özvegyi haszonélvezet elvesztése

Karesz21 # 2008.03.18. 18:18

Sziasztok!

Az özvegyi haszonélvezeti jog elvesztésre kerül ha az özvegy újraházasodik ugye?
Ezt a tulajdonlapról hogy vetethetem le?
Gondolom a házassági anyakönyvi kivonattal.
Ha azt nem kapom meg(hogy ne tudjam levetetni), akkor van még vmilyen okirat ami ezt helyettesítheti?

Köszi!

laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.18. 18:20

Hogyne. A jogerős bírósági ítélet.

Karesz21 # 2008.03.18. 18:32

Milyen jogerős bírósági ítélet?

laikus hozzászóló

ObudaFan # 2008.03.18. 19:24

Anyakönyvi kivonattal nem foglalkozik a földhivatal. Ha sikerül az özvegyet meggyőzni arról, hogy hozzájáruljon a törléshez, akkor a hozzájárulást kell csatolni.Ha nem, akkor pert kell ellene indítani.

monalisa1 # 2008.03.18. 19:26

Esetlegesen ne házasodjon újra a túlélő házastárs, hanem csak élettársként éljenek együtt az új párjával, és akkor sem az özvegyi nyugdíjat sem veszti el, sem a haszonélvezeti jogát sem.

ObudaFan # 2008.03.18. 19:32

Szerintem a kérdező nem bánná, ha elveszítené.

monalisa1 # 2008.03.18. 19:41

Való igaz...

Karesz21 # 2008.03.19. 07:40

Már újraházasodott.
Akkor nem elég egy igazolás arról hogy ő már újraházasodott?
Hozzájárul a törléshez?és akkor elég hogy ő hozzájárul a törléshez??
Ezt nem értem.
Akkor kell igazolás hogy újraházasodott vagy nem?

laikus hozzászóló

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.19. 07:45

Attól az önkormányzattól kérhetsz házassági anyakönyvi kivonat másolatot, ahol összeházasodtak, fognak is adni néhány Ft illeték után, mert igazolod a tulajdoni lappal, hogy te vagy a tulajdonos és a törléshez kéred az okmány kiadását. Idáig rendben is van, csak Obudafan azt mondta, hogy a földhivatalnak ez nem lesz elég, erre nem fog törölni, ennél több kell. Szerintem próbáld meg és majd a földhivatal felhív hiánypótlásként, hogy még mi kell a törléshez. Ha tényleg kéri a haszonélvező engedélyét, akkor perelned kell.

-praetor- # 2008.03.19. 07:46

Ha hozzájárul a törléshez, a hozzájárulása kell, ha nem járul hozzá, akkor bírósági ítélet. Nem elég igazolni, hogy újraházasodott.

Karesz21 # 2008.03.19. 07:49

Most hívtam őket.
Kell a haszonélvező hozzájárulása...Ügyvéd előtt írjuk alá.
Ez beszarás.Hát nem elveszzette a jogot amikor újraházasodott???És akkor még kell a beleegyezése is???
Ha nem egyezik bele akkor tényleg perelnem kell????

Akkor hogy működik?
A házassági anyakönyvi kivonattal+ Anyu megyünk az ügyvédhez aki ezt megcsinálja és utána irány a földhivatal az aláírt papírral?

Köszi a segítséget!

laikus hozzászóló

Karesz21 # 2008.03.19. 08:07

A bírósági itélet azt mondja ki hogy az újraházasodás miatt a haszonélvezeti jogát elveszti?
A belegeyezésnél meg az ügyvédi papírban le lesz írva hogy az újraházasodás miatt a haszonélvezeti jogot elvesztette, és hozzájárul hogy ezt töröljük a tulajdonlapról?

laikus hozzászóló

-praetor- # 2008.03.19. 08:26

A bíróság ítéletet pótloja az özvegy hozzájárulását / elrendeli a haszonélvezeti jog törlését az ingatlan-nyilvántartásból / megállapítja hogy az özvegyi jog megszűnt. Pontosan nem tudom, hogy hogy fogalmaz ilyenkor az ítélet rendelkező része, de a lényeg az, hogy a bírósági ítélet alapján törölni lehet az özvegyi jogot.

