válóper, kereset megírása

monalisa1 # 2008.03.18. 09:09

http://www.magyarorszag.hu/…ugyek/csalad
és majd azon belül az Alrovatoknál a "Házasság felbontása" fejezet.

Zoé71 # 2008.03.18. 08:07

Én sem találtam erre sablont, gondolom azért mert minden eset más.
Én annyit írtam bele, hogy mikor és hol kötetett a házasság; a házasságból született gyerekek adatait; mióta romlott meg a kapcsolat vagy az életközösség mikor szakadt meg. Azt a tényt, hogy : végérvényesen és visszavonhatatlanul megromlott a kapcsolatotok. Ha közös megegyezés lesz akkor azt is bele kell írni, hogy a válás közös elhatározás. A meglévő utolsó bejelentett lakcímeteknek mi lesz a további sorsa. Közösen használjátok vagy megállapodás alapján az egyik fél. Ingóságaitok megoszlásáról nyilatkozat. Gyerekek esetében: melyikőtöknél lesz elhelyezve, milyen lesz a kapcsolattartás, milyen %-os vagy/és fix összegű gyerektartásban állapodtatok meg. Házastársi tartásról nyilatkozat.
Talán ennyi.
De ha az elején nem mindent írsz le akkor majd az első tárgyaláson ugyis rákérdeznek.

centurion # 2008.03.18. 07:56

A segítségeteket kérem. Amennyiben valaki a közelmúltban vált el, vagy válik el és a keresetlevelet már megírta segítsen nekem egy sablonnal természetesen adatok nélkül. Vagy ha valaki tud ilyen sablonról, hogy hol lehet letölteni akkor megköszönném. Akát itt, akár e-mailben. Előre is köszönöm!

monalisa1 # 2008.03.13. 14:10

Valóban írtad lentebb valahol, hogy már a beleegyezését adta a kislány külföldre viteléhez - én voltam figyelmetlen...

Akkor már csak az ő "lelépési pénze" és a lakással kapcsolatos két költségi tényető maradt nyított kérdes köztetek, hát "győzködjetek" és egyezzetek meg valahogy.

Kívánok minden jót.

Hancikutya # 2008.03.13. 10:13

Lehet, hogy félreérthető voltam, a hozzájárulást a közjegyzői okirat aláírása után aláírta már. Csak azért írtam, hogy annak idején emiatt volt sürgős az okirat aláírása részemről, mert úgy gondoltam, ha nem írom alá, ő sem fogja a nyilatkozatot aláírni.

monalisa1 # 2008.03.13. 09:56

Esetleg ajánlad fel neki, hogy amíg külföldön éltek, a t.díj fizetését szüneteltetheti..., persze ezt neked kell tudnod. (ObudaFan írta: egy gyermeknek külföldön is vannak szükségletei, tehát a t.díj járna.) Azonban ha úgy látod, hogy a kislányt a kinti keresetedből az apai pénz nélkül is különösebb gond nélkül el tudod tartani, akkor a férjed hadd szabaduljon...

Részedről ez egy ajánlat., osszon szorozzon, és hátha "meggyorsítja" az írásbeli hozzájárulását, hogy a gyermek külföldre viteléhez hozzájárul.

monalisa1 # 2008.03.13. 09:39

ObudaFan alant leírta a gyermekkel való külföldre költözés mikéntjét.

A ti elköltözéstek és az ő esetleges nem fizetése közt nem lehet részéről zsarolási pont.

Hancikutya # 2008.03.13. 09:22

Köszi, Monalisa, az a gondom, hogy úgy tűnik, nem akar fizetni, így valószínűleg ha megemlítem neki, hogy módosítani kellene a megállapodásunkat, abba sem fog belemenni.
Azt hiszem, erre mondhatom azt, hogy "így jártam"...

Mikor a közjegyzőhöz mentünk, még nem írta alá, hogy hozzájárul ahhoz, hogy a kislányomat külföldre vigyem, így sürgősen le akartam a közjegyzői okiratot rendezni...

A "közösről" annyit tudok mondani, hogy 8 év alatt mindig én kerestem többet, jóval többet, az ő fizetése a lakás törlesztésére nem lett volna elég.

monalisa1 # 2008.03.13. 09:02

Ha valaki nem tartja be az általa önként vállaltakat, akkor a másik mondhatja: részéről is semmis a dolog.

Rezsiköltség: mivel a kiköltözéséig házassági vagyonközösségben éltetek, a lakással kapcsolatos ilyen-olyan költségek és kiadások a közösből kerültek kiegyenlítésre, attól függetlenül is, hogy melyikőtől mennyit is tett bele ama bizonyos kalapba. Tehát ha utólag nem akarja fizetni, nincs jogalap azt tőle követelni.

Illeték: ha eladod a házat, annak vételi időpontjára figyelemmel esetlegesen szja fizetési kötelezettséged lesz mint tulajdonosnak, ugyanakkor az őmiatti eladási kényszer ok-okozati összefüggés nem áll meg az előző bekezdésben leírtak okán.

