http://www.magyarorszag.hu/…ugyek/csalad
és majd azon belül az Alrovatoknál a "Házasság felbontása" fejezet.
válóper, kereset megírása
Én sem találtam erre sablont, gondolom azért mert minden eset más.
Én annyit írtam bele, hogy mikor és hol kötetett a házasság; a házasságból született gyerekek adatait; mióta romlott meg a kapcsolat vagy az életközösség mikor szakadt meg. Azt a tényt, hogy : végérvényesen és visszavonhatatlanul megromlott a kapcsolatotok. Ha közös megegyezés lesz akkor azt is bele kell írni, hogy a válás közös elhatározás. A meglévő utolsó bejelentett lakcímeteknek mi lesz a további sorsa. Közösen használjátok vagy megállapodás alapján az egyik fél. Ingóságaitok megoszlásáról nyilatkozat. Gyerekek esetében: melyikőtöknél lesz elhelyezve, milyen lesz a kapcsolattartás, milyen %-os vagy/és fix összegű gyerektartásban állapodtatok meg. Házastársi tartásról nyilatkozat.
Talán ennyi.
De ha az elején nem mindent írsz le akkor majd az első tárgyaláson ugyis rákérdeznek.
A segítségeteket kérem. Amennyiben valaki a közelmúltban vált el, vagy válik el és a keresetlevelet már megírta segítsen nekem egy sablonnal természetesen adatok nélkül. Vagy ha valaki tud ilyen sablonról, hogy hol lehet letölteni akkor megköszönném. Akát itt, akár e-mailben. Előre is köszönöm!
Valóban írtad lentebb valahol, hogy már a beleegyezését adta a kislány külföldre viteléhez - én voltam figyelmetlen...
Akkor már csak az ő "lelépési pénze" és a lakással kapcsolatos két költségi tényető maradt nyított kérdes köztetek, hát "győzködjetek" és egyezzetek meg valahogy.
Kívánok minden jót.
Lehet, hogy félreérthető voltam, a hozzájárulást a közjegyzői okirat aláírása után aláírta már. Csak azért írtam, hogy annak idején emiatt volt sürgős az okirat aláírása részemről, mert úgy gondoltam, ha nem írom alá, ő sem fogja a nyilatkozatot aláírni.
Esetleg ajánlad fel neki, hogy amíg külföldön éltek, a t.díj fizetését szüneteltetheti..., persze ezt neked kell tudnod. (ObudaFan írta: egy gyermeknek külföldön is vannak szükségletei, tehát a t.díj járna.) Azonban ha úgy látod, hogy a kislányt a kinti keresetedből az apai pénz nélkül is különösebb gond nélkül el tudod tartani, akkor a férjed hadd szabaduljon...
Részedről ez egy ajánlat., osszon szorozzon, és hátha "meggyorsítja" az írásbeli hozzájárulását, hogy a gyermek külföldre viteléhez hozzájárul.
ObudaFan alant leírta a gyermekkel való külföldre költözés mikéntjét.
A ti elköltözéstek és az ő esetleges nem fizetése közt nem lehet részéről zsarolási pont.
Köszi, Monalisa, az a gondom, hogy úgy tűnik, nem akar fizetni, így valószínűleg ha megemlítem neki, hogy módosítani kellene a megállapodásunkat, abba sem fog belemenni.
Azt hiszem, erre mondhatom azt, hogy "így jártam"...
Mikor a közjegyzőhöz mentünk, még nem írta alá, hogy hozzájárul ahhoz, hogy a kislányomat külföldre vigyem, így sürgősen le akartam a közjegyzői okiratot rendezni...
A "közösről" annyit tudok mondani, hogy 8 év alatt mindig én kerestem többet, jóval többet, az ő fizetése a lakás törlesztésére nem lett volna elég.
Ha valaki nem tartja be az általa önként vállaltakat, akkor a másik mondhatja: részéről is semmis a dolog.
Rezsiköltség: mivel a kiköltözéséig házassági vagyonközösségben éltetek, a lakással kapcsolatos ilyen-olyan költségek és kiadások a közösből kerültek kiegyenlítésre, attól függetlenül is, hogy melyikőtől mennyit is tett bele ama bizonyos kalapba. Tehát ha utólag nem akarja fizetni, nincs jogalap azt tőle követelni.
Illeték: ha eladod a házat, annak vételi időpontjára figyelemmel esetlegesen szja fizetési kötelezettséged lesz mint tulajdonosnak, ugyanakkor az őmiatti eladási kényszer ok-okozati összefüggés nem áll meg az előző bekezdésben leírtak okán.
