Eltartásért járó össszeg - S.o.S.!!!!!

vzoli # 2008.03.19. 16:27

mert azt is vitatja, hogy a másik 1/2 rész, amit a férjem az édesanyja után örökölt, az a férjemé

Ha ez alatt az apósod azt érti, hogy a férjednek az édesanyjától örökölt 1/2-ed tulajdoni hányadán neki (mármint az apósodnak) élethosszig tartó haszonélvezete van (értve ezalatt a birtoklás, használat és hasznok szedésének jogát akár a férjeddel szemben, akár annak (illetve családjának, vagyis nektek) ezekből való teljes kizárásával is) : akkor -azt hiszem, sajnos - jól gondolja.

kuha # 2008.03.19. 08:29

Végre egy jó hír... Hogy mennyi lehetett a tartás mértéke?? Hát baromi sok, de ebbe most ne menjünk bele...
Egy biztos, após biztos, hogy vitatni fogja, hogy eltartottuk. Márcsak azért is, mert azt is vitatja, hogy a másik 1/2 rész, amit a férjem az édesanyja után örökölt, az a férjemé...
Ő azt vallja, hogy az a ház az övé, mert ő építette... És nekünk csak ahhoz van jogunk, hogy eltartsuk őt, cserébe mi ott lakhatunk... Szóval, nem minősíteném, márcsak azért sem, mert már belefáradtam az egészbe.
Menekülnénk ebből az egészből, amilyen gyorsan csak lehet...

-praetor- # 2008.03.19. 08:09

Hangsúlyozom, csak akkor kell bizonyítanotok az eltartás tényét, ha az eltartott vitatja, hogy eltartottátok. Ha tételesen nem tudjátok bizonyítani, hogy milyen tartást nyújtottatok, a bíróság a kérelmetekre kirendel egy szakértőt, aki az életviszonyokra tekintettel "megsaccolja", hogy életszerűen mennyi lehetett a tartás értéke.

kuha # 2008.03.19. 07:58

És azt mivel bizonyítom?? Maximum az összes csekkem van meg, ezzel max. azt bizonyítom, hogy a rezsit én fizettem. Azt nem tudom bizonyítani, hogy kajától kezdve mosóporig minden én vásároltam. Szerintetek mennyire őrizgetem a számlákat???

-praetor- # 2008.03.19. 07:43

Ha le tudtok ülni ügyvédnél abban állapodtok meg amiben akartok. Ha nem megy, a bíróság megszüntetheti a tartási szerződést - ahogy Kbs mondta, csak indokolt esetben: ha a természetbeni tartás lehetetlenné vált és az életjáradéki szerződéssé változtatás sem valósítaná meg a szerződés célját. Az ennek alapjául szolgáló körülményeket nektek kell bizonyítani. Ha és amennyiben a bíróság megszünteti a tartási szerződést, el kell számolni: az eltartott tartozik nektek a ténylegesen nyújtott tartás ellenértékével. Ha az eltartott vitatja, hogy eltartottátok, nektek kell bizonyítani, hogy de igen, és milyen mértékben.

kuha # 2008.03.19. 07:30

Hát lehet, hogy valamit nagyon félreértettem... Csak ez elég faramuci helyzet, magyarul "nem lehet kiszállni belőle"????
VAGYIS: egész pontosan a férjem hajlandó lemondani arról a bizonyos 1/2 részről mihamarabb, ugyanis hallani nem akar az apjáról... (aki tegnap este mellesleg nekem rontott, úgy rohantam ki az udvarra a gyerekkel a férjemért).
Szóval, a bíróság előtt ez elég indokolt eset lenne nem??? Nem akarunk mi már semmi mást, sem tulajdoni hányadot, sem eltartást, sem életjáradékot. Legyen boldog az 1/2 tulajdonával, meg az alkohollal....
És mi is, 4 év után végre boldog családi életet szeretnénk élni, valahol máshol. Elég az alkoholból, a cirkuszból, a kiszolgáltatottságból...

Az a rész még érdekelne, hogy : "az apa kifizetné a tartás értékét. (Nem feltétlenül havi 25 ezer forintot.)" Ez egész pontosan mit jelent?

