A másik topicba írtam választ.
Láthatásról megegyezni lehet?
Kedves Fórumozók!
Segítségeteket szeretném kérni.
Lassan 1 hónapja elváltam a férjemtől (akivel már 3 éve nem éltem együtt), de az erről szóló bírósági végzést még nem kaptam kézhez. Van egy 6 éves kislányunk, akinek Én lettem a törvényes képviselője. A volt férjem semmiben nem tartja magát a láthatáshoz, mert akkor igyyekszik elvinni a gyereket amikor épp jónak látja. Folyamatosan hívogat és üzeneteket küld. Teljesen ellehetetleníti az új párommal való kapcsolatom és az egész életem.
A megítélt gyyerektartást sem fizette be határidőre.
Nem lehet vele leülni beszélni sem mert teljesen meg van zavarodva. A gyermekem sem szeretném kitenni mindennek.
Egyszerűen nem értem miért nem tartja magát a bíróságon kötött egyezségünkhöz és miért akarja megkeseríteni még mindig az életem.
Közveszélyes is (büntetőeljárás van ellene folyamatban garázdaság miatt). Nem ismer nemet és nem érdekli senki csak saját maga.
Mit lehet tenni ilyen kilátástalan helyzetben? A törvényes út nem mindig járható és nagyon lassú is.
Menjek a Gyámhatósághoz?
Köszönöm válaszukat.
Kb ennyit akartam én is irni eddig is mint amit monalisa összefoglalt:)
Értem én egyébként hogy mit akarsz. Csak én még mindig ugy gondolom hogy a bíróság nem fog ezzel foglakozni hogy meddig láthatja az apa a gyerekeket gyakrabban, mert az nem egy behatárolható időintervallum.
Sok sikert a váláshoz, és az egyezséghez, meg a bírósági végzéshez.
A láthatással kapcsolatos egyezségbe a bíróság csak akkor szól bele, ha az nem a gyermek érdekét tartja szem előtt - egyébiránt abban állapodnak meg amiben nekik tetszik.
Annyit jegyeznék meg, hogy a különélő apa "menetrenden kívüli" jöveteleinek legyne valami rendszeressége - a gyermek a biztonságot, a rendszerezettséget szereti, számára az a megnyugtató - valamint az anya is tudja a saját dolgait ennek alapján tervezni, rendezni.
Kali! Úgy látom, nem értesz. A rendszerességet most hagyjuk - biztos lesz, de majd úgy, ahogyan ők meg tudják oldani.
A lényeg most az, hogy a közös megegyezéssel történő váláshoz jelenleg szükséges, hogy ügyvéd előtt kötött, írásos, az ügyvéd által ellenjegyzett egyezséget csatoljanak a bírósági keresethez.
Az apa ragaszkodik hozzá - mivel ismeri a leendő volt feleségét - hogy az a plusz láthatás is benne legyen az írásos egyezségben.
Tehát tudom, hogy egy ideális világban tök elég,ha a két megbízható, kizárólag a gyerekek érdekeit szem előtt tartó szülő szóban megegyezik - de ez itt nem egy ideális világ.
A kérdésemre viszont még mindig nem érkezett JOGI szempontból válasz: kifogásolható-e egy ilyen egyezség JOGILAG, vagy sem? Nagyon megköszönném, ha valaki tudna rá válaszolni.
(És ígérem, hogy az összes többi nem jogi javaslatot is továbbítom majd a jogi véleménnyel együtt.)
A bíróság felé csak annyit kell benyujtani ami a minimum, vagyis hogy két hetente hétvége a külön élő szülőé, amugyis ez a bevált bírói gyakorlat:) és azt hogy megegyezés van arról hogy amig nincs párja a gondozó szülőnek arról meg maguk között megegyeznek és ennyi, nem valószínű hogy a bíróság ezzel foglalkozni fog. Sőt biztos hogy nem.
Pszichologiailag még mindig tartom amit írtam lejjebb és amit jupiter is javasolt, hogy akkor is kéne egy rendszeresség. Mindenki szemszögéből végig gondolva is ez lenne a legjobb. De miután a válás során a gyerek sérül a legjobban, így rájuk kéne helyezni a hangsulyt, és miattuk egy rendszert kialakítani. Hidd el nekem, az lesz a legjobb mindenkinek hosszutávon.
