Borítékolom, hogy nem fogják korlátozni az özvegy haszonélvezetét az általa lakott, méltányolható lakásigényt meg nem haladó méretű és szobaszámú lakáson. Eleve vesztett perre meg nem biztatnék senkit.
özvegyi haszonélvezet elvesztése
- 1
- 2
Kezdhetnénk-e azzal a ténnyel valamit, hogy a lakásba odaköltözött az élettársa, a gyerek pedig júliusban születik? (Egyértelműen a mi lakásunkban tervezik a hátralévő életüket.) Házasságról persze szó sincs...
Úgy tudom, tervezetben van/volt egy törvény, mely szerint az együttélés is úgy minősíthető, mint a házasság. Ha ez életbe lépne, akkor az együttélésük által is megszűnne a haszonélvezeti jog, ha jól gondolom? Lehet tudni erről a törvényről valamit, hogy létezik-e vagy várható-e róla bármikor bármilyen döntés?
Igazából nem az a cél, hogy kitegyük őt a lakásból, hiszen ha egyedül lenne, akkor semmi probléma nem származna belőle. A gondunk a leendő gyerekkel és az anyjával van (akihez semmi közünk), illetve hallottunk olyan rémhírt, mely szerint ha a gyerek odaszületik, akkor nagykorúságáig alanyi jogon illeti meg őt, hogy ott lakjon, ahová született... Ez számunkra azt jelentené, hogy hiába van egy lakásunk, adott esetben semmit sem érünk vele, talán az elkövetkező 18 évben???
Amíg él a haszonélvező és fennáll a haszonélvezeti joga a teljes ingatlanon, addig használhatja, birtokolhatja az ingatlant, és erre másokat is feljogosíthat. Tehát befogadhatja az élettársát és a születendő gyermeket.
Az új Ptk-ra gondolsz? Az legkorábban 2010-ben lép hatályba és még változhat.
Ahogy látom, nem sok esélyünk maradt. :-(
Igen, ezek szerint az új Ptk-ra gondoltam, de látom, erre sem alapozhatok, nem érdemes erre várni.
Bár nem akarom senki véleményét felülbírálni, de ha jól tudom, birtokvédelmet kérhetek a lakásra?
Igazából nem szeretnék eddig elmenni, ha nem muszáj. Ugyan kezd romlani a kapcsolatunk, mivel érezhetően hanyagolva vagyunk már, amióta létrejött az új család, de tekintettel a sok éves kapcsolatra, inkább szeretnénk valami békés, mindenki számára elfogadható megoldást.
A haszonélvezeti jog pedig úgy gondolom, a tulajdonosok beleegyezése nélkül nem jogosíthatja fel arra, hogy bárkit befogadjon az engedélyünk nélkül???
Ha igen, akkor nagyon nem értem, milyen törvény ez...
Ha egy vér szerinti apáról lenne szó megérteném, na de egy nevelőapáról, aki szinte ugyanolyan jogokat kap a haszonélvezet által, mint egy teljes jogú vér szerinti szülő. Ráadásul egy anyai ági örökségből...
Köszönöm szépen az információkat!
Kérhettek birtokvédelmet, de a bíróság előtt a birtokláshoz való jog fog dönteni. Bármennyire is méltánytalannak tűnik, de a haszonélvező a jogos birtokos. És azok, akiket a haszonélvező befogadott. A tulajdonosoknak nincs beleszólásuk, hogy kiket fogad be a lakásba, egészen addíg, amíg kárt nem okoznak.
„Ha egy vér szerinti apáról lenne szó megérteném, na de egy nevelőapáról, aki szinte ugyanolyan jogokat kap a haszonélvezet által, mint egy teljes jogú vér szerinti szülő. Ráadásul egy anyai ági örökségből...”
Félreérted a jogszabályt. Teljesen mindegy, hogy édesapa vagy nevelőapa az illető, mert nem a szülői kapcsolatra tekintettel jár a haszonélvezeti jog, hanem a házastárs jogán.
Attól tartok, hogy jogi eszközökkel egy ilyen megromlott viszonyban nem lehet segíteni.
Sziasztok!
Visszatérve az ügyemre.
Beszéltem Anyuval, rendben van hozzájárul.
Felvettem a kapcsolatot egy ügyvéddel, aki azt írta hogy max 50.000Ft lehet a költsége a "segítségnek" hogy megcsináljuk ezt az egészet, de ezt befolyásolja az ingatlan ára is.
Ez tényleg így van?:(
laikus hozzászóló
A történetedet nem olvastam vissza., a beírásom csupán arra vonatkozik, hogy egy ügynek minél nagyobb az anyagi vonzata, a közremüködő jogász munkadíja is annak arányában emelkedik.
„aki azt írta hogy max 50.000Ft lehet a költsége a "segítségnek" ”
Miért, te mire gondoltál? Zacskó töltetlen savanyúcokor?
Kovács úr.Nem erre gondoltam.Undokoskodni lehet máskor is.
laikus hozzászóló
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02