özvegyi haszonélvezet elvesztése

Karesz21 # 2008.03.26. 21:00

Kovács úr.Nem erre gondoltam.Undokoskodni lehet máskor is.

laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.25. 23:18

aki azt írta hogy max 50.000Ft lehet a költsége a "segítségnek"
Miért, te mire gondoltál? Zacskó töltetlen savanyúcokor?

monalisa1 # 2008.03.25. 22:18

A történetedet nem olvastam vissza., a beírásom csupán arra vonatkozik, hogy egy ügynek minél nagyobb az anyagi vonzata, a közremüködő jogász munkadíja is annak arányában emelkedik.

Karesz21 # 2008.03.25. 21:27

Sziasztok!

Visszatérve az ügyemre.
Beszéltem Anyuval, rendben van hozzájárul.
Felvettem a kapcsolatot egy ügyvéddel, aki azt írta hogy max 50.000Ft lehet a költsége a "segítségnek" hogy megcsináljuk ezt az egészet, de ezt befolyásolja az ingatlan ára is.
Ez tényleg így van?:(

laikus hozzászóló

-praetor- # 2008.03.20. 12:44

Kérhettek birtokvédelmet, de a bíróság előtt a birtokláshoz való jog fog dönteni. Bármennyire is méltánytalannak tűnik, de a haszonélvező a jogos birtokos. És azok, akiket a haszonélvező befogadott. A tulajdonosoknak nincs beleszólásuk, hogy kiket fogad be a lakásba, egészen addíg, amíg kárt nem okoznak.

Ha egy vér szerinti apáról lenne szó megérteném, na de egy nevelőapáról, aki szinte ugyanolyan jogokat kap a haszonélvezet által, mint egy teljes jogú vér szerinti szülő. Ráadásul egy anyai ági örökségből...

Félreérted a jogszabályt. Teljesen mindegy, hogy édesapa vagy nevelőapa az illető, mert nem a szülői kapcsolatra tekintettel jár a haszonélvezeti jog, hanem a házastárs jogán.

Attól tartok, hogy jogi eszközökkel egy ilyen megromlott viszonyban nem lehet segíteni.

Beabee # 2008.03.20. 12:31

Ahogy látom, nem sok esélyünk maradt. :-(

Igen, ezek szerint az új Ptk-ra gondoltam, de látom, erre sem alapozhatok, nem érdemes erre várni.

Bár nem akarom senki véleményét felülbírálni, de ha jól tudom, birtokvédelmet kérhetek a lakásra?
Igazából nem szeretnék eddig elmenni, ha nem muszáj. Ugyan kezd romlani a kapcsolatunk, mivel érezhetően hanyagolva vagyunk már, amióta létrejött az új család, de tekintettel a sok éves kapcsolatra, inkább szeretnénk valami békés, mindenki számára elfogadható megoldást.

A haszonélvezeti jog pedig úgy gondolom, a tulajdonosok beleegyezése nélkül nem jogosíthatja fel arra, hogy bárkit befogadjon az engedélyünk nélkül???

Ha igen, akkor nagyon nem értem, milyen törvény ez...
Ha egy vér szerinti apáról lenne szó megérteném, na de egy nevelőapáról, aki szinte ugyanolyan jogokat kap a haszonélvezet által, mint egy teljes jogú vér szerinti szülő. Ráadásul egy anyai ági örökségből...

Köszönöm szépen az információkat!

-praetor- # 2008.03.20. 10:33

Amíg él a haszonélvező és fennáll a haszonélvezeti joga a teljes ingatlanon, addig használhatja, birtokolhatja az ingatlant, és erre másokat is feljogosíthat. Tehát befogadhatja az élettársát és a születendő gyermeket.

Az új Ptk-ra gondolsz? Az legkorábban 2010-ben lép hatályba és még változhat.

Beabee # 2008.03.20. 09:51

Kezdhetnénk-e azzal a ténnyel valamit, hogy a lakásba odaköltözött az élettársa, a gyerek pedig júliusban születik? (Egyértelműen a mi lakásunkban tervezik a hátralévő életüket.) Házasságról persze szó sincs...
Úgy tudom, tervezetben van/volt egy törvény, mely szerint az együttélés is úgy minősíthető, mint a házasság. Ha ez életbe lépne, akkor az együttélésük által is megszűnne a haszonélvezeti jog, ha jól gondolom? Lehet tudni erről a törvényről valamit, hogy létezik-e vagy várható-e róla bármikor bármilyen döntés?

Igazából nem az a cél, hogy kitegyük őt a lakásból, hiszen ha egyedül lenne, akkor semmi probléma nem származna belőle. A gondunk a leendő gyerekkel és az anyjával van (akihez semmi közünk), illetve hallottunk olyan rémhírt, mely szerint ha a gyerek odaszületik, akkor nagykorúságáig alanyi jogon illeti meg őt, hogy ott lakjon, ahová született... Ez számunkra azt jelentené, hogy hiába van egy lakásunk, adott esetben semmit sem érünk vele, talán az elkövetkező 18 évben???

