Családjogászok segítségét kérem!

birone # 2008.03.02. 09:22

A történet a következő:

A húgom és a sógorom házassága már évek óta megromlott. Sajnos a két gyerek (most 7, és 9,5 évesek) mind látták a veszekedéseket, és bevallom őszintén, hogy a sógor elég sokszor fel is öntött a garatra, de a gyerekeit sosem bántotta, vagy legalábbis mi nem tudunk róla.

A húgom viszont olyan nem tudok megülni a seggemen típus, nagyon eltérő volt a természetük, ha a húgom szórakozni akart, a férje nem, és ebből már eleve problémák adódtak.

A húgom végül is tavaly júliusban elköltözött a két gyerekkel először anyuékhoz, majd onnan egy albérletbe, jelenleg is ott él. Csakhogy utólag derült ki, hogy a házassága alatt is volt egy viszonya (talán több is), meg amikor végleg elhagyta a férjét, akkor is egy nála 6-7 (!) évvel fiatalabb – szinte suhancgyerekkel – állt össze, akiről aztán megtudtuk, hogy állami utógondozott, nevelőszüleinél élt eddig, és nem mellesleg felfüggesztettje van!

Úgy ismerkedtek össze, hogy kapta egy ismerősétől ennek a gyereknek a telefonszámát, és felhívta! Már ez is nonszensz számomra, hogy egy vadidegen, 7 évvel fiatalabb gyereket felhív, majd egy hét múlva meglátogatja 200 km-rel odébb, és ott is marad majdnem másfél hónapig egy munkásszálláson! Először próbálta elfogadtatni a választottját a családdal, és megvallom őszintén, amiben tudtam, segíteni próbáltam neki, és anyuék is, annak ellenére, hogy már az is nagy szégyennek számít a falunkban, hogy otthagyta a két gyerekét és lelépett másfél hónapra.

Aztán sajnos egyre-másra derültek ki a szívszerelmének a dolgai, próbáltunk neki segíteni beilleszkedni, mivel itt nem ismert senkit, munkahelyet kerestünk neki, nem is egyet, mindhárom helyéről elküldték, mivel nem akart dolgozni, visszaszólt a főnöknek, stb.

Közben a húgommal sem alakultak jól a dolgai, olyannyira nem, hogy teljesen ellenem és a szüleink ellen fordította a testvéremet. Összevissza hazudozik, sőt most már a gyerekeket is hazugságra neveli. A kapcsolatuk egyáltalán nem jó, csak közben a húgom alkalmi munkavállalói könyvvel dolgozik, mellette munkanélkülit kap, kapja a gyerektartást és az egyedülállók családi pótlékát, mégsem tud belőle megélni, így elmondása szerint azért fogadja vissza állandóan a gyereket, mert kell neki a pénze. Egyszóval kitartatja magát!

Ez még nem is érdekelne, ha nem élnék át mindezt a gyerekek. Háromszor cseréltetett zárat, negyedszerre is visszafogadta, legalább már ötször hívta ki a rendőrséget, de feljelentést még egyetlenegyszer sem tett, pedig állandóan zaklatta, zaklatja. Igazán már azt sem tudom, mikor mond igazat, és mikor hazudik, mert egyik nap ezt mond, a másik nap teljesen mást.

Csak az a baj, hogy keresztszülője vagyok mindkét gyereknek, és arra esküdtem fel, hogy őket mindenáron megvédelmezem. Sajnos most már úgy látom, hogy a húgomtól kell őket megvédeni.

Azt még nem írtam, hogy a válás még nem zajlott le, jelenleg 6 hónap szünetet kaptak, mert azt kérték – magam sem tudom, mi értelme volt ennek. A sógorom most már tavaly augusztus óta egyedül fizeti a lakáshitelt, a rezsit is, mert ő ott lakik a lakásban.

A jogászok segítségét a következőkben kérem:

1.)Szeretnék segíteni a sógoromnak abban, hogy a gyerekeket nála helyezzék el véglegesen, mert attól félek, hogy júliusban lejár a húgom munkanélkülije, ahol alkalmi könyvvel dolgozik, megmondták, hogy nem tudnak neki több munkát adni, és hivatalosan pedig nem jelentik be, ezért biztos, hogy az albérletet sem fogja tudni fizetni a továbbiakban. Ennek pedig – attól félek – az lesz a következménye, hogy a húgom fogja a két gyereket és lelép a gyerekkel annak nevelőszüleihez, vagy ami még rosszabb –egy ottani albérletbe 200 km-rel odébb. Ezt viszont mindenképp meg akarom akadályozni, annál is inkább, mert a válás megindítása óta a sógorom rengeteget változott – előnyére. Vele azóta is nagyon jóban vagyunk, tartjuk a kapcsolatot, nagyon szépen rendben tartja a lakást, fizeti a hiteleket, rezsit, stb.