Hozzájárulás esetén ügyvéd által ellenjegyzett okirat kell, amelyben kijelenti, hogy hozzájárul a haszonélvezeti jog törléséhez.

Karesz21 # 2008.03.19. 08:37

Köszi!

Ilyenkor a bírósági eljárás akár hónapokat is vehet igénybe? Mint egy "átlag " ügynél vagy lehet gyorsítani a folyamatot?

laikus hozzászóló

-praetor- # 2008.03.19. 08:49

A bíróságon ez egy átlag ügy lesz. Egyszerűbb jogi és ténybeli megítélésű ügyként talán hamar lezajlik.

Karesz21 # 2008.03.19. 08:50

A hamar azt mit jelent?;)

laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.19. 09:05

Három-négy hónap. Kevésbé leterhelt bíróságon talán kettő.

De miért ne járulna hozzá az özvegy a törléshez? Fizetni akarja a perköltséget?

Karesz21 # 2008.03.19. 09:10

Anyu nem igazán szeretné ha eladnánk a házat, ennek családi okai vannak, és félek hogy ott tenne keresztbe nekünk ahol csak tud,hogy húzza az eladást.:(

laikus hozzászóló

monalisa1 # 2008.03.19. 12:32

Az özvegyek a haszonélvezeti jogukról leginkább csak pénbeni ellentételezésre szoktak lemondani...

Persze egy normális (= bocs) családi viszony esetén akár ingyenesen is. De ekkor meg az ingatlan tulajdonosa fizet némi illetéket, mert a ház felszabadult bizonyos teher/korlátozás alól.

Ha netán rosszul irtam volna, elnézést.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.19. 12:50

:)))Hát.....
Az özvegyi haszonélvezet egy újabb házasságkötés alkalmával megszűnik, ellentételezésre nincs szükség, ezek szerint a gyakorlatban nem automatikusan, hanem bírósági ítélet, vagy közokiratba foglalt lemondás után.

Karesz: el kellene gondolkozni, hogy mi édesanyád indoka az eladás ellen és alaposan átgondolni, hogy mi lesz a makacsságod végeredménye. No meg azon, hogy megéri-e.

_Wasp_ # 2008.03.19. 12:50

csakhogy már nem áll fenn az özvegyi haszonélvezet, így nincs miről pénzért lemondania.

Itt szerintem csak a fenn nem állást tanúsító iratok forrása a kérdés.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2008.03.19. 13:45

Köszönöm mindkettőtöknek a kijavítást.

Karesz21 # 2008.03.19. 15:18

Kriszta11
Köszi a jótanácsot, annyira nem vészes a helyzet én csak szeretnék a legrosszabb lehetőségre is felkészülni, hogy ne akkor nyissak új topicot:D

Köszi az eddigi segítséget!

laikus hozzászóló

Beabee # 2008.03.20. 07:25

Szép napot Mindenkinek!

