tudtom nélkül elintézett mindent?

ObudaFan # 2008.02.20. 18:13

Igen.

telly # 2008.02.20. 18:10

Valójában a közös felügyelet fogalma nekem homályos. A bíróság megállapította a minimáis láthatást. Akkor is a beleegyezésemet kell kérje az exnejem az elköltözéshez, ha soha nem volt a lakásomra bejelentve, és szétköltözésünk után a szüleihez költözött? A kislányunk is oda lett bejelentve.

ObudaFan # 2008.02.18. 19:52

A bíróság jóváhagyása nélkül a te hozzájárulásod hiányában nem változtathatja meg a gyermek lakóhelyét. Ha közös a felügyelet, ha nem.

monalisa1 # 2008.02.18. 14:06

Amennyiben közös felügyeletek alán van helyezve a gyermek, akkor csak akkor költözik a gyermekkel ha azt te is jóváhagyod. A gyámhivatlahoz kell fordulnod.

telly # 2008.02.18. 13:54

Bocs, ez nem az a topic...

telly # 2008.02.18. 13:44

Az exnejem az ország másik végébe költözik másfél éves gyermekünkkel. Milyen lehetőségeim vannak, h láthassam a lányom? Sajnos a közalkalmazotti fizetés nem elegendő, h akár kéthetente is több száz km-t utazzak, gyerektartást is fizetek. Van bevált gyakorlat az ilyesmire?

Big Joe # 2008.02.18. 12:44

Szerintem ő arra játszik, hogy elpatkoljak. Akkor jár az árvasági segély és némi örökség is.

Próbálom nem teljesíteni ezt a "szívességet" neki.
:)

monalisa1 # 2008.02.18. 12:35

A leírtak alapján érthető, hogy még mindig veled foglalkozik...

Szerencsétlen egy nő, és te is őmiatta.

Big Joe # 2008.02.18. 12:35

"A valótlanságok ellen kénytelen lettél volna a tényekről tájékoztatni a bíróságot - a saját érdekedben."

• Ez megtörtént azonnal, de csak annyi a változás, hogy egy másik büntetőeljárás indult a becsületsértés miatt. Nem állították le a végrehajtást, mivel az külön ügy állítólag.

Szégyen, de szüleim adtak kölcsönt a végrehajtási díj kifizetésére, mert éppen nem állunk úgy.Persze kölcsön, majd megadjuk valamikor. Az elszomorító az, hogy ez 3 hónapnyi különbözet a fizetett és az ítélet szerinti között. Most megint eltelt még 2 hónap. Ezek szerint jöhet a következő végrehajtási lap majd. Hogy azt miből fizessük....?

Big Joe # 2008.02.18. 12:27

Két óvódás korú gyermekünk van. Az egyik gyerkőc szeptemberben iskolába megy.

Az előző házasságból származó gyermek idén 15 éves lesz.Én nem akartam a gyereket,amikor megtudtam hogy terhes,akkor már 2 hónapos volt.Gyorsan jött minden utána, 8 évig tartott a házasság.

Nejemmel? A 15 éves lányom mesélte, hogy az anyja jósnőnél volt pár éve, hogy elátkozzon minket.A két óvodást fattyúnak nevezi mindenkinek, még a közös lányunknak is, a jelenlegi feleségemet pedig "az asszony"-nak.
Ilyen jó a viszony.Nem volt komoly kapcsolata az elmúlt 8 évben, állítólag még mindig nem tudta feldolgozni hogy máshoz tartozom 7 éve.
Pedig megjegyezném, hogy a váláskor neki lett egy lakása a közösből és pedig albérletbe mentem....
(a közösbe pedig egy asztalt hozott,de fátylat rá)

monalisa1 # 2008.02.18. 12:24

A valótlanságok ellen kénytelen lettél volna a tényekről tájékoztatni a bíróságot - a saját érdekedben.

Hát igen, bosszúállók/hazugak tudnak lenni az ex-ek, adott esetben akár a másik oldalról is - ez utóbbi fél mondat nem rád vonatkozik.

amatőr # 2008.02.18. 12:19

Semmi jelentősége nincs annak, hogy a vh-lapon nem a jogerős határozat ügyszámát tüntették fel, hanem az elsőfokú határozatét.

Jelentősége annak lenne, ha nem létezne határozat, vagy nem lenne jogerős és végrehajtható.

Big Joe # 2008.02.18. 12:17

Köszönöm.

Azt nem tudom,hogy olvastad-e hogy a volt feleségem egy becsületsértő levelet írt a bírónak,amiben azt hazudta, hogy újgazdagok vagyunk, lebontottuk a házunkat és újraépítettük, nemrég több új fogat ültettek be nekem, a nejem nyakát húzza a sok aranylánc.Persze ebből semmi nem igaz.
De ezt olvasva a bíró nem adott ki ideiglenes intézkedést a tartásdíj leszállítására.Most pedig eltelt 4 hónap és jött a végrehajtó.
Nonszensz az egész!

monalisa1 # 2008.02.18. 12:12

Én elhiszem, hogy az újabb párkapcsolatodban - és az újabb kisbabával - az anyagiak "szorítanak", de ha lehet ne üljönk tétlenül. (A volt ex-eddel sehogy sem lehet egyezkedni?)

monalisa1 # 2008.02.18. 12:09

4 hónap alatt azért a bíróságra is el lehetet volna menni (...) és tudakozódni a beadvány sorsa felől.

Ha a bíróság utólag helyt ad a csökkentés iránti kérelmednek, a jelenlegi túlfizetés bizonyára beszámításra kerül majd.

monalisa1 # 2008.02.18. 12:07

A bírósági eljárással/itélettel kapcsolatban mást nem tudok írni - esetleg jogász majd.

A végrehajtótól kérhetsz részletfizetést, bár az sincs ingyen. (Ha nem vártad volna a leszállításra vonatkozó beadványod bírósági eljárását - ami önmagában is nem egyik napról a másikra való -, hanem idejében bemész a végrehajtóhoz, most a kiszálás költségét stb. legalább megspórolhattad volna magadnak.)

Big Joe # 2008.02.18. 11:26

Bocsi, de nem értem. Én vagyok a szenvedő alany.Náalm kopogtatnak a végrehajtók. Holnap kifizetem,de akkor sem egyértelmű számomra.

Tehát: szabályos-e a végrahajtási lap (és lefolytatható-e a végrehajtás), ha nem a másodfokú ítélet számára hivatkozik, hanem a megváltoztatott első fokú ítéletre?

4 hónapja kértem a leszállítást,de még ideiglenes döntés sem volt, csak végrahajtás indítása.

monalisa1 # 2008.02.18. 11:20

Ha az újra lefolytatott elsőfokú itélettel szemben nem fellebbeztek, akkor az a hatályos - és abban benne kell hogy foglaltassék: mi okból az elrendelt változtatás. (Ettől függetlenül ha neked úgy tetszik, írd a végrehajtási lapra mindhárom peres eljárás ügyszámát, eljárási sorrendjük szerint.)

Big Joe # 2008.02.18. 11:07

Köszönöm monalisa1.

A kérdésem az lenne, hogy szabályos-e a végrahajtási lap (és lefolytatható-e a végrehajtás), ha nem a másodfokó ítélet számára hivatkozik, hanem a megváltoztatott első fokú ítéletre?

monalisa1 # 2008.02.18. 09:33

A másodfokú bíróság ugyanazon ügy már másik nyílvántartási számot kap.