2.)A másik dolog pedig az, hogy a sógoromék lakása mögött van egy ingatlan, amelyet most értékesítenek, és a társasház összes tulajdonosának hozzájárulása kell. Jogilag még a tesóm is tulajdonos, azonban nem igazságos az, hogy ő ugyanúgy megkapja a részét, holott már augusztus óta egyáltalán nem lakik az ingatlanban. Milyen módja van annak, hogy vagy ne juthasson hozzá a húgom a pénzhez, vagy csak csökkentett értékben, tehát ugyanúgy viselje az ingatlan terheit, mint ahogyan annak hasznait élvezi? Ugyanis biztos vagyok abban, hogy ha megkapja a többszázezer forintot, akkor azt ugyanúgy el fogja verni, mint ahogyan a nemrég megkapott életbiztosítási összeget. Persze mindenki azt csinál a pénzével, amit akar, csakhogy akkor fizessen is az után, ami a tulajdona!

ObudaFan # 2008.03.03. 17:36
  1. Neked ebben az ügyben legfeljebb tanúként jut szerep, ha bármelyik fél megidéztet. Ebben az esetben igazmondási kötelezettséged van.
  2. Sehogy, az az ő tulajdona.
birone # 2008.03.04. 14:27

köszönöm a tájékoztatást

ObudaFan # 2008.03.04. 20:40

Nincs mit.

wutti # 2008.03.10. 20:35

Szép napot!

Röviden:A bátyám a szüleimmel illetve velem,az öccsével él egy ingatlanben.Az ingatlan a szüleimé.A bátyámnak van három kiskoru gyermeke és persze a felesége.A ház legfelső szintjét lakják.Albérletet természetesen nem fizetnek csak a közös költségekből bizonyos részt.De talán nem is ez a lényeg.
A bátyám nem dolgozok,mivel,hogy "beteg".De az nem jelent problémát,hogy felöntsön a garatra és terrorizálja az édesanyám.Édesapám azért nem,mert ő is rendszeresen italozik és akkor megint Édesanyámon csattan az ostor.A veszekedések sokszor nagyon elfajulnak.Az utolsó csepp a pohárban az volt,hogy rendőrt kellett hívni a hétvégén,mert a bátyám teljesen bekattant.Vagy egy órán át tartottam a földön,mire kiértek a rendőrök és el mertem engedni.Feljelentést nem tettünk,talán kellett volna.Szóval ebben az idillben telnek a napjaink...
Azt szeretném megtudni,hogy milyen jogi lehetőségek vannak arra,hogy a bátyámat kitegyük a lakásból Ugyanis van saját házuk csak az Édesanyámon "élösködik".

Köszönöm!

monalisa1 # 2008.03.10. 21:50

Mivel a szüleiteké a ház, mint tulajdonosok ők tehetik ki a bátyádékat - cuccoljanak haza.

Papádnak csak van egy "tisztább" időszaka/napszaka, amikor ezt meg lehet vele beszélni, amikor is a felesége mellé áll!

A bátyádat feljelentheted a rendőrségen - akár még így utólag is - kiskorú veszélyeztetése jogcímen. Sőt mivel hosszú ideig úgy kellett erővel lefogni, veszélyben voltatok ti magatok is tőle.

Azt kell a papáddal megértetni, hogy a bátyád dolgában ez így nem mehet tovább, közös érdeketek az otthon békéje-, nyugalma- és biztonsága.

Jó lenne ha az eset nem történne meg ismét!

wutti # 2008.03.11. 11:37

Sziasztok!

Köszönöm a választ:Technikailag,hogy néz ki a dolog?
Egyébiránt sajna nem ilyen egyszerű a helyzet.Édersapámra nem számíthatok ebben az ügyben.És Édesanyám is fél,hogy mi lesz a gyerekekkel,ha el kell menniük tőlünk.Én viszon féltem Édesanyám,no meg a gyerkőcöket.És szeretnék nyugodtan élni,de ez nem is annyira egyszerü,mint gondolnánk...

Köszönöm!

ObudaFan # 2008.03.11. 17:32

Technikailag úgy néz ki, hogy a szülők közösen adnak neki 8 napot, hogy kiköltözzön. Ha nem költözik, pert lehet indítani a helyi bíróságon, ahol ideiglenes intézkedésként is lehet kérni a lakás kiürítését.

monalisa1 # 2008.03.11. 18:24

Szüleid dönthetnek úgy is, hogy csak a bátyádnak kell távoznia, az unokák és a menyük akár továbbra is maradhat., időnként meglátogatják az apjukat a házában...

wutti # 2008.03.11. 19:37

Köszönöm szépen!