Véleményem szerint akként kellene módosítani a megállapodásotokat, hogy x határnapig kap y összeget lelépés címén, de ez ne legyen őrá nézve bármiféle kötelezettséghez közve.

Laikus vagyok, én ekként látom, lehet hogy jogász másként.

Hancikutya # 2008.03.13. 07:43

Még egy kérdésem lenne...
Ahogy írtam lent is írtam, közjegyző előtt aláírtam, hogy vállalom, hogy fizetek neki egy bizonyos összeget. Valahogy így szól: férjem kijelenti, hogy tudomása van arról, hogy x lakóház kizárólag az én tulajdonomat képezi (ezt házasságkötésünk alatt vettük, de már akkor írtunk szintén közjegyző előtt egy papírt, hogy csakis az én tulajdonom). Én a közös vagyonból történő beruházásokra való tekintettel fizetek neki x összeget y dátumig. Férjem kijelenti, hogy nem és nem is leszaz ingatlannak tulajdonosa, erre igényt semmilyen jogcímen nem tart. És hogy ugyebár nem fizetés esetén a vagyonom végrehajtás alá vonható.

Na most: mielőtt ezt aláírtam, szóban megállapodtunk bizonyos dolgokban, pl hogy amíg a házban lakik (most költözött el), fizeti a rezsi felét (nem tette meg, csak részben, naponta hívnom kell, ígérget, de nem fizet), az illeték felét kifizeti (így állapodtunk meg, ezért kap annyit, amennyit), illetve én azt mondtam, ha a fizetési határidőig el kell adnom a házat (hogy őt ki tudjam fizetni, abban az esetben, ha nem tudnám máshonnan a pénzt megszerezni), akkor a visszafizetendő szocpol felét is megfizeti. Ezt ő most mégsem hajlandó aláírni (tudom, késő bánat, ezt talán a közjegyzői okiratba kellett volna foglalni). A kérdésem tehát: ha továbbra sem működik együtt és inkorrekt, semmissé lehet-e tenni a közjegyzői okiratban foglaltakat, vagy erre már nincsen mód?

ObudaFan # 2008.03.12. 17:38

Nem, ez így rendben van.

Hancikutya # 2008.03.12. 10:30

Kedves ObudaFan,

Beszéltem velük telefonon (személyesen pénteken megyek) és azt mondták, ideiglenesen kivihetem a gyerekeket az apa hozzájárulásával (ami megvan, le is van fordítva, hitelesítve). Az ő engedélyük hosszabb időbe fog tartani (illetve, míg megkapom). Te máshogy tudod? Ha igen, légyszi, jelezd...

Köszi!

Hancikutya # 2008.03.12. 10:29

Kedves ObudaFan,

Beszéltem velük telefonon (személyesen pénteken megyek) és azt mondták, ideiglenesen kivihetem a gyerekeket az apa hozzájárulásával (ami megvan, le is van fordítva, hitelesítve). Az ő engedélyük hosszabb időbe fog tartani (illetve, míg megkapom). Te máshogy tudod? Ha igen, légyszi, jelezd...

Köszi!

ObudaFan # 2008.03.11. 17:28

Azért a gyámhatóság engedélyét ne felejsd el kérni ez előtt.

Hancikutya # 2008.03.11. 08:48

Monalisa,

Nagyon köszönöm a segítséget és a jókívánságokat! Én két gyerkőccel megyek Belgiumba, áprilisban kezdem a munkát, barátok várnak kint, és nem félek, menni fog!!!

Köszi még egyszer!

monalisa1 # 2008.03.11. 08:05

Írass vele egy kötelezvényt, hogy a rá eső rezsiköltségből tartozás címén x összeget y időpontig bezárólag megfizet. Ezt az összeget egyenlőre vond le az őt megillető járandóságból, a pénzt helyezd letétbe rokonnál és/vagy közös ismerősnél - miután fizetett megkaphatja majd a pénzt.

Hancikutyát "üdvözlöm", egyben elnézést az elírásért.

Kívánom, hogy az új életedben is boldogulj, remélve jobban mint ez idáig...

(Egyik ismerősöm egész Új-Zélandig távozott - senki és semmi sem várta, de viszonylag rövid idő alatt sikerült megkapaszkodnia., volt jó szakmája és perfekt nyelvtudása.)

Hancikutya # 2008.03.11. 06:38

Köszönöm,

Nem HaRcikutya, hanem HaNcikutya, de nem számít :))).