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.20. 08:59

Borítékolom, hogy nem fogják korlátozni az özvegy haszonélvezetét az általa lakott, méltányolható lakásigényt meg nem haladó méretű és szobaszámú lakáson. Eleve vesztett perre meg nem biztatnék senkit.

-praetor- # 2008.03.20. 08:40

Az özvegyi jog korlátozása:
Ptk. 616. § (1) A házastárs haszonélvezetének korlátozását csak a leszármazók kérhetik.
(2) A haszonélvezet korlátozásának bármikor helye van, a korlátozás azonban csak olyan mértékű lehet, hogy a korlátozott haszonélvezet a házastárs szükségleteit biztosítsa, figyelembe véve az általa örökölt vagyontárgyakat, valamint saját vagyonát és munkájának eredményét is.

Az (1) bekezdés értelmében a haszonélvezeti jog korlátozását csak a leszármazók kérhetik.
Ha több leszármazó van, azok bármelyike kérheti a haszonélvezet korlátozását. Nem szükséges, hogy az összes leszármazó ilyen tartalmú kérelmet terjesszen elő. Ha nincs megállapodás, a korlátozás csak bírói úton érvényesíthető.
A haszonélvezeti jog korlátozásánál időbeli határt a Ptk. nem szab. Ez azt jelenti tehát, hogy amíg az özvegyi jog fennáll, a haszonélvezeti jog korlátozása bármikor kérhető.
A haszonélvezeti jog korlátozásának mértéke a házastárs szükségleteihez, megszokott környezetben tartásához igazodik.
Az ilyen tárgyú perekben gondosan fel kell deríteni, hogy az örökhagyó és házastársa milyen anyagi körülmények között, milyen kialakult szükségletek, igények mellett élt, és az örökhagyó halála után a túlélő házastárs részére a szükségleteknek megközelítően azonos szintje milyen módon van biztosítva. Vizsgálni kell továbbá azt is, hogy a túlélő házastárs életkorára és egészségi állapotára figyelemmel nem kell-e számolni szükséges kiadásainak növekedésével. A túlélő házastársat nem szabad környezetéből kiragadni és a kialakult szükségletei anyagi fedezetét olyan mértékben csökkenteni, hogy az a megszokott életszínvonal jelentős csökkenését eredményezze. A haszonélvezeti jog korlátozásánál figyelembe kell venni a házastárs saját vagyonát is.

Beabee # 2008.03.20. 07:25

Szép napot Mindenkinek!

Sürgős segítségre, tanácsra lenne szükségem.
Édesanyám 2006. augusztus 2-án hunyt el. Öcsémmel 1/2-1/2 arányban örököltük a lakást, amely egyébként ági vagyon, mert előtte Édesanyám nagyszüleié volt, gyerekként mi is itt nőttünk fel. Nevelőapánk volt úgy 20 éven keresztül, aki Édesanyám halála előtt nem egészen 5 évvel vette el Anyut feleségül, közös gyermekük pedig nem született. Halálakor a nevelőapánk haszonélvezeti jogot örökölt. Tavaly novemberben igen váratlan helyzet elé állított minket, van egy barátnője, aki terhes és megtartják a gyereket (igen bántónak érzem ezt Anyu halála után másfél évvel), de nem házasodnak. Okunk van feltételezni, hogy szándékosan nem veszi el a nőt feleségül, hogy ne szűnjön meg a haszonélvezete. Szerettük volna, hogy lemondjon a jogáról írásos formában, de erről hallani sem akar. A haszonélvezeti joga, mivel 49 éves, kiszámoltam, a lakás forgalmi értékének a 40%-a, ehhez ragaszkodik. Ez egy tízmilliós lakás esetén 4 millió Ft. Erre nincs pénzünk, hogy kifizessük, de nem is érezzük jogosnak, mivel a 20 év alatt azt láttuk, hogy anyagilag igen csekély mértékben járult hozzá a háztartáshoz és Édesanyámtól is folyamatosan ezt hallottuk. Ezen kívül "korábbról" már volt egy saját gyereke, aki számításaink szerint Édesanyámmal való együttélése alatt született. (Édesanyámmal 20 évig voltak együtt, a lánya most kb. 18-19 éves).
Abszolút igazságtalannak érzem ezt az egész helyzetet, nem tudom, van-e esetleg megoldás arra, hogy akár megtámadjuk a haszonélvezeti jogot vagy bármi más kilátás? Én még abba is belemennék, hogy a haszonélvezeti jog értékét valahogy csökkentsük, kb. a felére - ha erre lehet bármilyen mód -, azaz 20%-át még hajlandó is lennék kifizetni, de a nevelőapánk ebbe sem menne bele.