Köszi szépen: kuha

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.19. 07:21

Valamit félreértesz. A tartás ellenértéke az az 1/2 tulajdoni hányad volt, amit a szerződéskötéskor a férjedre ruházott át az eltartott. Nem kell további összegeket fizetnie - az eltartó viszont köteles a tartásról a tartásra jogosult haláláig saját költségén gondoskodni.
Ha a tartás a megváltozott körülmények miatt már nem teljesíthető, akkor a bíróság bármelyik fél kérésére életjáradéki szerződéssé alakítja a szerződést - de ebben az esetben is ti fogtok havonta fizetni, és nem az apa.
Nagyon indokolt esetben - ami szerintem itt nem áll - a bíróság fel is bonthatja a szerződést. Akkor ti visszaadnátok az 1/2 tulajdoni hányadot, és az apa kifizetné a tartás értékét. (Nem feltétlenül havi 25 ezer forintot.)

kuha # 2008.03.19. 04:41

Sziasztok!

S.o.S várnám a tanácsotokat, esetleg azt sem bánnám, ha a végén megkaphatnám egy ügyvéd elérhetőségét, aki érdemben tudna segíteni.
A helyzet a következő:
Férjem megörökölte édesanyja 1/2 házrészét ( a házét, amiben jelenleg is lakunk). A ház másik fele az apja nevén van, aki, miután úgy meghalt a felesége, úgy döntött, hogy legyen az az 1/2 rész is a férjem nevén, így erre a másik 1/2 részre eltartási szerződést kötöttünk apóssal, 4 évvel ezelőtt. Egy fedél alatt élünk, MINDEN számlát, mindent mi fizetünk. Após meglehetősen alkoholista, elég nehezen viselem a szitut, és tegnap eljutottunk odáig, hogy kész , vége, lépünk.
Arra értünk haza tegnap, hogy a fürdőszobából hiányoznak a törülkőzőink. Alap esetben nem vagyok oda egy türcsiért, de kicsit furi volt, hiszen reggel még használtuk. Az ufók csak nem vitték el.
Após persze, aki 67 éves, nem tud róla semmit, nem látta, stb. (jelzem, otthon van egész nap, ill. a kocsmában). Lényeg a lényeg, bár egy értelmes mondtatod nem tudod kinyögni, közölte, hogy a BARÁTNŐJE VITTE EL!!!! Hogy milyen apropóból, nem derült ki, de kiverte a biztosítékot, az biztos. A lényeg, hogy ide akar költöztetni valakit, gondolom egy másik, kevésbé alkoholistát. (Normális ember szóba sem áll ilyennel).

Nos, mi feladnánk a történetet, azonnal elköltöznénk, de szeretnénk lerendezni ezt az eltartási dolgot.
A szerződésben benne van, hogy az eltartási havi összege 25.000 Ft. Természetesen soha egy fillért nem adott após, gondolom, ez arra az esetre van, ha megszűnik a szerződés.
Legalábbis, korábban nekünk azt mondták, hogy ilyen a szerződéskötésig visszamenőleg ki kell fizesse az x hónap * 25.000 Ft.
Nos, mi erre igényt tartanánk, hiszen így nem is a férjem lesz ennek az 1/2 résznek a tulajdonosa idővel... (apósnak van mégegy fia, aki kb. ugyanolyan alkoholista, mint az apja, évek óta nem is láttuk - még szerencse, hogy ilyen család mellett a férjem nem iszik, nem dohányzik, és "aranyember").

Szóval, a kérdésem, hogy mit lehet tenni? Após szerintem már nem beszámítható, szedi a gyógyszereit + természetesen arra iszik. SZóval, elitta az agyát.
EGy biztos, nem fog eljönni ügyvédhez, hogy mindezt lezárjuk, és az anyagiakat lerendezzük.
Mi mit tehetnénk? Indíthatnánk pert, és levonják a nyugdíjából a nekünk járó összeget?

Nagyon várom a segítségeteket, és mondom, ha akad valaki, aki konkrétan tudna segíteni, az elérhetőségét is.
Itt állunk egy 2,5 éves kisgyerekkel, és már nem bírjuk ezt az életformát elviselni, nagyon elmennénk innen.

Köszönöm előre is: üdv: kuha