Sütike0531 # 2008.03.17. 18:15

Segitséget szeretnék kérni!!

20 éves vagyok szüleim 12 éve elváltak, édesanyámnak egy családi háza van édesapámnak a válás után lakhatási joga van jelnleg gondnokság alatt van súlyos betegsége miatt.Az apám a lakhatási jogát nem vette igánybe önkormányzati lakásba költözött (tartás dijat is elfelejtett fizetni) és most elszeretnénk adni a házat csak nem tudjuk hogy a lakhatási joga fen áll e még, vagy azzal hogy elköltözött érvényét vesztete-e!
(Nagyon szeretném tudni hogy és smiként lehetne eladni legegyszerübben)

Előre is köszönöm!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.17. 18:41

Nincs olyan, hogy lakhatási jog. Kérdezz újra!

Sütike0531 # 2008.03.17. 18:53

Válás után lakáshasználatot álapitottak meg édesapámnak!!Kérdésem az lenne hogy akkor neki van e valami joga ehez a házhoz vagy nincs!!Elehet e adni vagy nem az ö bele egyezése nélkül??
Köszönöm előre is

ObudaFan # 2008.03.17. 19:26

Hát talán a tulajdoni lapot kellene megnézni, mert elképzelhető, hogy ott is bejegyzett használati joga lett, mondjuk egyezség útján. Mivel az adásvételhez mindenképpen ügyvédi közreműködés szükséges, az okiratszerkesztő ügyvéd pedig meg fogja tekinteni a tulajdoni lapot, ő fog tudni segíteni.

Sütike0531 # 2008.03.17. 19:36

Bevan jegyezve a földhivatalba!!
És az hogy nem beszámitható akkro hogyan lehet vele egyeséget kötni??

ObudaFan # 2008.03.17. 19:45

A gondnokával, a gyámhatóság hozzájárulásával.

Sütike0531 # 2008.03.17. 19:47

Nagyon szépen köszönök mindent

ObudaFan # 2008.03.18. 19:13

Nincs mit.

Egyedul # 2008.03.31. 10:15

Keresek egy olyan karitativ családjogászt, aki egy ujonnan indulo honlapon, (mely az egyedül maradt szülőket hivatott segíteni, hogy fel tudják dolgozni azt hogy egyedül maradtak)szivesen vállalná hogy jogi kérdésekre válaszolna.

Goodwitch # 2008.03.31. 10:56

Szerintem tegyél ki egy linket ide.

Itt mindig található segítő szándékú jogász.

Goodwitch

Goodwitch # 2008.03.31. 10:57

Már úgy értem, hogy ide mutasson :-)

Goodwitch

Egyedul # 2008.03.31. 14:09

Köszönöm a tippet. Igaziból azért nem szeretnék, mert ahogy olvasgatom itt a forumot, meg akikkel kapcsolatban vagyok, sajnos a forum miatt akadt már problémájuk, miután ez egy központi és jó segítség van ugy hogy egy ügy mindkét érintettje itt próbál tanácsot szerezni, és ezáltal okoznak egymásnak plussz csatákat.

A honlapom célja tényleg az hogy fel tudják dolgozni azt hogy egyedül maradtak, csak sajnos vannak jogi kérdések is, és nem is szeretném hogy a honlapom átmenjen jogi kategóriába, csak arra gondoltam hogy lehetne jogi segítség is ott is, mert pl védőnőnek is most alakul a külön kis blokkja, pedig sok védőnő ad sok babás forumon tanácsot :) remélem érhetően írtam le amit szerettem volna:)

Szóval még mindig áll hogy segítőkész jogászt keresek. És azért itt mert látom hogy itt vannak ilyen szakemberek. Meg igaziból később szeretném majd civil szervezet formájába áttenni a müködést és akkor meg ugyis kell jogász.

bgyörgyi # 2008.04.04. 08:17

Sziazstok!
nem tudom, hogy jó helyre írok-e.. lenne egy pár kérdésem és nagyon megköszönném, ha tudna valaki ebben segíteni.
Érdeklődni szeretnék, hogy a GYES-re való jogosultsághoz mennyi munkaviszony szükséges? illetve, én jutalékos rendszerben dolgozm, tehát van egy alapfizetésem (ami a diplomás alapbér) és jutalékot kapok, ugye ez is beleszámít majd GYES megállapításához??
Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.04. 09:36

nem tudom, hogy jó helyre írok-e..

Nem éppen. Amit te kérdezel, az TB-jog.
Egyébként a gyes alanyi jogon jár, egyetlen feltétele, hogy saját háztartásodban 3 évesnél fiatalabb gyermeket nevelj.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.04. 09:37

Ja: és az összege fix, és havi 30k alatt van. Valószínűleg kevered a gyeddel.