A történet a következő:
A húgom és a sógorom házassága már évek óta megromlott. Sajnos a két gyerek (most 7, és 9,5 évesek) mind látták a veszekedéseket, és bevallom őszintén, hogy a sógor elég sokszor fel is öntött a garatra, de a gyerekeit sosem bántotta, vagy legalábbis mi nem tudunk róla.
A húgom viszont olyan nem tudok megülni a seggemen típus, nagyon eltérő volt a természetük, ha a húgom szórakozni akart, a férje nem, és ebből már eleve problémák adódtak.
A húgom végül is tavaly júliusban elköltözött a két gyerekkel először anyuékhoz, majd onnan egy albérletbe, jelenleg is ott él. Csakhogy utólag derült ki, hogy a házassága alatt is volt egy viszonya (talán több is), meg amikor végleg elhagyta a férjét, akkor is egy nála 6-7 (!) évvel fiatalabb – szinte suhancgyerekkel – állt össze, akiről aztán megtudtuk, hogy állami utógondozott, nevelőszüleinél élt eddig, és nem mellesleg felfüggesztettje van!
Úgy ismerkedtek össze, hogy kapta egy ismerősétől ennek a gyereknek a telefonszámát, és felhívta! Már ez is nonszensz számomra, hogy egy vadidegen, 7 évvel fiatalabb gyereket felhív, majd egy hét múlva meglátogatja 200 km-rel odébb, és ott is marad majdnem másfél hónapig egy munkásszálláson! Először próbálta elfogadtatni a választottját a családdal, és megvallom őszintén, amiben tudtam, segíteni próbáltam neki, és anyuék is, annak ellenére, hogy már az is nagy szégyennek számít a falunkban, hogy otthagyta a két gyerekét és lelépett másfél hónapra.
Aztán sajnos egyre-másra derültek ki a szívszerelmének a dolgai, próbáltunk neki segíteni beilleszkedni, mivel itt nem ismert senkit, munkahelyet kerestünk neki, nem is egyet, mindhárom helyéről elküldték, mivel nem akart dolgozni, visszaszólt a főnöknek, stb.
Közben a húgommal sem alakultak jól a dolgai, olyannyira nem, hogy teljesen ellenem és a szüleink ellen fordította a testvéremet. Összevissza hazudozik, sőt most már a gyerekeket is hazugságra neveli. A kapcsolatuk egyáltalán nem jó, csak közben a húgom alkalmi munkavállalói könyvvel dolgozik, mellette munkanélkülit kap, kapja a gyerektartást és az egyedülállók családi pótlékát, mégsem tud belőle megélni, így elmondása szerint azért fogadja vissza állandóan a gyereket, mert kell neki a pénze. Egyszóval kitartatja magát!
Ez még nem is érdekelne, ha nem élnék át mindezt a gyerekek. Háromszor cseréltetett zárat, negyedszerre is visszafogadta, legalább már ötször hívta ki a rendőrséget, de feljelentést még egyetlenegyszer sem tett, pedig állandóan zaklatta, zaklatja. Igazán már azt sem tudom, mikor mond igazat, és mikor hazudik, mert egyik nap ezt mond, a másik nap teljesen mást.
Csak az a baj, hogy keresztszülője vagyok mindkét gyereknek, és arra esküdtem fel, hogy őket mindenáron megvédelmezem. Sajnos most már úgy látom, hogy a húgomtól kell őket megvédeni.
Azt még nem írtam, hogy a válás még nem zajlott le, jelenleg 6 hónap szünetet kaptak, mert azt kérték – magam sem tudom, mi értelme volt ennek. A sógorom most már tavaly augusztus óta egyedül fizeti a lakáshitelt, a rezsit is, mert ő ott lakik a lakásban.
A jogászok segítségét a következőkben kérem:
1.)Szeretnék segíteni a sógoromnak abban, hogy a gyerekeket nála helyezzék el véglegesen, mert attól félek, hogy júliusban lejár a húgom munkanélkülije, ahol alkalmi könyvvel dolgozik, megmondták, hogy nem tudnak neki több munkát adni, és hivatalosan pedig nem jelentik be, ezért biztos, hogy az albérletet sem fogja tudni fizetni a továbbiakban. Ennek pedig – attól félek – az lesz a következménye, hogy a húgom fogja a két gyereket és lelép a gyerekkel annak nevelőszüleihez, vagy ami még rosszabb –egy ottani albérletbe 200 km-rel odébb. Ezt viszont mindenképp meg akarom akadályozni, annál is inkább, mert a válás megindítása óta a sógorom rengeteget változott – előnyére. Vele azóta is nagyon jóban vagyunk, tartjuk a kapcsolatot, nagyon szépen rendben tartja a lakást, fizeti a hiteleket, rezsit, stb.
2.)A másik dolog pedig az, hogy a sógoromék lakása mögött van egy ingatlan, amelyet most értékesítenek, és a társasház összes tulajdonosának hozzájárulása kell. Jogilag még a tesóm is tulajdonos, azonban nem igazságos az, hogy ő ugyanúgy megkapja a részét, holott már augusztus óta egyáltalán nem lakik az ingatlanban. Milyen módja van annak, hogy vagy ne juthasson hozzá a húgom a pénzhez, vagy csak csökkentett értékben, tehát ugyanúgy viselje az ingatlan terheit, mint ahogyan annak hasznait élvezi? Ugyanis biztos vagyok abban, hogy ha megkapja a többszázezer forintot, akkor azt ugyanúgy el fogja verni, mint ahogyan a nemrég megkapott életbiztosítási összeget. Persze mindenki azt csinál a pénzével, amit akar, csakhogy akkor fizessen is az után, ami a tulajdona!