Családjogászok segítségét kérem!

monalisa1 # 2008.07.14. 21:10

Oké, én írtam rosszul - elnézést.

Köszönöm a helyesbítést, egyben mok.mok javaslata szerint jár el ama biztosítással kapcsolatban.

mok.mok # 2008.07.14. 20:51

Remélem süti olvasod!
A biztosítási összeget nem vonhatják be az örökösödési procedurába.
Egy biztosításban három szerplő van:
szerződő, biztosított, kedvezményezett.
a biztosított az akinak az életére (halálára) kötik a biztosítást.
A bitosítási esemény a kötvényben van rögzítve.
A biztosítási összeg jogosultja a kedvezményezett.
Ha kedvezményezettként az általános örökösök vannak megjelőlve, akkor is él a kedveményezetti státusz.
nem terhelhető, még örökösödési adó sem terheli!

Most ne halgass monalisa1-re, menj el a kötvénnyel a biztosító társsághoz és jeletsd be, hogy apukád meghalt.

Remélem érthető voltam és legfőképpen remélem tudtam segíteni!

mok.mok # 2008.07.14. 20:41

más az örökség és más a kedvezményezetti jogosultság.
Okos legyél!

mok.mok # 2008.07.14. 20:39

Adósságot csak az örökség mértékéig lehet örökölni.
Nem kell a többit megfizetni, ne félj!
Ha az a nyugdíj, vagy mi biztosítás, azt felveheti a kedvezményezett, nem viheti el senki.
Adat kéne, hogy milyen biztosításról van szó, hiszen ez lehet a tied is, és adósság sem terhelheti.
Feltétlen menj el a kötvénnyel a biztosító társasághoz, ott megtudod, hogy ki van megjelőlve kedvezményezettnek.
Na az felveheti a pént, más nem.
A biztosítás mást is takarhat. érdemes utánnanézetned.

monalisa1 # 2008.07.14. 19:34

Sütike0531

Egy örökségről mint egészről lehet csak lemondani, annak esetleges pozitívumát külön nem lehet felvenni.

monalisa1 # 2008.07.14. 19:32

Tudom, csak "körülírtam"...

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.14. 18:31

monalisa: visszautasítja az örökös az örökséget.

Sütike0531 # 2008.07.14. 18:29

Köszönöm!

Még egy oylan kérdésem lenne van valami magán nyudij alap vagy nem tudom nem vok jártas ebben azt esetleg fel vehetjük vagy életbiztositást ugy hogy ebből ne legyen hátrányunk az adoság miatt? vagy ha már eztis fel veszük akkor az adoságot is felveszük?

Sütike0531 # 2008.07.14. 18:26

Köszönöm!

Még egy oylan kérdésem lenne van valami magán nyudij alap vagy nem tudom nem vok jártas ebben azt esetleg fel vehetjük ugy hogy ebből ne legyen hátrányunk az adoság miatt? vagy ha már eztis fel veszük akkor az adoságot is felveszük?

monalisa1 # 2008.07.14. 18:14

A hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző előtt kell majd kölcsönösen lemondani az örökségről - így a negatív tartozást nem kell megfizetni. (Örököl majd az állam..., a felgyülemlett adósságot pedig elbukja aki azt apukátoknak adta.)

A közjegyzőnek pár tízezer forintot kell majd fizetni, ez az ő munkadíja, független a fentiektől. Ad róla számlát.

Az elhalázás helye szerinti önkormányzat jegyzőjénél lehet érdeklődni, hogy melyik közjegyzőnek is lett kiszignálva az ügy, és ő majd hivatalosan tudatja, hogy mikor lesz a hagyatéki tárgyalás - szerencsés ha már a közeljövőben.

Sütike0531 # 2008.07.14. 17:50

Tisztelt Ügyvédek!!!

Egy olyan kérdésem lenne először is nem tudtam hol kell fel tenni ezt a kérdést de az ügyvédek ugyis tudnak mindent:)!
A kérdés apu meg halt és volt adosága külön éltünk kit terhel iylenkor az adóság?(Arra gondoltunk ha nekünk gyerekeknek kellene fizetni az adoságot akkor nem veszük fel mert az adoság több mint amit örökölni lehetne és mi ugy tudjuk hogy ha nem veszük fel az örökséget hanem lemondunk rola akkor adoság sincs vagy esetleg van arra is meg oldás hogy adoság se legyen és az örökség is meg maradjon?) Remélem tudnak segiteni

mok.mok # 2008.07.14. 16:05

Mit lehet ez ellen tenni, hogy a gyerekek ne sérüljenek ennyire?
Van esély, hogy veszélyeztetés címen ne az anya kapja meg a felügyeleti jogot?