Véleményem szerint akként kellene módosítani a megállapodásotokat, hogy x határnapig kap y összeget lelépés címén, de ez ne legyen őrá nézve bármiféle kötelezettséghez közve.
Laikus vagyok, én ekként látom, lehet hogy jogász másként.
Még egy kérdésem lenne...
Ahogy írtam lent is írtam, közjegyző előtt aláírtam, hogy vállalom, hogy fizetek neki egy bizonyos összeget. Valahogy így szól: férjem kijelenti, hogy tudomása van arról, hogy x lakóház kizárólag az én tulajdonomat képezi (ezt házasságkötésünk alatt vettük, de már akkor írtunk szintén közjegyző előtt egy papírt, hogy csakis az én tulajdonom). Én a közös vagyonból történő beruházásokra való tekintettel fizetek neki x összeget y dátumig. Férjem kijelenti, hogy nem és nem is leszaz ingatlannak tulajdonosa, erre igényt semmilyen jogcímen nem tart. És hogy ugyebár nem fizetés esetén a vagyonom végrehajtás alá vonható.
Na most: mielőtt ezt aláírtam, szóban megállapodtunk bizonyos dolgokban, pl hogy amíg a házban lakik (most költözött el), fizeti a rezsi felét (nem tette meg, csak részben, naponta hívnom kell, ígérget, de nem fizet), az illeték felét kifizeti (így állapodtunk meg, ezért kap annyit, amennyit), illetve én azt mondtam, ha a fizetési határidőig el kell adnom a házat (hogy őt ki tudjam fizetni, abban az esetben, ha nem tudnám máshonnan a pénzt megszerezni), akkor a visszafizetendő szocpol felét is megfizeti. Ezt ő most mégsem hajlandó aláírni (tudom, késő bánat, ezt talán a közjegyzői okiratba kellett volna foglalni). A kérdésem tehát: ha továbbra sem működik együtt és inkorrekt, semmissé lehet-e tenni a közjegyzői okiratban foglaltakat, vagy erre már nincsen mód?
Nem, ez így rendben van.
Kedves ObudaFan,
Beszéltem velük telefonon (személyesen pénteken megyek) és azt mondták, ideiglenesen kivihetem a gyerekeket az apa hozzájárulásával (ami megvan, le is van fordítva, hitelesítve). Az ő engedélyük hosszabb időbe fog tartani (illetve, míg megkapom). Te máshogy tudod? Ha igen, légyszi, jelezd...
Köszi!
Kedves ObudaFan,
Beszéltem velük telefonon (személyesen pénteken megyek) és azt mondták, ideiglenesen kivihetem a gyerekeket az apa hozzájárulásával (ami megvan, le is van fordítva, hitelesítve). Az ő engedélyük hosszabb időbe fog tartani (illetve, míg megkapom). Te máshogy tudod? Ha igen, légyszi, jelezd...
Köszi!
Azért a gyámhatóság engedélyét ne felejsd el kérni ez előtt.
Monalisa,
Nagyon köszönöm a segítséget és a jókívánságokat! Én két gyerkőccel megyek Belgiumba, áprilisban kezdem a munkát, barátok várnak kint, és nem félek, menni fog!!!
Köszi még egyszer!
Írass vele egy kötelezvényt, hogy a rá eső rezsiköltségből tartozás címén x összeget y időpontig bezárólag megfizet. Ezt az összeget egyenlőre vond le az őt megillető járandóságból, a pénzt helyezd letétbe rokonnál és/vagy közös ismerősnél - miután fizetett megkaphatja majd a pénzt.
Hancikutyát "üdvözlöm", egyben elnézést az elírásért.
Kívánom, hogy az új életedben is boldogulj, remélve jobban mint ez idáig...
(Egyik ismerősöm egész Új-Zélandig távozott - senki és semmi sem várta, de viszonylag rövid idő alatt sikerült megkapaszkodnia., volt jó szakmája és perfekt nyelvtudása.)
Köszönöm,
Nem HaRcikutya, hanem HaNcikutya, de nem számít :))).