Azért kell bírósági papír, mert az végrehajtható. Az ígéret meg nem. Most, amíg a vagyonon osztozkodnak, még az apa is alkupozícióban van, később már nem lesz.
Tehát: JOGILAG a lentebb vázolt egyezséggel nincs ezekszerint semmi gond, azt a bíróság simán jóváhagyja, ha a felek kérik?
A bírósági végzésben szereplő láthatási idő az minimum, ettől felfelé el lehet térni mindenféle külön jogi izémizé nélkül is. Miért ne lehetne ott többet a gyerek az apjánál?
Bár hozzáteszem, szerintem a több is legyen rendszeres. Tehát mondjuk minden szerdán délután ő megy értük az oviba/suliba. Egy gyereknek fontos a kiszámíthatóság, az adja a biztonságot. A két napig igen, aztán ötig nem, utána három nap, majd megint 2 nap szünet az nem annyira szerencsés.
Kedves Kali!
Először is nem rólam van szó, hanem a férjem barátjáról.
Másodszor a férj azért akar belemenni ebbe, mert
- Így legalább addig több láthatásra jogosult, amíg az exnek nem lesz másik párja.
- Próbálkozz az anya szemszögéből is nézni az esetet: most belemegy a korlátlan láthatásba, aztán, mondjuk összeköltözne valakivel, és továbbra is viselje el, hogy a volt férje szabadon bármikor jöhet? Vagy nézd az új pasi szemszögéből, úgy se sokkal szebb.
Miért lenne rosszabb a gyerekeknek, ha beláthatatlan ideig az apának joga van jönni, amikor csak tud, mint, ha az elejétől csak 2 hetente egy hétvégén láthatnák?
Egyébként még nem állapított meg semmit a bíróság, mivel még csak most válnak, és szeretnének megegyezni.
Márpedig az anya nyilván nem megy bele abba, hogy örökre korlátlan láthatása legyen az exének, viszont egy ilyen korlátozással talán igen.
A kérdés: JOGILAG van ebben kivetnivaló?
De ahogy olvasom haa bíróság megállapította a két hetente péntektől vasárnapig időpontot. Az hogy ti hogy egyeztek meg ezen felül, vagy mennyire tartjátok be az a ti dolgotok, ehhez nem kell külön bíróságra menni. A lényeg hogy azt ami a bírósági papírba van azt mindenképp biztosítani kell a külön élő szülőnek.
Pszichologiailag viszont nem biztos hogy ez egy jó megoldás, hogyha uj pár lép a képbe akkor betartjátok ami le van fektetve. Ez kicsit olyan hogy ha már van uj pár akkor az apuka háttérbe szorul, és a gyerekeknek se jó hogy és érzeni fogják a változást, hogy eddig gyakran jött apu, most meg nem. Ezzzel azt lehet elérni hogy az új párt nem fogják a gyerekek kedvelni, hisz miatta nem láthatják az apukát csak két hetente, és amig nem volt az uj pár addig meg jöhetett az apuka gyakrabban. Nem kéne a gyereket ilyennek kitenni, meg a leendő uj párt se:)
Mi köze a láthatásnak ahhoz hogy lesz uj párja a gondozó szülőnek vagy nem? Mert akkor mi változik? Akkor már nem lesz kivánatos személy a külön élő szülő? Onnantól a gyereknek más elfoglaltságai lesznek? Akkor már nem lesz közöttük meg a vérszerinti kapcsolat?
A bíróság legjobb tudomásom szerint nem szokott ilyen kitételeket tenni, van vagy lesz egy bírósági papír melyben le lesz fektetve hogy a gyerek korának megfelelően hol meddig van láthatás.
Ez kb olyan lenne mintha most itt lakom és jöhet a különélő szülő két hetente, de ha elköltözök a gyerekkel akkor a szülő láthatási joga változik, és pl csak havonta egyszer lesz neki joga láthatáshoz.
Jóváhagyhat a bíróság olyan egyezséget, hogy a különélő szülő X idővel előbb jelezve tulajdonképpen bármikor láthatja a gyerekeit, amíg a gondozó szülőnek élettársa vagy házastársa nem lesz, onnantól pedig a szokásos kéthetenként péntek X órától vasárnap X óráig elviheti őket. Szóval, ha a szülők megegyeznek, van ebben valami amit a bíróság kifogásolhat?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02