Anyát elásni a kert végében és fűzfát ültetni rá.
A kecske is megmarad, és a káposzta is kinőhet belőle.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.14. 15:17

Attól ők még törvényes örökösök - ha örökbe adták őket, akkor is. Az arányokon - ha vita van - el lehet pereskedni néhány évig.

hana # 2008.07.14. 13:10

Tisztelt Ügyvédek!
Összetett családból származom.Innen ered a jogi kérdésem.Mi hárman vagyunk édes testvérek ebből egy testvérünk elhalálozott.Tehát ketten vagyunk élő rokonok.A szüleink elváltak a közös tulajdonban lévő ház apánk nevére kerűlt gyermektartásdíj fejében.Majd apánk összeházasodott egy hölgyel aki hozoitt egy gyermeket de vagyont nem ,eladták a család házát és építettek egy másikat de azt már közös néven.Született 1 közös gyermekük tehát 4 en lettünk.Időközben a közös gyermek és a nevelőanya gyermeke kiskorúként kiléptek a családból hivatalosan gyámügyálltal és új gyámjuk lett.A házat így ki örökli?A nevelő anya mmi ránk 2-tőnkre is kapta az anyaságit tehát családilag egy család lettünk dde a két másik testvér kilépett e családból így ők is örökölnek?Kérem válaszoljanak fontos.Üdvözlettel Hajnalka

Mackólány # 2008.07.09. 13:55

Helló! Van még itt valaki? Lehet kérdezni?

monalisa1 # 2008.07.09. 07:50

Ülj le a férjeddel és beszéljétek át a gyerekek dolgát - legjobb tudástok szerint. (Nem vita és nem veszekedés, hanem a probléma közös megoldása.)

Az ügyvédnél aláírt egyezséget ő összetépheti és akkor semmis, ellenkező esetben azt már csak a bíróságon módosíthatod - de nagyon meg kell tudni indokolni. (Pl. hivatkozás a bíróságra előzőekben beadott megoldásokra...)

Feltétlen várjátok meg a pszichológus szakvéleményét - ti a férjeddel már elfogultak vagytok -, igaz, azért sokak ne várj a szakvéleménytől, mert mégis csak ti ismeritek a gyermekeket..., ő meg legfeljebb ha 15-20 percig találkozik egyikőjükkel-másikójukkal.

A gyekmekelhelyezésben végső soron a bíróság is dönthet majd. Tény, hogy a testvéreket nem szerencsés különválasztani.

Ha bejönne a külföldi munka, alkalmanként bizonyára fogod tudod majd a fiuk gondozását segíteni, mintsem a nem túl nagy összegő t.díjból.

Szóval leülni és átbeszélgetni, a szülői felelősséggel.

katinka71 # 2008.07.08. 23:24

Ha aláírtam ügyvéd előtt egy olyan megállapodást, ami nem egyezik az akaratommal, és korábban jobb megoldások is voltak ajánlva amik aláírás nélkül be lettek nyújtva a bíróságra, kérhetem-e a tárgyaláson, hogy ezt tekintsék semmisnek és egy másik megállapodást tartanék mégis elfogadhatónak. Gyerekelhelyezésről van szó, a pszichológiai vizsgálat majd azt az eredmény fogja kihozni, hogy a 3 fiút érdemes szétválasztani, de én már érzékelem ennek negatív hatását az egyedülmaradt gyerek esetében.A középsőt löknék ki a "bolyból", elég nekik a három gyerek(egy lánya van az új asszonynak is).A középsőnek egyre jobban hiányoznak a testvérei de hozzám is nagyon kötődik., Nekem viszont olyan a munkám, ami nem sokat fizet és a mellékállások miatt félő, hogy nem marad időm erre a gyerekre és rossz környezetbe kerül.A külfőldi munkavállalás lehetősége is lehetetlenné válik, ugynis nincs aki a kisiskolás korú gyerekre addig vigyázzon. Mit tehetek???

katinka71 # 2008.07.08. 21:46

Kérhető-e közös felügyelet egy válás során, ahol 3 kisgyerek van és kényszerűségből(anyagi-nagy hitel)az anyával csak a középső gyerek marad:ilyen egyezséget "sajtoltak" ki belőle.Pontosan mit jelent ez abban az esetben, egyáltalán létezik-e, ha apa már külön lakik és hamarosan újranősül. Még hivatalosan nem vagyunk elválva.

ObudaFan # 2008.07.08. 19:53

Írjon e-mailt.

cicababa # 2008.07.08. 18:53

Tisztelt Fórumozók !

Családjogi kérdésben szeretnék segítséget kérni.
A dolog nagyon összetett, egy családjogi szakértőt,ügyvédet keresek, mint nagymama. Egyenlőre tanácsért, aztán a továbblépéshez.
Köszönettel:

ObudaFan # 2008.07.02. 21:00

Nemcsak a külföldre költözéshez kell, hanem a gyermek lakóhelyének bármilyen megváltoztatásához. Mondjuk az apa kapcsolattartási jogát némileg befolyásolja, hogy a gyermek lakóhelye megváltozik. egyébként, ha a két szülő nem tud megegyezni, kérelemre bíróság dönt a vitában nemperes eljárásban.

_Wasp_ # 2008.06.25. 15:49

azért van ez, hogy az anya ne vihesse el a gyereket más országba az apa megkérdezése nélkül.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

västra # 2008.06.25. 15:46

hello Forumozok!
Kérdésem az volna, hogy ha nem közös felügyelet van a gyermek fölött hanem kizárolagos akkor miért kell az apa beleegyezése a külföldre költözéshez??
Válaszotokat köszönöm?

Kitartás!!!

alazat # 2008.06.25. 06:39

Kedves Kisné!
Kérdezősködtem, küldök egy tel.számot e-mailben, azt mondta, nyugodtan hívd fel, és az első találkozás, (ha össze tudod hozni) mindenképpen ingyen lenne!!!!! E-mail-ben megadom a tel.számot és a nevet, remélem, elolvasod.
Ha van kedved, válaszolj, remélem, nincs nagy gond!!!!

kisné # 2008.06.24. 18:38

A kérdésem az lenne, hogy mire hivatkozva lehet kapcsolat módosítást, jelen esetben szigorítást kérni a bíróságon???