Még egy előző kérésemre visszautalva, ha vannak még a férjem által ki nem fizetett tételek, amelyekről szóban megállapodtunk, ezeket ne vegyem bele a keresetbe, hanem külön papírozzuk le? Mert ugye én vállaltam, hogy közjegyző előtt aláírom, hogy mennyit is mikorra kell neki fizetnem a házból, ekkor viszont (sajnos) nem tértünk ki az általa fizetendő dolgokra... Tudom, le kellett volna vonni, de akkor még nem tudtuk, pontosan mennyi a rezsi rá eső része (még csak most költözött el, a közjegyzőnél pedig már egy hónapja voltunk, így csak most tudunk órát leolvasni). Én mindenképp szeretnék fedve lenni, hiszen magamtól nem vonhatom le a majd esedékes, általam fizetendő összegből (hacsak nincs papír mögötte...). Ebben segítsetek, kérlek, mert két hetem van és költözünk, előtte pedig szeretnék mindent lerendezni.
Köszönöm!
Harcikutya
Külföldre költözés esetén biztosítanod kell az apa részére a láthatás/kapcsolattartás folyamatosságát és rendszerességét - a te költségedre., benne kell hogy legyen a megállapodásotokban.
Ha elfogadták az igénylésedet folyósítani fogják a pénzt, ha adathiányosság és/vagy kijavítás végett visszaküldik az igénylőlapot, azt úgyis fogják közölni.
(A hivatali adminisztráció időigényes...)
Jó napot!
Először is elnézést a nem pontosan ide szóló kérdésért, de talán tudnak segíteni.
A problémám az lenne, hogy az árvaellátási igénylőlapon elrontottam a tanulmányok befejezésének dátumát, amit a Tanulmányi Osztályon kijavítottak (nemes egyszerűséggel áthúzta, majd aláírta a helyes dátumot). A biztonság kedvéért kértem egy iskolalátogatási igazolást, amin szintén szerepel az időpont, és ezt mellékeltem is az igénylőlaphoz. A kérdésem az lenne, hogy ez jelenthet-e problémát, és hol tudnék tájékozódni afelől, hogy elfogadták-e igénylésemet, vagy sem?
Válaszukat előre is köszönöm!
Péter
Köszi mindkettőtöknek. Szóban megállapodtunk már, ám én szeretném ezt írásban is rögzíteni. Akkor ez legyen a válókeresettől függetlenül leírva?
Másik: ahogy egy másik topikban írtam, külföldre költözöm és viszem a közös gyermekünket is. Ehhez az apa hozzájárult egy külön dokumentumban, 2 tanul előtt. A keresetbe azért foglaljam bele a külföldi költözés tényét? (Azt is tudom, hogy végleges letelepedéshez gyámhivatali engedély szükséges és már rajta vagyok az ügyön).
Köszi!
Ha MINDENBEN meg tudtok egyezni akkor ügyvéd eleve nem szükségeltetik...
Igen, te is megírhatod a válókeresetet, benne megjelölve hogy közös megegyezéssel váltok, és csatolandó a megállapodás melyet a férjed is aláír. Ajánlott-tértivevényes levélben kell feladni.
3. Vagy bevállalja a rezsivel kapcsolatos követelésed teljesítését, vagy a távozásáért "kialkudott" pénzéből levonásba helyezed.
- Igen.
- Nem.
- A megegyezés attól megegyezés, hogy a feleknek nincsenek olyan követelései egymással szemben, amelyekről a bíróságnak kellene döntenie.
Sziasztok,
Az alábbiban kérnék segítséget: közös megegyezéssel elválunk. Házasságkötésünket követően közjegyző előtt írtunk egy papírt, hogy az ingatlan, amelyben lakunk (közösen laktunk) kizárólag az én tulajdonom. Most, hogy vége szakadt a házasságnak, úgy gondoltam, 3 év után mégsem mehet el a férjem üres kézzel, így megállapodtunk egy bizonyos összegben, amit fél éven belül kifizetek neki. Erről is készült közjegyzői okirat. A kereset azonban még nem készült el, bár elmentünk egy ügyvédhez, ki is fizettük azh ügyvéd által megjelölt összeg negyedét. Most kellene mennünk a kereset miatt, de férjem azt mondja, erre most nincs pénze... Hagyjuk. Kérdéseim:
- Közös megegyezés esetén megírhatom-e én a keresetet?
- Ezt csak személyesen lehet beadni a bíróságra?
- Ha vannak anyagi jellegű követeléseim, mint pl. rezsi felének fizetése (kiköltözésekor órák leolvasva természetesen, fennmaradó rezsi felét kérem fizetni), egyéb dolgok, amikben megegyeztünk, ezeket belefoglalhatom-e és tételesen kell-e belefoglalnom (hiszen a fizetendő rezsi összegét egyelőre nem tudom).
Köszi!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02