Sürgős segítségre, tanácsra lenne szükségem.
Édesanyám 2006. augusztus 2-án hunyt el. Öcsémmel 1/2-1/2 arányban örököltük a lakást, amely egyébként ági vagyon, mert előtte Édesanyám nagyszüleié volt, gyerekként mi is itt nőttünk fel. Nevelőapánk volt úgy 20 éven keresztül, aki Édesanyám halála előtt nem egészen 5 évvel vette el Anyut feleségül, közös gyermekük pedig nem született. Halálakor a nevelőapánk haszonélvezeti jogot örökölt. Tavaly novemberben igen váratlan helyzet elé állított minket, van egy barátnője, aki terhes és megtartják a gyereket (igen bántónak érzem ezt Anyu halála után másfél évvel), de nem házasodnak. Okunk van feltételezni, hogy szándékosan nem veszi el a nőt feleségül, hogy ne szűnjön meg a haszonélvezete. Szerettük volna, hogy lemondjon a jogáról írásos formában, de erről hallani sem akar. A haszonélvezeti joga, mivel 49 éves, kiszámoltam, a lakás forgalmi értékének a 40%-a, ehhez ragaszkodik. Ez egy tízmilliós lakás esetén 4 millió Ft. Erre nincs pénzünk, hogy kifizessük, de nem is érezzük jogosnak, mivel a 20 év alatt azt láttuk, hogy anyagilag igen csekély mértékben járult hozzá a háztartáshoz és Édesanyámtól is folyamatosan ezt hallottuk. Ezen kívül "korábbról" már volt egy saját gyereke, aki számításaink szerint Édesanyámmal való együttélése alatt született. (Édesanyámmal 20 évig voltak együtt, a lánya most kb. 18-19 éves).
Abszolút igazságtalannak érzem ezt az egész helyzetet, nem tudom, van-e esetleg megoldás arra, hogy akár megtámadjuk a haszonélvezeti jogot vagy bármi más kilátás? Én még abba is belemennék, hogy a haszonélvezeti jog értékét valahogy csökkentsük, kb. a felére - ha erre lehet bármilyen mód -, azaz 20%-át még hajlandó is lennék kifizetni, de a nevelőapánk ebbe sem menne bele.

Tudna valaki segíteni, hogy valamilyen megoldást lehet-e találni az esetünkre, hogy ne járjunk ennyire rosszul?
(Ezen túl hozzá kell tenni azt is, hogy öcsémnek van családja, 2 éves a kisfia és jelenleg az anyósánál laknak, aki ha meghalna a közeljövőben - 70 év körül van-, nekik nem lenne hová menni, mivel anyósnak 7 gyermeke van és nem tudnák kifizetni a többi testvért sem.)

Előre is köszönöm a tanácsokat!

Üdv.:

Bukta Beáta

-praetor- # 2008.03.20. 08:40

Az özvegyi jog korlátozása:
Ptk. 616. § (1) A házastárs haszonélvezetének korlátozását csak a leszármazók kérhetik.
(2) A haszonélvezet korlátozásának bármikor helye van, a korlátozás azonban csak olyan mértékű lehet, hogy a korlátozott haszonélvezet a házastárs szükségleteit biztosítsa, figyelembe véve az általa örökölt vagyontárgyakat, valamint saját vagyonát és munkájának eredményét is.

Az (1) bekezdés értelmében a haszonélvezeti jog korlátozását csak a leszármazók kérhetik.
Ha több leszármazó van, azok bármelyike kérheti a haszonélvezet korlátozását. Nem szükséges, hogy az összes leszármazó ilyen tartalmú kérelmet terjesszen elő. Ha nincs megállapodás, a korlátozás csak bírói úton érvényesíthető.
A haszonélvezeti jog korlátozásánál időbeli határt a Ptk. nem szab. Ez azt jelenti tehát, hogy amíg az özvegyi jog fennáll, a haszonélvezeti jog korlátozása bármikor kérhető.
A haszonélvezeti jog korlátozásának mértéke a házastárs szükségleteihez, megszokott környezetben tartásához igazodik.
Az ilyen tárgyú perekben gondosan fel kell deríteni, hogy az örökhagyó és házastársa milyen anyagi körülmények között, milyen kialakult szükségletek, igények mellett élt, és az örökhagyó halála után a túlélő házastárs részére a szükségleteknek megközelítően azonos szintje milyen módon van biztosítva. Vizsgálni kell továbbá azt is, hogy a túlélő házastárs életkorára és egészségi állapotára figyelemmel nem kell-e számolni szükséges kiadásainak növekedésével. A túlélő házastársat nem szabad környezetéből kiragadni és a kialakult szükségletei anyagi fedezetét olyan mértékben csökkenteni, hogy az a megszokott életszínvonal jelentős csökkenését eredményezze. A haszonélvezeti jog korlátozásánál figyelembe kell venni a házastárs saját vagyonát is.