Tudna valaki segíteni, hogy valamilyen megoldást lehet-e találni az esetünkre, hogy ne járjunk ennyire rosszul?
(Ezen túl hozzá kell tenni azt is, hogy öcsémnek van családja, 2 éves a kisfia és jelenleg az anyósánál laknak, aki ha meghalna a közeljövőben - 70 év körül van-, nekik nem lenne hová menni, mivel anyósnak 7 gyermeke van és nem tudnák kifizetni a többi testvért sem.)

Előre is köszönöm a tanácsokat!

Üdv.:

Bukta Beáta

Karesz21 # 2008.03.19. 15:18

Kriszta11
Köszi a jótanácsot, annyira nem vészes a helyzet én csak szeretnék a legrosszabb lehetőségre is felkészülni, hogy ne akkor nyissak új topicot:D

Köszi az eddigi segítséget!

laikus hozzászóló

monalisa1 # 2008.03.19. 13:45

Köszönöm mindkettőtöknek a kijavítást.

_Wasp_ # 2008.03.19. 12:50

csakhogy már nem áll fenn az özvegyi haszonélvezet, így nincs miről pénzért lemondania.

Itt szerintem csak a fenn nem állást tanúsító iratok forrása a kérdés.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.19. 12:50

:)))Hát.....
Az özvegyi haszonélvezet egy újabb házasságkötés alkalmával megszűnik, ellentételezésre nincs szükség, ezek szerint a gyakorlatban nem automatikusan, hanem bírósági ítélet, vagy közokiratba foglalt lemondás után.

Karesz: el kellene gondolkozni, hogy mi édesanyád indoka az eladás ellen és alaposan átgondolni, hogy mi lesz a makacsságod végeredménye. No meg azon, hogy megéri-e.

monalisa1 # 2008.03.19. 12:32

Az özvegyek a haszonélvezeti jogukról leginkább csak pénbeni ellentételezésre szoktak lemondani...

Persze egy normális (= bocs) családi viszony esetén akár ingyenesen is. De ekkor meg az ingatlan tulajdonosa fizet némi illetéket, mert a ház felszabadult bizonyos teher/korlátozás alól.

Ha netán rosszul irtam volna, elnézést.

Karesz21 # 2008.03.19. 09:10

Anyu nem igazán szeretné ha eladnánk a házat, ennek családi okai vannak, és félek hogy ott tenne keresztbe nekünk ahol csak tud,hogy húzza az eladást.:(

laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.19. 09:05

Három-négy hónap. Kevésbé leterhelt bíróságon talán kettő.

De miért ne járulna hozzá az özvegy a törléshez? Fizetni akarja a perköltséget?

Karesz21 # 2008.03.19. 08:50

A hamar azt mit jelent?;)

laikus hozzászóló

-praetor- # 2008.03.19. 08:49

A bíróságon ez egy átlag ügy lesz. Egyszerűbb jogi és ténybeli megítélésű ügyként talán hamar lezajlik.

Karesz21 # 2008.03.19. 08:37

Köszi!

Ilyenkor a bírósági eljárás akár hónapokat is vehet igénybe? Mint egy "átlag " ügynél vagy lehet gyorsítani a folyamatot?

laikus hozzászóló

-praetor- # 2008.03.19. 08:26

A bíróság ítéletet pótloja az özvegy hozzájárulását / elrendeli a haszonélvezeti jog törlését az ingatlan-nyilvántartásból / megállapítja hogy az özvegyi jog megszűnt. Pontosan nem tudom, hogy hogy fogalmaz ilyenkor az ítélet rendelkező része, de a lényeg az, hogy a bírósági ítélet alapján törölni lehet az özvegyi jogot.

Hozzájárulás esetén ügyvéd által ellenjegyzett okirat kell, amelyben kijelenti, hogy hozzájárul a haszonélvezeti jog törléséhez.

Karesz21 # 2008.03.19. 08:07

A bírósági itélet azt mondja ki hogy az újraházasodás miatt a haszonélvezeti jogát elveszti?
A belegeyezésnél meg az ügyvédi papírban le lesz írva hogy az újraházasodás miatt a haszonélvezeti jogot elvesztette, és hozzájárul hogy ezt töröljük a tulajdonlapról?

laikus hozzászóló

Karesz21 # 2008.03.19. 07:49

Most hívtam őket.
Kell a haszonélvező hozzájárulása...Ügyvéd előtt írjuk alá.
Ez beszarás.Hát nem elveszzette a jogot amikor újraházasodott???És akkor még kell a beleegyezése is???
Ha nem egyezik bele akkor tényleg perelnem kell????

Akkor hogy működik?
A házassági anyakönyvi kivonattal+ Anyu megyünk az ügyvédhez aki ezt megcsinálja és utána irány a földhivatal az aláírt papírral?

Köszi a segítséget!

laikus hozzászóló

-praetor- # 2008.03.19. 07:46

Ha hozzájárul a törléshez, a hozzájárulása kell, ha nem járul hozzá, akkor bírósági ítélet. Nem elég igazolni, hogy újraházasodott.