Még egy előző kérésemre visszautalva, ha vannak még a férjem által ki nem fizetett tételek, amelyekről szóban megállapodtunk, ezeket ne vegyem bele a keresetbe, hanem külön papírozzuk le? Mert ugye én vállaltam, hogy közjegyző előtt aláírom, hogy mennyit is mikorra kell neki fizetnem a házból, ekkor viszont (sajnos) nem tértünk ki az általa fizetendő dolgokra... Tudom, le kellett volna vonni, de akkor még nem tudtuk, pontosan mennyi a rezsi rá eső része (még csak most költözött el, a közjegyzőnél pedig már egy hónapja voltunk, így csak most tudunk órát leolvasni). Én mindenképp szeretnék fedve lenni, hiszen magamtól nem vonhatom le a majd esedékes, általam fizetendő összegből (hacsak nincs papír mögötte...). Ebben segítsetek, kérlek, mert két hetem van és költözünk, előtte pedig szeretnék mindent lerendezni.

Köszönöm!

monalisa1 # 2008.03.10. 16:50

Harcikutya

Külföldre költözés esetén biztosítanod kell az apa részére a láthatás/kapcsolattartás folyamatosságát és rendszerességét - a te költségedre., benne kell hogy legyen a megállapodásotokban.

monalisa1 # 2008.03.10. 16:46

Ha elfogadták az igénylésedet folyósítani fogják a pénzt, ha adathiányosság és/vagy kijavítás végett visszaküldik az igénylőlapot, azt úgyis fogják közölni.
(A hivatali adminisztráció időigényes...)

teddle # 2008.03.10. 11:06

Jó napot!

Először is elnézést a nem pontosan ide szóló kérdésért, de talán tudnak segíteni.

A problémám az lenne, hogy az árvaellátási igénylőlapon elrontottam a tanulmányok befejezésének dátumát, amit a Tanulmányi Osztályon kijavítottak (nemes egyszerűséggel áthúzta, majd aláírta a helyes dátumot). A biztonság kedvéért kértem egy iskolalátogatási igazolást, amin szintén szerepel az időpont, és ezt mellékeltem is az igénylőlaphoz. A kérdésem az lenne, hogy ez jelenthet-e problémát, és hol tudnék tájékozódni afelől, hogy elfogadták-e igénylésemet, vagy sem?

Válaszukat előre is köszönöm!

Péter

Hancikutya # 2008.03.10. 11:02

Köszi mindkettőtöknek. Szóban megállapodtunk már, ám én szeretném ezt írásban is rögzíteni. Akkor ez legyen a válókeresettől függetlenül leírva?

Másik: ahogy egy másik topikban írtam, külföldre költözöm és viszem a közös gyermekünket is. Ehhez az apa hozzájárult egy külön dokumentumban, 2 tanul előtt. A keresetbe azért foglaljam bele a külföldi költözés tényét? (Azt is tudom, hogy végleges letelepedéshez gyámhivatali engedély szükséges és már rajta vagyok az ügyön).

Köszi!

monalisa1 # 2008.03.10. 10:55

Ha MINDENBEN meg tudtok egyezni akkor ügyvéd eleve nem szükségeltetik...

Igen, te is megírhatod a válókeresetet, benne megjelölve hogy közös megegyezéssel váltok, és csatolandó a megállapodás melyet a férjed is aláír. Ajánlott-tértivevényes levélben kell feladni.

3. Vagy bevállalja a rezsivel kapcsolatos követelésed teljesítését, vagy a távozásáért "kialkudott" pénzéből levonásba helyezed.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.10. 10:53
  1. Igen.
  2. Nem.
  3. A megegyezés attól megegyezés, hogy a feleknek nincsenek olyan követelései egymással szemben, amelyekről a bíróságnak kellene döntenie.
Hancikutya # 2008.03.10. 09:31

Sziasztok,

Az alábbiban kérnék segítséget: közös megegyezéssel elválunk. Házasságkötésünket követően közjegyző előtt írtunk egy papírt, hogy az ingatlan, amelyben lakunk (közösen laktunk) kizárólag az én tulajdonom. Most, hogy vége szakadt a házasságnak, úgy gondoltam, 3 év után mégsem mehet el a férjem üres kézzel, így megállapodtunk egy bizonyos összegben, amit fél éven belül kifizetek neki. Erről is készült közjegyzői okirat. A kereset azonban még nem készült el, bár elmentünk egy ügyvédhez, ki is fizettük azh ügyvéd által megjelölt összeg negyedét. Most kellene mennünk a kereset miatt, de férjem azt mondja, erre most nincs pénze... Hagyjuk. Kérdéseim:

1. Közös megegyezés esetén megírhatom-e én a keresetet?
  2. Ezt csak személyesen lehet beadni a bíróságra?
  3. Ha vannak anyagi jellegű követeléseim, mint pl. rezsi felének fizetése (kiköltözésekor órák leolvasva természetesen, fennmaradó rezsi felét kérem fizetni), egyéb dolgok, amikben megegyeztünk, ezeket belefoglalhatom-e és tételesen kell-e belefoglalnom (hiszen a fizetendő rezsi összegét egyelőre nem tudom).

Köszi!